Poplatek 750,- za scénu dítěte u zubaře
Ahoj mámy ,
chtěl bych se na vás obrátit a taky se vypsat z dnešního hrůznýho zážitku.
Máme dceru 6 let a ta se od mala nenechá u doktora bez scény vyšetřit.Třeba u odběru krve nebo u očkování jí třeba drží tři lidi atd.
O prázdninách jsem s ní byl na zubní pohotovosti a tam jí museli jeden zub vytrhnout.Ležel jsem na křesle pod dcerou a nohama rukama jsem jí udělal svěrací kazajku a do toho na mě doktor řval ať jí držim pořádně, když sebou házela jak posedlá ďáblem.No hrůza, ale povedlo se zub vyndat.
Všude jsme jí zlomili, až do dnes.
Našli jsme od pohledu hezkou zubní ordinaci, kde se jí při vstupní prohlídce i líbilo, ale zase se našel kaz.
Dopředu jsme věděli, že dnes bude zubařka vrtat nebo trhat.Samozřejmě jsme hned hlásili, že to asi nepůjde a dostali jsme předpis na diazepam.
Načetl jsem na netu zkušenosti jiných, jak jedna pilulka udělala z jejich dítěte panenku, která u zubaře ani nedutala a všechno proběhlo bez nervů.Já tomu opravdu věřil.Hodinu před návštěvou zubaře jsme nasadili pilulku, ale žádný útlum jsem nepozoroval.Zubař shledal zub neopravitelným a šlo se na trhání.Umrtvovací injekci ještě se scénou zvládla, ale jakmile vzala doktorka do ruky kleště, tak dcera spustila totální hysterák.Všechny pokusy o domluvu byly marné a následovala moje svěrací kazajka.Tentokrát se nám ale nepovedlo udržet její pusu otevřenou, což je při takovém zákroku celkem zásadní.Bohužel jsme to museli vzdát a bude muset jít pod narkózu.Předběžně jsme se domluvili na dalším postupu a před odchodem na mě paní recepční, že prý to dělá 750,- teď si nepamatuji přesně název poplatku, ale zkrátka proto, že dcera dělala bordel a doktorka nemohla dokončit úkon.Původně jsem to šel zaplatit, abychom už mohli zmizet, protože po takovým extempore jsem měl tlak 300 na 200 a tep tak 500. Ukázalo se, že tuto položku ale nemají v pokladně, tak prý že to zaplatím příště.Do teď se mi to rozleželo v hlavě a když jsem nahlédl do jejich ceníku na netu, tak jsem tam nic takového nenašel.Máte s něčím takovým zkušenost ? Je to vůbec legální ?
Máte prosím třeba nějakou radu jak zvládnout totálně šílené dítě, které se nenechá u zubaře ošetřit ? A teď nemyslím, že dělá scény, pak se nějak domluvíte, ale stejně se to nakonec povede.Naše holka je nezlomná :(
Případně prosím o doporučení na nějakého fajn zubaře okres Kladno, Praha.
Tady odkaz na zubní ordinaci, kde jsme dnes byli : http://stomatologie-horakova.cz/cenik/
Děkuji za přečtení mého mega příspěvku a budu moc rád za jakoukoliv radu či příspěvek.
Hezký večer.
Tomáš
@karlajasmine souhlas a jednak se ji jako máme nebude s ničím svěřovat ani kdyby měla zdravotní problém nebo cokoliv jiného
@evstomas Zkuste si představit, že jste zubařem vy a máte takových dětí za den v ordinaci třeba 5, tak zkrachujete. Bohužel za dítě je zodpovědný rodič a to i za to jak přijde k ošetření připravené a pokud to nejde a věřím že v mnohých případech fakt ne 😀 tak nemůžete po nikom chtít, aby si za to vzal zodpovědnost sám tím, že s takovým dítětem bude trávit čas zadarmo. Než zkoumat jestli platba za takto strávený čas je oprávněná nebo ne, spíš bych zjišťovala jak se na takovou situaci připravit příště, abych neplýtvala svým ani cizím časem a nervama. Být váma, zaplatila bych, neřešila a když bude příště potřeba ošetření tak rovnou v sedaci než dítko přijde do rozumnějšího věku a pak bych to třeba zase zkusila normálně.
