Pokud už tady takové téma je tak se omlouvám,ale už vůbec nevím co vařit 🙄 Tak mě tak napadlo,že by to bylo dobré téma,aspoň bude z čeho vybírat. 😅 Je nám 20 měsíců,takže už vařím tak nějak to,co jíme my,jen to moc nesolím a nekořením,ale to si člověk upraví podle svého,jen nemám už fakt inspiraci 😒 Dneska jsem udělala jen porkovou polívku 😀
Díky moc @brusinka.pusinka, jsou naprosto luxusní, za tu práci to rozhodně stálo, miznou před očima 🙂
hovězí vývar se zeleninou a nudličkama, čivabčiči s br.kaší .-)
dneska jsem dělala lívance ze zakysané smetany... Synátor už si na nich pochutnává...
prďola od včera zapečené brambory s brokol, šunkou a smetanou, já tagliatelle s rajčatovým pestem a parmazánem
k obědu od včerejška vepř. nudličky s rýží a k večeři uou telecí řízky bramb. kaše okurkový salát a jako dezert šlehačková roláda s broskvemi.
tofu karbanátky (kupované), kus kus a mrková omáčka ala svíčková 🙂 včera polévka z řapíkatého celeru - opravdu výborná, snědla bych celej hrnec a dcerka si taky přidala, což je co říct 🙂
@werry prosím recept na polívku, zrovna tu balíček řapíkatého celeru mám a přemýšlela jsem co s ním...
@ia. já ted dělal z černé ředkve a byla vynikající, najemno nastrouhat oloupanou ředkev, trochu posolit, pomačkat, necham cca 2minutky odstát a vmíchat pomazánkové máslo, pikantní a vynikající 😉
@ia. Vajíčková
1 pomazánkové máslo
2 vejce natvrdo
1lžíce hořčice
sůl, pepř
rybičková bez cibule 🙂 ta u nás teď frčí
1 rybíčky
1 pomazánkové máslo
sůl, pepř,
lžíce hořčice
lžíce majonézy
sýrová se salámem
1 pomazánkové máslo
10 dkg měkkého salám nastrouhat nahrubo
10 dkg nastrouhaného sýru
sůl, pepř
2 lžíce majonézy
@1luciferka1 celer nakrájet, k tomu jednu větší bramboru, já teď přidala i kousek mrkve, ale nemusí být, vše orestovat na másle, zalít vodou, může se dát i bujon a vařit do měkka, pak rozmixovat do hladka, osolit, opepřit, přidat česnek, já ho kvůli malé nedávám, dám si prolisovanej až na talíř a zaleju horkou polévkou, dá to tomu takovej šmrnc, mně moc chutná 🙂
@ia. u nás vedou takové ty obyčejné, nezdravé, třeba vajíčková, (uvařená vajíčka, nastrouhám, smíchám s pomazánkovým, přidám lžíci majolky, dochutit hořčicí, solí, pepřem), salámová (nastrouhaný měkký salám, pomazánkové, někdy pro změnu přidám strouhaný sýr, strouhanou čerstvou papriku, nebo okořením sladkou paprikou) a mrkvová (ta u nás poslední dobou vede - strouhaná mrkev, česnek, pomazánkové, nebo majolka a mazala jsem s tím i chlebíčky a známí se mohli utlouct), noo a klasika, česneková 🙂 ještě chci zkusit celerovou, ale k tomu bych asi pomazánkové nedávala
holky, manža donesl od známého plnou mísu domácí hlívy..co s ní? já ji nejraději na másle s kmínem, nebo jako gulášovku popřípadě na bílou houbovou omáčku..víc receptů ozkoušených nemám .. @brusinka.pusinka .. poradíš něco?
tak u nas je dnes řizek, bramborova kaše a salat jako sldka valentýnska tečka moučnik je medovnik 😵 😀 😀 😀
@eriska - celerová je výborná, i jako slavnostní třeba na chlebíčky - já dělám tak, že dám stejný díl na jemno nastrouhaného celeru, najemno nastrouhaného tvrdého sýra - nejvíc se mi osvědčil eidam a spojím 2 lžícemi majolky a 2 lžícemi hustého bílého jogurtu - nejlepší je ten řeckého typu, protože není kyselý. No a dochutit můžeš pažitkou, petrželkou - ale té jen trochu, je aromatická, pepřem, můžeš dát i trochu sladké papriky.... Myslím, že to pomamazánkový máslo by se tam moc nehodilo...
Holky a děláte některá drožďovou pomazánku, já jí dělám, ale pořád stejný recept, chtělo by to obměnu 😀 .
Spanelske ptacky a knedlik (kupovany) a jako dezert 85% cokolada....
