Babičky nehlídají - jak byste to řešily?

astra11
16. srp 2017

Ahoj všem,
je někdo kdo má špatné možnosti hlídání?
Moje problémy jsou hodně o tom, že si dělám starosti z toho že babičky nechtějí moc hlídat - s jednou nevycházím, protože nevycházím s jejím synem zároveň otcem děcka a celé je to tady na dvě věci a jedna - moje máma - se pořád věnuje práci - velmi je upnutá na svou profesi, zároveň má zdravotní problémy to je fakt.....
Sice se mi snaží vyjít vstříc - moje máma - ale ne tak jak bych potřebovala - já bych si taky vzala paragraf, ale nemůžu si ho brát pořád a synek je velmi často nemocný......takový ten model - tři dny školka deset dní doma - takže ufff......já se pak bojím, že přijdu o práci, když budu pořád doma.....a hrozně mě je líto, že moje máma nehlídá jakbych chtěla - sice jí trochu chápu, ale stejně .......No a otec - ten občas hlídá, ale nevycházíme spolu a je to mezi námi a jeho příbuzenstvem tak napjaté, že spíš pujdeme od sebe......Já pak budu sama s dětmi a bude mi - občas - vypomáhat jen moje máma - a to ne vždycky - a otec ten se na mě vykašle a na nějaké hlídání - takže se bojim, že budu socka - jenže jak to udělat když se to soužití kolikrát nedá skoro snést - já už mám ze všeho zdravotní pproblémy jak se pořád bojim co zas budu muset řešit........Ted ještě hrozí, že si partner za měsíc sem nastěhuje svého prvního syna z manželství, s kterým já mám od začátku našeho vztahu problémy, protože mi dělal schválnosti a provokace aby se mě zbavil (jelikož měl vztek na mě, že jsem přišla jako nová partnerka otce)......
No je to všechno jeden balík který nevím jak rozmotat. Asi se hlavně hodně bojim, co by řekli v práci, kdybych měla často paragraf. Pracuju sice ve státním podniku, ale ani tam myslím, že nebudu benevolentní a ani to takhle nechci brát , jednak jsem na to moc odpovědná a jednak taky chci se věnovat nějaké práci trochu na úrovni ........ne mít zaměstnání jako přivýdělek k další mateřské (tím myslím to, že i přes to že mi skončila jsem nucená být doma s děckem velmi často).
Jak byste to řešily? Mně vychází to jen přetrpět - na hlídání cizími lidmi nemám.
Díky Ast.

panickatlamicka
16. srp 2017

Já nemám špatné možnosti hlídání, ale žádné možnosti hlídání. Existují chůvy, babičky povinnost hlídat svá vnoučata nemají .

panickatlamicka
16. srp 2017

Nebo dej dítě do jeslí, ty nejsou tak finančně náročné. Případně se poptej na firemní školku

kamila297
16. srp 2017

Máme 1 dítě, taky jsem se musela obejít bez hlídání a taky byl často nemocný. Měla jsem vždycky ošetřovačku. Pokud vaše dítko chodí zatím do MŠ, tak je to v pohodě, škola bude horší, pokud bude častěji chybět. Buďte ráda, že děláte ve státním podniku a vykašlete se na to, že tam furt nejste, jste chráněná zákonem, v soukromé firmě byste to měla těžší. Zkuste si v práci zařídit třeba přístup na e-mail z mobilu, vzdálený přístup na pracovní počítač z domu nebo jestli máte možnost pracovat z domu, zkrátit si úvazek atd. Všechno se dá vyřešit. A pokud žijete s nepoužitelným chlapem a do budoucna ještě s jeho nepoužitelným synem, tak nebylo by lepší se osamostatnit? Uleví se vám.

panickatlamicka
16. srp 2017

Nebo práci z domu, jestli bys třeba nenašla..

