Finance. Jak byste to řešili?
Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Jde o to, že nevycházíme absolutně s penězma. Žili jsme s partnerem u jeho táty, abysme neplatili drahej nájem, pak se nám narodil syn. Tam jsme mu platili 4 tisíce na inkaso alespoň. Měli jsme v plánu si nadstavit barák a udělat si svoje patro. Už jsme měli schválenou hypotéku a měli se dělat plány. Nic jsme našetřeno neměli podotýkám, protože jsem otěhotněla při studiu, takže jsem po státnicích chodila na brigádu, abysme měli na výbavu pro miminko a pro něco pro sebe. Bohužel se partner s otcem pohádal( kvůli alkoholu) a ten nás vyhodil z baráku, ať si najdem bydlení. Neměli jsme kam jít, tak jsme si museli vzít půjčku na složení kauce a 2 nájmy. Bylo to v době kdy byla karanténa a partnerův plat šel výrazně dolů. Bohužel partner teď nevydělá ani na nájem, tak musím doplácet z rodičáku, plus má ještě úvěr na auto a to nemluvím o dalších položkách jako paušál, pojištění. Teď nám dost pomohla jeho máma, protože byla půl roku na neschopence a měla peníze z pojistky. Moji rodiče na tom taky nejsou finančně tak dobře, aby nám mohli přispívat několik tisíc měsíčně. Partner si teď teda našel brigádu. Měl už sice předtím nějakej přivýdělek, ale bylo to na prd. Byli jsme se ptát na ÚP na nějakej příspěvek na bydlení nebo cokoliv. Bylo nám řečeno, že nárok nemáme. Protože jsem si tak 3 měsíce zpět vybírala stavebko, abysme měli na nějaké věci do bytu a zbytek šlo do poplatků. Takže to viděli ve výpise. Plus třeba co mi pošlou rodiče. Máme zažádáno o obecní byt, ale to se čeká taky několik let. Po zaplacení všeho toho důležitého nám zbyde tak max 3 tisíce na měsíc . Já bych ráda třeba šla na brigádu, ale synovi je 7 měsíců a nemám hlídání. Tento měsíc už jsme dokonce bez peněz. Podotýkám, že otec partnera žije v baráku 4+1 sám a má dost slušnej plat. Jak byste tohle řešili, kdybyste byli v podobné finanční situaci? Jít s dítětem k rodičům a partner zpět k otcovi? Do azyláku? Levnější nájem se prostě nedá sehnat a stejně bysme zase neměli na kauci. Nechceme si brat další půjčku. Už jsem z toho zoufalá. Jeho otec o tomhle vůbec neví, jak jsme na tom špatně a partner se mu bojí říct o peníze. Bojím se, že to prostě tady dokud budu na rodičáku nezvládneme.
Hele, jestli jste měli schválenou hypotéku, tak jste museli mít nemovitost do zástavy. Pokud žádnou nemáte, tak to byla nejspíš nemovitost tchána. To by od něj bylo velmi vstřícné, není zrovna běžné.
Být tebou, tak si velmi rychle sjednám pořádek ve společných financích, ať se nenecháš zatáhnout do nějakého finančního průšvihu. To tvoje "přesně nevím, měl to na plat vypočtený, nevím, zda bylo ručení" nevypadá, že bys měla o přítelových financích dobrý přehled. Zapisuj si přesně všechny vaše příjmy i výdaje, pak nejlépe uvidíš, kde se dá ušetřit a na co máte. Hledej si taky práci, jestli máš šanci na vyšší plat, vystřídejte se na rodičáku. Ty bys byla na HPP, on by mohl přicmrndávat brigádama.
A tvůj partner jako nemůže najít práci nebo co? Ať se panáček snaží.
Jako promiň, ale máš chlapa, teď tvoje práce je starat se o miminko, a chlap ať vás živí. V kterém okrese jste?
