• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Alergie na kravské mléko (bezmlečná diéta) - co vařit?

28. prosince 2016 
Ahojky, Lucinka ma 3 mesice a kousek, je plne kojena, a prave nam Dr. sdelila, ze ma alergii na kravske mleko (mela opakovane krev ve stolicce). Musim ji dat za pravdu, nebot i v tehu, mi mleko delalo neplechu, a po vysazeni mlecnych vyrobku krev ze stolicky zcela zmizela. Protoze je ale Lucinka plne kojena, musim se stravovat proste bez mleka, tzn, vynechat maslo a vubec vsechny potraviny i ty, kde je mleko obsazeno pouze stopove. Beznadejne hledam knihu s recepty na netu, vzdy je ale soucasne i bezlepkova. Mate nekdo takovou zkusenost? Poradil byste jakou knihu s recepty zakoupit, ci prispel s recepty, ci dobrou radou? diky moc!
11. lis 2009 v 10:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
Též mám bezmléčnou dietu... Nevím o žádné knize, která by se zabývala přímo tímto, ale nějaké recepty jsou zde:
http://www.varime-detem.cz/
http://www.potravinova-alergie.info/

Ledacos se dá požít i odsud:
http://www.varimezdrave.cz/

Nejdůležitější je ale vědět, co čím nahrazovat:
Vápník: například Biomin H - každý den sáček + mák, melasa, mořské řasy...
Mléko: rýžové mléko extra kalcium z drogerie DM, sušené rostlinné nápoje (Oves milk, Kokos milk, Kukuříčný nápoj, vše zdravá výživa nebo lékárna)
Smetana: opět rýžové mléko, zahuštěné třeba instatní rýžovou moukou nebo kukuřičným škrobem
Máslo: margaríny bez sušeného mléka nebo syrovátky, napříkla Perla vitamíny, Perla light, slunečnicový Bio Vive

Nedoporučuje se používat výrobky se sóji, kozího nebo ovčího mléka!!!
11. lis 2009 ve 13:40  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
No a bez sýra se zkrátka obejdu. Místo jogurtů si vařím pudinky z těch rostlinných mlíček. U všeho pečlivě studuju etikety, hlavně pozor na sušenky, salámy, hotová jídla...
11. lis 2009 ve 13:45  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Luthien - diky strasne moc moc! :dizzy_face: :dizzy_face: :dizzy_face: ...a ja chtela nahradit kravske mleko kozim.... :confounded:
a tim nahradit myslis presne co? pouzivas "nahrazku" i pri vareni? nebo myslis jen pro sebe nahradu, pozivat to samotne? treba tu smetanu....desim se toho, ze budu muset varit pro sebe a pro manzu zvlast....

...vsade pisi, ze ta alergie vetsinou casem vymizi, ale jak zjistim, ze uz neni? premyslim, ze obcas asi neco zkusim z toho kravskeho (za cas)....
11. lis 2009 v 15:40  • Odpověz  •  To se mi líbí
No právě při vaření to vše používám a to rýžové mléko i piju, jako kravské to sice není, ale dá se to (nejlepší je to třeba v meltě, kterou si často vařím - to chutná skoro jako normální bílá káva). Určitě si kup ten vápník, Biomin H je prý moc dobrý na jeho vstřebávání. Při kojení ho obzvlášť potřebujeme.
Kozí, sojové a ovčí mléko - jejich bílkoviny jsou moc podobné té kravské, takže často buď alergizují hned, nebo brzy začnou, bohužel.
Můj manžel si už zvykl, že buď holt oželíme smetanové omáčky nebo že to je takové "slabší" s tím rýžovým mlíčkem, no... Při vaření ani moc nějaké speciální recepty nepoužívám, spíš zapojuju fantazii.
Jinak aby ta alergie vymizela, nemělo by se tělíčko malé s tím alergenem setkat dost dlouhou dobu, uvádí se až do tří let, takže já být Tebou, tak to raději moc nezkouším a spíš to zkusím vydržet...
11. lis 2009 v 17:56  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já vařím taková normální jídla a místo mléka tam dávám většinou sušený ovesný nápoj. Na chuti to trochu poznat je, ale není to nic tragického - je to prostě rochu jinší než s mlékem. Dneska jsem třeba dělala bramborovou kaši a dala jsem do ni místo másla perlu a místo mléka pávě ten ovesný nápoj, a všichni dlabali. :slight_smile: Z toho, abych vyvařovala zvlášť mužovi s babičkou a potom ještě sobě, pomalu začínám vyrůstat. :wink:
Sóju si taky občas dám, je pravda, že to s ní nepřeháním, ale nikdy jsme po ní žádné problémy neměli. Výborná vychytávka je sójová šlehačka.
A do melty je moooc dobrý kokos milk. :wink:
11. lis 2009 v 18:20  • Odpověz  •  To se mi líbí
Kokos milk je nejlepší i na ty pudinky. Jinak jsem už dělala i krém do dortu - z pravého kokosového mléka uvařila hustý puding a vyšlehala s tím margarínem a bylo to dobré, manželova dcera ani nepoznala (byl to dort k jejím narozeninám), že to není normální krém :wink:
11. lis 2009 v 18:31  • Odpověz  •  To se mi líbí
No tak už mám vyřešené dilama, čím promažu vánoční cukroví. :wink:
11. lis 2009 v 18:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
Objevila jsem ještě jiný bezmléčný "krém",o který se musím podělit: http://www.varimezdrave.cz/svatecni-ovesna-buchta

