icon

Bydleni u tchyně

petrapirkova
12. črc 2026

Ahoj, potřebuji se vypsat a poslechnout si vaše názory a zkušenosti. Mám 2 letou dcerku. Dělám si vše ráda sama, jsem soběstačná, nerada si říkám o pomoc. Prostě si chci dělat všechno sama. Nikdo malou téměř nehlídá. Jen když potřebuji k lékaři, či kadeřníka. Občas jdeme s přítelem ven.
Hlídá moje mamka nebo sestra. Prostě jsem raději, když oni hlídají. No přítel dostal od svoji mamky pozemek . Takže máme možnost stavby. Ano jdeme do toho. Aktuálně bydlíme v nájmu. No musíme tedy na čas se odstěhovat k ni. Než postavíme. Je tedy u ni nejvíc místa. Mě to strašně děsí. Já si neumí představit ji denně vidět, že bude zamnou stát, říkat mi co dělám zase špatně. Vidíme ji tak jednou týdně. Když se teda uráčí přijet. Jinak čeká až přijedeme. Neni přece moje povinnost jezdit na návštěvu každý týden? Mame prece svůj život? Ona si mysli, že když bydlíme v paneláku, že nemáme co dělat. Už me to štve. Její návštěva je pul hodiny a oak očekává, že tam budeme pul dne. Prosim bydlí 10 minut autem od nad 🙏 Bydlíte někdo společně s tchyni či rodiči ? Jak nastavit hranice? Nechci proste aby denně na mě ťukala, neco za mě delala a poslouchat ty kecy jako, ona jako nespi celou noc? Jako běž te ven, neni ji zima? Poslední dobou mě tyhle řeči vytáčí. A ta představa, že ztratím svoji svobodu a půjdu třeba s dcerkou ven a ona hned za námi🙏 přítel mi říká, neboj to zvládneme. Budu při tobě. To prosím plánuji druhé 🙏🙏🙏

Strana
z2
anonym_1a2e58
12. črc 2026

Budete mít společnou kuchyň? Kdybychom bydleli u tchyně (sama v 3+1), byli bychom dávno rozvedeni. Ale my neměli dítě, takže ač manželé, já bydlela 1/2 roku u mamky a manžel u maminky. Udělala jsem dobře, protože když později přišla na návštěvu, nadzvedávala poklice od hrnců, ochutnávala jídlo a říkala, že tohle manžel jíst nebude. Skřípala jsem zubama. Nešla bych do toho a se společnou kuchyní už vůbec ne. I kdyby ses rozkrájela, tchyni se nezavděčíš, vše co uděláš, bude špatně, protože ona to dělá jinak a je to tak nejlepší.

elvira
12. črc 2026

@petrapirkova pokud můžete mít vlastní WC, koupelnu, kuchyň, ideálně i vchod, tak bych na dobu určitou bych do toho šla.
Jinak dojde k tomu, čeho se bojíš.
A vymezit se moc nepůjde, musíte být přece vděční za pozemek a azyl...

eternitka
12. črc 2026

@petrapirkova S manželem bydlíme u tchýně a tchána, než postavíme dům, a měla jsem úplně stejné obavy jako ty. Dost si potrpím na soukromí a ráda si dělám věci po svém. Většinu svého života jsem navíc bydlela sama, a tak jsem se bála i toho, jestli si na něco takového ve svém věku vůbec můžu zvyknout. Nicméně zkrátím to, zatím spolu žijeme 5 let, vztahy jsou v podstatě bezproblémové a pořád si říkám, jaké jsem měla štěstí a jak je super, že žijeme spolu. Dost jsem nakonec ocenila i pomoc s hlídáním dítěte (hlídají pravidelně). Takže harmonické soužití možné je, ale záleží to hodně na povahách. Vím, že jsou povahy, s kterými bych soužití nesnesla (a které by nesnesly mě).
Samozřejmě v tom hraje roli i to, že máme oddělené domácnosti a vlastní vchod 🙂

