Finance. Jak byste to řešili?

18. zář 2020

Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Jde o to, že nevycházíme absolutně s penězma. Žili jsme s partnerem u jeho táty, abysme neplatili drahej nájem, pak se nám narodil syn. Tam jsme mu platili 4 tisíce na inkaso alespoň. Měli jsme v plánu si nadstavit barák a udělat si svoje patro. Už jsme měli schválenou hypotéku a měli se dělat plány. Nic jsme našetřeno neměli podotýkám, protože jsem otěhotněla při studiu, takže jsem po státnicích chodila na brigádu, abysme měli na výbavu pro miminko a pro něco pro sebe. Bohužel se partner s otcem pohádal( kvůli alkoholu) a ten nás vyhodil z baráku, ať si najdem bydlení. Neměli jsme kam jít, tak jsme si museli vzít půjčku na složení kauce a 2 nájmy. Bylo to v době kdy byla karanténa a partnerův plat šel výrazně dolů. Bohužel partner teď nevydělá ani na nájem, tak musím doplácet z rodičáku, plus má ještě úvěr na auto a to nemluvím o dalších položkách jako paušál, pojištění. Teď nám dost pomohla jeho máma, protože byla půl roku na neschopence a měla peníze z pojistky. Moji rodiče na tom taky nejsou finančně tak dobře, aby nám mohli přispívat několik tisíc měsíčně. Partner si teď teda našel brigádu. Měl už sice předtím nějakej přivýdělek, ale bylo to na prd. Byli jsme se ptát na ÚP na nějakej příspěvek na bydlení nebo cokoliv. Bylo nám řečeno, že nárok nemáme. Protože jsem si tak 3 měsíce zpět vybírala stavebko, abysme měli na nějaké věci do bytu a zbytek šlo do poplatků. Takže to viděli ve výpise. Plus třeba co mi pošlou rodiče. Máme zažádáno o obecní byt, ale to se čeká taky několik let. Po zaplacení všeho toho důležitého nám zbyde tak max 3 tisíce na měsíc . Já bych ráda třeba šla na brigádu, ale synovi je 7 měsíců a nemám hlídání. Tento měsíc už jsme dokonce bez peněz. Podotýkám, že otec partnera žije v baráku 4+1 sám a má dost slušnej plat. Jak byste tohle řešili, kdybyste byli v podobné finanční situaci? Jít s dítětem k rodičům a partner zpět k otcovi? Do azyláku? Levnější nájem se prostě nedá sehnat a stejně bysme zase neměli na kauci. Nechceme si brat další půjčku. Už jsem z toho zoufalá. Jeho otec o tomhle vůbec neví, jak jsme na tom špatně a partner se mu bojí říct o peníze. Bojím se, že to prostě tady dokud budu na rodičáku nezvládneme.

autor
18. zář 2020

Ještě chci napsat, že mí rodiče bydlí v malém baráčku 2+1 na vesnici, kde ještě bydlí sestra a občas tam bývá brácha. Takže nevím jak bysme se tam všichni vešli.

jjasmina
18. zář 2020

V první řadě nevim jak to máte s uverem na auto, zkusila bych prodat prvně auto. Partner by si hlavně měl najit normal praci, vím, že i ve fabrikách berou kolem 20 000 čistého. Ono tohle je risk vždycky když se někdo stěhuje k rodičum, tam pak platí jiná pravidla. Hlavně nejak nechápu pohádali se oni a on se tam může vrátit a vy ne?

jjasmina
18. zář 2020

Osobně bys s tchánem promluvila jestli mužete u něj bydlet dočasně, partner at si najde práci a začněte co nejvíce šetřit, abyste se mohli odstěhovat.

j.a.n.i
18. zář 2020

No, co to napsat, přemýšlím, jestli jste tak finančně negramotní a hloupí nebo ty si tak trochu vymýšlíš...

Vaše náklady na bydlení byly 4000,- plánovali jste hypotéku, tu Vám podle tebe i schválili, ale nebyli jste schopni ušetřit ani korunu - z čeho byste ji jako chtěli splácet?

Na příspěvek na bydlení se žádný výpis z účtu nedokládá, dokladají se příjmy tvoje a partnera, takže buď nesplňujete nějakou další podmínku (nájemní smlouva, trvalé bydliště) nebo kecáš, nebo ses nezajímala a nechala sis někde něco nakukat, takže nastudovat podmínky, vyplnit papíry a podat žádost.

Ad brigáda - pochybuju, že partner pracuje 24/7, tak holt když bude doma, tak bude hlídat dítě on a ty můžeš na brigádu, pokud jsem na tom tak, že nemám na jídlo, tak prostě odpočinek bude pouze s dítkem na krku.