V úterý kuřecí prsa v sekaných rajčatech s cizrnou a těstovinami (to jsem se volně inspirovala zde, myslím, že u @aaadus ? - snad se nepletu, a mělo to velký úspěch, děkuji 😉 )
Včera jsem to měla bez práce, u maminky k obědu pečené kuře s rýží a k večeři jsem si donesla kuřecí vývar s nudlemi. Dětem jsem tam přidala ještě těstovinová zvířatka a byla velká spokojenost.
Manžel donesl bedýnku jahod, už přivoláváme jaro, a jsou překvapivě celkem jahodové. Takže svačiny mám vyřešené, děti nechtějí nic jiného. 😀
Dnes k obědu rychlý teplý salát z rýže, hrášku, tuňákové konzervy a k tomu červená paprika. K večeři bude vykoštěné pečené krůtí stehno, asi s bramborem a teplou zeleninou, ať nemáme pořád jen rýži.
A ještě musím vymyslet nějakou buchtu na zítra.
prosím prosím nějakej recept, kde jsou ořechy ?
a pak ještě mám maliny a jahody
díky za tipy
holky to tady procitam a doslova me tecou sliny.... s troskou do mlyna..poprvse jsme dela spagety s riccotou a spenatem naprosta bomba
@helcenka
Já dělala posledně tuhle a byla luxusní!
http://recepty.vareni.cz/drozdova-pomazanka-ze-...
@eriska
Hlíva ústřičná s vejci
1 ks cibule
olej
15 dkg hlíva ústřičná
3 ks vejce
kmín
sůl
Cibuli a hlívu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, hlívu nakrájíme.
V kastrůlku nebo na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a lehce ji osmahneme. Vsypeme hlívu a přidáme podle chuti kmín a sůl. Hlívu dusíme asi 10 - 15 minut. Pak přidáme rozklepnutá vejce a vše za občasného míchání restujeme, až se vejce srazí. Podle chuti hlívu s vejce ještě osolíme.
Hlívu ústřičnou s vejci podáváme s chlebem.
Zapečená hlíva s kuřecím masem
1 balíček hlíva ústřičná
podle chuti
sůl
grilovací koření
podle potřeby
olej
1 svazeček jarní cibulka
4 porce kuřecí maso
slanina
Kuřecí řízky očistíme. Jarní cibulku pokrájíme nadrobno.
Pekáč vyložíme alobalem, dáme na něj trochu oleje, poklademe slaninou podle potřeby - dno by mělo být celé pokryté. Na slaninu dáme kuřecí řízky. Osolíme, poklademe nakrájenými kousky hlívy, ne nadrobno. Posypeme jarní cibulkou a podle chuti grilovacím kořením. Alobalem celý pekáč přikryjeme.
Hlívu s kuřecím masem pečeme cca 35 minut na 185 °C. Poté odkryjeme alobal a dopékáme asi ještě 15 minut na propečení.
Zapečenou hlívu s kuřecím masem servírujeme třeba s vařeným bramborem.
Hlíva v bylinkové omáčce
300g zakysaná smetana
1 špetka čerstvě mletý bílý pepř
800 g hlíva ústřičná
1 - 2 špetek sůl
1 - 2 lžiček worcesterová omáčka
1 ks velká cibule
1 snítka čerstvá majoránka
1 ks žloutek
1/4 lžičky muškátový oříšek
1/8 l bílé víno
3 lžíce nasekaná zelená petrželka
4 lžíce máslo
Očištěnou hlívu nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno.
Na pánev dáme máslo a zlehka orestujeme cibuli.
Přidáme houby, víno a dusíme asi 10 minut. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, worcesterem a muškátovým oříškem.
Žloutek rozmícháme ve smetaně a přidáme k houbám. Za stálého míchání vše povaříme po dobu 5 minut.
Nakonec vmícháme majoránku a petrželku.
Hlívu v bylinkové omáčce doplňujeme přílohou podle chuti.
Hlíva na divoko
1 lístky bobkový list
1 ks střední cibule
5 kuliček jalovec
sůl
300 ml bílé víno
1 lžička sušený česnek
5 kuliček celý pepř
voda
5 kuliček nové koření
1 lžíce mletá sladká paprika
300 g hlíva ústřičná
1 - 2 lžic hladká mouka
2 lžíce sádlo
podle potřeby
3 lžičky cukr krupice
Hlívu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme koření (celý pepř, bobkový list, jalovec, nové koření), osolíme a uvedeme do varu. Pak vsypeme hlívu a 15 minut ji vaříme. Necháme ještě 5 minut "stát", pak hlívu scedíme a vybereme koření.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dohněda osmažíme na rozehřátém sádle. Přidáme hlívu, poprášíme ji solí, sušeným česnekem a mletou paprikou a promícháme. Vše podlijeme bílým vínem a dusíme asi 20 minut. Víno podle potřeby přiléváme.