gigi2
12. črc 2026

Nenapsala si asi to nejdůležitejši, co takové bydleni bude pro vas znamenat,do jaké miry se budete muset denně potkávat a na jak dliuho…jestli máte už zařizená všechna razitka,povoleni,stavi vám firma na klíč, dřevostavbu, takže do 3 měsíců bydlíte…nebo jste teprve na úplném začátku, nemáte ještě ani projekt, razítka, budete stavět subdodavatelsky, takže v praxi na dva roky takové společné bydlení🤷‍♀️
Při stavbě domu jsme takhle bydleli 3 měsíce u mého táty ve vedlejším domě a bylo to tak akorát na hraně udrženi si dobrých vztahů i do budoucna😉
Občas jsem teda skřipala zubama, ale kdo by ne..tomu se prostě nedá vyhnout v denním kontaktu
Človek musi respektovat, že jde k někomu bydlet, ten si určuje a nastavuje pravidla, tak to holt je a vždy se něco najde…ten, co se “přistěhuje”, tak to musi respektovat…vnimala bych to úplně stejně z mého pohledu obráceně: “můj dům, moje pravidla”…

jasekd
12. črc 2026

Ja mam z toho trochu pocit, ze hrozna tchyne byla dobra akorat na to, dat vam pozemek.
Kdo rika, ze po dobu stavby MUSITE bydlet u ni? Je to kvuli penezum asi? Ta stavba pospicha tak, ze je tam nutne do urcite doby mit postaveno nebo je to jedno? Pokud neskousnete bydleni u ni a na stavbu ted nemate prachy, pockejte a rozjedte to, az se vratis do prace. Nebo jdete to mensiho levnejsiho najmu.
Informaci k situaci je malo.
Ja sama mam fajn tchany, ale bydlet bych snima nechtela. Resp. ted bychom to se zkusenostma, co mame, asi dali vsichni lip nez kdyz jsme byli mladsi a s malinkymi detmi. Ale je to riziko a zatez i pro hezke vztahy.
Ale tahle retorika, jak je pani strasna (ale na darovani pozemku dobra) se mi nelibi. Na jednu stranu nechces, aby otravovala, a pak zas pises "kdyz se teda uraci prijet"... Bydlet tam nemusite, ji laskavost nedelate😉 Pokud te do toho tlaci manzel, prober to s nim, upozorni, jak to muze zhorsit vztahy, a hledejte jine reseni.

pacinka12
12. črc 2026
@jasekd

Ja mam z toho trochu pocit, ze hrozna tchyne byla dobra akorat na to, dat vam pozemek.
Kdo rika, ze po dobu stavby MUSITE bydlet u ni? Je to kvuli penezum asi? Ta stavba pospicha tak, ze je tam nutne do urcite doby mit postaveno nebo je to jedno? Pokud neskousnete bydleni u ni a na stavbu ted nemate prachy, pockejte a rozjedte to, az se vratis do prace. Nebo jdete to mensiho levnejsiho najmu.
Ja sama mam fajn tchany, ale bydlet bych snima nechtela. Resp. ted bychom to se zkusenostma, co mame, asi dali vsichni lip nez kdyz jsme byli mladsi a s malinkymi detmi. Ale je to riziko a zatez i pro hezke vztahy.
Ale tahle retorika, jak je pani strasna (ale na darovani pozemku dobra) se mi nelibi. Na jednu stranu nechces, aby otravovala, a pak zas pises "kdyz se teda uraci prijet"... Bydlet tam nemusite, ji laskavost nedelate😉 Pokud te do toho tlaci manzel, prober to s nim, upozorni, jak to muze zhorsit vztahy, a hledejte jine reseni.