Další co jde řešit je to auto, možná. Jak velký úvěr to je, kolik zbývá doplatit a za kolik by šlo auto prodat? Pokud za víc jak úvěr, tak prodat a případně koupit nějakou šunku, pokud se bez něj neobejdete, jinak jezdit busem.

Paušál, pojištění a podobně, nemám-li na jídlo, je otázka zda to houby potřebuju mít pojištěné a zda potřebuju paušál, spousta pojistek jde buď zrušit nebo snížit na minimum.

pavlinar
18. zář 2020

Krome uz zmineneho.. navysit rodicak na maximum, u vas zrejme pres partnera.
A pak co nejdriv oba do prace. U nas berou statni "jesle" od 1 roku.
Jinak je celkem bezpredmetne, jak bydli vasi rodice a co maji nebo nemaji za statky. Uz vas podporili vic nez dost. Ted jste rodice vy a musite zabezpecit dobry zivot pro dite (pardon, ale ja si to nemohla odpustit).
Ale jo, zkusila bych obmekcit toho tatu, ze byste tam byli na nejakou urcitou dobu, nez se zvetite

autor
18. zář 2020

@j.a.n.i To spis partner, ten driv moc nemakal, kdyz jsme spolu nebyli. Neco malo, co se usetrilo, se dalo na stavebko. Nejsme spolu zas tak dlouho. Ale to kdyby se vybralo, tak z toho dostanem pekny prd. Hodne se taky vrazilo jeste penez do auta, zarizovali jsme pokoj, vybava pro mimino a to podotykam, ze skoro vse bylo z druhy ruky. Bylo to vsechno narychlo. Hypoteku jsme nemeli moc velkou, takze by to delalo o hodne min, nez co platime ted za najem. Takze to by se v pohode zvladlo.
Ano na prispevek se dokladaji prijmy, ale chteli to po nas ve vypisu z uctu, kdyz chodi vyplata a rodicak na ucet. Byli jsme to resit na urade. Problem tam vlastne byl s podnajemni smlouvou, kterou mame. Prispevek lze jen na najemni. Trvale bydliste mame. Ale i na ten doplatek bysme nedosahli. To nam rekli na prepazce hned, kdyz to pocitali. Takze nechapu proc bych mela kecat nebo se nezajimat, kdyz mame vse pozjistovane.
Brigadu ted ma napsanou na 5 dni v tydnu. Takze ano 2 dny bych odpoledne mohla jit, kdyz on se vrati z prace, ale zase problem je v tom, ze malyho kojim.
Auto mame starsi. Prodat ho ale nechcem. Ikdyz ve meste vyuzivame hlavne mhd. Pausal jsme zkrouhli uz na minimum. Pojisteni jsme taky zrusili, ale jeste musime doplatit, to co chybi.

j.a.n.i
18. zář 2020

No, takže byl problém s podnájemní smlouvou a nikoliv , že ti přišlo něco ze stavebního spoření, takže kecáš. JO, s brigádou je koukám další problém, když na ten první bylo navržené řešení...

autor
18. zář 2020

@pavlinar Jenze jemu vadi, ze tam rve dite. Pritom on byl jako mladej v podobny situaci
@j.a.n.i Ale oni to brali jako prijem, takze se to proste pripocetlo a proste se presahlo nejaky to zivotni minimum. Pani sama rikala na prepazce, at na ucte je jen rodicak a vyplata. A dalsi prijmy at proste mame na ruku. Stacilo i jen mezi s sebou s partnerem si poslat penize a uz to brali jako prijem. Zkusili jsme i ten doplatek na bydleni, prispevek na zivobyti a nic nevyslo. Ze to mame zkusit az za dalsi 3 mesice, aby tam proste ve vypise nic nebylo.
No tak ja nevim, mne prijde drasticky, abych od syna odesla, kdyz jeste poradne neji prikrmy. Ja vim, ze se da dat odstrikany mliko, ale on prave flasku odmita, to je ten problem. Navic vecer u prsa usina, jinak je to marny

tasimia
18. zář 2020

A proč jako šel partner na brigádu a nešel někam na HPP aby si vydělal více?

alilali
18. zář 2020

Takže ne, že nemáš hlídání aby si šla na brigádu, ale ty nechceš jít,protože kojis. A nebyl problém s účtem, ale se smlouvou. Proč tak lžeš, bože můj? Samé výmluvy. Nic víc.

lv
18. zář 2020

Kolik máte nájem? Startovaci byty v miste, kde zijes, nejsou? Navysit rodicak, brigadu ty aspon zkusit, pokud by to dite zvladlo, prodat, co jde. Auto je jak drahy, pokud starsi, prodat smysl moc nema. Sklapla bych krovky, poprosila tchana o dočasné bydleni, nez si chlap najde lip placenou praci, treba na 3 mesice, pul roku, nez se vyhrabete z nejhoršího.

