Puberťák s úchylkou. Máte s tím zkušenost?
Prosím, nesetkala jste se některá u dítěte v pubertě s úchylným chováním? Můj 13letý syn už zhruba půl roku pořád sahá na vlasy a čichá ke své sestře. Ale opravdu tak 20x denně. Ta už ho má plné zuby, je na něj vysloveně alergická. Teď syn podstupuje testy u psycholožky, ale je to běh na dlouhou trať, část testů už má za sebou, ale ještě ho další čekají a výsledky budou až v květnu. Psycholožka si pozvala i dceru, protože je zřejmé, že mezi sourozenci už došlo k narušení sourozeneckého vztahu. On měl vždy IQ nad 130, ale sociálně je výrazně nezralý. A já mám obavu, jestli tou hormonální bouři v pubertě mu nějak nepřeskočilo.
@keksik002 děkuji za příspěvek. S ním bohužel nejde vůbec rozumně mluvit. On je vážně už rok úplně mimo a před půl rokem se přidalo ještě to "prudění" ségry. Vůbec si neuvědomuje, že dělá něco špatně. Psycholožka mi po prvním rozhovoru s ním jasně sdělila, že on vůbec nerozumí tomu, co mu říkám. On je velmi inteligentní, ale v sociální oblasti velmi výrazně opožděný. Samozřejmě, že jsem mu to vysvětlovala i na příkladu, jak by se cítil, kdyby mu ségra dělala něco, co nesnáší a on mi odpoví, že on to prostě dělat musí a že ho vlastně hrozně baví ji otravovat. On ale prudí všechny okolo, nejen ségru. Jeho otec už z něj roste a to je jinak neskutečný salámista, můj partner už k nám chodí jen sporadicky, babička s ním vydrží jedno odpoledne a má dost.
nechci aby jste si myslela ze se vas chci nejak dotknout ale neuvazovala jste o ADHD? to by mohlo byt i ono.. zkuste se ho zeptat, jak se cití kdyz to dela a hlavne co chce svym chovani zpusobit tem ostatnim.. treba to by vam mohlo pomoci se hnout z mista.. nejake kamarady vrstevniky nema? nebo.. jak vychazi jinak se svoji sestrou? kdyz samozrejme pominu toto obdobi, drive meli dobry vztah?
@keksik002 na to jsem zapomněla, ADHD diagnostikované má spolu s poruchou pozornosti. Je to fakt náročné dítě 🤪 Se ségrou předtím takový normální vztah. Mezi spolužáky byl a je oblíbený, ZŠ, teď už tedy gympl, mu jde, vždy byl takový veselý třídní šašek.
Já bych mu to prostě a jednoduše zakázala, 13lety člověk už musí pochopit, ze něco nesmí a je úplně jedno co on si o tom myslí a že nechápe proč by nemohl. Sestře to vadí tečka, nebude ji sahat na vlasy ani cuchat, divím se, že mu ségra jednu nevlepí.
@izz76 tak to by mě opravdu zajímalo, jak byste to chtěla dokázat. Dostala jste mě tím "musí pochopit". Zkuste si ještě jednou přečíst, co jsem v předešlých příspěvcích psala. Ségra mu samozřejmě už i jednu vlepila, ale takhle odmítám problémy řešit.
@izz76 jenomže pokud má nějakou poruchu a dle toho, co paní píše tak to není zcela normální 13ti leté dítě v pubertě a nějaké tytyty tady opravdu fungovat nebude 🤦🏼♀️
Zakladatelko, myslím si, že tady se jedná o nějakou formu autismu 🤷♀️ už jen ta vysoká inteligence a zároveň naprosto nedostačující sociální chování je učebnicové ...zkusila jsi zjistit proč čichá sestře k vlasům, respektive ne se ho ptát, ale spíš pozorovat za jakých okolností to dělá? Například když je naštvaný, frustrovaný nebo naopak má dobrou náladu apod...?
@hasara33 Souhlasím. Připomíná mi to problémy, které řešíme s dětmi s Vyvojovou disfazii a autistickým chováním: prostě neumí jinak navázat kontakt, neumí si "adekvátně" říct o pozornost, proto místo toho prudí. Zkusila bych místo zákazů s ním zkusit vymakat přijatelnější způsob, jak získat pozornost. Možná nejdřív zjistit, jaký typ pozornosti by chtěl (snad to bude schopný aspoň odsouhlasit, pokud mu vyjmenujete různé možnosti typu povídat si/hrát šahy/jít běhat/stavět spolu stavebnici...). Synovi, když se dostane do tohohle prudícího stavu, obvykle stačí tak 15-20 minut společné aktivity (ale je to hodně rozdílný věk).
@hasara33 on k ní čichá prostě průběžně během dne a je úplně jedno, jakou má náladu. Teď jsem se ptala dcery, jestli ji prudí takhle i venku a to prý tolik ne. Takže téměř vždy je to doma, ale je úplně jedno u koho (u mě, u táty, babičky...)
