Jak pomoci introvertní dceři najít přátele?
Ahoj všem. Jsem maminka dvou puberťáků 13 a 15 let, a každý z nich je jiný . Zatímco syn je hlučný extrovert, všude je ho plno, má spoustu přátel a nemá problém se seznámit s kýmkoliv a kdekoliv, dcera je úplný opak...introvert,ticha,klidná až lenivá....nevyhledává společnost a nerada vystupuje ze své komfortní zóny. Tento rok začala studovat na střední škole, Doufal,že si najde kamarádky,ale nedaří se jí to.pocituje i to,že je jiná a nezapadá....nepije,nechodí do klubů a nekouří ani nevapuje, ..zatímco většina její třídy ano. Je smutná a uzavírá s do sebe.....nedokáže si najít spřízněnou duši a začíná být depresivní..... Máte s tím někdo zkušenost?
Bohužel není ani sportovně založená,nebaví ji žádné kroužky ani aktivity...pohltily ji sociální sítě a knihy.odmita jakoukoliv intervenci,ale zároveň pláče,že nemá přátele.... Nevím si rady, jak ji pomoci.. poradíte, prosím?
Myslím, že největší hrozbou jsou pro ni, s její inzrovertní povahou a asi i nízkým sebevědomím, sociální sítě ( zkreslují, všichni na nich vypadají happy happy happy, vede ke srovnávání s druhými atp.). To bych omezila. Zbudou jí knížky a pak nic. Až se začne nudit a nebude čas zabíjet na sociálních sítích, začne přemýšlet víc, co s volným časem mimo PC.
Řešení vidím v koníčcích a kroužcích. Žádné nemá? Tak si najde! Může to být blbost. Sportovně nadaná není, ale co třeba joga?
Nedělala bych z ní oběť, nelitovala. Potřebuje jemný kopanec, ať vezme situaci do svých rukou a není pasivní, protože i v životě často platí, že my sami musíme jít štěstí naproti. Samo nám do náruči spadne málokdy.
@reeeza ano, souhlasím s Tebou, koníčky jsme zkoušely...u ničeho nevydrží...Hoola hop na rok, kytara na půl roku.... Za chvilku ji přestanou bavit a začne psychosomatika.... Zažila si domácí násilí a traumatický rozvod, nedokáže se těšit z přírody, z pobytu venku, nebo z pohybu. Dochází k psycholozce....má nízké sebevědomí a zápolí s nadváhou. Vidí svět úplně jinak než já....a ačkoliv se snažím jí pomoct, neslyší,nevidí a utápí se v tom svém světě o ničem.
@reeeza ano, souhlasím s Tebou, koníčky jsme zkoušely...u ničeho nevydrží...Hoola hop na rok, kytara na půl roku.... Za chvilku ji přestanou bavit a začne psychosomatika.... Zažila si domácí násilí a traumatický rozvod, nedokáže se těšit z přírody, z pobytu venku, nebo z pohybu. Dochází k psycholozce....má nízké sebevědomí a zápolí s nadváhou. Vidí svět úplně jinak než já....a ačkoliv se snažím jí pomoct, neslyší,nevidí a utápí se v tom svém světě o ničem.
@mar_ce_la s psychologem si sedí? Jak často má terapii? V krizových situacích je dobré každý týden
Zacala chodit na stredni ted od zari? To je pro introverta jeste hrozne brzo na navazani pratelstvi. Ja si pamatuju, jak jsem po nastupu na stredni minimalne prvni mesic, dva, nikoho nemela, zbytek tridy uz se nejak poskupinkoval a ja mimo. Dokonce jsem se jednou rozbrecela pri matice z toho vedomi, ze tam budu chodit jen do skoly a kamarady tam proste nebudu mit… no a dve nejlepsi kamaradky ze stredni mam dodnes 🙂 urcite je tam taky nekdo takovy, kdo ma rad knihy a pit do klubu nechodi, akorat to seznamovani je u nich pomalejsi…
@mar_ce_la s psychologem si sedí? Jak často má terapii? V krizových situacích je dobré každý týden
@lv jj sedí. Mají to nepravidelně cca 1x za 14 dní. Chápu,že je to brzo....jen mě trhá srdce vidět ji,jak je smutná a nešťastná....chtěla bych jí pomoct a nevím jak.... Ani na základě to nebylo valné....my jsme to měli jednodušší...bez telefonu a internetu...to,co si zažívají dnešní děti je náročné.
@lv jj sedí. Mají to nepravidelně cca 1x za 14 dní. Chápu,že je to brzo....jen mě trhá srdce vidět ji,jak je smutná a nešťastná....chtěla bych jí pomoct a nevím jak.... Ani na základě to nebylo valné....my jsme to měli jednodušší...bez telefonu a internetu...to,co si zažívají dnešní děti je náročné.
