icon

Co dělat, když nevlastní dcera chce bydlet u vás?

30. bře 2024

Holky jdu si pro "radu".
Manžel mám z prvního vztahu 14ti letou dceru. V době rozchodu chtěla zůstat u mámy.
Co jsme spolu brali jsme ji s námi k moři, na hory, na víkendy.
Před 3mi lety byl u nich první problém, matka si našla alkoholika a ten tam jeden večer dělal melu, rozstříhal jim nabíječky, zničil Playstation, zrušil Wifi, zničil tablety, počítače, atd. Otec druhého z dítěte matky, tam v noci byl a dotyčného spacifikoval (my to máme přes 170km jednu cestu). Vše řešeno písemně s matkou a s oběma dětmi jsem byli na OSPODU, zápis tam je. Ale dcera chtěla dát mamince druhou šanci, ta ji samozřejmě naslibovala hory doly. Kámen úraz nastal chvíli po tomto incidentu. Mamka dceři namluvila, že otec má jinou rodinu a na ni kašle. Dcera se blokla, od té doby, kdykoliv přijede není s ní řeč, jen řeší co máme doma koupené nové, co mají mé děti (z předešlého vztahu) nové, co kolik stálo, a proč ona nedostává kapesné (dostává, ale zřejmě má jinou potřebu). Prospěch ve škole šel rapidně dolů, aktuálně je ve třech předmětem na propadnutí.
Jakákoliv domluva s matkou není reálná. Dcera matku zřejmě nezajímá, jen ji štve proti nám.
Dcera přišla s tím, že by chtěla jít bydlet k nám. Otec zatím nakloněn není, jsem na rizikovém, a bojí se co tu bude dcera vyvádět. Dceři je jasné, že u nás je nějaký řád a když tu byla celkem fungovala. Muž to nechce rozhodnout, je 3-4 dny v týdnu pracovně mimo a neví co by tu vyváděla.
Na jednu stranu je mi dcery líto, ale na druhou, když budu souhlasit, a bude to vyvádět, odnesu to já a prďola.
Jak by jste se rozhodli vy?

Strana
z7
michaela666
3. dub 2024

@kolibricek36 Pohodičkou jsem myslela, že přijde z práce domů a stará se o děti a domácnost minimálně. Většinou musí všechno zvládnout druhý rodič sám, protože živitel rodiny si chce odpočinout.

drakenn
4. dub 2024

@nat a co je uhozeneho na tom, aby se staral tatíček a neprehazoval svou zodpovědnost na partnerku? Takhle to totiž obyčejné bývá. Otec si přivede dítě a zase dá ruce pryč. A hodí vše na partnerku, o které dítě často ani nestojí. Pro dítě je to cizí baba! Já tohle má tedy fungovat? Evidentně si špatně pochopila můj říspěvek. Já nepsala, že má být partnerka vyloucena v rozhodování. Jen ať na sebe nenechá přehodit tu zodpovědnost.
Ty máš vlastní zkušenost? Zažila jsi takové soužití?

nat
4. dub 2024

@drakenn Nejsem vubec zde povinna rikat nekomu co jsem zazila a co ne,nikomu do toho nic neni,tak dotaz tazatelky nestal,ale kazdopadne doporucim poradne si precist dotaz-prispevek znovu a potom poucovat ostatni😨

autor
4. dub 2024

@michaela666 tak ten "živitel" rodiny nám na ty 3 dny navaří, a pak vaří i když je doma. Když to jde, s dětmi se učí, bere je ven. A tak to bylo i před rizikovým těhotenství.

autor
4. dub 2024

@drakenn proč berete otce jako hajzla? To že jim nevyšel vztah, není přece jen zásluha jeho. Matičce totiž nevyšlo těch vztahu víc, má 3 děti, každému dopřála vlastního otce.

michaela666
4. dub 2024

Tak to nechápu vůbec. Jak mohl uvažovat o tom, že když dcera prosí aby mohla být i vás, ji k vám nechtěl nebo o tom musel sáhodlouze přemýšlet.
O tvoje se stará ukázkově a na vlastní krev, ke které má větší závazky než k tobě a tvým dětem by se vykašlal? Za to, že rodičům nevyšel vztah by mělo být trestáno dítě? Jasně, matka ji zpracovala a valila jí dlouho kraviny do hlavy, ale pořád je jeho a měla by mít bezpodmínečnou lásku.

kolibricek36
5. dub 2024

@michaela666 a napadlo tě, že by to byl únos, i kdyby 100 X psala. Takže policie byla na miste. Matka holky otce odkopla, bulikovala, určitě ji měla ve výhradní péči- ne ve střídačce. Ospod zde se ukázal jako bez zájmu o dítě, nebo prostě chtěli vyhovět právě holce Protože kdyby to bylo tak hrozný jak si představuješ- byla by holka minimálně 3 roky u otce. A nemuseli to řešit teď. Za ty 3 roky by se szili.
Nevěřím že otci to bylo či je jedno. Tak jak mu neni jedno situace kolen dalšího dítěte, které je má cestě.