Nesnesla bych aby moje dítě takhle někoho šikanovalo a je jedno, ze to je sestra.Kdyby šlo o cizí osobu, třeba spolužacku, tak by se to muselo řešit nějak radikálně, přece není možné narušovat druhému osobní prostor.
@izz76 proto to asi řeším s psycholožkou. Prosím, už to tady radši nekomentujte. Děkuji
Ono je hrozně těžké u takového dítěte odhadnout, co se mu odehrává v hlavě navíc ještě teď když nastupuje puberta a hormonální smršť k tomu všemu 🙄 možné je to nějaký způsob uklidnění, možná vůně vlasů sestry mu přináší pocit bezpečí a klidu a musí se v tom několikrát za den ujistit a proto to dělá 🤷♀️ nebo vysvětlení může být mnohem jednodušší, nezměnila třeba sestra vlasový šampon, kondicionér či něco podobného z přípravků na vlasy, co mu prostě tak moc voní, že k tomu musí čichat? Vím, že to zní zvláštně, ale pokud není sociálně vyzrálý tak prostě tu potřebu nedokáže ovládat 🤷♀️
mají s dcerou oddělené pokoje? že by se třeba zavřela, aby na ní nemohl? chce jí tím spíš vytočit nebo to dělá, že je mu to příjemné? Myslím, že bude důležité zjistit, proč to dělá a také mu věnovat čas jen pro něj, jít s ním na procházku a povídat si o tom, co se prožívá. Vstup do puberty je náročný a pokud je sociálně nezralý, tak i pro něj to je těžké a neví, kde jsou hranice.
Kdysi mou dceru obtěžoval spolužák asi 3mesice,obtezoval ji svoji náklonnosti, líbal ji sešity, penál, učebnice, lavici, objímal ji, každý den. Došlo to tak daleko, že dcera nechtěla chodit do školy, učitelka tomu nedokázala zabránit, domluvy rodičů taky ne, moje domluvy k ničemu , k psychologovi kluk chodil.Taky nedokázal pochopit co dělá špatně, argumentoval tim, že moji dceru miluje. Nakonec jediné co pomohlo až když ho manzel serval a pohrozil mu ze mu dá přes hubu a zlame mu pazoury.Kupodivu kluk přestal a ani si nikde nepostezoval. Zakladatelko toto je můj poslední příspěvek k tématu.
I na deti pusobi momentalni situace.. Nemohl by to byt projev nervozity, ze by ho to uklidnovalo.. Ono u autistickych deti je slozite prijit na pricinu.. Ted bych teda asi neresila samotny problem, ale spis to, co tomu predchazelo. Zkuste s dcerou promluvit, dejte mu cas se vyjadrit.. Myslim ze psycholozka bude vedet co a jak.. Ale nez budou nejake vysledky, snazila bych se mu "nahradit sestru necim jinym".. Zni to mozna hloupe, ale zjistit jestli mu jde o vuni jako takovou, nebo o ni. Treba by to vyresil kapesnik vonavy jako ona, kterym by "ukojil" potrebu si cichnout a ji by to nijak neobtezovalo.. 🤷♀️
Kazdopadne rozhodne ne trestem nebo zakazy a vyhrozovanim, toho bych se bala ze to bude pak jeste horsi. Drzim pesti 🍀
@izz76 to by me taky zajimalo jak by reagoval kdyby mu jednu veazila
Tipla bych si, že za tím bude nějaká zdánlivě nesouvisející nenaplněná potřeba, kterou si takhle kompenzuje. Nevěřím tomu, že děti se chovají nevhodně jen tak z ničeho nic, protože jsou zlé nebo úchylné. Jakýkoliv divný chování je spíš volání o pomoc. Je super, že to řešíte s psycholožkou, ale spíš než diagnózu by bylo fajn zkusit s její pomocí najít příčinu. Bude to oříšek, zvlášť se začínající pubertou a zblázněnými hormony. V mezičase bych asi klidně zkusila i nějakou alternativní terapii, třeba kraniosakrální, ta dokáže najít a uzdravovat i hluboko zasunutá traumata a přitom je bezpečná i pro děti. Možná nepomůže, ale určitě neublíží. Moc držím palce, ať jste všichni zas brzo v pohodě.
Řekl mi, že mu ty její vlasy prostě voní. A baví ho ji prudit, což nechápu. Takže se doma věčně štěkaj. Ale pak jsou okamžiky, kdy si pomáhají, jako třeba včera, když mu dcera dost dlouho pomáhala s úkolem na výtvarku. A on jí za to slíbil, že jí dá do konce týdne pokoj a nebude na ni šahat, ani čuchat. No a co myslíte, dneska zas. Sice jen 2x, ale nedal si pokoj.
Jinak oni mají bohužel společný pokoj, pandemie mi překazila stěhování do většího, ale nevzdáváme to.
