Je někdo, kdo nečistí batoleti zuby?

tyf
16. zář 2014

Je mezi Vámi někdo, kdo má taky problém s čistěním zoubků u batolete? Dcera má v 18-ti měsících jen přední 4 zuby, první se jí vyklubal po roce, od té doby se jí snažím čistit, ale nenechá si tam sáhnout. Zkoušíme všechny možné rady a tipy, čistíme před ní, ona z legrace napodobí ten pohyb, udělá zzzz a tím to končí 🙂 Zubařka nás pořád nabádá, že musíme čistit, obzvlášť když je ještě v noci krmená, ale jak to máme udělat, když se nenechá, to mi neporadí. Zkoušela jsem to i přes sílu, ale to je ještě horší. Vím, že dneska se na to hodně dbá, máma mě zase uklidňuje, že za nás se čistili zuby až po 2. roce. Tak nevím, jestli mám pořád tlačit na pilu, i když se to vůbec nelepší, nebo počkat až bude starší a rozumnější.

veronikaka
16. zář 2014

Nepřestávala bych a nenásilně pomalinku zkoušela. Někdy to půjde a někdy ne - hlavu bych si s tím moc nedělala, ale nenechávala bych to. Ještě dceru bavilo, když jsem jí říkala, co všechno za den snědla a co je v těch zoubkách vidět. Pro starší dceru jsem našla na internetu, bylo to v angličtině, nějaké video, myslím, že od Signalu, kde se čistily zoubky a podle toho začala s čistěním (bylo to animovaný s "lidskou" holčičkou.)

frantiska85
16. zář 2014

Čisti. Syn taky řve jako blázen, ale to se nedá nic dělat. Ve dvou ho přepereme. Zdraví je přednější než chvilka nepohody.

adeel
16. zář 2014

Souhlasím s pisatelkou nade mnou, určitě netlačte na pilu, ale čistit to opravdu chce.Máte pravdu, že za nás se ta hygiena tak neprožívala, ale zase nebylo tolik věcí pro děti, tím myslím sladkosti a pitíčka pro nejmejší, kde se většinou vyskytuje spoustu cukru. Kojení údajně nevadí. Pokud se zatím dcerka nenechá, zkuste se aspoň vyvarovat kyselinám(džusy, jablka..) a rafinovaným cukrům, též medu. Zkoušela jste různé silikonové kartáčky? S těma mají většinou maminky dobré zkušenosti. Někdy úplně postačí, když si dítě kartáček "žužlá", už jen tímto pohybem si zoubky čistí. Pouštějte různá výuková videa, zkoušejte to před ní, hrajte si s kartáčky, zkoušejte jí sahat do pusinky, sobě před ní taky.... Nenásilně, ale zkoušet, zkoušet, zkoušet. Věřte mi, v tomhle se investice vyplatí. Spousta dětiček má pak problémy s kazy, pláčou na křesle, mají ze zubařů trauma a já jen slýchám: vidíš, to máš z toho, že si nečistíš zuby. Ale ty nejmenší děti opravdu nechápou, jak je čistit si zuby prospěšný, v tomhle hrají nejdůležitější roli hlavně sami rodiče. Ale buďte v klidu, nejste ani první ani poslední, komu dítko bojkotuje čistění zubů🙂 Chce to hlavně nepolevit.

edeltraut
16. zář 2014

Taky s tím bojujeme. Nejstarší syn řval jako tygr, sotva jsem mu sáhla do pusy, tak jsem to nechala být.... ovšem chyba, ve třech letech už bylo dost pozdě a zoubky se mu zkazily. U holek nenásilnou formou, max. jsem je nechala "požužlat" kartáček a neustále zkoušela. Na Adélku teď platí, že budeme šimrat zoubky a počítáme 🙂.

ammmi
16. zář 2014

Nečistím. má svůj gumový kartáček a "čistí" si sám. Vždycky když si já čistím zuby, tak se dožaduje kartáčku

pisisvori
16. zář 2014

Začali jsme čistit až měla zuby všechny a to nijak moc a jen večer a žádné kazy nemá. Nám zuby mamka taky nečistila a přiznám, že jsme to i dost flákala, když jsme byla malá a první kaz jsme měla v 18 a sestra někdy v 25 a i teď máme kazů a problémů málo. Je to jako vše o genetice. Máte vy a manžel zuby zdravé? Bude mít dítě pravděpodobně taky🙂.....Takže zkoušet jak píše @adeel polehoučku, ale nepřehánět ať se to dítěti víc nezprotiví než stanesprávným zvykem🙂.

