Byt 4+1 v přízemí nebo 3+1 v patře s dětmi?

saidy
31. říj 2016

Plánujeme koupi bytu a do budoucna počítáme se 2-3 dětmi. Nyní zvažujeme, zda je lepší byt 3+1 (plocha 68m2, z toho dětský pokoj má rozměr 2,9*4,3m) v patře nebo 4+1 (plocha cca 82m2) v přízemí v paneláku na sídlišti. Asi bych raději chtěla 4+1, ale nejsem si jistá tím přízemím kvůli bezpečnosti. Jak řešit ochranu před zloději, zimu od země ze sklepů a odhlučnění bytu, aby nerušil hluk z chodby? (koberce nepřicházejí v úvahu, máme psa, který dost líná). Nemáte strach nechat na noc nebo když nejste v létě doma otevřené okno na ventilaci? Jediná výhoda, kterou v přízemí zatím vidím je v tom, že i když nejede výtah, nemusím se tahat s kočárkem. Byt v alespoň 2. patře by se mi líbil víc, ale dětský pokoj v 3+1 mi přijde dost malý i pro 2 školní děti. Větší byt v patře se bohužel momentálně nedá sehnat. Který byt byste vybrali? Cena je u obou +- 100 tisíc stejná, jsou v původním stavu a stejné lokalitě. Začíná to spěchat, bydlíme v podnájmu a čekáme první dítě, ale nemůžu se rozhodnout. Má někdo zkušenosti s bydlením ve zvýšeném přízemí? (Okna cca 2 metry nad chodníkem)

ammmi
31. říj 2016

No v paneláku je to přízemí dost ošemetné. Když jsem byla malá, bydleli jsme v paneláku, hned první byt u vchodu a naproti výtahu. A naši šli hodně rádi pryč právě kvůli tomu hluku. Na druhou stranu, v prvním patře máš zase pod sebou sousedy, takže tam zas můžeš řešit jeho stížnosti na hluk tvých dětí a budeš z toho stejně otrávená. My se v lednu stěhujeme do bytu ve zvýšeném přízemí (je to jakoby půl patra nad dveřmi do domu) a zima tam není, ovšem bydlíme v novostavbě a ty byty jsou úplně jinak delané. Teplo, odhlučnění, nedá se to vůbec srovnávat. Teď jsme v tom samém domě ale v 5.patře a zrovna na jiné straně, přímo na větru, takže tu je větší zima než dole.
Být vámi, tak pokud je jen trochu možnost, hledala bych byt v nějaké novostavbě (a nemusí být úplně nová, i v roce 2003 už stavěla domy Skanska apod. A je to jiný level bydlení a ty ceny už taky nejsou tak hrozné, protože už to vlastně je "starý" dům) anebo aspoň panelák zateplený.
A ten byt v přízemí je někde u vchodu nebo nějak za rohem?
Zas na druhou stranu, pokud teda budete rekonstruovat, tak se i z paneláku dá udělat teplý a tichý byt. Podlahy zateplíš, odizoluješ stropy a tak. Ale pokud je to přímo někde kde fakt lidi courají celý den, tak bych se trochu bála.
Jinak to otevírání oken na noc, to asi záleží na lokalitě, ale přízemí a první patro zase takový rozdíl není a kdyby někdo chtěl, vleze vám tam i tak. Otvírat okna, kterým se přes ventilaci nedá dosáhnout na kliku druhého okna a je to ok 😉

ladyhacek
31. říj 2016

pokud plánujete 2-3 děti tak není nad čím přemýšlet 4+1. Mamka mám 3+1 v přízemí. Ze sklepů tedy chladno není. Do bytu se nám za 10 let nikdo nedostal - přes noc se vetrá, ale když jedeme na dovolenou či jen do práce tak ve tretím patře bych okno zavřela. Co se týká hluku ten se rozléhá a i když budete bydlet ve třetím patře tak to uslyšíte.
Já měla pokoj se sestrou +- 12-14m2 ? ale neměli jsem tam skříně ty bylo zvlášť v šatně a nedovodu si to představit bez ní. Do pokoje jsem dali knihovnu, dvě postele dva stoly a bylo vymalováno. Nehledě na to , že kdyby jste měla holka/kluk tak je určitě lepší aby měli pokoje oddělené > když je ta možnost