panickatlamicka
16. srp 2017

@kamila297 jo tak. Já to pochopila tak, že zakladatelka uvažuje hypoteticky a ona má školku i práci? Tak to se moc omlouvám @astra11 za unáhlené komentáře. ☺☺☺

michaela6599
16. srp 2017

Ahoj ,
Vůbec bych to neřešila jako ty ,je to tvoje dítě a není jejich povinnost hlídat,i když chápu jak těžké to je když ti nikdo nepohlida.Z mojí rodiny taky nikdo nehlídá s mamkou nejsem x let v kontaktu,táta pracovně vytížen brácha to samé.Jednou za čas pohlídá tchýně i když nemusí ,není to její povinnost hlídat proto jsem ji za to vděčná.Az půjdu do práce budeme to mít taky tak o víkendu nám může pohlídat tchýně ale je jediná a pracující takže si také budeme muset poradit sami.Jedine bych ti poradila jesle,hlidacku třeba některou paní v důchodě ty jsou radi aspoň za pár korun navíc (aspoň u nás to tak je že si berou méně ),popřípadě zkusit práci z domova jestli by to bylo možné

petrasipkova1
16. srp 2017

@michaela6599 to víš že to budeš řešit,když na tebe budou v práci koukat blbě,že za tebe pořád musí dělat a ty jsi půl měsíce vždycky na OCR. Viděla jsem v práci jak bylo kolegyním a už teď se několik let dopředu desim,protože hlídání nemáme a dcera bývá dost nemocná, uvidím co druhé děťátko,snad bude vše dobre,nezbývá než doufat 😁

mku
16. srp 2017

Taky jsem byla s dcerou sama a v zivote by me nenapadlo prosit byvalyho manzela nebo jeho rodinu aby pohlidali kdyz byla mala nemocna. Mamka pracovala, takze taky nehlidala.
Neschopenku jsem si brat nemohla, pracovala jsem v soukrome firme.
Takze jsem to resila tak, ze pokud dcera mela jenom rymu bez teplot tak holt do skolky chodila (stejne tam byli porad vsichni a nudlema), nebo jsem na par dni zaplatila slecnu na hlidani. A pokud to bylo na dyl ala antibiotika nebo nestovice tak jsem sedla do auta a privezla jsem k sobe moji babicku, ktere v te dobe bylo 75... proste jsem to resila jakkoliv, jen jsem si nemohla dovolit prijit o praci, z alimentu bych nas fakt neuzivila.

journals
16. srp 2017

No, těžko můžeš chtít a dožadovat se hlídání po babičkách, když vlastní tatínek hlídat nechce, že jo... Ale hněvat se za to na babičky nemůžeš, dítě je vaše, ne babiček. Nevím, kde se pořád bere ta představa, že babičky musí být neustále připravené k pomoci? Jedna nechce a druhá pracuje. Nedá se nic dělat. Třeba chce mít i tvá maminka práci (jak píšeš) na úrovni a chce nějak žít.
Jediné možné řešení je zkusit se přeci jen domluvit s otcem dítěte jako dva dospělí lidé, kteří spolu mají rodinu. A také samozřejmě v tom, že zkusíš nemocím maximálně předcházet. Ale přimlouvám se za to, aby jsi babičky ze svého naštvání vynechala.

alemari
16. srp 2017

Nebylo by lepší si zlepšit vztah doma a domluvit se? Proč by babičky měly hlídat?

michaela6599
16. srp 2017

@petrasipkova1 tak je jasné že to budu řešit ale tím jsem myslela že se nebudu tolik stresovat když mi nikdo z babiček atd nepohlida ,když to nejde tak to nejde a s tím nic neuděláš.S těmi kolegyněmi to chápu ,sama jsem byla v této situaci než jsem šla na MD.Delala jsem tedy ve fabrice ale měli jsme tam u pásové výroby rozdělenou práci ,a také dvě kolegyni které věčně zůstávali na ocr ,takže jsme museli dělat i to jejich .Taky jsme z toho nadšeně nebyli,ale ono to jinak nejde pokud nemáš hlidani u rodiny tak si najít někoho cizího nebo zůstat na ocr ,popřípadě prace z domu.