autor
18. zář 2020

@tasimia Takhle, on chodí na HPP a po praci na brigadu. Asi jsem to spatne napsala.

lachtanice86
18. zář 2020

Kolik je nájem a kolik jsou vaše příjmy a dalsi výdaje? No a jinak přesně kbuli tomuhle se doporučuje po skole chodit do práce a neco šetřit. Jinak nechápu k cemu mate autor když většinou jezdíte MHD, na co platíte auto, do kterého jste museli narvat ještě prachy? Proc ma chlap jen brigádu a ne hpp? Proc ty nechodíš na brigády? S kojením se to vyřešit da taky. Třeba roznos letáku? To jak bydlí rodiče je informace k ničemu. Oni se o vás už starali, ted jste rodiče vy a vy se máte postarat o své dítě. To co píšeš je jen hromada výmluv

autor
18. zář 2020

@alilali Byl problem s obojim. Ikdybych smlouvu mela spravnou, tak dalsim problemem byl prijem. Vy jste tam se mnou na urade byla, ze vite, co mi rekli?

nita1984
18. zář 2020

HPP, brigáda a rodicak a nemáte na jídlo?

loylii
18. zář 2020

Nějak nechapu proč dva dospěly lidi mají říkat rodičům o peníze. Ziju tak, na co mám. Taky bych svým dětem nedala peníze na život. Já za svyma rodicema taky nesla. Naopak dáváme peníze my jim. Je jim 58 a 61 let.
Jinak, pokud vám nezbyde nic jiného, radim - udobrit si tátu s kterým jste bydleli a až pujdes do prace a budete na tom finančně lip, našetrit na kauci, najmy a bydlet někde jinde. V pronajmu. Má to tak spousty lidi. Ne každý má na vlastní dům.

alilali
18. zář 2020

No, vy jste tam očividně také vůbec nebyla 🙂. Přestaňte se vymlouvat.

lv
18. zář 2020

Jeste zkus zehleni za prachy, nejaky uklidy odpo, vecer, jestli umis pect tak treba dorty..

autor
18. zář 2020

@lv 16 tis. Vydaje jsou mesicni tak 21 tis. Psala jsem vyse, partner pracuje na hpp a Zacal chodit na brigadu. Takze z te vyplatu nema jeste. Na te minule brigade mu rusili smeny, tak se na to vybodl a chvilku trvalo nez nasel a nez se vse vyridilo. Maj vsude na vsechno dost casu Partner autem jezdil do prace, ted co bydlime jinde to ma kousek, tak se nevyplati auto pouzivat. Spis ho mame na nakupy a kdyz jezdime k mym rodicum. To je 100 km.

teeerez
18. zář 2020

Nauc se hospodarit s penezi a zivotem. Jak bydli tchan nijak neovlivnuje vasi situaci a uplne chapu proc vas poslal pryc.
Ted to neber jako utok,ale opravdu se nad tim zamysli:
Nemate nic ani na hypoteku, ale kupujete si vybaveni do bytu ze stavebka? Opravdu to byla nutna investice?
Auto zas tak strasne moc nepotrebujete, ale mate na nej pujcku a prodavat ho nechcete? Proc?
Pritel si nasel brigadu, tj. je to asi jen na par hodin. Proc ve chvilich co je doma nejdes na brigadu ty a partner neni s prckem?
Tchyne byla na neschopence, financne jste ji vysosnout zvladli, proc se s babickou nedomluvite, at nekdy pohlida mimco a nejdete na brigadu oba?

Vsechno co pises je silena nezodpovednost a nechut vzit svuj zivot do svych rukou

dixi86
18. zář 2020

Sama pises, ze pritel pred tebou moc nedelal. Kolik platite za najem, kdyz ani na najem partner nevydela? neres nekojeni, ale res to, aby si partner nasel poradnou praci a vydrzel v ni. Ty muzes alespon na brigady, kdyz bude partner hlidat. Rodice s tim absolutne nemaji co spolecneho, takze...se zkuste postavit na vlastni nohy. Kort kdyz mate dite.

autor
18. zář 2020

@teeerez Poslal nas pryc z toho duvodu, protoze mu partner vycetl, ze je alkoholik, coz je pravda. A vadilo mu, ze tam obcas malej plakal, i kdyz jsem se snazila chodit s nim ven. To stavebko nebylo nijaky obrovsky. Koupili jsme za to alespon sedacku do obyvaku, protoze tu nic nebylo. A to tu nejlevnejsi, co jsme nasli. A nejaky drobnosti do domacnosti na uklid a tak. Ten byt byl jinak prazdnej.
Co se tyce te brigady, jak jsem psala vyse. Ja bych na brigadu sla i normalne, kdyby nebyla tahle situace, to uz jsme s pritelem resili.. Jeste kojim a s prikrmama zaciname, takze ted uz by to mohlo jit. Babicka se nabidla ze pohlida, jen jsem nechtela od tak malyho prcka odchazet. Navic, kdyz jeste donedavna u babicky brecel. Uprimne pritel nevim jestli by zvladl se postarat. Ale nejak to zkusime vymyslet

loylii
18. zář 2020

Jako když jde vo kejhak a nemám kde bydlet s půlročním miminem? Nechce se mi odcházet od mimina atd to je jen výmluva. Když se chce, vše jde. A jestli je chlap mekota, vem to do rukou ty.

