13letý kluk puberťák. Poradíte, prosím?

iskrickasmutna
27. lis 2020

ahoj.no ako by som zacala.zacnem takto.mam partnera 2 roky je rozvedeny a ma dve deti.je dobry otec .ale mame potize s jeho starsim synom.zacal nadavat svojej mame vulgarne.vobec mamu nerespektuje.pobalil sa a odisiel k nam ze k mame nechce ist ze radsej pojde do decaku.jeho mama tvrdi ze mu nic neurobila.chlapec mne este nenadal ale papuluje otcovi a mna neposlucha vobec.neviem co snim dostal sa do zlej asi partie .mam stoho strach s jeho mamou nevychadzam nijako ona ma bere akosi cudne.myslim ze sama je divna.ale ma niekto uz s takymto niecim skusenost ze nadava dieta rodicovi?

zuzkasim
27. lis 2020

Netuším, co vše si kluk zažil od obou rodičů, jak moc se o něj otec zajímal a staral, jak jsou oba rodiče schopni se domluvit, jak jsi ty doposud s klukem vycházela, jaký vztah má se svým sourozencem. To vše hraje docela dost roli. Ty jsi v blbé pozici, jsi přítelkyně otce, pro něj vlastně vůbec nic. Pokud tu někdo má někdo něco řešit, je to otec, popř. ve spolupráci s matkou. Nastavit doma jasná pravidla, kde budou povinnosti i zábava, bude tam čas strávený školou a čas strávený s rodinou i s kamarády. Bude tam důvěra, ale podpořená určitou kontrolou a nebude chybět vyjádření lásky a zájmu o to dítě. Myslím, že je dost důležité nepřistoupit na jeho hru - budeme si vzájemně nadávat a chovat se k sobě hnusně. Dát mu jasně najevo, že takové chování se u vás trpět nebude, pokud se mi něco nelíbí, mám právo to říct, ale slušně. Můžu navrhnout jiné řešení, můžu dát najevo svůj nesouhlas, ale vše slušně. Když se nepodaří, přestat s jednáním s ním dokud on sám své chování nezmění (neřekne věc slušně, v klidu) i za tu cenu, že se třeba něco nestihne atd., prostě aby měl pokud možno vždy dost času na výběr svého chování, aby si to mohl zpětně promyslet, omluvit se, začít znovu a jinak. Od dospělého to vyžaduje velkou dávku sebeovládání, nevyjet na něj, někdy se to možná nepodaří - omluvit se mu, ať vidí, že i dospělí se omlouvají. Mobil a internet omezeně, nainstalovat rodičovskou aplikaci, pokud je ta možnost, domluvit se s ním předem, kolik volného času by tam denně rád trávil, udělat nějaký kompromis, pak se mobil nebo počítač odevzdá. Nabídnout mu i jinou zábavu a aktivně se jí účastnit (společně něco zahrát, někam jít, podívat se na film...). S kamarády ano, ale rodič musí vědět kde zhruba se pohybuje, s kým a daný čas. Zajímat se o něj, jeho zájmy, co má za kamarády, v čem jsou dobří... mluvit s ním o běžných denních problémech, nechat ho pomáhat s vařením, úklidem, dát na starost něco jen jemu a chválit každou snahu, ocenit ho. Jenže pravidla musí nastavit otec, ne ty. Kdyby to bylo hodně zlé, spolupracovat s psychologem - dnes má téměř každá základka školního psychologa, výhodou je, že možná kluka zná ve školním prostředí. Kdyby to bylo už extrémně špatné, tak se objednat do střediska výchovné péče, dělají tam běžně ambulantní péči, prostě se tam pravidelně dochází na konzultace. Opět je to vše záležitost rodičů. Ti by se možná mohli pokusit na tom pracovat společně, pokud jsou toho schopni.

zelenaesmolda
27. lis 2020

@iskrickasmutna
Cekas ze z nej bude bezproblemove dite kdyz jsou v rodine takovehle vztahy?Srovnejte se nejdriv vsichni dospeli a pak reste kluka.

iskrickasmutna
autor
28. lis 2020

@zelenaesmolda ty do nas vidis? asi tazko.su rozvedeny jeho matka vyhodila jeho otca s domu .rozviedla sa s nim lebo proste uz ju to nebavilo.chapem mamka neni bohvie co ale preto jej nebudem nadavat.ma 13 rokou uz musi vediet co je zle.on ma somnou dobry vztah otca ma rad mojej dcere hovori segra.to on nevie vyjst s mamou svojouva bratom.nie s nami.tak nebud chytra a daj sa do kopy ty

zelenaesmolda
28. lis 2020

@iskrickasmutna vsak jsi to popsala tak do vas videt nepotrebuju.Nez zacnes utocit tak se nad tim zamysli.
Jeho matka vyhodila jeho otce a rozvedli se.
Matku nema ten kluk rad a ona ho nezvlada.
Otec se znova ozenil a ma novou rodinu.
Jeho matka nema rada jeho macechu.
Macecha nema rada matku.
Zaroven on ma ale rad otce a nevl.segru.

Vzdyt tohle by dalo zabrat i dospelemu cloveku a ne tak decku v puberte.Srovnejte si nejdriv vztahy vy dospeli a budte ve vychove jednotni jinak se nic nezmeni.