Pekla jsem dort - těsto z pohankové mouky a hnědého cukru - a zdobila tím rýžovým krémem (částečně obarveným kakaaem, šlo by i karobem) a je opravdu moc dobrý. Na Vámoce třeba do košíčků si ho umím skvěle představit, i na nějaké slepované cukroví.
20. lis 2009 ve 21:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak mě to nedalo, prošmejdila jsem doma knihovničku a narazila na dvai použitelné recepty na krémy na cukroví...snad to někomu pomůže. :slight_smile:

Vařená náplň:
100g celozrnné pšeničné mouky, 150g mletých opražených lískových oříšků, 60g kakaa, 60g medu, asi 200ml vody
Mouku rozmícháme ve vodě a uvaříme hustou kaši - za stálého míchání ji povaříme asi 10 min. Potom přidáme med a oříšky a povaříme ještě 5 min.Můžeme zahustit sušenkovými drobečky.
Do krému můžem přidat i kakao, rum, nebo nebo nahradit oříšky slunečnicovými semeny, pšeničnými klíčky nebo jinými druhy ořechů.

Náplň z instantní kaše
100g suché instantní kaše (jahelné, rýžové, vícezrnné,...), voda, 50g pražených pšeničných klíčků,30g kakaa nebo karobu, 3 lžíce pikantní zavařeniny, 2 lžíce rumu.
Instantní kaši umícháme s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá roztíratelná hmota. Přidáme ostatní přísady a necháme chvíli zaležet. Do krému je možné zašlehat i kousek másla nebi Hery.
21. lis 2009 ve 21:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte, mám syna teké s prokázanou alergií na mléčnou bílkovinu. A souhlasím. Vše se dá nahradit.
Místo pudinků kupuji sojové desrty v DM drogerii, mléko taky rýžové, nebo sojové. Omáčky vařím na dvakrát. Jednou nám )zahustím normál mlíkem, nebo smetanou) a pak synovi (zahušˇťuji rýžovým mlékem)
Místo másla používám Floru, nebo olivový tuk na chleba. Nejčastěji používám olivový olej.
Vařím puding z rýžového nebo sojového mléka (ze sojového je pudung tužší), nebo kupuji sojové jogurty ve zdravé výživě.
Jinak dávám všechno.
Jen teď mám problém... Na alergologii nám Dr. dala na doplnění vápníku atd. Osteocare, který se momentálně stahoval výrobcem z prodeje, kvůli procházející době trvanlivosti, takže budu muset cinknout na alergo a zeptat se, co dávat za Osteocare.

Ela2, neboj, všechno se dá zvládnout a je nahraditelné. Za chvilku budeš mít vybroušený zrak na nežádoucí složky v potravinách na obalech s výrobky v obchodě... Já ze začátku trávila hodiny a hodiny v obchodě a dneska je to už brnkačka. A mléko stejně zahleňuje, tak to ber z tohoto pohledu, že je to pro Lucinku nejlepší :wink:

jen se sojou opatrně, je to taky alergen...