@karlajasmine presne to jsem chtela napsat 😉
@evstomas spousta rad i komentaru k poplatku uz padlo vyse, nema cenu se opakovat, ale jen me ted napadlo, zda by treba nepomohlo se dcery zeptat, jestli by k doktorovi nechtela jit do ordinace sama nebo s nekym, koho si vybere (babicka, deda...). Uprimne si totiz myslim, ze vetsi trauma nez z doktoru ma z toho, ze ji budete drzet nasilim...na jednu stranu to chapu, z pocatku to bylo jednoduche reseni, pak uz se z toho stal nutny zvyk, ale dlouhodobe to urcite praktikovat nejde a to nejen proto, ze ji za chvili zkratka neudrzite.
Pokud vam nejaky psycholog radil, ze to mate vydrzet, mel by vratit diplom a vy byste meli hledat lepsiho. Nebo vyzkouset alternativni metody 😉 Tady budete muset hodne zapracovat na pricine dceriny fobii a take na obnoveni duvery vaseho vztahu.
s dcerou si v klidu promluvte, omluvte se ji, ze ji takhle trapite, vysvetlete, ze jste to museli delat pro jeji dobro a zkuste pro zacatek navrhnout, ze ji nebudete drzet a nutit nasilim, kdyz si treba necha do pusy od doktora jen sahnout (jen prohlidka). Jako vzdy plati mluvit mluvit, sama treba prijde s nejakym schudnym kompromisem ci podminkami, za nichz se necha osetrit 🙂
Jinak k tem praskum a narkozam, i ten diazepam apod je pro male dite dost silny chemicky koktejl, natoz celkova narkoza...i analgosedace je pomerne velky napor (absolvovala jsem ve 20 pri trhani vsech ctyr osmicek a byl to des, zakrok si sice nepamatuju, ale ten stav potom...) takze bych radeji vyzkousela cokoli jen abych se tomu vyhnula.
Je to beh na dlouhou trat, tak hodne sil. Hlavne at si mala nenese trauma do dospelosti.
O analgosedaci mám na blogu článek, tak mrkněte. Poplatek bych nečekala, ale asi jak psaly holky, je oprávněný. Jen vás na něj měli včas upozornit, kor když jste je upozorňoval vy co je s vaší dcerou čeká. Doporučuji kliniku dent medico Karlín, dr Madejova. Mému synovi pomáhá několikrát dopředu říct, co se bude dělat. Když jsme na křesle, tak mu popisuju POPRAVDĚ co a proč mu dr dělá, že chápu, že je to nepříjemné atd.
@karlajasmine V podstatě s obsahem komentáře souhlasím, ale nelíbí se mi, jak jste všechny šmahem odsoudila. I já musela své dítě držet proti jeho vůli, vyzkoušeli jsme podle mě uplně všechno, a co si o mně tehdy myslely asistentky na rentgenu je mi uplně šumák. A když tedy umíte tak rychle soudit ty, kteří touhle situací procházejí, určitě ji umíte i lépe vyřešit. Tedy poraďte - a tuto otázku myslím zcela upřímně - jak to zkoulet s dvouletým dítětem při podezření na zlomeninu končetiny, histericky řvoucím už jen při otevření dveří od RTG místnosti? Jak to dokázat bez toho, abych ho musela držet násilím? Pevně doufám, že už to nikdy nebude potřeba, ale kdyby náhodou, taková rada by se mi fakt hodila.
@modrypitrisek já neznám ani tebe ani dítě a nevím jaké zkušenosti mate a verim ti ze to tak některé deti mají... ale třeba my máme deti tři a jednak je dobre když ti odmalička věří - proste mluvit vysvětlovat všechno pořad a to i na sobě.. se mnou chodí taky k zubari, dost pomáhají dnešní hračky - malý zubař apod plus pohádky na YouTube a i zkušenost ze k lékaři se nechodi jen na injekce nebo věci které bolí ale ze pan doktor pomaha.... jsou i různé hry na internetu ale můžete hrát i doma s hračkami, pomůckami které má i lekar.....dost je to i o přístupu personálu.
My dětem poustime občas hry, které hrají... pohadky, nebo si s nimi hrajeme my.... na YouTube i ukazuji rentgen operace atd vše ve verzi pro deti.