tyf
autor
16. zář 2014

Používala jsem takové to silikonové drbátko 🙂 pak jsme zkusili normálně měkký a ze začátku se docela nechala, protože to bylo něco nového, tak byla zvědavá. Udělala jsem asi chybu ( i když jsem to myslela dobře), že jsem ji nechala ten kartáček, ať si s ním hraje a "seznámí" se s ním. Jenže teď ona ho tahá pořád, žužlá ho a už vůbec si ho nechce nechat vzít a čistit 🙂

ebsian
16. zář 2014

U nás se čistí, jen přední zuby..Anet si do pusy nenechá sáhnout, chce sama. A tak si sama čistí předek a dál nic. Aspoň něco, snahu má. Věřím, že to vypilujeme.

katharinka4222
16. zář 2014

U nás se osvědčilo čistit zuby ve vaně, jeden kartáček má malá a další máme pro hračky do vody. Já nebo manžel čistíme zoubky hračkám a malá si je "čistí" sama. Pak ona zkontroluje hračkám a my zase jí 🙂 Určitě bych zkoušela pomalu ji učit, rozhodně netlačit na ni. Ale hrou s hračkami, společně. Taky jsme měli takovej malej gumovej kartáček na prst, tím zkoušíme otevírání pusy jako u zubaře.

arrowka
16. zář 2014

My taky nečistíme, spíš šmudlíme a žužláme. 🙂 Někdy silikonovým kartáčkem, někdy normálním. Zatím má šest zubů, tak to nehrotím. Násilím jí čistit zuby nehodlám, ale chci, aby měla denně kartáček v ruce a zkoušela to. Až to bude umět, tak rozhodně budu denně kontrolovat techniku čištění a jestli to dělá důkladně.
Já jsem odstrašující případ zanedbané zubní hygieny. Když se poprvé šlo v první třídě k zubaři, tak mi našli asi šest kazů a doteď z toho mám trauma. Na čištění jsem kašlala a mamka mě nekontrolovala. Respektive jsem si zuby čistila, ale halabala a blbě. Stále musím čištění věnovat zvýšenou pozornost, na rozdíl od muže, kterému se zuby téměř nekazí, i když čištění fláká.

chroustinka
16. zář 2014

@tyf dejte ji kartacek na hrani, kazdy decko kterymu rostou zuby si necim v puse rado smrdla, moje 16m cisteni taky nenavidela ale od jejiho roku jsem neustupna a zacina se nam darit, dulezite je zacit cistit hlavne az vyrostou stolicky (velke kousaci plochy), malilinko pasty 0+ nato at si to kouse a zjisti ze to nic neni.

eliska10
16. zář 2014

U nas pomohla basnicka: Cistim zoubky kazdy den, malym zubnim nartackem, o zoubky se pekne staram, dobry pozor na ne davam. Ale taky jsme spis smudlaly. Nicmene ted jako 4leta to bere jako samozrejmost, na zuby by nezapomnela 🙂. Ale jestli ma jen 4 zoubky, tak bych to nejak nehrotila, jen vecer tochu prejela kartackem,

mrazulkav
16. zář 2014

Malé rostou zuby od 6 měsíců jeden za druhým... teď jich má už 10 😒 Vždycky se jí líbilo, když jsem si čistila zuby já, takže jakmile se začaly klubat dala jsem jí takový ten silikonový kousací, postupně jsme přešli na silikonový se štětinkami (prsťáček moc nechtěla, takže klasika na držátku) a teď už má štětinkový. Napřed čistím já - před zrcadlem a zpívám "když jde malý bobr spát...", pak jí ho nechám, zatímco si čistím zuby já. Pozoruje a občas se snaží napodobovat, někdy se pokouší čistit zuby mě 😀 Nechám jí (pokud nemáchá kartáčkem všude) a zase já čistím jí... Večer čistí při koupání s tatínkem ve vaně.
Má to ráda a vždycky, když řeknu, že jdem vyčistit zuby, míří sama do koupelny a cvaká zubama 😀
Zkusila bych leccos, co už tu maminky radily... Rozhodně nenásilně a nevzdávat to! Držím pěsti!

