icon

Jak si usnadnit vaření obědů pro rodinu?

13. kvě 2025

Ahojte, jdu si postezovat a zároveň treba pro nejaky tip... Už jsem unavená z vecneho vareni a premysleni co na obed 😅🤦‍♀️ mám dve deti, každé vekove jinde a každé ji neco jiného a do toho ja s manzelem. A neustále furt jen varit a vymyslet co na jídlo... Varim vetsinou na 2-3 dny ale vetsinou to vyjde na dva dny. Miminku samozrejme varim zvlast bez koreni a soli.. Takže mimcu obed a vecere, ji jen polivky na veceri. Starší zde nejí vubec nic, takže vymyslet neco co by jsme si dali všichni tri je nadlidsky ukol..jsou to asi jen tri jidla.. Takže staršímu varit a do toho jeste nám.. A stejné furt tocim 4 obedy dokola protože nemám šanci vyvarovat nejak extra, jelikož na mé mimco porad visi a je to o nervy.. Tak jak si pomoci? Nemám ráda mražené jidla..že bych si na varila a zamrazila, to nehrozi. Občas nejakou sklenicku omáčky si koupíme s manzelem, ale to minimalne.. A minutky se mi delat nechcoz, to pak tím.tuplem stojím.v kuchyni každý den.. Tak co zbývá? Asi nejist?🤦‍♀️😅kéž by šlo nejist, život by byl v tomto období s detmi asi snazsi 😅🤦‍♀️ jak to máte vy?

Strana
z2
suzanna123
14. kvě 2025
@ninive211

@betelgeuzz Souhlasím, taky odmítám vyvařovat x jídel pro každého zvlášť. Jsou některá jídla, co jím třeba jenom já a manžel ani děti je nemusejí - no tak holt si je nevařím anebo výjimečně si udělám jen pro sebe, když se mi chce (třeba miluju žemlovku, ale kdybych měla upíct i mini pekáč žemlovky, mám to min. natříkrát a nikdo jiný mi to fakt jíst nebude...tak holt žemlovku jsem udělala jednou jedinkrát, pak jsem ji jedla tejden a od té doby radši nic). Občas když je něco, co vím, že jíme jenom my s manželem a děti ne (třeba nemusí špenát), tak si to uděláme do práce, kdy mají děti obědy ve škole. Na víkend s snažím vařit to, co jí všichni anebo pokud je tam něco, co někdo moc nemusí, nenutím ho to jíst (třeba já mám ráda maso s bramborem a vařenou/grilovanou zeleninou, děti tu zeleninu moc nemusí, no tak vyjí kukuřici a mrkev holt nachají pro mě, svět se nezhroutí).

@ninive211 mně přijde jako velká chyba něco dětem z toho jídelníčku vyřazovat. U nás měly vždycky nějaká období, kdy něco nejedly a pak najednou jo, dlouhodobě to byl snad jen špenát a houby. A prostě to dostávaly. Dlouho špenát jen z povinnosti ochutnaly a zbytek nechaly a houby více nebo méně úspěšně z toho jídla tahaly a teď jsou ve fázi, kdy špenát jedí ochotně, hlavně v palačinkách ho milují a syn má rád houby a dcera je většinou sní bez řečí taky.

ninive211
14. kvě 2025
@suzanna123

@ninive211 mně přijde jako velká chyba něco dětem z toho jídelníčku vyřazovat. U nás měly vždycky nějaká období, kdy něco nejedly a pak najednou jo, dlouhodobě to byl snad jen špenát a houby. A prostě to dostávaly. Dlouho špenát jen z povinnosti ochutnaly a zbytek nechaly a houby více nebo méně úspěšně z toho jídla tahaly a teď jsou ve fázi, kdy špenát jedí ochotně, hlavně v palačinkách ho milují a syn má rád houby a dcera je většinou sní bez řečí taky.