@mar_ce_la taky se připojím k názoru, že je ještě strašně brzo, na nové kamarády. Vyslechni, obejmi, víc zatím dělat nemůžeš
@mar_ce_la přijde mi, že ji lehce odsuzuješ, že se nedokáže radovat z přírody, z pobytu venku, z pohybu. Když jsi psychicky v háji, tak je ti západ slunce ukradený. Lidi, co nejsou talentovaní na sport, tak musí dělat něco,o čem ví, že v tom nevyjikají, že v tom nejsou dobří a vidíš okolí, které to dělá hladce. To ti nepřidá.
Ty ji odsuzuješ, že u ničeho nevydrží, možná nevydrží, možná to hned vzdá při první překážce, ale třeba jen neobjevila, co ji baví. Není špatně zkoušet nové věci. Když ji dáš nálepku, že nevydrží, pak ani nebude zkoušet.
Zažila domácí násilí, dramatický rozvod. Často se stane, že oběť domácího násilí, kdy jí bylo ubližováno, nemá zastání, to tě poznamená, udělá šrám na duši...možná bys mohla uznat její pocity.
Dcera není izolovaná jednotka, která se musí napravit na terapii, ale ten problém bývá hlubší a nelze řešit jen jednoho člena, rodina je komplexní systém. (Tím neříkám, že dcera má s terapií seknout, ale je dobré se dívat i na ostatní členy.)
@mar_ce_la já tě nechci vůbec soudit nebo napadat,ale není ted na kamarady docela pozdě? Ja vim, že ty děti si musí sami hledat kámoše a tak,ale ja mám malé děti a už teď jim hledáme kamarady, potažmo chceme,aby se s kamarady nějak pravidelně nepravidelně vidali,aby si spolu hrali,vidali se a i my se kamaradime s rodiči,aby v nas meli vzor, že je normální se vidat a kamaradit. Samozřejmě ta puberta je jina a vlastně šílená,ale s kym se bavila na zakladce? At si pozve nějaké holky domu,trochu ji s tim drobet pomoct..
@mar_ce_la já tě nechci vůbec soudit nebo napadat,ale není ted na kamarady docela pozdě? Ja vim, že ty děti si musí sami hledat kámoše a tak,ale ja mám malé děti a už teď jim hledáme kamarady, potažmo chceme,aby se s kamarady nějak pravidelně nepravidelně vidali,aby si spolu hrali,vidali se a i my se kamaradime s rodiči,aby v nas meli vzor, že je normální se vidat a kamaradit. Samozřejmě ta puberta je jina a vlastně šílená,ale s kym se bavila na zakladce? At si pozve nějaké holky domu,trochu ji s tim drobet pomoct..
@squezy je to těžký a člověk vůbec neví, jak to bude časem…
Moje dcera byla velmi oblíbená v kolektivu, ale časem přestala zapadat, protože většina spolužáků začala s alkoholem a kouřením. Kolikrát seděla celé dny doma a četla, stejně jako dcera autorky.
Teď nastoupila na střední školu a vypadá to, že už má jednu dobrou kamarádku. Přijela z adaptačního kurzu a byla nadšená.
@mar_ce_la byla dcera na adapťáku?
Je mi líto, že to má dcera tak těžké .
@mar_ce_la
Mam to doma v bleďemodrem 🙈 naštěstí si časem našla jednu dobrou kamarádku ze tridy a jednu ma u nás ve městě. Taky bojujeme s nadváhou a sebevědomím,zacala jsem s ni chodit 2x týdně cvičit,v létě pěkně na brigadu (kde s nikým nemluví ale vydělá si na své potřeby - většinou make-up ) a hodně ji nutím chodit se mnou kdyz mam čas a neni trénink na procházky . Občas uz chodí i ven s holkama (to jsem nejvic rada )
Jako dost me to unavuje,mam praci,své koníčky,své kamarády ale nehodlám ji nechat doma ležet celý den u notasu ..😆
@mar_ce_la souhlasím teda i s @levandule_k. Nepříjde ti, že dceru dost soudíš? V nové třídě není ani dva týdny a už je tu tlak od tebe, že by měla mít kamarády? Zároveň ji srovnáváš se sebou...neraduje se z přírody atp. Ale ne každý na to je.
Ber ji jaká je, neodsuzuj. Aspoň od tebe, od své mámy, ať cítí, že je v pořádku být introvert, nebo neposr*** se z toho, že zatím nemá kámošku, nauč ji nad tím mávnout rukou, nauč ji ODOLNOSTI. Zasmát se ( vidí to u tebe?)..Svým přístupem ji odolnlsti neučíš.