@j.a.n.i nevím jak dnes ale před několika lety když jsem byla chvilinku bez práce a žádala o příspěvek na bydlení, který nakonec nebyl třeba, tak chtěli výpis z účtu
@klokanka31 ma praci ale ted blbe placenou. Sice uz jim pribylo vic prace, jak se po krizi zacala ekonomika rozjizdet, ale na vyplate nepridali, tak si nasel privydelek, kam nastoupil tenhle mesic. Takze se teda asi budeme v brigadach stridat, pokud najdu neco na odpoledne a jen na par hodin, aby byl taky trochu s prckem. Ja nemam problem jit makat, pokud mi bude mit kdo pohlidat dite. Jen jsem to chtela nechat az bude vetsi, ale asi to budu muset prekousnout
Ještě jedna věc. Já nevím jak kdo ale mě přijde ujeté dávat na tak vysoký nájem. Tak prostě půjdu někam do 1+1 za město. A pokud jste v Praze, tak mi přijde ujetý dělat v tiskárně od obratu, bo Prahu jsem vždy považovala za centrum zaměstnanosti, takze výběr prace by tam měl být. Zvažte možnosti, jsou tu, nevympouvejte se. Já byla defakto nějakou chvíli bezdak. Ale zatlačit jsem zuby, muž taky. Měli jsme externí nepohodlí a za 4 roky je se dohrávali i na vlastní pídí domeček. Ano hledáme něco jiného, ale už jsme na jiné pozici a o tom to je. Sklon hlavu, trochu pokory a holt dnes nepohodlí, jediné tak to přinese ovoce. A když něco nefunguje, budete muset udělat radikální dny a lecos obětovat... Třeba i dráhy byt. Mimochodem, ať neskoncite na ulici, to je taky ještě možnost.
Ach ten mobil 😡
A co kdyby partner změnil práci? U nás i pokladní bere přes 20 tisíc čistého, při přesčasech třeba i 26 tisíc. Ve fabrikách okolo nás jsou taky minimálně na dvaceti bez přesčasů takže bych začala změnou práce, pak se snad dá z rodičáku a takového platu v pohodě zaplatit nájem, pojistky, jídlo a snad i něco ušetřit.
@orisek56 Psala že v Brně, ne v Praze. A jak se mají přestěhovat, když nemají na další kauci? I když jim jakože vrátí z tohoto původního bytu, ale tu až po vystěhování a do nového bydlení ji chtějí předem (jasný, dá se domluvit). Já teda si neumím představit bydlet s dítětem v 1+1, to by mě zachvilku asi mrsklo, nevím o kolik moc je tam finanční rozdíl.
Jako rad je tu spousty, ale dobře se radí a hůř dělá. Myslím, že se asi nechtějí jen vidět mezi dveřmi a předávat si dítě, což taky chápu.
Jediné řešení je si aby si partner našel lepší práci, kde bude mít víc peněz. Ty si zkus najít brigádu a zkus třeba chodit uklízet kanceláře, domy atd. Pokud jsem četla dobře, tak bydlíš v Brně a tam rozhodně brigád najdeš kupu. O peníze bych si v životě rodičům neřekla. Momentálně jsme dostavěli dům, takže platíme taky hypotéku a standardně věci okolo. A vím, že ikdyby partner měl udělat cokoliv, tak že by si našel lepší práci jen abychom nebyli v nějakém průseru. Jak někdo psal výš, jelikož jsi psala, že nemáte nic našetřeno, tak předpokládám, že vám přítelův otec dal dům do zástavy což je dost odvážné ale zase od něho velkorysé. Zkuste se s ním opět smířit a třeba vás vezme zpět. Ale chápu i pohled otce, ono když někomu poskytnu přístřeší, tak neočekávám, že mi moje dítě začne říkat, že jsem alkoholik (Ikdyž to je třeba pravda). Hold to dopadlo jak to dopadlo.. Průser je, že je v tom už i to malé dítě.
Ty jo, tak nevím jestli jste oba hloupí nebo totálně finančně negramotní? Omlouvám se, nechci vás urazit, ale tohle je fakt myšleno vážně? Máte dítě, chcete barák, z rodičáku a příjmů z HPP a brigády nejste schopní ušetřit ani korunu, ale na hypotéku si troufáte. Jste spolu chvíli, partner předtím moc nemakal, ušetřeno nic není... tvl, tohle je zase úplně typickej koníkovskej dotaz jak z učebnice.
Rada je jednoduchá, partner ať se pochlapí a začne konečně makat - ale s tím, že něco fakt vydělá! A v okolí si najděte nějakého schopného finančního poradce který vám poradí co a jak. Pokud má manžel práci na hpp, brigádu, ty máš rodičák a nejste schopní s tím vyjít, tak je něco hodně špatně.
A prosím tě nepiš tu, že v Brně se lepší práce nenajde
@martaskaaa tak budem fňukat a hotovo. A co jako jinýho. Mimochodem my jsme v 1+1 s dvěma dětmi..... Když není zbytí, člověk se prostě uskromnit musí. Mimochodem moji myšlenku ti není. V Brně snad může jít jinam než být v tiskárně za ukolovku
Ať jde do automobilky, tam vydělá dost, a uživí rodinu levou zadní.
