icon

Konzervace a využití citronů. Jak na to?

14. dub 2025

Ženy, vy tu víte všechno... Dostala jsem asi kilo citronů. Nejsou bio, klasické z obchodu. Dávám si citron do čaje, ale to je tak všechno, takže je určitě nestihnu v rozumném čase spotřebovat a aby se zkazily a vyhodily, to je mi líto. Ještě někdy delám citronový cheesecake nebo kuře na citronu, další nápady ale nemám. Nemáte nějaké zajímavý recept? Dají se nějak konzervovat, sušit? Nebo třeba vymačkat šťávu a zmrazit? Předem děkuji!

zuzkasim
14. dub 2025

Když máme takhle hodně citronů, nakrájím je na kolečka cca půl centimetru, rozprostřu třeba na igeliťák a dám zamrazit. Jak zmrznou, sesypu je k sobě, a nechám stále v mrazáku, pak už se tolik neslepí. Dávám si pak po kolečku do horkého čaje, zaprvé čaj rychleji schládne, zadruhé se tam citron vyluhuje. Kůru můžeš okrájet. Vydrží takhle dlouho.

simkrk
14. dub 2025

Buď jak píše výše zmrazit na kolečka.. A nebo jen družinu pomixovat, nalit do formiček na led a pak házíš do vody/čaje..
Můžeš tam přidat defakto co chceš.. Pomeranč, zázvor atd. Udělat si takovy zdravý shot 😁👌
Nebo i když je kůra ošetřena, tak prostě pořádně umýt a kůru si usušit a pak přidávat do pečení 😊

biciklissie
14. dub 2025

Já bych určitě udělala citronovou bábovku, citronovou babetu a citronádu.

1pomnenka
14. dub 2025

Udělat Lemon curd.

autor
14. dub 2025

@zuzkasim Skvělé, děkuji moc!

autor
14. dub 2025

@1pomnenka Díky za tip. Lemon curd znám, ale mám problém s konzistencí, úplně se mi nedaří. Navíc ted moc nemám čas, tak se do toho nechci pouštět.

autor
14. dub 2025

@biciklissie Díky. pokud se rozhodnu péct, tak asi cheesecake. Nejsem moc typ na bábovku.

reeeza
14. dub 2025

Přesně, já dělávám taky lemon card. Vydrží mi pak v lednici hodně dlouho 🥰

reeeza
14. dub 2025

Případně dělávám antibiotický ocet. Může se tam určitě přidat šťáva z citrónu!!!
Do jablečného octu naložím mrtě cibule na drobno, česnek, zázvor, kurkumu( ta je tam hodně důležitá), může být i chilli či pepř. Někdo dává i trochu medu, někdo třeba hodně medu.

No a pak už si stačí třeba po dvou týdnech přecedíme a dát si denně 1 lžíci preventivně proti nemocem, plísním v těle atp.

Já třeba to používám do salátový zálivek a je to úplně super 🥰

Tady je recept k inspiraci, nestli tě to zaujalo: https://slunecnyzivot.cz/2016/11/recept-na-siln...

autor
14. dub 2025

@reeeza Super, děkuji! To asi vyzkouším...

aktakd
14. dub 2025

Já je používám k úklidu. Rozkrojím citrón a spolu s octem v misce zapnu program na čištění myčky. A nebo k čištění sprchového koutu - půlkou citronu čistím sklo, postříkám octem, umyji houbičkou a opláchnu.

moudivlacek
14. dub 2025

citron vydrží poměrně dlouho, kilo to je pár kousků, nemyslím si, že by jste nestihla včas zpracovat ;)