lenka.han82
31. říj 2016

My bydlime v 3+1 v prizemi - nevyvysenem, lidi nam muzou klepat z ulice na okno... Ze zacatku mi to prislo divne. Vyhodou jsou zadne schody, zadne tahani nakupu ani deti do patra. Zijeme v bezpecne ctvrti, zatim se tu nikdy nic nestalo. Za okna davam i krasne nazdobene truhliky a nikdy se z nich zatim nic neztratilo. Mame jen casto spinava okna od silnice a zimu od podlahy (chce to dobrou izolaci a kdyz ne kobrrec, tak lino nebo jinou "teplou" podlahu). Az tady mala bude lezt, mame v planu poridit koberec. Jde spise o to, v jake lokalite zijete. Ja se tady u nas v malem meste zit v prizemi nebojim 🙂

karlajasmine
31. říj 2016

@saidy Strasne zalezi na lokalite, na umisteni bytu... Ja jsem bydlela 3 roky ve zvysenem prizemi a naprosta pohodicka.. ticho, klid, bezpeci... mohla jsem klidne nechat okna dokoran a nebala jsem se, ze by tam nekdo vlezl.. (to bylo v Praze, podotykam..) Ale byla to proste lokalita dal od metra, kde se nezdrzovaly podivni lide, do oken bylo dostatecne videt z ulice na to, aby tam nikdo za bileho dne nevlezl, ale dostatecne daleko na to, aby tam bylo i soukromi.. sousedy jsem mela fajn a vchod byl za dvema bezpecnostnima dverma.. Ted bydlim v jine casti Prahy a tady bych naopak byt v prizemi nechtela, protoze jsem kousek od metra, chodi tu bezdomovci, byly tu problemy s kradezi ve sklepe a podobne..
A jinak ja bych osobne do novostavby nesla ani za nic, byty o milion drazsi a kamaradky v novostavbach uz po nekolika letech resi vymenu podlahy, protoze stavebnim firmam jde hlavne o to, pouzit co nejlevnejsi materialy a pak byt prodat za hodne penez.
Myslim, ze neudelate chybu ani tak, ani tak, ale asi by nebylo spatny si neco zjistit primo od obyvatel dane lokality.. jak jsou spokojeni oni, jestli se citi v prizemi bezpecne, atd..

masotri
31. říj 2016

Máme 4+1na přízemí se zasklenou lodžií (z hlediska bezpečnosti super), neměnila bych. Lodžii bych přes noc otevřenou nenechala, ale v létě větráme v celém bytě (ventilačky) bez problému. Asi záleží na lokalitě. Navíc je celý dům bezbariérový, takže mi jede výtah a nemusím tahat kočár ani těch asi 5 schodů co k nám vedou. 😀 Hluk z chodby je, ale to si člověk prostě zvykne. Stejně jako na vesnici si zvykne člověk na zvuk sekačky, pily apod. tak v bytě si zvykne na třískání výtahu. Od sklepa nám jde domů teplo, protože je pod náma výměnník tepla, tak třeba v koupelně si návštěvy myslí, že máme podlahové topení 😀 Přízemí bych se rozhodně nebála,je v tom více výhod než nevýhod. Je pravda, že jsem v přízemním bytě vyrůstala, tak mi to ani nepřijde.

saidy
autor
31. říj 2016

Ahoj holky, díky ze reakce. Je to v Ostravě (Dubina), jeden 4+1 je na konci sídliště, kde dál jsou jenom louky a na kopečku supermarket a druhý je uprostřed sídliště ve slepé ulici, tak ruch by tam snad moc být neměl. V Ostravě spousta lidí je proti Dubině, ale bydlela jsem tam 5 let a nikdy jsem na nic neobvyklého nenarazila. Spíš se bojím, jestli přízemí není skoro jako bydlet na chodníku - balkon je v podstatě kousíček nad zemí (nechal by se zasklít). Je to panelák o 7 patrech a výtah má stanici buď v přízemí nebo hned u vchodových dveří do bytu (zadní vchod). Dětské pokoje tam jsou myslím 2,9*4,3 a 2*4m.