@jade85 děkuji za podporu.
Ja si myslim ze by ti mohlo i souviset s distancni vyukou.... najednou nema tolik socialnich interakci ( pisete ze je tridni sasek) a tak si to kompenzuje timto nevhodnym zpusobem... preji at najdete nejake reseni. Co treba domaci zviratko, na ktere by prenesl svou pozoznost? A zkusit nejak aspoň trochu oddelit jejich zony ve spolecnem pokoji.
mě to přide normální, děá si ze segry srandu, a ted ještě víc, nechodí do školy, nudí se.jinak bych mu to taky zakázala, bojím se že psycholožka apod asi nic nezmůže, on jí to odkýve a dál bude dělat vše stejně.je to asi provokace přiměřená věku.co zákaz něčeho co má rád? internet, chození ven...nemůže si děat co chce
@fire85 to jako vážně mlátit 13leté dítě? Nejsem žádný odpůrce fyzických trestů, děti jako malé taky na zadek dostaly, ale proboha v tomhle věku proboha ne! Nebo vy to doma praktikujete takto i s partnerem? Neposlechne, šup pohrozím, že dostane na zadek?
Zkoušela dcera změnit šampon. Jestli jde o konkrétní vůní nebo spíš o ten " ritual" Píšete, že situace začala před rokem. Bylo to již před zavrenim škol nebo až po uzavření?
Ahoj, píšeš , že syn má vývojovou dysfazii. Tyto děti, pokud se jim něco zalíbí, je strašně těžké od věci odtrhnout. Syn je sice mladší, ale vývojovku má. Jakmile se mu něco zalíbí, stačí zkusit a návyk vzniká šíleně rychle. Není pak schopen pochopit, proč to nedělat, když je mu to příjemné. Myslím si, že mu vlasy sestry opravdu voní a to,že ji je to nepříjemné a ječí, je pro něj bonus. Můj syn miluje svou sestřičku, bráni ji a chrání. Na druhou stranu ji sám věčně něco provádí. Pořád je u nás jekot. Důležitá je u těchto dětí pravidelnost a rituály. Děti s dysfazii opravdu nejsou zle, ale mají posunuté hranice a je opravdu těžké vysvětlovat, proč se někde něco nedělá. Je to náročné. Vše člověk opakuje a vysvětluje stokrat. Puberty se děsím.
Teď mají děti velmi málo přirozených podnětů. Chybí jim kontakt. Může mu chybět pohled na dívky či i letmé dotyky. Přeci jen - puberta. Pravda je, že bych se to snažila také zarazit vcas, člověk se boji, co by mohlo následovat. Mluvili jste se synem o sexu, ví? Ono se to u vlastních dětí bere hůř, ale třeba má potřebu a neví jak na to. Asi bych mu dopřála vlastní prostor. Mohla by mít dcera společný pokoj s vámi?
Neslo by dceri tedy na cas nez pujdete do vetsiho prenechat loznici? Jinak me jen napadlo zkusit pridat do samponu neco, co by mu nevonelo nebo natrit nejakou peprovou vodickou a dcera nejakou dobu nosit stazene vlasy. Aby se proste prerusil ten navyk.
@marketa11112 syn nemá vývojovou dysfázii, to nikde nepíšu. Má ADHD a vysoké IQ. Problémy s ním jsou až poslední rok, do té doby úplná pohoda. O sexu jsme samozřejmě mluvili, to už v 10 letech chtěl koupit knížku, protože ho zajímalo, co se děje s tělem atd., přečetl během jednoho dne a normálně jsme se o těchto věcech bavili.
Než se mi podaří přestěhovat, tak holt spolu budou muset v pokoji vydržet. Byt mám rozměrově velký (90 m2), ale jen 3 pokoje.
@ada22 to začalo krátce před zavřením škol, začal být drzý apod., ségru začal prudit před půl rokem
promin, nekde jsem se prehledla. 🙂). brzke rano 🙂). vyvojovku tedy nema. ale trosku to tomu odpovida. ADHD ma take mnoho specifik. tyto deti mivaji casto vysoke iq, ale jsou proste jine.
ja bych jeho chovani nenazyvala uchylkou. spis bude mit vliv puberta, mozna chce jen zlobit segru (vi, ze ji to vadi a provokuje ji). delal to nekdy treba holkam ve skole? nebo tobe?

počkala bych na výsledky testů.. každopádně určitě by vám pomohlo si s ním v klidu sednout a promluvit, vyslechnout ho, dát mu najevo že tu jste pro něj ať se děje cokoliv.. kolik je jeho sestře? zkuste promluvit i s ní, ať syn ví že jí to vadí a proč ale vše v klidu v pohodě, žádné hádky žádné tlačení na něj..
Ikdyž jsou sourozenci, mohla by ho i přitahovat a to i sexuálně.. je to těžké, každopádně.. tady pomůže jen pochopení, respekt a čas.. a hlavně tedy psycholog