Měl by u dcery přespávat její přítel? Jak to řešíte?
Ahoj, nemůžu se úplně rozhodnout jak se zachovat. Dcera 14,5let má chlapce, kterému je 16let a nebydlí blízko. Jezdí za ní téměř každý týden na jeden den. Kluk je v pohodě i jeho rodina. Ale nyní by dcera chtěla, aby u nás přespal. Máme malý byt, takže leda by mohl být u ní v pokoji na matraci. A nevím jestli to povolit 🫤 manžel spíš nechce a já zase nevím. Jak by to prošlo u vás?
@swan42 Jasne, kazda co nemela dite do 20 let byla divná a proto prumerny vek prvorodicky nikdy od roku 1950 neklesl pod 22 let, asi trochu zkreslené vnímání 🤔
Ale jo, verim tomu, ze zejmena na vesnicich a u zen s nizsim vzdelanim to tak i byt mohlo, ale zrovna gymply bude spise ta opacna strana Gaussovo krivky, přestože se na obou stranách najdou vyjimky.
@j.a.n.i co je moje zkreslene vnimani oproti tvymu 😄
Fakt si nemocna...
Mimichodem, kdyz se zamerim ciste na moji rodinu, tak jde o mesto s vice nez 50 000 obyvateli a vsichni mame vysokou skolu, polovina z nas vic nez jednu.
Moje mamka i vsichni tety a strejdove meli deti v 80.letech a meli je normalne pri studiu. Bud pri prichodu k maturite nebo v prvaku na VS.
Porad delaji tridni srazy a porad se schazeji. Jejich spoluzaci to meli stejne.
Takze zadna vesnice a zadny nizsi vzdelani...
@swan42 představ si, že nebyly jenom v Praze, ale asi chápeš, jak to myslím - většina lidí nestuduje v místě bydliště a do jeslí nedas dítě od narození, většinou se chodilo od roka (i když já jsem ani v těch 80. letech do jeslí nechodila). Jak to teda delaly do té doby?
@glitterglue no tak treba moje mamka jezdila na zkousky se mnou v takovy prenosny tasce na deti 🤷♀️ taky nestudovala v miste bydliste 🤷♀️ proste to delaly uplne normalne...
@enoli samozrejme neznam celou republiku, ale neni to uplne omezeny okruh a pripad jen moji mamy nebo cele rodiny, je to pripad i jejich spoluzaku, coz uz je dohromady pekna radka lidi.
Plus rodice mych spoluzaku to meli podobne...
Proste fakt nevim o tom, ze by moji vrstevnici se narodili matkam starsich 24 let...
Coz logicky znamena, ze se narodili behem skoly. U toho malyho procenta bez VS hned po skole, pripadne s brichem k mature
@swan42 zkoušky jsou 2x do roka, to chápu, že se jednorázove nějak zaimprovizuje, ale pak je potřeba chodit na přednášky a na cvičení, v dobách bez internetu se předpokládám víc chodilo do knihoven, a to dáš to dítě kam? A bydlíš s ním kde, když v tom městě jen studuješ a nehodláš se tam usadit natrvalo a bydlení v podnájmu tehdy asi neexistovalo?
@glitterglue no s sebou proboha. I doktorum se chodilo s detma. A na VS se bezne dojizdelo busama a vlakama, i ted je kazda v dojezdovy vzdalenosti odkudkoli.
Mi pripadate vsichni jak vypadly z pohadky s rukama dozadu a vecne si stezujici...
Jak to jako delaly... uplne normalne.
Taky jsem dalsi titul delala s miminem a kojila mezi prednaskama 🤷♀️
@swan42 mhm, takže každý den pendlovaly třeba dvě hodiny tam a zpátky (vzdálenost do mojí školy) a z dvaceti holek na cviku bylo deset s miminem. Tak a teď ještě tu o Karkulce😅
@glitterglue no, tak se uklidni prosim te 😄
1.ano, driv normalni vzdalenost, dneska chce kazdej vsude byt hned. A i ja jsem jezdila asi 30km busem 1.5h se dvema prestupama a nemela narok a kolej 🤷♀️
3.na sposte VS nejsou prednasky a cvika kazdy den. Lze to poskladat klidne i do 3 dnu, do 4 uplne v pohode.