@jasekd To vidíme naprosto stejně 👌

1pomnenka
12. črc 2026

Tvůj přítel se vrací domů, pro něj to bude snadné. Nepočítej s tím, že za tebe bude řešit případné konflikty. Ty budeš doma, on celý den v práci. Mamince nic neřekne, proč, musí být přece vděčný za pozemek. Je to obrovský dar, mohla ho klidně prodat. Pokud nebudete mít vlastní koupelnu a kuchyni, dobře si to rozmysli. Druhé dítě bych odložila, není důvod si to ještě komplikovat. Šla bych do práce a zůstala v nájmu.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@anonym_1a2e58

Budete mít společnou kuchyň? Kdybychom bydleli u tchyně (sama v 3+1), byli bychom dávno rozvedeni. Ale my neměli dítě, takže ač manželé, já bydlela 1/2 roku u mamky a manžel u maminky. Udělala jsem dobře, protože když později přišla na návštěvu, nadzvedávala poklice od hrnců, ochutnávala jídlo a říkala, že tohle manžel jíst nebude. Skřípala jsem zubama. Nešla bych do toho a se společnou kuchyní už vůbec ne. I kdyby ses rozkrájela, tchyni se nezavděčíš, vše co uděláš, bude špatně, protože ona to dělá jinak a je to tak nejlepší.

@anonym_1a2e58 budeme mít jen společnou koupelnu a záchod. Stejne se bojím, ze tam bude proste furt lest.

levandule_k
12. črc 2026

Jak to bude s vlastnictvím domu? Píšeš přítel ne manžel.

Pokud by mi nepatřila v budoucí novostavbě ani klika u dveří, bych se do spolubydlení s tchýní nehrnula.

Pokud se nastěhujete k tchýni, tak to bude škola v toleranci, diplomacii a nadhledu. Mě by bylo blbé jí poslat někam a) její nemovitost b) velký dar - to zavazuje, ale neříkám, že by mi neruply nervy a nevyhrotilo se to mezi námi.

Sedla bych si předem s tchýní a zeptala se jak si společné soužití představuje.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@1pomnenka

Tvůj přítel se vrací domů, pro něj to bude snadné. Nepočítej s tím, že za tebe bude řešit případné konflikty. Ty budeš doma, on celý den v práci. Mamince nic neřekne, proč, musí být přece vděčný za pozemek. Je to obrovský dar, mohla ho klidně prodat. Pokud nebudete mít vlastní koupelnu a kuchyni, dobře si to rozmysli. Druhé dítě bych odložila, není důvod si to ještě komplikovat. Šla bych do práce a zůstala v nájmu.

@1pomnenka no mě je 37, tak už moc s druhým čekat. nemůžu právě. Bojím se, také, že budu pak na to sama a on nic neřekne. Budeme mít společný záchod a koupelnu.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@jasekd

@jasekd já ji o pozemek nežádala. To byla její nabídka. Přítel toho chce využít. Kdyby bylo po mém, tak si radši něco koupím jinde. K nám nejezdi, protože očekává, že ji budu vnučku vozit, aby si ji užila. Na to já prostě kašlu. A až tam budeme bydlet? Ne nechci abych ji tam měla denně. Mam rada svůj prostor. Levný nájem u nás opravdu sehnat nelze. I ten nejlevnější je dost. Délka stavby je jedno. Samozřejmě čím dřív tím líp.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@eternitka

@petrapirkova S manželem bydlíme u tchýně a tchána, než postavíme dům, a měla jsem úplně stejné obavy jako ty. Dost si potrpím na soukromí a ráda si dělám věci po svém. Většinu svého života jsem navíc bydlela sama, a tak jsem se bála i toho, jestli si na něco takového ve svém věku vůbec můžu zvyknout. Nicméně zkrátím to, zatím spolu žijeme 5 let, vztahy jsou v podstatě bezproblémové a pořád si říkám, jaké jsem měla štěstí a jak je super, že žijeme spolu. Dost jsem nakonec ocenila i pomoc s hlídáním dítěte (hlídají pravidelně). Takže harmonické soužití možné je, ale záleží to hodně na povahách. Vím, že jsou povahy, s kterými bych soužití nesnesla (a které by nesnesly mě).
Samozřejmě v tom hraje roli i to, že máme oddělené domácnosti a vlastní vchod 🙂

@eternitka moc hezky napsane. Vchod budeme mít společný, tak i koupelnu a záchod. Já doufám v tom, že jsem proste hysterka 😆 a vidím to strašně černě a ve finále to bude pohoda. Ano samozřejmě budeme vděčný, že tam budeme bydlet a i za pozemek, ale i tak nechci ztratit svoji svobodu, život a nechci se prostě podřizovat někomu jinýmu. Jo a očekávám,že mi tu někdo napíše. Jaká jsem hrozná, nevděčná a mam držet pusu.