pipi_puncocha
18. zář 2020

A vy bydlíte v Praze? To je mazec ta cena za byt. 😱

Možná by šla nějaká brigáda i s miminkem, můj bratranec roznáší letáky, doma si to zkompletuje a roznos má cca za 3h, to by se dalo s malým v nosítku oběhat.

llluckaaa
18. zář 2020

Taky vás nějak nechápu - ty bez pracovních zkušeností, pouze brigáda, nemáte kde bydlet, pořádně nemáte našetřené peníze, uděláte si dítě. Chcete si vzít hypotéku (nechápu, z čeho byste ji spláceli a že vám ji banka schválila, to na vás tchán ten barák přepsal nebo si ho nechal zastavit?). Píšeš o to, jak si kdo bydlí a kolik má peněz, co by vám mohl dát. Ale holky mají pravdu - předně se musíš snažit ty a otec dítěte. Co dělá o víkendu? Můžeš chodit třeba na kasu do supermarketu? V noci vybalovat zboží? A prosím tě, neřeš, jestli se přítel zvládne postarat. Je jeho otec a má za něj zodpovědnost, tak ať se to rychle naučí, jako všichni. Nikdo se nerodí s tím, že všechno umí. Jak velký máte ten byt? Ta částka mi přijde dost vysoká,

lv
18. zář 2020

Ja chápu, ze bys byla radeji s miminkem, i obavy o to, zda to bude fungovat u hlidani - ale jak bylo receno, kdyz musis, tak musis, i kdyz by sis to prala jinak, chvili se to zvladnout da. 16tis je v Brne za 2+1 normálka, co zkusit 1+1 v horší lokalite? Zase, na čas. Vydaje - 21, to myslis tech 16+5 (v tom je i ten uver na auto? Mobily, pojistka povinny ruceni, net, tv, nebo 16+21?

autor
18. zář 2020

@loylii No urcite bysme se meli lip, kdyz bych makala na HPP ja. Ale uprimne nevim, jak by vypadala ta domacnost. Vim, ze by to musel zvladnout.
@pipi_puncocha v Brne a to mame 2+kk
@llluckaaa Tak obcas nejdou veci podle planu, ale nepujdu prece kvuli tomu na potrat. Ano, ale my meli 2 tydny na vystehovani. A on jako mladej byl ve stejny situaci, ze nemel kde s ditetem byt. Ale jeho nikdo nevyhodil a babicka ho nechala bydlet u sebe a pak ten barak zdedil. A my mu v baraku zadnej problem nedelali. Dokonce byl rad, ze se to opravi, ze nemusi do toho strkat svoje penize. A pak udela takovouhle botu. Takze si myslim, ze se nezachoval uplne hezky vzhledem k tomu, ze byl v podobne situaci sam. Brigad je dost, s tim problem nemam delat cokoliv. Delala jsem pri studiich toho dost, takze ja nejsem zadnej lenoch

nita1984
18. zář 2020

Já šla do práce od čtyrtydenního prcka. Všechno jde, když se chce nebo když prostě musíš. Výmluvy umí mít každý

llluckaaa
18. zář 2020

Nikdo tě neposílá na potrat. Ale přijde mi zvláštní, jak nasazuješ na tchána, že vás vyrazil. Na mě kdyby v mém době štěkal dospělý syn, kterého tam nechávám bydlet jen za režii i s přítelkyní a dítětem, tak ho asi taky pošlu někam, ať vezme zodpovědnost do svých rukou. Tu hypotéku jste teda vyřešili tak, že to na vás přepsal, nebo byl ochotný nechat svůj dům zastavit nebo jak? Nechceš s ním promluvit ty a udobřit ho? Jestli máš zkušenosti z brigád, tak je nejvyšší čas na některou rychle vyrazit a začít více přispívat do rodinného rozpočtu. Na rodičák může jít přítel, když vydělává méně než ty. Co vlastně dělá, že mu tak razantně klesly příjmy? Restaurace?

autor
18. zář 2020

@llluckaaa Ja presne nevim, mel to na plat vypocteny. Nevim, zda tam bylo nejake ruceni, ale dum se neprepisoval. Dela v tiskarne. Je placenej od obratu firmy. Takze ted ma jen nejakej zaklad.