naomi6
16. zář 2014

@tyf Dcera si také nenechala sáhnout do pusy, ale prostě jsem se snažila čistit. Časem jí to přešlo a pak už si zuby čistila v pohodě, takže vydržte to, je to takové období. Na první prohlídce zubů byla až ve 3 letech - zubařka dřív děti nebere - a kaz neměla žádný. Držím palce 😉

ivular
16. zář 2014

Je to děs, ale my jsme prakticky do synových tří let zuby nečistili ☹ Od narození má hypersenzitivní pusinku (i se zpracováváním potravy je problém), takže kartáček jsem do pusinky opravdu nedostala ☹ Trochu se mi dařilo šudlat ty zoubky takovou tou zubní žínkou (zajíček), ale i tak to bylo na dvě věci - šílený boj, já zpocená, syn zpocený a na zubech stejně hora plaku ☹ Pak jsem ho ale vzala k jedné úžasné paní zubařce, která se zhrozila z té vrstvy plaku a zároveň objevila první kaz (abych pravdu řekla, divím se, že byl "jen" jeden).
Synovi ovšem velice mile vyprávěla příběh o skřítkovi Kamilovi (což má být kaz), jak hryže do zoubku a já nevím co ještě 😉 Syn poslouchal, ani nedýchal a nastal zázrak - syn si nechá čistit zuby naprosto v klidu i kartáčkem!! Pro jistotu u toho čištění taktéž vyprávím o tom Kamilovi, ale už to ani není potřeba 😉 Opravdu jsem za tohle paní zubařce moc vděčná, i když před ní si tedy připadám naprosto neschopně 😉
Jinak moje mamka mi říkala, že mně i bráchovi začala čistit zoubky až tak ve třech letech - že do té doby se to nějak neřešilo. Kazy jsme přitom s bráchou neměli, což teda nechápu.

patty1
24. zář 2014

@tyf ahoj, u nas pomohlo, kdyz ona cistila nam - manzelovi, normalne jeho kartackem mu pomahala, a pak zase chvilku on jejim kartackem cistil jeji, a tak ji to zacalo bavit.

maybe72
24. zář 2014

... taky jsme si před pár lety užívali "čištění" zoubků, moc ráda na to vzpomínám, bylo to fajn... Chci vás jen všechny povzbudit, protože péče o zoubky se mi u lentilek několikanásobně vyplatila, dnes jsme zrovna byly na kontrole u zubaře a moje holky nemají ve svých 11 a 14 letech v puse ani jeden kaz ... Pan doktor je z nás lehce v tranzu při každé preventivce a říká, že klidně můžeme chodit častěji 😉

atinkaa
6. říj 2014

kocky su krasne slovenske a mozno budu i ceske videjka, ktore pomahaju.....na nas teda zubozrut zabral....ani nie tak strasenie ale moznost divat sa na tie pribehy, bavit sa o tom 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=KOGui3iJybM

ak by odkaz uz nefungoval, kedze ide o Internet tak tak skuste googlit zubozruta alebo vesele zubky

a v angline je toho fakt Vela napr.

https://www.youtube.com/watch?v=OHxTyGlmxh0

drzim palce😉

laska.nezna.hranic
7. říj 2014

u nás stačilo, aby v tomhle věku kluci viděli, jak si zuby čistím já a hned se pozvraceli 😅 do té doby pohoda, ale to bylo spíš jen takové to seznamovací šudlání bez pasty (oba měli první zub až po roce věku), kdy si kartáček spíš jen kousali... tak jsem to nechala pár dní uležet a zkusila nanovo. taky se použilo "násilí", ale nakonec pomohla písnička - dokud se zpívala písnička o čištění zoubků, museli držet - ego jim nedovolilo tuhle sázku prohrát 😀. netrvalo to dlouho a běželi k umyvadlu sami od sebe. problém trval, jen než pochopili, že mají plivat, ne polykat. musíš získat důvěru. domluvte se, že zoubky přejedeš jen tam a zpět, aby to netrvalo déle než několik vteřin. a postupně interval prodlužujte. věřím, že za pár dní to půjde. nakonec si můžete dát čisticí závody a až si dcera na přítomnost kartáčku a pasty navykne, nabídni ji pomoc s dočištěním. prostě musí mít pocit, že to dělá dobrovolně a vědět, že je to pro její dobro. ale je malá, tak možná zkusit vysvětlovat přes obrázky, jako třeba ukázat nějakého červíka, kterého by na zoubkách určitě mít nechtěla... nevím no. někdy je to boj, ale věřím, že budete úspěšní.