Navic cvika nejsou vsude.
3.existuje dalkovy studium a individualni plan, rozhodne tam nemusely byt kazdy den. A ani ja nikde nemluvim o 100% prezencnim studiu.
@swan42 to musí být super vybírat si školu podle toho, jak moc mi umožní to osulit.
@glitterglue coze? Jaky osulit? Na dalkovym a individualu snad nemusis odevzdavat semestralni prace, projekty, delat zapocty a zkousky? Navic mit polovinu informaci, protoze na nektery vyklady chybis?
Si myslis, ze je to jednoduchy to vsechno delat po nocich?
Podle tvych komentaru "jak to delaly, kdyz v kazdym meste neni VS" a "kombinovany/distancni/studium s IP je osuleni" je mi jasny, ze o tyhle problematice toho vis pramalo. Asi jen na zaklade tvych pocitu, zkusenost nulova... a jsi jen hledac vymluv
@glitterglue jakoze clovek na individualu nebo dalkovym.ma ulevy? Tvl tak presne naopak! Ja me dva roky individual na gymplu a to proste nechces!! Spanelstina co do to doby byla jne o vnimani na hodine, zacala byt tezka a peklo.. matika co me bavila, bez vykladu? Peklo!! Fyzika? Problem i normalne a ucit se to sama kdyz tomu nerozumis?
A u prezkouseni?! Vse do detailu aby si byli jisti, ze chapu.. nepreju nikomu, fakt ne.. a kdo do toho kde dobrovolne, klanim se 🙏🏻 samostudium je fakt mazec..
@swan42 jaký hledac výmluv, prosímte? Mám děti i mám vystudovano, jen to nepovažuji za tak stěžejní informaci, abych se tím chlubila na profilu. Celou dobu tady tvrdím, že je nereálné, aby standard za komunismu byl studovat s dítětem. Bavíme se o době před víc než 35 lety, kdy o možnosti individuálních plánu a volby rozvrhu (nehledě na jiné možnosti, ktere existují dnes a tehdy nebyly) velmi silne pochybuju. A můj předchozí výrok mířil na to, že musí být "super", aby si 50 % populace vybíralo školu podle toho, jestli jim studium s dítětem umožní (protože to zdaleka není na všech oborech), místo toho, aby si vybraly podle toho, jaké povolání chtějí dělat. Dál si to přeber, jak chceš, já už k tomu víc co říct nemám.
@glitterglue no a ja ti tvrdim, ze to standard byl (pokud se stale bavime o 80.letech) a ze takovy moznosti bezne byly. Bylo jich stejne, ne-li vic nez ted.
Prebiram si to stale stejne-nemas s tim zadnou zkusenost a jsou to jen tvoje predstavy.
Driv si opravdu zeny vybiraly studium podle jinych kriterii nez ted. To je fakt. Preber si to jak chces 🙄
Jo a pokud si ty deti nemela za studia, tak se tim opravdu chlubit nemusis. Jiny se tu zas "chlubi" tim, ze jsou ony nebo jejich deti nemocny. Nebo jaky maj vlastnosti nebo jako co pracujou. A? Tohle je fakt ubohy tohle zminovat 🤦♀️
@j.a.n.i Tak když nevěříš těm, co v té době žili, mrkni třeba na tenhle graf. Těch holek, co rodily v 19 bylo stejně jako těch, co rodily v 25. Tohle téma se objevuje snad i ve všech českých filmech a seriálech z 80. let.