petrasipkova1
16. srp 2017

@michaela6599 jiste že to jinak než píšeš řešit nejde,hold každý se stresuje z něčeho víc s z něčeho min,mně taky není extra příjemné,že nemám nikoho kdo by dcerku třeba i hodinu pohlídal 😉,a to jsem na RD. A vědět,že u porodu budu sama,protože muž bude s první dcerkou stojí za houby a závidím těm co mají babičky funkční,mají život tak ulehčený a mnohdy si toho neváží. Natož až půjdu do práce. 😁

eloise02
16. srp 2017

Já nemám na hlídání nikoho, tchýni jsem vůbec nepoznala, naši žijí 100km daleko a manžel o půl páté ráno odjede do práce a vrátí se večer. Holt si každý musí umět poradit sám, když to dítě chtěl. A určitě není povinností babiček někomu hlídat děcka, i babičky mají svůj život.

karlajasmine
16. srp 2017

Ja teda beru jako fajn bonus, kdyz se babicka nabidne, rozhodne ne jako povinnost. Vzdycky si vnitrne vycitam, ze babicku vubec otravuju, presto, ze se treba jednou za mesic na 2-3 hodky sama nabidne. Rozhodne neocekavam zadnou pravidelnou pomoc pri hlidani a uz vubec ne az budu v praci.. to je moje starost. Doporucuju se o tom na rovinu pobavit v praci a zkusit najit alternativu v podobe prace z domu, pokud to firma umozni.

pajula123
16. srp 2017

Hlidani nemam prakticky zadne,manzelovi rodice neziji,moji pres pul republiky,manzel cele dny v praci. Na nutne veci typu navsteva doktora mi pohlida kolegyne z prace. Do kadernictvi se dostanu jen kdyz jsme zrovna u nasich. Jedine volno,ktere pro sebe mam,je kdyz maly spi,a to rychle delam do prace-mam castecny uvazek,nastesti home office.

michaela6599
16. srp 2017

@petrasipkova1 chápu tvé pocity ,každý se nervujeme z něčeho jiného taky mám své ;) nemyslela jsem to nějak zle.taky tě chápu je to těžké když nemá kdo by pohlídal těchto případů znám několik,proto si toho ještě víc vážím když nám tchyme pohlídá.Ja teda druhé neplánují ale kdybych měla tak taky by mi bylo z toho nanic že tam budu sama na tvém místě ,nebyla by třeba možnost aspoň na ten porod hlídání ? Zkusit v okolí nejlépe starší paní co nepracuje protože nikdy nevíš kdy bude porod a aspoň dát nějakou tu kacku na ten den ?

michaela6599
16. srp 2017

@petrasipkova1 já mám teda depku z toho až malá bude ve školce ,tak co bude o prázdninách .skrs trvalý pobyt nemáme na výběr školku a ta naše má přes prázdniny úplně zavreny.Jedina možnost je najmout si hlídání ,jenže na celé léto to nepřipadá v úvahu skrs peníze to by jsme je fakt museli tisknout jedine 😀

astra11
autor
20. srp 2017

Děvčata děkuji - vidím, že to není lehké i jinde než u mě.
Já dělat z práce nemůžu - dělám v laboratoři s mikroskopem a práce doma nepřipadá v úvahu. Vím, že jsem chráněná zákonem, ale prakticky se pak zaměstnavatel bude asi rozmýšlet jestli se mnou prodlouží smlouv, když každého půl měsíce budu mimo pracoviště. Na hlídačky nemám , tisíc korun denně kolik si ony účtují při svém lehce podprůměrném platu opravdu nemám. Jsem holt zodpovědná a je mi hodně nepříjemné když musím oznamovat že budu chybět. Proto jsem vždycky myslela, že úloha babiček je nezastupitelná a asi jsem vycházela z představy, že jde o rodinné vazby, které když fungovaly dřív - když babičky a tety vypomáhaly svým dcerám (asi začátek 20. stol. ještě), tak že tyhle věci platí i teď, protože jde prostě o soudržnos vazeb matka dcera.....Že by dneska už ani tohle neplatilo? Když babička může a není ochotná? Asi je to o těch možnostech já vim, nelze nikoho nutit , má své důvody.....