Teď koukám, ty máš malou ještě hodně malou..
já taky plně kojila a částečně až do roku syna. Pak jsem přišla na alergii. Nechtěl mi UM pro alergiky, protože mu to prostě nechutnalo a cítil to.
2. pro 2009 v 19:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jana, místo Osteocare zkus Biomin H, doporučují ho na stránkách o alergii na BKM a já ho už beru 4 měsíce.
3. pro 2009 v 08:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jo Ty ho chceš pro malého... No tak to se určitě poraď, to je jasný :wink:
3. pro 2009 v 08:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahoj holky. Ela 2 Já jsem koupila nedávno knížku ,, Vaříme zdravě bez mléka" od Simone Mausová, Britta- Marei Lanzenbegerová jsou tam dobré recepty, včetně průvodce potravinami. :slight_smile:
5. pro 2009 v 11:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ráda bych přidala pár vlastních receptů bez BKM, snad budou chutnat :wink:

Pohankové placičky (lepší než bramboráky :wink: ):
Ingredience:
200 g pohanky, 2 mrkve, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 - 2 vejce (nebo Vajahit), hladká pohanková mouka (i jiná), mléko (může být i rýžové při alergii na BKM), vločky nori, Solčanka, majoránka, sůl, olej

Postup přípravy: Pohanku připravíme podle návodu (propláchneme, zalijeme osolenou vodou 1 : 1,5, povaříme 2 - 3 minuty, nesléváme a dáme na cca půl hodiny dojít do peřin :o)) a necháme vychladnout. Mrkev nastrouháme najemno, česnek také, cibuli najemno nakrájíme, vmícháme do pohanky spolu s vejcem a kořením, přilijeme trochu mléka a zahustíme moukou tak, aby vznikla hmota, ze které je možné vytvarovat placičky. Smažíme na rozpáleném oleji, je možno i péct v troubě jako zdravější a lehčí variantu. Podáváme se zeleninovým salátem (lze zhřešit i s tatarkou).
Recept je vhodný při bezlepkové dietě a při alergii na bílkovinu kravského mléka. Manžel tvrdí, že jsou lepší, než klasické bramboráky.
8. únor 2010 v 19:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
Kuřecí (krůtí) prsa "nazeleno"

Ingredience:
4 ks kuřecích prsíček (nebo adekvátní množství krůtích), 1 brokolice (jen růžičky), 1 pórek, 1 velká cibule, kukuřičný škrob, koření Horalka, vločky Nori, kukuřičný nápoj Zajíc, sůl, Solčanka, olej

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a naložíme s cca 1 lžičkou Horalky a 2 pl škrobu, nejlépe přes noc. Na rozpáleném oleji opečeme (rozdělím na dvakrát nebo třikrát, aby se hezky orestovalo a nepustilo zbytečně šťávu), přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, pórek na kolečka a brokolici na růžičky. Chvíli restujeme, poté podlijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme víceméně v páře maso do měkka (trvá jen chvíli). Poté posypeme kukuřičným nápojem (podle chuti) a zalijeme asi půl hrníčkem vody s 1 pl rozmíchaného škrobu, aby to udělalo omáčku. Přisypeme vločky Nori (udělají to o něco zelenější :slight_smile: ) a dochutíme Solčankou.
Podáváme s těstovinami nebo s rýží.
8. únor 2010 ve 20:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
Kapustová polévka s mořkou kapustou (řasou)

Ingredience:
asi půl hlávky kapusty, cca 5 menších brambor, 1 větší mrkev, 1 cibule, malá hrst mořské řasy "mořská kapusta", pohanková krupice, zeleninový bujón (Wurzel), kmín, Solčanka, koření Horalka, 1 střoužek česneku, rýžový nápoj Zajíc

Postup:
Dáme si do většího hrnce vařit vodu s celou cibulí. Mezitím si připravíme brambory na malé kostičky a kapustu na tenké nudličky, mrkev nahrubo nastrouháme. Když začne voda vařit, přidáme kmín, brambory, kapustu, mrkev a zeleninový bujón. Vaříme do měkka. Ke konci zavaříme krupici dle potřeby (nebo dětskou krupičku), přisypeme rýžový nápoj podle chuti a namočenou a nakrájenou mořskou kapustu. Dochutíme kořením.
8. únor 2010 ve 20:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
Hrnkový perník:
2hrnky hladké mouky
1hrnek cukru krystal
1/2hrnku oleje
1hrnek kokos milku
1vejce
1lžíce kakaa
1prášek do perníku
vše smíchat a upéct
26. únor 2010 v 16:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
caz, ten hrnek kokos milku myslíš už rozmíchaného ve vodě podle návodu, ne sušeného...???
26. únor 2010 v 19:43  • Odpověz  •  To se mi líbí
luthein ten kokos milk rozmíchat, já dělala se čtvrt litrovým hrnkem takže čtvrt litru kokos milku rozmýchanýho
27. únor 2010 ve 12:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak to jsem ráda, že existuje tohle téma. Malý má 17M a je taky na bezmléčné stravě (a zatím i bezvaječné).