Zároveň nemůžeš srovnávat tebe a ji. Ty jsi prošla domácím násilím už jako hotová dospělá osoba, ona zažila domácí násilí ještě jako dítě v průběhu vývoje. Její pocit bezpečí ve světě i důvěra v lidi nebo strach z blízkosti ( a zároveň tužba po ní), to vše bylo evidentně narušeno. Atp..
Je dobře, že chodí na terapii...vidíte ale nějaký posun?? Sedí jí její terapeut?
@squezy je to těžký a člověk vůbec neví, jak to bude časem…
Moje dcera byla velmi oblíbená v kolektivu, ale časem přestala zapadat, protože většina spolužáků začala s alkoholem a kouřením. Kolikrát seděla celé dny doma a četla, stejně jako dcera autorky.
Teď nastoupila na střední školu a vypadá to, že už má jednu dobrou kamarádku. Přijela z adaptačního kurzu a byla nadšená.
@mar_ce_la byla dcera na adapťáku?
Je mi líto, že to má dcera tak těžké .
@jancazao bohužel,žádný neměli....je to škoda.detem to umožní se lépe poznat.... 🙂 děkuji za tvou podporu.
@squezy ahoj..... Ona měla kamarádky na základní škole,ale museli jsme se přestěhovat a i když ve škole zůstala,musela dojíždět a tím se od ní začaly distancovat místní děvčata....a s koncem základky s ní přestaly komunikovat úplně. Sejde z očí.....sejde z mysli...
@mar_ce_la souhlasím teda i s @levandule_k. Nepříjde ti, že dceru dost soudíš? V nové třídě není ani dva týdny a už je tu tlak od tebe, že by měla mít kamarády? Zároveň ji srovnáváš se sebou...neraduje se z přírody atp. Ale ne každý na to je.
Ber ji jaká je, neodsuzuj. Aspoň od tebe, od své mámy, ať cítí, že je v pořádku být introvert, nebo neposr*** se z toho, že zatím nemá kámošku, nauč ji nad tím mávnout rukou, nauč ji ODOLNOSTI. Zasmát se ( vidí to u tebe?)..Svým přístupem ji odolnlsti neučíš.
Zároveň nemůžeš srovnávat tebe a ji. Ty jsi prošla domácím násilím už jako hotová dospělá osoba, ona zažila domácí násilí ještě jako dítě v průběhu vývoje. Její pocit bezpečí ve světě i důvěra v lidi nebo strach z blízkosti ( a zároveň tužba po ní), to vše bylo evidentně narušeno. Atp..
Je dobře, že chodí na terapii...vidíte ale nějaký posun?? Sedí jí její terapeut?
@reeeza nemyslím si,že ji soudím.....ona sama za mnou přišla,že je. Toho nešťastná
....proto to řeším.
@reeeza nemyslím si,že ji soudím.....ona sama za mnou přišla,že je. Toho nešťastná
....proto to řeším.
@mar_ce_la Zvažte tohle https://www.lata.cz/sluzby/ve-dvou-se-to-lepe-t... . Je to program fungující léta.
Nechtěla by třeba pejska? Kdyby začla chodit na cvičák, co přírody, bylo by to skvělý. Svět kynologie je strašně fajn.
Hodně mi to připominá mě, kdyz to čtu. Ja byla celé dětství a pubertu introvert tězko navazující přátelství, věcně v knihách (tehdy aspoň nebyl ješté tak rozšírený internet a "socky"-az na konci VŠ začal Facebook, jinak ne). Ty docky jsou dnes zlo.
Jinak zpét ke mně, taky jsem byla out, bez zajmu o sport, ani jsem neřešila módu či kluky, prislo mi, ze ostatníma nedokázu najít společnou řeč.Pořaxjsem se kontrolovala, abych něco nerekla blbě nebo jestli nejsu "trapná". Prostě jsem se cítila "jiná" a "mimo". Taky jsem vzd, potrebovala, aby ti druzí dělali ty první ktoky, první kontakty, mně to nešlo, foteď s tím bojuji. Znamé si ziskat umím, udrzet uz hůr.
Teď ve 40 diky synovi sleduji skupinky a kanaly o ADHD a taky autismu/Aspergrovi a jak to tak prochazím, nachazim v tom strasně samu sebe. Strasny AHA moment. Nikdy jsem dg.nebyla, ani by to nikoho nenapadlo, ve škole bez problémů a povaha prostě introvert, mamka že měla úplně to samý v dětství (taky věčný outsider), takže poradit by mi v tom neuměla. Ale jen mě tak napadlo, jestli dcera neřeší něco podobného. Ze treba cítí, ze "nezapadá"...ze nezvladá treba sociální interakce s vrstevniky. Jinak pokud jde o nové kontakty v nové škole, hodnotit to po2 týdnech mi přijde brzy, ale pokud by měla dlouhodobý problem, co se obrátit na psychologa, promluvit si, poradil by treba, jak navazat (a udrzet) kontakty. Jinak samozřejmě nejlepší pratelství jsou vzdycky diky nějakemu konicku (a nemusí jít nutně o sport)-treba deskovky, unikovky....