Ohledně akutního stavu proste nelžeme - napr pichani ucha - proste pan doktor ti pomůže uleví se ti budu tam s tebou a pak je mam u sebe celou dobu a vše říkáme dopredu teď nic nebude jen se posvítí podívá atd a pak teď to musíme píchnout....
Pořad říkáme ze dítěti chceme pomoct. U vyšetření je i dobre aby lekar půjčil fonendoskop do ruky aby vědělo ze to nic není a dost pomaha i třeba malý zubař kde si modeluje vrtá atd
Vše je dobre delat dopredu aby dítě vědělo ze je to normální ze je i normální se bát a ze maminka jde na vyšetření klidně na rtg nebo ultrazvuk.... odběr krve ať jde rodič a vezme s sebou dítě ať dítě vidí ze je to normální .....
Pak mě napadá s sebou hračku a proste aby jsi dala ruku na stůl rtg ty a vše ukazovat na době měla ho na klíně a proste říct důrazně ze je to jenom fotka ze se nemusí bát ze to jen vyfotí/cvakne to je vše @modrypitrisek a ze ukážeme vyfocenou rucicku...
myslím ze když má dítě důvěru v rodiče s rodič mu nelze a ono má dobrou zkušenost ze se to dá zvládnout i bez prani a násilí....
A pokud ne osobně bych volila léky na úklidneni ať není dítě ve stresu ....
A chlacholit ho objimat držet na sobě ze to bude dobre ze vím ze má strach ale ze to jenom vyfotí a mluvit klidně @modrypitrisek
@shine2015 Myslím, že máme stejný přístup. Nám se teda dokonce podařilo dvouletou takhle připravit na zubaře natolik, že otevřela pusu a nechala si spočítat zoubky - a to jinak opravdu řve, jen co vidí bílý plášť (je fakt jak šílená, všichni ji vždycky litují, co strašného se jí mohlo přihodit, že má takový strach). Ale v akutním stavu mi opravdu nezbylo než vysvětlit, že ji teď budu muset podržet, aby mohli ručku vyfotit. Ať klidně křičí, mně by se to taky nelíbilo, kdyby mě někdo takhle držel, ale nevím jak jinak to udělat, když ji tam sama nepoloží.
@shine2015 Jediné z jmenovaného, co jsme neudělali (a že jsem zkusila ještě mnohem, mnohem víc, jsem fakt vynalézavá... 😉 ), jsou ty léky, což by musel být fakt slušný dryják, když čtu, že na opravdu "bojovné děti" neplatí ani výše jmenovaná sedativa. Opravdu nemůžu (a nechci) rvát dítě těmahle věcma při každém kontaktu s lékařem přece. Teď nás čeká zase preventivka u dětské a už teď z toho mám hrůzu a snažím se připravovat, co to jde.
Plus teda ještě k objímání, držení na sobě a mluvení - když máš na sobě těžkou rtg zástěru, která při každém pohybu padá, dítko musí dát ruku na destičku 15x25cm a nehnout s ní, tak za a) mluvit klidně je téměř zbytečné, přes řev Tě stejně neslyší a spíš v té agónii ani nevnímá (ale ano, snažila jsem se o to) b) objímat se/ho u toho taky nejde, všechny síly, které jsem měla, jsem musela vložit do toho, abych jí tu ruku udržela na místě. Takže někdy i když se můžeš přetrhnout, fakt to bez držení nejde (a ráda se nechám přesvědčit o opaku). Jinak co u nás nakonec aspoň trošku zabralo (snímků bylo několik, takže pokusů dost...) bylo zaměstnání hlavy a pusy dítěte při tom držení přeslazenou kupovanou buchtou , co si v jednom z mezičasů (pokusů o domluvu) koupilo jako motivaci v obchodě. Ale těžko říct, jestli to byla víc buchta než kapitulace a pochopení, že se fakt nic tak hrozného neděje. A kdo ví, možná se dělo, ruku měla na dotyk bolavou tak, že plakala jen při snaze o pohyb s ní.
@modrypitrisek já vím ze plast atd ale na druhou stranu asi můžeš sedět na židli a dat si ho na klín aby dítě sedelo a položit ruku na stůl .. jet to i o tom personálu...aby mu nechali hračku ukázali na plysakovi apod ...