Zajímalo by mě, jak řešíte snídaně - mám na mysli nějaké "nesladké" - tedy ne vločky, cornfalky, přesnídávky, krupice...My dáváme chleba s avokádem (ačkoliv je to ovoce, není moc sladké), občas dám šunku (a kroutím se nad E250, ale nic bez něj neexistuje). Margaríny se mi protiví, ale ještě jsem nevyzkoušela máslo Ghí, máte s tím někdo zkušenost?

Malý te'd docela stávkuje se stravováním - kde co nechce - hlavně cokoliv nového. Chtěla jsem se zeptat, od kdy jste daly pórek a česnek, skořici, majoránku, červenou papriku, bazalku, tymián. Já mu zatím dávám jen kmín a nyní taky cibuli. A nevím, jak dál postupovat, protože všude jsou jen HA potraviny a potenciálně alergizující...ale jestli existuje ještě nějaké další rozlišení těch potenciálně alergizujícíh, jsem nenašla (třeba, že červená paprika - koření - je méně problematická než skoříce)...

JInak u nás docela frčí: Krůta na cibuli, mrkvi a hrášku:

Na olivovém oleji opeču cibuli a krůtí kousky, přidám kmín a sůl, poté zaleji vodou a přidám na hrubo strouhanou mrkev, hrášek a buď přidám těstoviny nebo brambor..
9. bře 2010 ve 14:20  • Odpověz  •  To se mi líbí
Blandik: starší syn na bezmléčné dietě do 2let, na bezvaječné do 3let a stále je bez ryb. Mladší stejně.
Mne oba pijí ráno mléko a pak jsem hodně dělala bezmléčné rýžové kaše a dochucovala ovocnými přesnídávkami nebo pak i čerstvým ovocem. Dále jsou super kukuřičné chlebíky. Máslo Ghí neznám.

Jinak česnek, skořice se vyhýbám prozatím u mladšího.
Dávám do polévek fenykl čerstvý i kousek porku, cibuli...brokolice je super, růžičková kapusta.

Jinak při pečení sladkého nahrazuji vajíčko sojovou moukou, mléko vodou a chutná to výborně.
9. bře 2010 ve 14:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
Blandik, Ghí máslo je normální přepuštěné máslo - zkušenost s ním mám jen takovou, že jsem si toho jednou jako malá lízla a bylo to pěkně hnusné. :wink: Takže jestli jste na bezmléčné stravě, tak ghí zrovna nejvhodnější nebude.
9. bře 2010 v 15:45  • Odpověz  •  To se mi líbí
Z margarínů se mi osvědčilo Vive Bio (teď si nejsem jistá, jestli to není Vita, ale asi ne). Nemá žádné přídavné látky a je to opravdu tuk a ne voda, takže se dá použít i na pečení. Jen je dost drahý. :unamused:
9. bře 2010 v 15:51  • Odpověz  •  To se mi líbí
bio vive je z margarínu asi fakt nejlepší...

blandik, s tím kořením neporadím, zkus kam.zyk
9. bře 2010 v 17:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
Děkuji za tip - koukala jsem na bio vive na net, vypadá to dobře. Vůbec jsem nevěděla, že existuje. Prosím vás a kde jej kupujete? - ani na netu nevyskočilo moc odkazů na prodej..

Máslo Ghí tedy nebude pro nás.

Náš malý jí HA zeleninu, z ovoce - banány, avokádo, jablka (z hrušek má průjem) a hrozno. (švestky, nektarinky, broskve - jsem zavařila (bez cukru), ale nechce to). Pak oblilovniy - bezlepkové i s lepkem, těstoviny a oliívový olej a krůtí a králičí maso. Pak ten kmín a cibuli a tím to tak končí...

Chtěla jsem se zeptat, jestli nějak řešíte vápník a hořčík. Malý pije 0,5l UM denně a do vaření jej nepoužívám a pak jí to, co jsem psala. Nevím, jeslti to je dostačující. Na UM je psáno, že od určitého měsíce má pít už jen 0,5l UM, ale asi se předpokládá, že již dítko baští jiné mléčné potraviny.