@squezy opravdu máš asi malé děti, tam to kamarádství vytváříš v podstatě ty...ale už s nástupem do školky, do kolektivu, kde maminka není u všeho, už je to o dětech samotných..
Máme teď prvňačku, poměrně extrovertní, ale citlivou, která nastoupila na nespádovou školu a taky se tam zatím trochu plácá...ale věřím, že si to sedne, zvládl to i starší syn a ten má vyloženě odlišné zájmy od průměrného dítěte. Dceři zadavatelky bych přála spřízněnou duši, ale myslím, že je ještě strašně brzy, dejte tomu čas a zatím dceru podporujte vy...
Není v okolí nějaká skupina pro teenagery (seberozvojová) - mohla by vědět paní psycholožka nebo školní psycholog. Chodila jsem na střední na takovou bezpečnou skupinu, bylo nás v ní do 5 děcek, vedla to mladá psycholožka a její sparing partner, vždy nachystali nějaké zajímavé téma a tvořili jsme, povídali si, hráli sociální hry.
@mar_ce_la
Mam to doma v bleďemodrem 🙈 naštěstí si časem našla jednu dobrou kamarádku ze tridy a jednu ma u nás ve městě. Taky bojujeme s nadváhou a sebevědomím,zacala jsem s ni chodit 2x týdně cvičit,v létě pěkně na brigadu (kde s nikým nemluví ale vydělá si na své potřeby - většinou make-up ) a hodně ji nutím chodit se mnou kdyz mam čas a neni trénink na procházky . Občas uz chodí i ven s holkama (to jsem nejvic rada )
Jako dost me to unavuje,mam praci,své koníčky,své kamarády ale nehodlám ji nechat doma ležet celý den u notasu ..😆
@jana_a_jan jaká je brigáda pro introverta? To mě zajímá, už jenom nějakou si sám najít a komunikovat tam musí být pro dospívajícího náročné.
@jana_a_jan jaká je brigáda pro introverta? To mě zajímá, už jenom nějakou si sám najít a komunikovat tam musí být pro dospívajícího náročné.
@jakuvik
V kavárně u myčky..je proste schovaná kde ji lidi nevidi,kolegové donesou nádobí,ona ho umeje a uklidí😅 řekne jim čau,max neco prohodí,čau a jde dom 😂
Myslím, že největší hrozbou jsou pro ni, s její inzrovertní povahou a asi i nízkým sebevědomím, sociální sítě ( zkreslují, všichni na nich vypadají happy happy happy, vede ke srovnávání s druhými atp.). To bych omezila. Zbudou jí knížky a pak nic. Až se začne nudit a nebude čas zabíjet na sociálních sítích, začne přemýšlet víc, co s volným časem mimo PC.
Řešení vidím v koníčcích a kroužcích. Žádné nemá? Tak si najde! Může to být blbost. Sportovně nadaná není, ale co třeba joga?
Nedělala bych z ní oběť, nelitovala. Potřebuje jemný kopanec, ať vezme situaci do svých rukou a není pasivní, protože i v životě často platí, že my sami musíme jít štěstí naproti. Samo nám do náruči spadne málokdy.
@reeeza přesně tak, hlavně za ní nehledej kámoše ty
@squezy Jak na kamarády pozdě? Já byla treba na ZŠ naprostý mimoň. Šla jsem úplně zbytečně o rok později a byla ta rozumnější mezi telaty, se kterými jsem si totálně nerozuměla, dobře jsem se učila, nepomlouvala, hleděla si svého a bylo to stejné vždycky špatně, taky mě posílali div ne k psychologovi, když jsem se přestala zapojovat, jen abych na sebe nestrhávala zase pozornost a nebyla oběť, šikaně jsem se stejně nevyhnula. Nastoupila jsem pak na střední, mezi poměrně inteligentní lidi a hele, s navazováním přátelství nebyl absolutně žádný problém, stala se ze mě i poměrně sebevědomá žena, s pár lidmi se setkáváme doteď, nebo si aspoň napíšeme, už máme přece jenom každý svoje životy, na vysoké taky spoustu kamarádů, opět v kontaktu doteď. Za to ze základky jsem odstřihla téměř všechny a nelituju, byly to nejhorší roky, co jsem zažila.
@mar_ce_la Zvažte tohle https://www.lata.cz/sluzby/ve-dvou-se-to-lepe-t... . Je to program fungující léta.
@bertoldina moc dekujizatip,vyzkouším.;)