Léky - no je lepší když to jde bez léku....ale asi v nutných případech kdy proste dítě jenom křičí a nic jiného nedělá je to podle mě na zvážení ... včera jsem viděla zrovna dvě mámy a ty měly tak nevychovany deti ze mě to překvapilo ..valely se u automatu na hračku s lizatkem a scény ze chtějí další, strkaly do automatu do sebe křik proste mazec. U tech si neumím představit nic i když třeba se pletu.::
Koukám teď ráno na tu haldu příspěvků-děkuji za ně.V tom mém původním příspěvku jsem neobsáhl všechna fakta.Třeba se tu opakuje, že jsme měli cvičit dceru od mala.Manželka chodila s dcerou k zubaři od jednoho roku, aby právě později neměla stres.Včera jsem i já byl v tom samém křesle na prohlídce a dcera mě viděla.Jako opravdu mám pocit, že děláme co můžeme a výsledek nula.To docela demotivuje.Navíc nechápu z čeho fobie dcery pramení.Dnešní doktoři se nedají srovnat s těmi z mého dětství.S námi se nikdo nemazal, jako pohádky u zubaře nám opravdu nepouštěli.
@evstomas Nic si z toho nedelej,.nase dcera ne stejny pripad. Chodi se mnou i s manzelem na zubni hygienu, zubare mame primo pohadkoveho dedecka. A stejne - teprve v 6ti letech si nechala poprve spravit u nej zuby a o trhani se nam muze jen zdat. My se nikdy nedostali ani k injekci. Zato syn 3 roky, prijde, sedne,.otevre pusu. Uz mu vrtal jeden mezizubni kaz, drzel jak beranek a pak prohlasil, ze chce jeste.
Osobne pro me je lepsi dite na kresle podrzet, nez aby jim pak "shnily" vsechny zoubky. Navic na tech mlecnych se kaz rozjede hrozne rychle.
Nicmene, kdo takove dite nema, nemuze to pochopit.
@ilonne ano, souhlasím s vámi, že kazy jsou v některých případech dědičné, v podstatě jsem tlumočila většinový názor zubařů, kteří pořád melou svoje o důležitosti čištění zubů atd. honí nás po dentálních hygienistech atd. dcera má taky fůru kazů, ačkoli jí zuby čistíme pořádně odmalička a pak si v ordinaci připadám jak blbec, když má zase další kaz....
@karlajasmine vaše teorie je super, také bych tak postupovala, neznám sice fin.situaci autora, ale někdo si prostě nemůžu dovolit zaplatit x-krát 750 Kč, jsou lidé nezaměstnaní, na RD, dlouhodobě nemocní, pracující za minimální mzdu, kteří počítají každou korunu a i když je to investice do dítěte, která se určitě vyplatí, tak na ni prostě nemají...
autorovi jde o princip, že položka nebyla v ceníku, nebyl na ni dopředu upozorněn a ne že ji nechce zaplatit, to spousta lidí v diskusi nepochopilo....
@evstomas upozornila vas doktorka, ze v pripade ze dite bude neosetritelne ze se uctuje poplatek? pokud ano, zaplatila bych, pokud ne, neplatila bych.
Mame zubni ordinaci vedle u sousedu, zname je tudiz to byla jasna volba. Ja s manzelem chodim k sousedovi - je pro dospele, dcera (6let) k sousedce, bohuzel nastoupila na materskou a dostali jsme jinou pani doktorku, sympatickou mladou ok. Bohuzel posledni 4 navstevy horor. 1. navsteva rev, ale vyvrtalo se, 2. navsteva rev, hysterak slo se domu, 3 navsteva to same s tim ze bud zabere priste diazepam a vyvrta se zub, nebo se pak vypise zadanka do nemocnice, 4.navsteva - rano diazepam, otevrela pusu pichla se injekce, plac, a pak zase horor nechtela otevirat pusu. nakonec bohuzel pomohla moje "sviraci kazajka" ikdyz vim ze z toho mela chudak jeste vetsi hysterak, ale uz to bylo na pokraji mych i manzelovych sil.