Luthien, kamzykovi jsem právě posledně o tomto psala, tak uvidíme, jestli bude něco mít.

A momonko - mohla bys mi prosím napsat nějaký příklad polévky nebo pokrmu, kde dáváš fenykl? Mé chu'tové bu'nky si to nedovedou představit.

A taky jsem se chtěla zeptat, jestli dáváte červenou čočku?

Díky.
9. bře 2010 ve 20:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
Bio vive mají u nás v obchodě se zdravou výživou a v Glóbusu. Jinde jsem ho zatím nenašla.
Vápník a hořčík zatím nějak neřeším, ale je pravda, že ještě docela dost kojím. Do budoucna ale určitě počítám s tím, že bude potřeba ty zdroje vápníku víc hlídat - bohužel všechny další potraviny, kde je vápníku hodně jsou potenciálními alergeny (mák a jiná semínka, ryby, oříšky,...) :unamused: Hořčík mě nějak nenapadlo řešit - mám dojem, že ve vodě, obilovinách, luštěninách a ovoci je ho dostatek.
A tu červenou čočku dávám (ale jen loupanou) - přidávám ji do polévky. :wink:
9. bře 2010 ve 21:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
Děkuji tymothy - tak bio vivu jsem koupila v Alerberu - tu slunečnicovou. Dneska jsem poprvé dala červenou čočku - udělala jsem recept podle kamarádky -

opeče se cibule, maso a kmín na oleji (olivovém), po chvíli se zaleje vodou a přidá se strouhaná mrkev a červená čočka. A samozřejmě se to osolí - má to být něco jako dušená mrkev, ale ta čočka tam chu'tově moc sedí.
10. bře 2010 ve 12:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte, nevíte náhodou jak zavádět pokročilejtší přikrmy při potravinových alergiích? Mám na mysli situaci, kdy dítě už více méně jí všechny HA potraviny a jak pak postupovat dále. Od kdy třeba zavést rybu, kakao, skořici, luštěniny - aby je člověk třeba nezavedl příliš často..Náš syn má 20M, jí více méně HA . Když jsem dala červenou čočku, skořici, majoránku - byla reakce. Jinak je alergický na BKM a vejce (včetně žloužku). Nevím jak dál pokračovat, jestli ho na HA potravinách držet do dvou let (nebo i déle) nebo prostě zkoušet potraviny a čekat na reakci. Kdy třeba dát okusit jahody, rajčata, papriku, vanilku, oříšky (často si čtu, že maminy používají mandlové mléko...). Náš malý taky nějak nesnáší rýžové mléko. Tak jsem koupila kokosové, ale dumám, zda mu ho dát.
4. čer 2010 ve 13:24  • Odpověz  •  To se mi líbí
blandik já bych s tím zaváděním byla opatrná. Nám říkal alergolog už ze začátku, že ryby jen naše, s kořením opatrně a nesmíme ani žádné ovoce, které je dovážené ( citrusy, exot. ovoce) malá reaguje a na kakao i na skořici. Hodně aler. bývají rajčata a papriky. Ořechy máme zakázané do 5 let. Dietoložka nám radila, aby jsme zaváděli potraviny tak, že nejdřív jsem ji musela nechat vyčistit a pak jsme zaváděli tak, že jedla jen rýži, těstoviny, maso a pár základnich potravin a k tomu tu potravinu, kterou jsem chtěla vyzkoušet a čekat 3 dny a zapisovat si reakce do eliminačního deníku.,. Mám doma i vypsaný postup, které potraviny jsme zavádělli jako první (které byli brány jako nejmíň alergenní)např. brambory, amaranth.mouka, pohanka, jáhly, jablko, mrkev, brokolice, hrášek, saláty, pórek, atd. a ty které jsou nejvíc alergenní třeba špenát, borůvky, švestky, kokos, rybíz, angrešt, třešně, kiwi, ořechy, čokoláda, ryngle. Nám se to povedlo a zbytek potravin na kterej jsem si netroufla jsme zjistili na magnetické biorezonci kam chodíme už přes půl roku. :slight_smile:
5. čer 2010 v 11:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
dobrý den, chcela by som sa opýtat a žemlovku ako robíte detičkám ktoré nemôžu mlieko dakujem
17. srp 2010 v 16:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jdi na stranu:   Zruš
1 2 3 ... 23
Tvůj příspěvek