Vánoční pochoutky bez cukru pro batolata. Máte tip?
Ahoj,
ačkoliv sama na cukru ujíždím (nebo možná právě proto), naší dceři se snažíme dávat zdravá jídla a ideálně žádné cukry. Například banán, bobuloviny, kapsičky bez přídavného cukru...
O Vánocích jí bude rok a půl a já si lámu hlavu, co upéct/dát na stromek, aby to nebylo jen tuk, mouka a cukr.
Zní to možná divně, ale chtěla bych ji předat zdravější jídelníček, než jsem měla já sama, protože hubnout těch 30 kilo je teď sakra těžký!
Máte nějaké nápady?
U nás jsou na stromě pouze nejedlé ozdoby. Co se cukroví týká, tak jí můžeš koupit lyofilizované ovoce, sušené ovoce, svařit jablka a uplácat z nich kuličky, popř. koupit třeba datlovou/meruňkovou pastu a uplácat z nich kuličky a obalit je v kokosu. Pokud chceš vysloveně něco upéct, tak ovesné sušenky slazené banánem by tvé představě mohly vyhovovat.
Pekla jsem super mrkvove cukrovi, je to jako linecke akorat misto cukru jsem dala strouhanou mrkev, byly jen jemne sladke a super. Nebo mame radi mrkvanky, tam je taky mrkvove testo a kdyz naplnis domacim dzemem (nebo treba presnidavkou), muzou byt taky bez pridaneho cukru. Jinak v roce a pul zadne z mych deti nejedlo “bezne” cukrovi co bylo na stole, budto meli napecene svoje detske a nebo jsem jim dala nejakou jinou vhodnou mlsku - krupku, lyo ovoce apod. Stejne jako nedam diteti ochutnat kavu nebo alkohol, tak tohle proste neni jeste pro nej…
Nechavala jsem oriskove rohlicky pro batole stranou neobalene v cukru. Jestli jich snedlo dohromady deset za 14 dni, tak je to hodne.
Jinak teda moje batolata se zrovna mezi 1-2 rokem fakt neptala, co ze stolu si mohou vzit a co ne. Takze zaklad nedavat nic, co nema snist, do jeho dosahu.
Na stromecek nic jedleho nedavam. Nasi davaji bonbony,ale deti dlouho nevedely,ze to jsou bonbony. Neznaly to,nelakalo je to. To prislo az se skolkou. A o cukrovi zajem taky nejevily,max. se jim libily pernicky. Takze u nas vyreseno takto 😀
Dělám mrkvové
Zasadne nepecu, nikdo to u nas neji. Delam max pernicky, obalovane datle s oriskem a moje mamka dela takovy ten suseny chlebicek s orechy. Sladke ozdoby na stromku nemame. Ale nerikam, ze se u nas ji zdrave. Urcite bych diteti nezakazovala, vsechno s mirou, protoze az pujde do skolky ci skoly tak se tam s tim setka a muze byt problem.
„Na stromeček také dáváme jen umělé ozdoby a žádné sladkosti. Většinou upeču jeden až dva koláče, snažím se i o zdravější alternativy, a tím pádem nemusím řešit, jestli syn sní hodně nebo málo sladkého.
Nám peče na Vánoce moje máma 🤭 a když jsme měli batole, nastal samozřejmě problém, že (podle mě) klasické sladké cukroví nemůže, tak mu mamka pekla tyto perníčky z datlové pasty 👌🏻 Od té doby je peče velmi často už několik let v podstatě místo sušenek pro děti ☺️

Nepéct moc, cukr ubrat na polovic klidně v receptu