Výchova dětí: Jak lépe kontrolovat jejich chování?
Před 14 dny jsme řešili problémy s 13 letými chlapci. Otec jednoho přiznal že je kluk nezvladatelný, ale nevěděl spoustu věcí, např.že u nich byli 3x policisté, nevěděl že kluk zase kouří, nevěděl co jeho synáček dělá. Rodiče druhého chlapce vypadali velmi slušně, otec nejspíš podnikatel. Když se dozvěděli co jejich syn vyvádí, byli velmi rozhození, jeho maminka se skoro rozbrečela, že má jejich syn zakázané se stýkat s tím prvním, že jim to dělá za zády. A taky neměli ani tušení co se stalo. A já celou dobu přemýšlím, jak je možné že rodiče neví co jejich děti dělají, a s kým? Neví co si kupují, neví že kouří, copak to z těch dětí necítí? Byla jsem vždy pro volnější výchovu, ale tohle mi nepřijde dobré.
@michaela666 vsak budu mat nato cas aj kamaratov aj volno aj na nudu, aj skolu, jedna sa o hodinu maximalne 2 cez tyzden nevidim v tom problem preco by na nic ine nemali cas, vikend a prazdniny tiez budu mat volne tie im organizovat nebudem... A este raz pisem nikoho nenutim aby tak vychoval ani neprezentujem to ako najlepsiu vychovu kazdy nech si vychovava ako on uzna, ze je najlepsie. Ja tiez s tym aby deti nemali nic nesuhlasim ale nikomu tu nepisem preco je to "zle" a preco s tym nesuhlasim lebo je mi to jedno ako druhi vychovavaju ja som bola takto a taku vychovu chcem odovzdat aj svojim detom a to je cele nepotrebujem ani ziadne nazory alebo rady ci moja vychova bude ta spravna alebo nie. A aj celkovo tie otazky ako by som zareagovala to naozaj si myslis ze existuje len jeden sposob spravnej reakcie? Vychova je aj o kumunikacii a vela vela vela diskusie medzi dietatom a rodicom, takze velku roku by zohraval dovod ten by bol aj najdolesitejsi prvok ako to vyriesit inak by sa riesil problem ze ten konkretny kruzok ho nebavi inak ked problem by bol zly pristup ucitela alebo zly kolektiv, pokial za jeden rok vystriedaju aj 20 kruzkov mne to to bude jedno nebudem ich nutit len na jeden smer, dalej vek inak by som riesila problem ked dieta ma 11 inak so 17 rocnym tak isto aj povaha dietata keby to opakovane porusovali, uz teraz pri 2 a 4 rocnej inak vychovavam lebo obidvaja maju uplne rozdielnu povahu, pravidla rovnake ale sposob aky po nich chcem aby ich dodrziavali je uplne rozdielny.
Příprav se na to, ze dnešní děti mají pubertu už okolo 10 let. Moje dcera má 10, závodně tančí street dance, má samé jedničky ve škole. Vyrůstá v rodině bez rozvodů a i přesto už teď ji hodně ovlivňují kamarádi a kamarádi ze školy. (Oblečení, názory, telefony) Tanec ji baví, ale pokud bych ji na jakýkoliv kroužek nutila tak už i v 8 nebo 9 by tam odmítla chodit, myslet si, ze dítě bude po škole dělat to co vymyslí rodič je blbost.
Já mám 2 pubertální děti a ne nevím, co celý den dělají ale spoléhám, že jsem je vychovala tak, aby se chovaly v nějaké "mezy".Oba sportují, mají 3x týdne trénink a kdyby chtěli někde kouřit nebo dělat jiné kraviny určitě k tomu budou mít prostor. Syn mi řekne, že jde ven a já mu řeknu do kdy má být doma. Kdybych 12 tiletemu dítěti nutila nějaký kroužek, který nechce tak se mi na něj vyprdne. Dcera má kamarádku, která je z úplně normální rodiny a od 13 se tahá s klukama, pije a kouří, kašle na skolu, rodiče se můžou postavit na hlavu a neudělají s ní nic. Dceři třeba 100 procentne důvěřují, že když ji někdo nabídne cigaretu, že to nezkusi u syna ksem přesvědčena, že to zkusí.
@gdpr dobře, moje dcera - 14let, 8 třída. 1x týdně má výuku do 15:30. Ve škole o 800m vedle mají každý den výuku od 9 hod a končí (kromě pátku) pravidelně v 15:30. Než se puberťák dostane domů, tak je nejdříve 16hod. Kroužek trvá min. hodinu. Cesta tam a zpět taky trvá přes hodinu. Kde je učení, úkoly a obyčejné volno?