masotri
31. říj 2016

@saidy Hlavně s dětma, když rostou, se každý metr navíc počítá 🙂

dzogobela
31. říj 2016

Kdyz jsme shaneli byt, tak jedna z podminek byla, aby nebyl v prizemi... Prave kvuli tomu divnemu pocitu, ze by nam mohli lidit tukat na okno z ulice... Ale to je asi o pocitu kazdeho. Navic mi prijde, ze 82 m na 4+1 je docela malo, tak aby tam nebyly 4 mini pokojicky. Ale jinak jsme taky chteli 4+1, vyrostla jsem tak a bylo supr mit vlastni pokoj, ale ten byt mel 92 m. Jenze, kdyz uz 4+1, tak jsme chteli, aby byly pokoje aspin trochu velke... Nakonec mame 3+1 a uvidime, jak se poperem, pokud vyjdou 2 deti 😀

bonulinka
31. říj 2016

Když jsme byli bezdětní, bydleli jsme v 1+1. Pak jsme se přestěhovali do 3+1/l ( 2 děti ) a teď jsme v 4+1/l ( 3 děti ). Nevylučuji, že bychom se ještě nestěhovali, protože toužíme po vlastním domečku 😀 .
Takže, do přízemí bych se nestěhovala. Zvolila bych ve vašem případě 3+1 a až nebude stačit, tak se přestěhujete do většího.

dzogobela
31. říj 2016

@bonulinka no to ale taky neni vzdycky tak jednoduchy. Neumim si predstavit, ze se zadluzim hypotekou 2,5 miliony na 20 let a po par letech se stehuju do vetsiho s hypotekou treba 3,5 milionu opet na 20 let 😀

saidy
autor
31. říj 2016

@bonulinka Další stěhování v plánu není, budeme si na byt brát hypotéku, takže co koupíme, tam budeme dalších cca 20 let bydlet, než se to splatí.

somalicats
31. říj 2016

@saidy Ten 3+1 je rozměrově podobný tomu, ve kterém jsme doteď bydleli (v létě jsme se stěhovali do většího). Tyhle malometrážní byty jsou pro rodinu se 2 dětmi v pohodě, pokud budete chtít děti 3, tak už je to malý. Pokud nejste momentálně v nějakém extra zablešeném podnájmu, kam by se první dítě fakt nedalo přivést, tak doporučuju nespěchat s koupí bytu a počkat, až narazíte na byt, ze kterého budete mít dojem "tenhle je ten pravej". My si taky počkali a narazili jsme na domeček s malou zahrádkou za super cenu na Prahu. A to jsme se prakticky celý šestinedělí ještě tísnili ve starém bytě (2 dospělí a 3 děti včetně novorozence), ale stálo to za to.

bonulinka
31. říj 2016

@dzogobela To jsou v Ostravě v paneláku na sídlišti tak drahé byty, že se na ně bere hypotéka na 20 let ? My si brali na 10 a po 10 letech se stěhovali do většího.

saidy
autor
31. říj 2016

@bonulinka nejsou, jsou tady naopak docela levné byty, ale zase proč platit zbytečně 2x hypotéku a cpát peníze bance, když byt kupuju už s tím, že se budu zbytečně stěhovat? Radši budeme platit menší hypotéku o něco déle, kdyby třeba manžel přišel o práci, když budu na mateřské a taky zbudou peníze na dovolenou. Nechci si zase nechat nastavit vysokou hypotéku a pak sedět 10 let na zadku v paneláku a nemoct si zajet ani k moři.

dzogobela
31. říj 2016

@bonulinka tohle jsou ceny v Praze a zrovna ty roky nejsou rozhodujici. Nekdo je urcite schopny to splatit driv, ale my si dali malou splatku, abychom za par let neresili, ze nemame na spkatku, kdyz se treba zmeni prijmy nas obou.

dzogobela
31. říj 2016

@saidy presne tak 🙂

bonulinka
31. říj 2016

@dzogobela Tak v Praze bychom to také za 10 let nesplatili, ale ta Ostrava mě překvapila.

wercs
31. říj 2016

Cely zivot jsem bydlela s rodici ve zvysenem prizemi a kdyz jsme si hledali s manzelem byt, vys jak do 1. patra jsme byt ani nehledali. Manzel je z vesnice a takhle dole kdyz se podívá z okna ma pocit ze je v přírodě. I ted mame byt ve zvysenem přízemí a jsme spokojeni. Na balkone mame bezpečnostní skla, v lete nechavame klidne otevrene cele okno. Kdyz bydlis v baracku, tak je take prizemni. Nebo si do oken muzete dat mrize. V panelaku se vse rozleha, slysime dupot a rev deti ze 2.patra, chudak ti co bydli přímo pod nimi. Za me bydleni ve zvysenem prizemi bezproblemu.