jasekd
12. črc 2026
@petrapirkova

@jasekd já ji o pozemek nežádala. To byla její nabídka. Přítel toho chce využít. Kdyby bylo po mém, tak si radši něco koupím jinde. K nám nejezdi, protože očekává, že ji budu vnučku vozit, aby si ji užila. Na to já prostě kašlu. A až tam budeme bydlet? Ne nechci abych ji tam měla denně. Mam rada svůj prostor. Levný nájem u nás opravdu sehnat nelze. I ten nejlevnější je dost. Délka stavby je jedno. Samozřejmě čím dřív tím líp.

@petrapirkova to jste meli probrat nejdriv s partnerem. Ja bych to nechtela. I u nas byl chvili takovy napad, neproslo to prese me. A to bysme spolecne nebydleli. Ale staveli vedle nich na casti jejich pozemku. Jenze, spolecna zahrada, dalsi dva sourozenci... Proste ne.
Navic, pozemek bude partnera. Ci bude dum na nem? Jeho nebo napul? Tim, ze nejste manzele a pozemek je dar, hodne bych si rozmyslela, aby pak spolecne WC nybylo ten mensi problem...

barmil
12. črc 2026
@jasekd

@petrapirkova to jste meli probrat nejdriv s partnerem. Ja bych to nechtela. I u nas byl chvili takovy napad, neproslo to prese me. A to bysme spolecne nebydleli. Ale staveli vedle nich na casti jejich pozemku. Jenze, spolecna zahrada, dalsi dva sourozenci... Proste ne.
Navic, pozemek bude partnera. Ci bude dum na nem? Jeho nebo napul? Tim, ze nejste manzele a pozemek je dar, hodne bych si rozmyslela, aby pak spolecne WC nybylo ten mensi problem...

@jasekd dům napůl jim banka nedovolí, pokud je pozemek jen jeho. Musel by ji dát pul pozemku, aby mohla byt hypotéka taky na oba a dům na oba. Pokud je pozemek jeho, dům bude taky a paní jednou může jít s igelitkami.

zuzkasim
12. črc 2026

Co na to říct? Tak bydlete dál v nájmu... Nemluvíš o ní moc hezky. Přijde mi celkem normální, že na návštěvu přijde na hodinku, předpokládám, že tě nechce zdržovat od práce, které má doma každý dost. Kdyby u vás vysedávala celý den, myslím, že by ti to nebylo po chuti. Pozemek vám darovala, to je za mě štědré gesto. Jak spolu budete vycházet záleží hodně i na tobě.

anonym_a97b3c
12. črc 2026

Moje tchyně je skvělá, mám ji ráda, za mlada jsme u nich bydleli 3 měsíce ještě bez dětí a dobrotu to prostě nedělá, ač jsme obě tolerantní.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@zuzkasim

Co na to říct? Tak bydlete dál v nájmu... Nemluvíš o ní moc hezky. Přijde mi celkem normální, že na návštěvu přijde na hodinku, předpokládám, že tě nechce zdržovat od práce, které má doma každý dost. Kdyby u vás vysedávala celý den, myslím, že by ti to nebylo po chuti. Pozemek vám darovala, to je za mě štědré gesto. Jak spolu budete vycházet záleží hodně i na tobě.

@zuzkasim ano počítala jsem s takovými odpověďmi. Ne a věřte, že netráví čas u nas hodinku jen proto, aby mě nezdržovala. Ona přijede jen proto, aby si návštěvu odškrtla a pak čeká, že přijedeme na půl dne. A ani to od ni neočekávám. Každou návštěvu poslouchám, co zas uklízím, proč dělám tohle tak a tak. Vadí mě to i u svoji rodiny. Proto jsem dala příspěvek, jak to treba někdo má nastavené, aby se tedy dvě rodiny respektovali. A ano i když budem obdarovaným takovým darem. Což vím, že je štědré, tak i přesto si nechci nechat do všeho kecat, nechat si srat na hlavu. Já třeba určitě budu respektovat její soukromí a vůbec ji nebudu nějak omezovat v jejím životě. Já ji mám ráda, ale prostě si nadále chci žít svůj život. Je na tom něco špatného?