A většina kroužků se platí na půl roku. Ty jich opravdu zaplatíš tolik? To asi ne. Jako ano, teorie dobrá, praxe bude pokulhávat.
@baris Ale toto je velmi individuální. Moje dcera 13 let, je v sekundě na gymnáziu. Taky má 1x týdně odpoledko, ke škole má nástroj v ZUŠ, tzn. hodina nástroje a hodina nauky týdně, dělá atletiku - 3x týdně trénink (z toho jeden je o víkendu) a 2x týdně badminton. Všechno stíhá, ve škole má vyznamenání, je to o organizaci. K tomu má i ten volný čas.
@betelgeuzz ale rozdíl je v tom, jestli to to dítě baví a dělat to chce, takže v podstatě i ten kroužek bere jako svůj volný čas. Pokud je někam poslán rodičem, protože u něj to bez kroužků neprojde, tak to tak určitě nevnímá, nebo je plno dětí i introvertních a mají potřebu být bez kolektivu. Kamarádka to tak má u syna, ten už od základní školy přijde, domů a hodinu se jde někam zašít, protože potřebuje vstřebat ten čas v kolektivu.
@hojda však to já nerozporuju. Tlačit dítě dělat něco, co nechce, je špatně. Já reaguji na argument, že to dítě nemůže stíhat, protože moje dítě to nestíhá.
@baris otazka penazi je uplne bezvyznamna predstav si, ze aj ja som mala skolu do 14:30-16:00 a stihla som a vzdy som mala priemer do 1.5 aj na maturite a mala som aj volny cas... A skadial vies, ze moje deti nic bavit nebude? Skadial vies ci nemam prave aktivne deti, ktore potrebuju vela podnetov nato aby boli "kludne" a uz teraz maju kruzky? Skadial vies ci ich bavia alebo nie a ci ich budu bavit v puberte? Ja do ziadnehu kruzku nikoho tlacit nebudem ale chcem aby si vybrali nieco co ich bavit bude a to je jedno co. Dalsia vec da sa vybavit na kazdej skole aj ISP, da sa vybrat skola aby to bolo viac menej pri sebe a v dobrej dostupnost tak to co riesis je naozaj bezvyznamne. Tak isto nejake kruzky su aj na skole alebo par metrov od skoly = cesta je minimalna len par metrov. Nevies ani z akej lokality sme a ake su tu moznosti na skolach ale hlavne, ze vies najlepsie ako sa to nebude dat stihat. Ja nikomu neradim ako ma deti vychovavat a ako je to spravne pisala som ako budem ja svoje deti vychovavat to je cele.
Jaká tráva byla zelenější? 😃🤦♀️
Vůbec nepíšu nic o tom, že dřív bylo něco lepší nebo horší. Popisuji to, že lze vychovávat dítě přesně tak, jak popisuje @gdpr. Sama jsem toho zdárným příkladem. A naši mě fakt do ničeho nutit nemuseli. Jenže jsem se tomu kroužku věnovala od 5 let. A oni mě tam doprovázeli, vždy se o to zajímali, když se něco dělo, byli přítomni. No a ta péče také spočívala v tom, že jsem se doma nemusela bát mluvit o svých pocitech, radostech, ale taky i problémech. Rodiče byli vždy i mými kamarády. Přesně tak se snažím vychovávat i svoje děti. Třeba se to nějak zvrhne, proč ne, nejsem dokonalá. Ale moje sociální bublina je o tom, že děti mají zájmy a smysluplné aktivity. Dokáží přežít i pubertu a v životě neplavou, jako někteří, kteří neví, co s volným časem, stejně tak jako jejich rodiče. A tak jim jako nejlepší řešení přijde sdílet i sebemenši prd na sociálních sítích a svůj život přežívají na videích naprosto cizích lidí. That’s all.

@gdpr Máš to hezky vymyšlené, jen bych měla obavu, že tyhle nucené kroužky budou u vás jednou dost problém. Pokud to bude něco, co děti budou chtít sami, tak je to ideální.
Když řeknou, že žádný kroužek nechtějí? Po škole budou chtít volno na učení, kamarády. Nemáš strach, že třeba ve 14 letech se prostě vzepře? Bude lhát jak tam chodí a začne se někde flákat? Děti ovlivňují i kamarádi a okolí, ne jen rodina.
Mě to přijde stejné, jako když kamarádku rodiče nutili jít na zdrávku a ona chtěla být cukrářka. Trvali na tom, že má vyznamenání a musí mít vysokou ( něco jako tvoje pravidla). Prostě se vzepřela, doma šly vztahy do kytek a nakonec stejně na ten učňák zdrhla a odstěhovala se v 18 pryč.