astra11
autor
20. srp 2017

@michaela6599 : jesle nejdou - malý je tříletý a chodí do školky, a a ni v jeslích nemůžeš dáta nemocné dítě. Práce z domova není možná, myslím, že takhle jednoduché to opravdu není - já ty možnosti jak zajistit hlídání znám - na hlídačky nemám a důchodkyním - no, při nejhorším, ale zatím jsem tady na nikoho nenarazila.....

astra11
autor
20. srp 2017

@kamila297 : vzdálený přístup nebo práce z domova nelze, je to typ práce co se z domova dělat nedá.
No, s tím nepoužitelným chlapem a synem je to složitější - on chlap leckdy i hlídá a právě proto tady s ním v tom jeho domě bohužel jsem, ačkoli uvažuju o odchodu do svého bytu, jenže se bojím, že pak to hlídání nebude tak "dobré" jako teď, že hlídat tak "často" nebude.....jenže nejhorší je ten syn - není ochotný uznat pravidla soužití a to že musí něco dodržovat - oni si oba jak syn tak otec dělají právě leckdy co chtějí a mě to narušují biorytmy, protože zatímco já ukládám školkové dítě a uzavírám tak nějak den s tím, že se chystáme pomalu zklidnit a spát, on přijde a začne nový proces - chodí po bytě a ruší tím toho malého co má usnout, ruší mě, protože si chodí do lednice, pak se dívá teprve na televizi a ted o prázdninách je to vůbec strašné, protože chodí i pozdě spát atd.....takže zatímco já se snažím dobře vyspat, protože ráno vstávám v 5 hodin a děcko taky a dojíždím každý den 25 km do práce, nemůžu mít ani klid a soukromí.......A to mě štve úplně ze všeho nejvíc. A vyhlašování pravidel nepomáhalo, protože tatínek a synáček jsou zvyklí dělat si co chtějí....... Tak to je pak těžké takové soužití......připadám si prostě v pasti, protože jsem závislá na hlídání partnera, který mi vydatně pomáhá, ale druhostranně mě ničí jeho synáček, kterému on ale neodmluví. Takco byste volila Vy - odstěhovat se a spoléhat na občasné hlídání kdybych si to s ním domluvila nebo tady zustat, ale být pod tlakem....To se asi vydržet nedá když člověk potřebuje fungovat.

astra11
autor
20. srp 2017

@mku : v soukromé firmě jste si asi mohla dovolit zaplatit hlídání, to já nemůžu s platem který je lehce pod státním průměrem a předcházení nemocem - měsíčně mě stojí kolo 600 koruna a víc ty různé preparáty na imunitu atd....máte nemocné dítě každý týden? Já ano - čtyři dny ve školce a deset dní doma, to je náš model. Unudlený chodí do školky pravidelně, tak pravidelně, až mu doktorka stanovila angínu.
A celé dilema řeším právě proto, že si stejně jako Vy nemohu dovolit práci ztratit.

craki
20. srp 2017

My se odstehovali 5h autem od vsech kvuli praci. Takze hlidani nehrozi ikdyby nekdo chtel.
S tim jak to udelat ti neporadim, ale prijde mi osobne (bez urazky) hodne blbe hlidani vyzadovat, kdyz ostatni maji svuj zivot. Dite je nase a je na nas abychom se o nej postarali..
Jo a samozrejme ze to obcas nezvladam sama v cizim meste, ale nasla jsem si pani na hlidani. Bohuzel, jinak to udelat nejde.