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@anonym_a97b3c

Moje tchyně je skvělá, mám ji ráda, za mlada jsme u nich bydleli 3 měsíce ještě bez dětí a dobrotu to prostě nedělá, ač jsme obě tolerantní.

@anonym_a97b3c dřív třeba bylo běžné, že takhle bydleli generace pohromadě. Moje mamka také bydlela asi do mých 2 let u tchyně. Byli mladý a táta na vojně. Podle ni to bylo nejhorší dva roky.

jasekd
12. črc 2026
@petrapirkova

@zuzkasim ano počítala jsem s takovými odpověďmi. Ne a věřte, že netráví čas u nas hodinku jen proto, aby mě nezdržovala. Ona přijede jen proto, aby si návštěvu odškrtla a pak čeká, že přijedeme na půl dne. A ani to od ni neočekávám. Každou návštěvu poslouchám, co zas uklízím, proč dělám tohle tak a tak. Vadí mě to i u svoji rodiny. Proto jsem dala příspěvek, jak to treba někdo má nastavené, aby se tedy dvě rodiny respektovali. A ano i když budem obdarovaným takovým darem. Což vím, že je štědré, tak i přesto si nechci nechat do všeho kecat, nechat si srat na hlavu. Já třeba určitě budu respektovat její soukromí a vůbec ji nebudu nějak omezovat v jejím životě. Já ji mám ráda, ale prostě si nadále chci žít svůj život. Je na tom něco špatného?

@petrapirkova ta tvoje prednasranost je spatna. Jeste tam nebydlis a uz na ni nadavas. Nemela jsi na to pristoupit, nevim, co ted chces slyset. Sebe ani ji nezmenis. Na tom, ze chces zit svuj zivot neni spatneho vubec nic. Ja to taky tak mam a proto jsme situaci podobnou te vasi rovnou zavrhli. Uplne harmonicke souziti to asi nebude. Nastavte si pravidla (napr. jak budete platit energie, vodu?), budte slusni, ale vymezte si svuj prostor. Dekuji za tvoji/vasi radu, ale ja to delam takto (mysleno vychova, strava ditete, pripadne vysvetlit proc, dite ma alergii, spatne po sladkym spi atd atd.). Nakladani s jejim majetkem je naopak plne v jeji rezii (pokud myje pamatecni servis pro prababi v ruce, nebudu ho ja cpat do mycky apod. ). Spolecna kuchyne je spolecna lednicka. Kazdy za svoje nebo budete varit na stridacku? I to uz jsem tady videla, ale v praxi si to sama predstavit neumim. Je strasne moc zdanlivych kravin, ktera si kazda delame po svem a muze to byt docela rozbuska. Uprimne nejtezsi to bude mit tvuj partner. Pokud neni uplny flegmatik, nebude to mit lehke stat mezi matkou a partnerkou. Never tomu, ze bude stat vzdycky na tve strane. Muze se stat, ze matka bude mit pravdu a nebo proste jen proto, ze to je mama a jeste mu dala ten pozemek, coz je tak blbe zavazujici🙄 a jen malokdo zvladne to v nejake hadce nevycitat.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@jasekd