Ve vodě rozmícháme mouku, kašičku vlijeme k měkké hlívě, dobře rozmícháme a 10 minut za občasného míchání provaříme. Pokud jsme použili suché víno, přisypeme ještě 2 - 3 lžičky cukru krupice. Hustotu omáčky si zvolíme podle sebe, přidáváme již ale pouze horkou vodu.
Jako přílohu k hlívě na divoko doporučuji houskový knedlík a třeba uzenou krkovičku.
Pomazánka z hlívy ústřičné
1 kostka termizovaný sýr
1 kelímek zakysaná smetana
1 ks cibule
1 lžíce sušená nebo čerstvá petrželka
200 g krabí tyčinky
1 plátek máslo
1 hrst hlíva ústřičná
podle chuti
sůl
mletý zelený pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku nasekáme. Krabí tyčinky necháme rozmrazit a nasekáme nadrobno, hlívu ústřičnou taktéž.
Na pánvi rozehřejeme plátek másla a nejprve dorůžova osmahneme cibulku. Přidáme hlívu a orestujeme, nakonec přihodíme krabí tyčinky. Směs by měla jít až dozlatova. Ochutíme pepřem a petrželkou. Necháme vychladnout.
Do misky dáme zakysanou smetanu a rozmícháme s termizovaným sýrem. Přidáme hlívovou směs a dobře promícháme. Podle chuti můžeme pomazánku ještě mírně osolit.
Pomazánku z hlívy ústřičné podáváme s jakýmkoliv pečivem. Je dobrá i plnění vydlabaných půlek vajec, apod.
Bramborové placky s hlívou ústřičnou
1 - 2 dl olej na smažení
příloha
4 lžíce voda
1/2 hlávky zelí
1 ks cibule
1 špetka drcený kmín
1 cl olej
15 dkg salám
1 špetka sůl
15 dkg hlíva ústřičná
těsto
3 stroužky česnek
15 - 20 dkg čerstvé houby
4 ks brambory
15-20 dkg hrubé mouky
1 - 2 lžiček sůl
1 ks vejce
1 lžička oregano
1 - 2 lžiček majoranka
2 lžíce mléko
Větší brambory oloupeme a nastrouháme. Česnek, cibuli a houby očistíme. Česnek s cibulí nasekáme najemno, houby nakrájíme. Z nastrouhaných brambor, mouky, česneku, mléka, hlívy, pepře, soli, vejce, majoránky a oregana umícháme řidší těsto.
Na rozpáleném oleji usmažíme z těstíčka placičky.
Vedle na kastrolku dáme na olej nakrájenou cibuli, tence nakrájené hlávkové zelí, nakrájenou hlívu ústřičnou a kousky uzeného masa nebo salámu, trochu soli a kmínu. Pod pokličkou podusíme do změknutí zelí. Trochu podlijeme vodou a občas promícháme, aby se nepřichytlo
Touto směsí poklademe placičky a můžeme navrch dát ještě tenký plátek šunky nebo uzeného masa, který volně položíme před podáváním na horkou směs pod pokličkou k prohřátí. Bramborové placky s hlívou ústřičnou ihned podáváme.
@brusinka.pusinka ty jsi poklad, díky moc🙂 prostuduju a něco vyplodím 🙂
dneska fr.brambory a špentová polévka 🙂
@weri1 ořechová bábovka
hrnek plhr mouky
4 vajíčka
hrnek cukru
půl hrnku oleje
půl hrnku mléka
prášek do pečiva
špetka soli
hrnek mletých ořechů..
klasika:
napřed ušlehat tuhý sníh se špetkou soli
pak šlehat žloutky s cukrem, do světle žluté pěny..přidávat střídavě po lžících mouku s prdopečem a přilívat olej s mlékem..potom přisypat pomalu ořechy a pak ručně vmíchat tuhý sníh.. péct na 180 asi 40 minut, zkusit špejlí..
vynikající nápad ty pomazánky. dělám chlapovi skoro povinně mega svačiny do práce.. mmá sice obědy, ale vyráží z baráku před sedmou, nesnídá, protože jezdí vlakem a znáte to.. tak jí až v práci... a dom přijíždí kolem půl osmé, občas o hodinku dřív.. kupujte furt salámy a šunky a sýry.. to je drahý jak k...a ..... děsný.. na svačinu na den praskne klidně 10dkg šunky...takže jen přidávejte rcp na pomatlánky... moc moc moc díky 🙂
rybičkovou dělám takhle:
olejovky sleju
vidličkou smíchám s nízkotučným tvarohem
k tomu dle možností jarní cibulku, nastrouhanou kyselou okurku, kapku citronu..
dnes žemlovka
Dnes svíčková ze včera,jenže se knedlíky snědly,tak že jsem před chvílí dovařila další knedle a snědli se i řezy ze včera 😀 tak udělám jablkový koláč 🙂
Svíčková na smetaně s domácím kynutým knedlíkem (miláčkovi k Valentýnu😉)a čokoládové Míša řezy 😉