pajita
31. říj 2016

Ja bych nejradsi bydlela v prizemi, nebydlime tedy v CR, jsme v prvnim patre bez vytahu, obcas toho lituju, protoze nosit veskery veci je obcas narocny, pak ohledne rozmeru bytu je lepsi 4+1, muzete mit loznici, pokoj pro dite, obyvak a prozatim pravovnu, nez se narodi druhe, my mame 3+1 a chybi nam tu proste jedna mistnost a to jsme zatim ve 3, pokud mate moznost, tak se kouknete po vetsim v m², protoze jsou oba mensi, pokud jsou, my mame 3+1 a 95m²... Nepremysleli jste pripadne o domku?

saidy
autor
31. říj 2016

@bonulinka v Ostravě jsou sice levné byty, ale taky jsou tady nízké platy. Když má chlap 20 tisíc hrubého (a to tady bez VŠ není nic neobvyklého) a ženu na mateřské, na velké vyskakování to bohužel není 😒

@pajita já bych domek brala hned, vyrostla jsem na vesnici 15 minut autobusem od města, ale jednak si to s nadcházející mateřskou momentálně nemůžeme dovolit a taky manžel na dům nechce, že je kolem toho spousta práce ☹

kika_21
31. říj 2016

@saidy Ať žije přízemí-jelikož lidé nemají rádi dupání-odhlučnit spíše směrem ven, než dovnitř-aspoň náš nejmladší usínal při štěkotu v klidu-byl už v břiše zvyklý na hluk od svých sourozenců.Jinak jsou-li děti tak po 14.roce, jsou v pokoji rády samy, jinak s námi-i kdyby měly pro sebe hrad.Jinak pes hlídá,ne_okna tedy otevřít by neměl být problém, my odstrašujeme asi hlukem-ač psa nemáme, tak by si zloděj vybral klidnější byt.Nějak také u nás není co vzít...

saidy
autor
31. říj 2016

@kika_21 puberťáci (ještě třeba opačného pohlaví) by asi většinou dali levou ruku za vlastní pokoj. My s bráchou teda měli každý svůj a i když jsme měli celkem klidnou pubertu, myslím, že v jednom pokoji 12m2 bychom se do hodiny zabili 😀 Tak si říkám, že větší byt by mohl být fajn i pro naše nervy v budoucnu, jakožto rodičů 😀

anatanka
31. říj 2016

@saidy Ja se stehovala v zivote strasne mockrat a poslední rok jsem bydlela prave v prizemi staršího ctyrpodlazniho domu a bylo to pro me nejlepší, takze ted bydlim opet v prizemi ale v panelaku. Nemusíme se při kazdem dupnuti bat, ze prijdou sousedi zespoda, s kamaradkama se muzu bavit z balkonu, dcera, když si něco zapomene do skoly, tak ji to jen podam a nejlepší bylo stehovani - stehovali jsme rovnou oknem. Pro me je ještě velke plus, ze nemusim používat vytah, strasne me vytaci to cekani.
V soucasnem byte je pravda, ze je trochu hluk z chodby, ale zvykla jsem si v pohode (jen pes vic steka). Byt je trochu chladnejsi, nez jsem byla zvykla ve vyssich patrech, ale i to mi zacalo vyhovovat a aspoň se v letnich mesicich nedusim v noci horkem.

lv
31. říj 2016

Já hlasuju pro přízemí - děti dupou, mydlí kostkami o zem, nerušíš..a já se nebojím, vůbec. Když jedem pryč, ventil.zavírám, na noc ne. A velký je lepší.

scruffy
31. říj 2016

Tak vzhledem k velikosti bytu bych brala jednoznačně ten větší, myslím, že to vyváží nevýhody přízemního bytu. My bydlíme ve zvýšeném přízemí starého zděného domu a necítím se tam nijak v nebezpečí, když jsem šla ven z bytu, zavírala jsem okna i ve 3. patře. Hluku z chodby bych se taky nebála, my máme fórové dveře jak vstupní do bytu tak i v bytě, dole neutěsněné a slyším, že se něco na chodbě děje, jen když jsem v předsíni, ale myslím, že stačí koupit kvalitní odhlučněné dveře . Ale samozřejmě, nemáme podlahové topení a od podlahy jde asi trochu chlad, ale nejsme zvyklí chodit doma bez pantoflí a v obýváku a v dětském pokoji máme koberce.