@suzanna123 Tak oni ho mají jednou za čas i ve škole. A u syna "odpor" ke špenátu je odmalička, nejedl ho snad nikdy, dcera ho jedla a až poslední roky ho nemusí, tak třeba se to zase zlomí. Ještě u nás bojujeme s rybami, sama je moc nemusím, ale párkrát do roka jsem dělala lososa a to jsme jedli všichni. A poslední dobou dokonce ani ten losos už neprochází...snad se to zlomí. Ve škole jídla s rybou, pokud je ta možnost, rovnou odhlašuji, protože co jsem od nich zjišťovala, tak to stejně nejedli a vraceli to skoro netknuté. Tak nebudu platit za jídlo, které pak nejí. Naštěstí zase po delší době jídelna zavedla možnost 2.menu. No nechci to vidět od září, jestli bude ryba 2-3x týdně, co jsem tak zjišťovala, tak tu školní tresku u nás nejí drtivá většina dětí prý. Asi to neumí udělat. Ono udělat chutnou a kvalitní rybu není levné, co můžou zvládnout z toho omezeného rozpočtu, co ve škole mají

jan_hah
14. kvě 2025

Vařím na více dní. To je první věc. Co se nesní, nebo už na to nikdo nemá chuť, jde do mrazáku, nevyhazujeme to. Kdybych to měla vyhazovat, byla by to záchrana. Kromě toho mám v mrazáku vždy něco, co se dá rychle připravit, třeba pirohy, smažený sýr a podobně. Kdybych měla vařit každý den, asi bych se zbláznila. A samozřejmě preferuji rychlá jídla, ne stát půl dne u hrnců.

misha31
14. kvě 2025

Jo, chapu, nejhorsi je vzdy vymyslet, co varit. Mam rocniho syna (delam mu zeleninove polévky + ji proste to, co my). Pak tezkou autistku, ktera ji striktne 2-3 jidla. Manzela multialergika a cukrovkare, takze zadne polotovary, vse musim sama Varim kazdy den, pravidelne. A pracuji k tomu jeste zdomu. Je to nekdy mazec.
Max bych ti poradila proste varit na ty 2 dny a nekam si zapsat seznam jidel, co umis, varis - vzdy nakouknes a nakopne te to, co varit.

ninive211
14. kvě 2025
@misha31

Jo, chapu, nejhorsi je vzdy vymyslet, co varit. Mam rocniho syna (delam mu zeleninove polévky + ji proste to, co my). Pak tezkou autistku, ktera ji striktne 2-3 jidla. Manzela multialergika a cukrovkare, takze zadne polotovary, vse musim sama Varim kazdy den, pravidelne. A pracuji k tomu jeste zdomu. Je to nekdy mazec.
Max bych ti poradila proste varit na ty 2 dny a nekam si zapsat seznam jidel, co umis, varis - vzdy nakouknes a nakopne te to, co varit.

@misha31 S autistama to musí být těžký, musí být o nervy jíst (a hlavně vařit) pořád to samé dokola. Sice taky točím v podstatě pár jídel, ale já hodně experimentuju se zeleninovýma omáčkama - dělám maso v papiňáku a pod to zelenina, co zrovna dům dal, takže někdy je to na způsob svíčkové, někdy je tam i brokolice, pórek, květák...navíc když se to mixne, tak dítě ani nepozná, že jí tu zeleninu, kterou vlastně prý "nejí". (akorát ten špenát, to fakt neochčiješ, no, ten zůstává furt stejně zelenej a na omáčky se nehodí)

mirkasotkova
22. zář 2025

Úplně tě chápu, obědy pro různé věkové skupiny jsou někdy nadlidský úkol 😅 U nás se často stávalo, že jsme pořád vařili dokola ty samé věci a bylo to vyčerpávající. My jsme si hodně ulehčili život tím, že jsme začali používat krabičky od Sistemy. Dobře těsní, jídlo v nich vydrží pár dní a nemusíš řešit, že by se něco vylilo nebo zkazilo. Já si teď často připravím větší porci polévky nebo omáčky a jen rozdělím do krabiček pro děti a pro sebe, každý si pak může ohřát, co potřebuje.

Strana
z2