miaellen
20. srp 2017

@astra11 chapu Vas.co si budeme vykladat, je to na ho*no, kdyz neni hlidani a to tedy rozhodne nemyslim tak, ze at mate klid...ale ty deti ty babicky a dedecky potrebuji...u nas funguje jen moje rodina a to na 100%. malou miluji a berou ji na dovolene. pokud to mate taktko na prd, napada me nejaka studentka treba, co za penize pohlida, no..😐

astra11
autor
20. srp 2017

@miaellen : Studentky jsem viděla jen na Hlídačkách.cz, ale tam jsou ty sazby za hodinu opravdu vysoké a nedá se to aplikovat pořád, to bych musela být fakt soukromá podnikatelka :-/, navíc dnešní studentky mají trochu jiné finanční představy než dřív asi ......

astra11
autor
20. srp 2017

@craki : Když jste se stěhovali za prací, mohu se bez urážky zeptat, jestli je ta práce dobře placená, myslím velmi dobře placená tak, že z toho lze zaplatit onu paní na hlídání? A i kdybych vzala v ten potaz že si ji najdu, na čemž v podstatě taky pracuju - nemám nervy na to třást se kvůli nějakému riziku i když hodně malému, jestli je dítě v dobrých rukách....na inzerát se může přihlásit kdokoli a databáze hlídaček je zde pouze na hlídačky.cz což jse tady kvitovala už jako fianančně nepřijatelné....

zmrzlinka
20. srp 2017

My taky nemame hlidani a první rok syna v jeslych byl peklo.Byl pořád nemocnej....delam na smeny tak kdyz malej onemocnel tak jsem s holkama v práci mela ruzne služby a manzel vyplacal spoustu dovolené.Nakonec jsem si i znizovala úvazek, protože jsem byla jako zombie.....po noční jsem nechodila spat protoze jsem měla malyho vecne doma.
Predstava že ma to čeká ještě s dcerou mne děsí 😁😁😁

Jinak kamaratky ex tchýně hlídá vnouče i když jsou od sebe.Jednou je to její vnouče tak se stará.
Taky nechápu proč některé babicky nechtějí hlídat....jednou taky budou potřebovat pomoc ....😐

somalicats
20. srp 2017

@astra11 Nevím, odkud jsi, ale ani v Praze se ceny za hlídání nepohybují 1000 Kč/den, pokud teda člověk nehledá v těch dražších kategoriích. Když nefungují babičky (a fungovat coby hlídačky fakt nemusí, není to jejich povinnost), zkus si najít náhradní babičku - je spousta seniorů, kteří vlastní vnoučata nemají nebo se s nimi nemohou vídat, a uvítají možnost "adoptovat" si vnouče v jiné rodině. Já taky hlídání podle potřeby od vlastních babiček nemám - moje máti by sice hlídala, ale je daleko, a druhá babi chodí stále do práce, v důchodu ještě ani není. Navíc městská školka u nás fakt nehrozí, tady mají problém i čtyřleté děti.

frndafrrr
20. srp 2017

To je mazec... Tak ty jsi matka, ale pruser je v babkach?! Ona rodina není služebnictvo sorry...

lencak80
20. srp 2017

Kdyz to tady ctu...tak jsem vdecna ze moje i manzelova rodina funguji na 100%. Mladsi byl prvni rok skolky stale doma. Tim chci rict ze za skolni rok tam byl cca 1 mesic a ne v kuse. Jsem osvc. Delam hlavne odpoledne ve dluzbach a nedokazu si predstavit kdyby nam rodina nepomahala. Jasne ze bychom to museli resit. Ale jsem rafa za to...ze to rodice delaji radi a jsou ochotni nam pomahat. Myslim ze i kluci se u prarodicu citi lepe nez u cizich. Takze prarodicum zdar! Neni to jejich povinnost. To je jasne. Takze mame asi zlate rodice....

zmrzlinka
20. srp 2017

@frndafrrr a az babku klepne a bude potrebovat pomoc tak co se bude dít?Snad když jsou rodina by si mali pomoct.Ale je pravda ze kdyz ted zaplatí dcerce chůvu tak pak může i babke zaplatit pecovatelku....kam jsme to dospeli když si v rodině nepomuzeme.....