@petulkadodo Diky za graf, evidentně mas trochu problém s jeho interpretaci. Takže dobře, když nascitame vsechny, které mely dite do 19 včetně, tak nam vyjde 200, to jsou ty, které to dite mohly mit v matutitnim rocniku ci prvaku VŠ. Pak secteme vsechny ostatni a vyjde nam baj oko 1100, ty to dite v ročnících skoly neměly. Takže nám vychází maximálně 15% zen které splní vase tvrzeni. A promin, i kdyby to bylo tech 15%, tak to fakt neni ani kazda, jak tu některé tvrdi, ani standard. Plus ono to ani omylem neni ani tech 15% protože na vysokou slo v té době nevim, max 20% divek (a to jsem to myslim dost nadsadila) a jelikož vyšší vzdelani a vyšší vek prvorodiček koreluje, tak se u tech na gymplu dostaneme jeste výrazně níž, neb celkem logicky a plánovaně mely dite kolem toho 18-19 roku spis ty s ukoncenou školou, tedy holky s ucnakem a stredni bez planu jit na VS. Takže jo, tem co tvrdi, ze kazda mela dite na gymlu nebo v prvaku na VS fakt neverim a to zcela oprávněně, protoze to tak ani v té době nebylo a data, ktera si sem dala to dost jasně prokazuji. Tim netvrdim, že takové nebyly, jo byly, ale o standadu či většině se neda mluvit ani omylem.
@j.a.n.i díky, že sis dala tu práci!
K tomu procentu VŠ studentu:
https://data.worldbank.org/indicator/SE.TER.ENR...
Jasně, že CELKOVE děti brzo mělo daleko víc žen, protože dal studovalo minimum lidí a nic dalšího zavratneho je v životě nečekalo, takze proč ne. Ale z toho, že zrovna moje máma rodila ve 20, nejde tvrdit, že to tak měli všichni.
@rosalindamelinda nechces se uklidnit? 🤔
@rosalindamelinda Tak ženy tu v každém druhém tématu probírají své mnohem intimnější věci. Od toho tohle fórum je. Sex je normální součást života, netřeba se stydět za jeho provozování 😉
@petulkadodo To věřícímu nevysvětlíš 😉 I dnes jich je spousta tak zblblých, že provozují sex jen jako nutné zlo kvůli zplození potomka.
Já i manžel máme "staré" rodiče (na tehdejší dobu, oba jsme r.1984). Mamka mě měla jako vysokoškolačka v 27 (předtím teda 1x potratila), tchyně měla manžela až ve skoro 29 - a to má jen ukončenou základku, učňák nedodělala. Ale její jedna švagrová (tchánova sestra) porodila v 18 a druhou švagrovou museli dokonce zplnoletňovat. Její sestra v 21. Koukám, že zrovna ty naše ročníky první poloviny 80.let byly roky s úplně nejnižším věkem prvorodiček vůbec. A taky celá 70.léta (díky podpoře rodin na Husáka). Moje jedna babička (1926) rodila ve 23, druhá (1930) poprvé ve 24, přičemž její matka rodila ve třiceti. Takže to, že holky v sedmdesátkách a osmdesátkách rodily tak brzy, bylo dáno hlavně i ekonomickými pobídkami - jedině rodina s dítětem měla možnost získat byt anebo nějaké úlevy na dani (pro svobodné bezdětné nad 25 byla. tzv. volská daň), ale za posledních 100 let to zdaleka nebylo "normální", rodit takhle brzy. To byla jedna světová válka, velká krize, druhá světová válka...jo, prostě ideální podmínky pro to nechat se zbouchnout v sedmnácti...to spíš bylo bráno jako ostuda, takže lidi na to tolik nespěchali. na druhou stranu, dnes je zas druhý extrém, průměrný věk prvorodiček 30 let je strašný.

@glitterglue a ony byly VS jen v Praze? 😄 navic existovaly upone vsude jesle a bylo uplne normalni tam deti davat, rodicovska nebyla 3 roky.
@enoli no to povazuj za co chces, ale jak uz tu padlo-zenska, co nemela do cca 20 prvni dite byla proste divna...a kazdej se ji ptal jestli neni neplodna