Nicmene budeme dr menit. Jelikoz to aby prastila s nastrojema a zarvala na malou ze pokud neotevre pusu tak at si jde.... chapu ze je to taky jen clovek a ma dalsi pacienty, ale kdyz dela detskou zubarinu, mela by mit trochu vic empatie a umeni zklidnit. To ze jsme tam stravili hodinu misto pul, nebranila bych se zaplatit v pripade ze na to budeme upozorneni.
Jeste upresnim, ze s dcerou jsme vse nekolikrat probrali, videla obrazky, vedela do ceho jde... Ted po tomto vykonu jsem se ji ptala, jestli to bylo tak strasny, rekla ze az na konci, kdy ji zavrtala do nervu, na otazku proc byla hystericka, mi rekla ze se bala, ale ze uz vi ze injekce jen pichne a uz to bolet pak nebude. Tak snad pri dalsi navsteve uz tedy jineho dr to bude v klidu.
To ze menim dr je z duvodu toho, ze takove chovani (hazeni se zrcatkem vztekle a rvani na pacienta) se nelibi ani me, natoz 6letemu diteti, ktere ji ma verit ze to opravdu bolet nebude....
@modrypitrisek taky se mi nelíbí jak se všechno šmahem shrne do jednoho pytle,navíc je přeci jasně že v příspěvku zakladatel nevystihuje všechny zkušenosti s lékaři. Mám dcerku s kterou od půl roku pravidelne chodíme na krev,od necelého roku k zubaři, na preventivníchu dětské je neodlozitelna od miminka,všechny prorvala, doktorka ji nikdy neviděla chodit mluvit, změřit ji byl horor. Vysvětluji odjakživa, se mnou chodí k lékařům, ale nemá ráda jakoukoliv manipulaci. Teď už se začíná bránit, jako malá jen plakala. Ó zubaři jsem teď na podzim mluvila několik měsíců,ukazovaly jsme si jak otevře pusinku,jak paní doktorka zoubky jen spočítá, nejdřív prohlíží mě, a stejně to prostě nezvládá, nevím co víc, doma hrajeme na doktora, slibují odměny. Ale prostě těch lékařských zážitků už má tolik a nesnáší to od miminka.
@evstomas Je tady přímo fórum s neošetřitelnými dětmi a strachem u zubaře - probíráme tam i zkušenosti s různými lékaři nebo způsoby sedace apod. (entonox, dormicum, atd.) Možná by stálo za to založit skupinku, která je lépe přehledná. Ale k věci - poplatek, pokud neměli v ceníku, po Vás nemůžou chtít. A také se přidávám k těm, kteří souhlasí s vyjádřením @karlajasmine. Svým přístupem to jen zhoršujete...
@evstomas já bych poplatek zaplatila. Možná je sestra nová, nebo to jen špatně nazvala ... Zadarmo ale nikdo nedělá.
Docela mě tady fascinují rady ostatních maminek. Děláte, jako by snad nikdy dítěti nečistili zuby! Mám dvě dcery - obě dvě stále kontroluji při čištění zubů a když se mi zdá, že to fláká, vyčistíme jim je znovu já. Mladší - miluje bonbony, všechno kouše a zuby má jak perličky. I zubařka říkala, že tak krásné zuby je dlouho neviděla. Starší - nepije sladké, bonbony nejí, zuby si čistí poctivěji a má je jak řešeto. Je to nespravedlivé, ale je to tak. 😒
Odejít od zubařky a zaplatit 750Kč - ono to jde, pokud se jedná o preventivku a já na to mám. Pokud je už problém - nejde to. Zub je nutné ošetřit, nebo to bude ještě horší.
Každý radí ze své pozice - ale zapomínáte na to, že každé dítě je jiné. To co platí na vaší Marušku neplatí sousedovic Pepika. Mladší je taky hysterka. Mám problém jí ostříhat i nehty. Při odběru krve jí držíme 3 a slyší jí na kilometry daleko. A to ukazujeme, vysvětlujeme, připravujeme, slibujeme, prosíme, ptáme se s kým tam chce jít, vybíráme infantilní náplasti a nic s ní nehne.
no, lékař si to vykáže buď jako komplexní vyšetření při registraci a nebo jako preventivní prohlídku včetně profylaktického odstranění zubního kamene a kontroly ústní hygieny, toto je plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění takže jaká práce zdarma?