@orisek56 jasný, když není co jiného, tak se tam určitě nějaký čas bydlet dá, prcek zas tolik místa nepotřebuje.
@martaskaaa bohuzel, budou muset. Koukala jsem na nájmy, jen to šílený za 2+1 korun v Brně
@martaskaaa myslím, že nikdo si nechce předávat dítě ve dveřích, ale ve chvíli, kdy nemám na nájem, tak to prostě, byť dočasně, musí být o tom, co potřebujeme, ne o tom, co chceme. Finance jsou opak hubnutí, tady je třeba mít větší příjem než výdej. A pokud nejsou schopni vyjít z platu muže a nejsou schopni (nebo ochotni) nikde ušetřit, tak pro mě je to prostě součást partnerství, že se holt musím přidat i já. Zbytek jsou výmluvy a pokud svou situaci nechci nijak řešit (auto, bydlení, moje práce), tak nevím, k čemu je dobré to tu ventilovat.
Já si tohle neumím představit, kdybycch měla jít na brigádu, kojim vcelku hodně, mléka odstříkám minimálně, spíš chlap at si najde normal práci ane tohle za cenu pohodlnosti
@jjasmina Přesně, chlapa co neumí uživit rodinu, a nechal by ženu na mateřské aby šla na brigádu, bych hnala koštětem. Já někdy nadávám na svýho chlapa, ale ještě že ho mám. Zrovna dnes mi říkal že si vezme nějaký přesčas, i když to nepotřebujeme, aby nám mohl dopřát víc. Tak se má chovat chlap.
@klokanka31 naštěstí můj muž jen taky tak nastaveny. Ten by, to považoval i za hanbu, ale je fakt, že my se z těch sraček právě v těch těžkých letech tahali průběžně navzájem. Dneska už je hlavní živitel on a jsem ráda, že pro něho je na prvním místě zodpovědnost.
@klokanka31 Já neříkám, že muj chlap vydělavá 50 000 / měs , ale dokáže se se krásně postarat, sem tam nějaký přesčas a to mi nepřijde, že bysme škudlili každou korunu, každej víkend výlet, restaurace, nějaký ten zážitek. Prostě má normal práci. Moje malá má 7 měsíců a neexistuje abych ji svěřila někomu jinému, je na mě závislé, sice jsem zavedla příkrmy, ale i tak se mi zdá, že nekojim o moc min teda. Jinak hlídání nemám žádné
@jjasmina Moje malá má 4 měsíce, a taky bych ji nikomu nesvěřila. A můj manžel by to hlavně vůbec nedopustil.
@jjasmina
@klokanka31 no jo holky, ale vy jste si to asi zaridily "trosku" jinak, nez zakladatelka.
Taky mi neprijde jako pecka chodit pryc od tak maleho ditete, proto jsem se zaridila, abych nemusela.
Oni kdyz jsou v takove situaci, asi budou muset v ramci moznosti zabrat oba
@pavlinar Jo, takže ona aby se starala o dítě, domácnost, a pak ještě honem na brigádu, aby si panáček doma hodil nohy na stůl? 😒
Necetla jsem diskuzi, ale co me u uvodniho prispevku zarazilo je to, ze se mluvi o nejakych brigadach. A co si tak najit nejake trvale zamestnani a ne brigosku? Kdyz ted aktualne nemuze najit praci partner, tak hledej ty - ale poradnou praci a ne nejakou brigadu jak studentik. Jemu predej rodicovske oteze a hned mate financni situaci vyresenou.
@alcar Pořádnou práci a ne brigádu? Se 7 mesicnim miminem?
@martaskaaa na rodicaku muze byt i otec.
@klokanka31 nerikam, ze si ma hodit nohy na stul. Ale ze se maji v ramci moznosti snazit oba. Ona treba hospodarnym vedenim domacnosti a privydelkem moznym s ditetem (venceni psu, zehleni, letaky..).
Pristi rok bych dite dala do jesli, to mu bude 1,5, a nasla si normalni praci na castecny uvazek.
Je to jak to je, musi hrat s tim, co maji..

Hele Rajhrad, spojeni super a za 10tis, dal inzeraty co jsem koukala 12500 nejmin, jasne nic moc lokality, ale za 13500 uz jo.. To pujde, jen musite zabrat, zatnout zuby.