@petrapirkova ta tvoje prednasranost je spatna. Jeste tam nebydlis a uz na ni nadavas. Nemela jsi na to pristoupit, nevim, co ted chces slyset. Sebe ani ji nezmenis. Na tom, ze chces zit svuj zivot neni spatneho vubec nic. Ja to taky tak mam a proto jsme situaci podobnou te vasi rovnou zavrhli. Uplne harmonicke souziti to asi nebude. Nastavte si pravidla (napr. jak budete platit energie, vodu?), budte slusni, ale vymezte si svuj prostor. Dekuji za tvoji/vasi radu, ale ja to delam takto (mysleno vychova, strava ditete, pripadne vysvetlit proc, dite ma alergii, spatne po sladkym spi atd atd.). Nakladani s jejim majetkem je naopak plne v jeji rezii (pokud myje pamatecni servis pro prababi v ruce, nebudu ho ja cpat do mycky apod. ). Spolecna kuchyne je spolecna lednicka. Kazdy za svoje nebo budete varit na stridacku? I to uz jsem tady videla, ale v praxi si to sama predstavit neumim. Je strasne moc zdanlivych kravin, ktera si kazda delame po svem a muze to byt docela rozbuska. Uprimne nejtezsi to bude mit tvuj partner. Pokud neni uplny flegmatik, nebude to mit lehke stat mezi matkou a partnerkou. Never tomu, ze bude stat vzdycky na tve strane. Muze se stat, ze matka bude mit pravdu a nebo proste jen proto, ze to je mama a jeste mu dala ten pozemek, coz je tak blbe zavazujici🙄 a jen malokdo zvladne to v nejake hadce nevycitat.

@jasekd ne ne budeme mít samostatnou kuchyň. Jen společné wc a koupelnu. Hezky jste naspala přednasranost. Líp bych to nevystihla. Já, ale prakticky nevim proč to tak je? Že dostávám teď rady, který nechci. To tedy i od svoji rodiny. To mě vytáčí a dohání k takovým úsudkům?. Že to bude na denním pořádku? Třeba to vidim hodně černě. Samo mě to stašně trápí. Urcite budeme platit u ni jakoby nájem. Ne nic zadarmo. Občas si říkám, že by mě pomohl nějaký psycholog si takhle o tom popovídat. 🙏🙏

jasekd
12. črc 2026
@petrapirkova

@jasekd ne ne budeme mít samostatnou kuchyň. Jen společné wc a koupelnu. Hezky jste naspala přednasranost. Líp bych to nevystihla. Já, ale prakticky nevim proč to tak je? Že dostávám teď rady, který nechci. To tedy i od svoji rodiny. To mě vytáčí a dohání k takovým úsudkům?. Že to bude na denním pořádku? Třeba to vidim hodně černě. Samo mě to stašně trápí. Urcite budeme platit u ni jakoby nájem. Ne nic zadarmo. Občas si říkám, že by mě pomohl nějaký psycholog si takhle o tom popovídat. 🙏🙏

@petrapirkova pardon, ano, jen WC a koupelna. Tak to je hned lepsi👍 Podle me opravdu hned nastavit pravidla a o vsem, co koho stve, hned mluvit, poresit. Umet podekovat, omluvit se, neresit kazdou prkotinu a v dulezitych vecech neustoupit. lehky to nebude, ale dost lidi to zvladlo. 🍀

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@jasekd

@petrapirkova pardon, ano, jen WC a koupelna. Tak to je hned lepsi👍 Podle me opravdu hned nastavit pravidla a o vsem, co koho stve, hned mluvit, poresit. Umet podekovat, omluvit se, neresit kazdou prkotinu a v dulezitych vecech neustoupit. lehky to nebude, ale dost lidi to zvladlo. 🍀

@jasekd ano taky to chci udělat. Vubec bych treba nechtela, tam žít rok v hádkách. Já jsem spis povahou takovej troubelin. Pak se trápím sama. Ale ted co jsem mama se snažím myslet vic na sebe a na moji novou rodinu.

moudivlacek
12. črc 2026

Hrozně záleží o jaké době se bavíme. Pokud byste bydleli maximálně do roka ve svým, asi by se to se společnou sociálkou dalo přežít. Pokud budete stavět svépomocí a potáhne se, případně ještě ani nemáte projekt a stavební povolení, nešla bych do toho.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@moudivlacek

Hrozně záleží o jaké době se bavíme. Pokud byste bydleli maximálně do roka ve svým, asi by se to se společnou sociálkou dalo přežít. Pokud budete stavět svépomocí a potáhne se, případně ještě ani nemáte projekt a stavební povolení, nešla bych do toho.

