Konzervace a využití citronů. Jak na to?
Ženy, vy tu víte všechno... Dostala jsem asi kilo citronů. Nejsou bio, klasické z obchodu. Dávám si citron do čaje, ale to je tak všechno, takže je určitě nestihnu v rozumném čase spotřebovat a aby se zkazily a vyhodily, to je mi líto. Ještě někdy delám citronový cheesecake nebo kuře na citronu, další nápady ale nemám. Nemáte nějaké zajímavý recept? Dají se nějak konzervovat, sušit? Nebo třeba vymačkat šťávu a zmrazit? Předem děkuji!
Buď jak píše výše zmrazit na kolečka.. A nebo jen družinu pomixovat, nalit do formiček na led a pak házíš do vody/čaje..
Můžeš tam přidat defakto co chceš.. Pomeranč, zázvor atd. Udělat si takovy zdravý shot 😁👌
Nebo i když je kůra ošetřena, tak prostě pořádně umýt a kůru si usušit a pak přidávat do pečení 😊
Já bych určitě udělala citronovou bábovku, citronovou babetu a citronádu.
Udělat Lemon curd.
@zuzkasim Skvělé, děkuji moc!
@1pomnenka Díky za tip. Lemon curd znám, ale mám problém s konzistencí, úplně se mi nedaří. Navíc ted moc nemám čas, tak se do toho nechci pouštět.
@biciklissie Díky. pokud se rozhodnu péct, tak asi cheesecake. Nejsem moc typ na bábovku.
Přesně, já dělávám taky lemon card. Vydrží mi pak v lednici hodně dlouho 🥰
Případně dělávám antibiotický ocet. Může se tam určitě přidat šťáva z citrónu!!!
Do jablečného octu naložím mrtě cibule na drobno, česnek, zázvor, kurkumu( ta je tam hodně důležitá), může být i chilli či pepř. Někdo dává i trochu medu, někdo třeba hodně medu.
No a pak už si stačí třeba po dvou týdnech přecedíme a dát si denně 1 lžíci preventivně proti nemocem, plísním v těle atp.
Já třeba to používám do salátový zálivek a je to úplně super 🥰
Tady je recept k inspiraci, nestli tě to zaujalo: https://slunecnyzivot.cz/2016/11/recept-na-siln...
@reeeza Super, děkuji! To asi vyzkouším...
Já je používám k úklidu. Rozkrojím citrón a spolu s octem v misce zapnu program na čištění myčky. A nebo k čištění sprchového koutu - půlkou citronu čistím sklo, postříkám octem, umyji houbičkou a opláchnu.
citron vydrží poměrně dlouho, kilo to je pár kousků, nemyslím si, že by jste nestihla včas zpracovat ;)

Když máme takhle hodně citronů, nakrájím je na kolečka cca půl centimetru, rozprostřu třeba na igeliťák a dám zamrazit. Jak zmrznou, sesypu je k sobě, a nechám stále v mrazáku, pak už se tolik neslepí. Dávám si pak po kolečku do horkého čaje, zaprvé čaj rychleji schládne, zadruhé se tam citron vyluhuje. Kůru můžeš okrájet. Vydrží takhle dlouho.