Stále tedy nechápu, proč zde neustále někdo mluví o tom, že by autor této diskuse měl držet pusu a krok, poplatek ve výši 750,- Kč uhradit a nejlépe ani nepožadovat doklad, protože toto jde zubaři přímo do kapsy.
Navíc obecně pro stomatologické výkony platí, že lékař má povinnost seznámit pacienta se standardním ošetřením a pacient má právo být seznámen před ošetřením s cenou výkonu a nahlédnout do ceníku, vždy musí obdržet potvrzení o úhradě.
@evstomas Já bych vám doporučila dětského psychologa, který s ní může tyhle věci probrat a nejlíp je i nacvičovat, pokud je fakt šikovný.
Že přeperete dítě, aby se nechalo ošetřit, to docela chápu. Poplatek lékaře chápu taky, ale zdá se mi docela vysoký. Nejlepší je podle mě nacvičovat tyhle věci už od miminka - ukázat pusu, zoubky, jít k lékaři. Nehcic být za chytrou, dítě ještě nemám, ale vychovala jsem pár psů a od prvních týdnů jsem si dávala pozor, abyhc s nimi pravidelně každý den čistila zuby, nacvičovala čištění uší, kontrolu zubů, kapání očí atd.
@shine2015 to jsme taky zkoušeli. 🙂 Měli jsme koupené nejdříve dětské, aby se neporanila a věděla o co jde. Po další scéně jsme koupili i opravdové, ukazovali, vysvětlovali, pouštěli pohádku "Lidské tělo" - se mnou chodí, když jdu na odběry já a nic. U zubaře scény nedělá, ale to jen proto, že je má jak perličky.
U většiny dětí zaberou "klasické rady", některé se vůbec nebojí a pak je tady druhý extrém, na které neplatí vůbec nic a je to horor nejen pro ně, ale i pro rodiče a zdravotnický personál 🙄 . Však všichni známe to pořekadlo, že sytý hladovému nevěří a platí to i tady 🙈🙉🙊
@baris pozor - já ti verim .. někdy to fakt nejde a když má dítě záchvat a fakt se to nedá tak co mas dělat?? Jsou věci které se musí překonat a já nejsem pro žádné drastické věci ... toho zubaře bych volila v analgosedaci proste některé deti se ošetřit nenechají a pokud jste udělali vše a verim ti ze ano tak já bych ho objednala jednou za rok a hotovo.... ať mu to opraví co je třeba... a nebo dala léky než tam půjdeme na uklidnění .... pořad lepší neznáme s nim prát .... za mě teda - vím ze některé jsou strašne proti 😉
@shine2015 já vím 🙂 to bylo všeobecně.
já jsem taky pro analgosedaci, vysvětlování a chce to čas. Dítě se naučí více se strachem pracovat, něco mu docvakne, někde rezignuje (k zubaři se hold chodit musí, pokud nechci být bezzubka). Taky jsem připosraná ze zubaře, bez umrtvení nemá šanci mi vrtat zuby, ale vím, že je to nutné a neotevřít pusu mi už přijde trapné .
Jinak z psychoterapie bych doporučila KBT, ale dětských terapeutů a ještě s KBT bude velmi málo. Ale jsou, kor když jste od Prahy. Kineziologie apod. je pro mě spíš z ranku věř a víra tvá tě uzdraví. Neříkám, že se to nemá zkusit :D

Myslim, ze @karlajasmine to sice napsala drsne, ale zcela se s ni ztotoznuju. Takto ucime ditko na zubare my. Je mu neco malo pres 2 roky. K zubari jde vzdy, kdyz jdu ja. Hraje si a pak si sedne na me a postupne jsme se dopracovali az k tomu, ze se mu mudra koukne do pusinky. Zoubky ma v poradku. Cistim mu je kazdy den sama. On jen srka vodu z kartacku. Chci tim rict, ze na zubare a doktory vubec se dite musi zvykat, protoze duvera je strasne krehka vec a rozhodne by ji dite nemelo ztratit v rodice. Ti naopak musi vzdy byt temi ochraniteli a povzbuzovateli, ne sverakem. Jinak poplatek by se mi taky nelibil, kdyby o nem dopredu nepadlo ani slovo.