@moudivlacek budeme stavět svépomocí. Urcite 1,5 roku. Ted se momentálně vyřizuji papíry. Dříve než toto bude vyřízené a v lepším případě se začnou dělat základy, se stěhovat nebudu. Zatim si stojím. Přítel souhlasí. Nikdy člověk neví co se může stát a v dnešní době najít nájem je opravdu těžké. Bydlíme v Hradci Králové. Ted platíme přes 20 tisíc a to máme jeden z nejlevnějších bytů.

palacinka555
12. črc 2026

Svoji ex tchyni jsem taky nikdy nemusela a strasne me stvala. Ale taky jsem od ni nikdy nic nechtela. Kdyz jsi tak strasne samostatna a tolik si cenis sve svobody, vyres to jako dospela zenska bez tchyne za zadkem. Doufam, ze muj syn si jednou neprivede takovou, ktere moje penize smrdet nebudou, ale moje pritomnost ano.

zuzkasim
12. črc 2026
@petrapirkova

@petrapirkova Já to nemyslím zle, ale moje tchýně taky chtěla, abychom jezdili k nim, ideálně klidně každý týden, oni k nám dorazili obvykle jednou, dvakrát do roka na chvilku. Já se cítím líp u sebe doma, oni zase u sebe. Vnoučata jsme jim vozili, přišlo mi to vcelku normální. Vzdálenost cca 40km. Nebydleli jsme s nimi krom 2 týdnů rekonstrukce našeho bytu, ale u nich je společné vše.

petrapirkova
autor
12. črc 2026
@zuzkasim

@petrapirkova Já to nemyslím zle, ale moje tchýně taky chtěla, abychom jezdili k nim, ideálně klidně každý týden, oni k nám dorazili obvykle jednou, dvakrát do roka na chvilku. Já se cítím líp u sebe doma, oni zase u sebe. Vnoučata jsme jim vozili, přišlo mi to vcelku normální. Vzdálenost cca 40km. Nebydleli jsme s nimi krom 2 týdnů rekonstrukce našeho bytu, ale u nich je společné vše.

@zuzkasim tak samozřejmě tam jezdíme, ale není jediná. Navštěvuji ještě svého tátu, mamku, moji babičku. Opravdu nelze zvládat každého navštěvovat každý týden. Takže jsem všem řekla, že budu jezdit každých 14 dní a je na každém z nich jak se staví za malou. Je to pak třeba od tchyně půlhodinová návštěva a při odchodu mi rekne. Tak přijedete ne? Taky si ji chci užít. Teď prostě jsem se naučila říkat jedno velký ne. Nemám čas na svoje věci ani čas na náš život. Taky se cítím lépe ve svým. Proto se bojím společného žití, že se tam nebudu cítit jako doma, jako to naše.

rnika
12. črc 2026

Já bych společně bydlet nezvládla ani s jedněmi prarodiči. Pokud už teď ten vztah není vyloženě dobrý, tak bych do toho nešla.

petrapirkova
autor
Autor odpověď smazal
biciklissie
13. črc 2026

Já myslím, že máš prostě intuici, jestli to bude klapat nebo ne. Znáš sebe a znáš i ji, a je Ti jasné, že úplně v klidu to nebude. Myslím, že na Tvých obavách není nic špatného. Taky nemám ráda tu předpokládanou nehynoucí vděčnost za darování pozemku. Je to obr dar, to je jasné. Ale buď to má být bezpodmínečné nebo rovnou mají říct, že "vám to dají, ale..." Nechvi být špatným prorokem, ale za mě to klapat nebude, už teď vidíš, že si nesednete. A ona tam bude doma. Možná fakt pomůžou nějaká pravidla a ten výhled, že to není na furt. Ale i rok a půl se vleče, když je člověk nespokojený a že se stavba často protáhne. Na partnera bych se nespléhala. Bude furt v luftu, buď v práci nebo na stavbě a nebude chápat, co pořád řešíš. Pro něj to budou prkotiny, pro Tebe životně podstatné věci, když jsi doma na MD a ještě plánujete druhé. Úspora by to byla velká, ale dočasně se dá vydržet vše, ale zvážila bych to.

Strana
z2