swan42
5. dub 2024

@kolibricek36 presne tak, ja nechapu furt tu spinu na otce a zakladatelku, vzdyt se zachovali skvele 🤷‍♀️

autor
5. dub 2024

@michaela666 napsala mu ve čtvrtek že chce k nám, předtím ani slovo. Jak už jsem psala, nechtěl jít proti dceři a řešit to soudně, když chtěla zůstat u matky.

autor
5. dub 2024

@kolibricek36 po kazde když tu byla, jsme se ptali na situaci doma, vždy řekla že tam chce zůstat. Proto čtvrteční sms nás zarazila, a otec to řešil jak se mnou tak s dcerou po telefonu.
Ano byla ve výhradní péči matky, bydlíme od nich přes 150km, střídavka nebyla z toho důvodu moc reálná.

drakenn
6. dub 2024

@nat poučovat? My snad diskutujeme! Od toho diskuze jsou.
A podle tvé agresivni odovedi soudím, že žádné vlastní zkušenosti nemáš. Já třeba ano, tak k tématu mám opravdu co říct

drakenn
6. dub 2024

Proč hajzla?

nat
6. dub 2024

@drakenn No to evidentne asi vsichni maji zkusenost se vsim a vsichni vsechno zazily 😅😅

drakenn
7. dub 2024

@nat takže nemáš. Proto dochází na výsměch.. o.k.

autor
7. dub 2024

@drakenn všichni tu mají otce za hajzla, co si nadělá děti a nestará se.

mourovatakocka
7. dub 2024

Nečetla jsem příspěvky, zase to tu vypadá jen na nějaké napadání a hajzlování.
Tak jen za mě. Vezměte ji k sobě 🙏 Holka si potřebuje zažít taky trochu normální rodiny. Třeba ji konečně dochází, že u táty by mohlo být líp a i vztahu s matkou to může pomoct. Určitě by to bylo náročné, ale je to jediná správná věc. Copak lze nechat dítě někde, kde to není úplně v pořádku, pakliže má jinou možnost. Pokud se o ní nepostarate a nedáte ji lepší start, nic kloudného z ní v tak podivném prostředí nebude. Chudák děcko, už to není roztomilá holčička, ale ani dospělák, co se i sebe postará.

autor
7. dub 2024

@mourovatakocka už je týden u nás. Zítra zde nastupuje do školy.

kolibricek36
7. dub 2024

To je fajn. Doufám, že vše v pohodě. Hlavně nestresuj. A neboj bude líp.

mirin89
7. dub 2024

A jak to zatim zvladate, jestli se muzu zeptat?

mourovatakocka
7. dub 2024

Ách, super! Moc přeju, ať to všichni zvládnete! Určitě piš, jak se sžíváte 🍀

autor
7. dub 2024

@kolibricek36 lehla jsem s nějakým bacilem, takže tatínek byl celý týden doma a stará se o všechny. Zítra poprvé odjíždí na 3 dny do práce. Je to boj, ta holka není k ničemu vedená, že by ráno šla automaticky vyčistit zuby nebo večer sprcha, odnést prádlo do koše taky jaksi neumí, ale myslím si že týden u otce a začíná fungovat.

autor
7. dub 2024

@mirin89 ta holka není k ničemu vedena, ani poradna hygiena, že by doma s něčím pomohla zatím nehrozí. Děti dostali plán kdo kdy bude pomáhat s domácími prácemi, zatím těžce bojuje.
Zítra muž odjíždí na 3 dny, a dcera nastupuje do školy. Třídní učitelku a i spoustu učitelů znám osobně, tak jsem s němi mluvila, snad to zvládnou.

drakenn
9. dub 2024

Ale to si nemyslím. On je momentálně v pozici, kdy na dítě není zařízený, vzhledem k tomu, že holka žije u matky. Prostě si to musí uzpůsobit, komunikovat hlavně s tebou. Protože pokud to na tebe jen prehodi, tak to nebude mít šťastný konec pro nikoho

levandule_k
9. dub 2024

Jak to zvládáš? Musí to být pro tebe dost náročné, když nevlastní dcera nemá ani hygienické návyky a teď se to musí všechno naučit u tebe a svého otce. (Jako ona musela vyrůstat jak nějaké zvířátko. Strašné psycho. To je mimo mé chápání a sociální bublinu.) Zkus si to nezabírat, že moc zatím nefunguje, věřím, že si to časem sedne.

veronicka89
9. dub 2024

@levandule_k jako ono se to nemusi prehanet... ja treba kdyz jsem bydlela u tchyne , tak jsem se chodila sprchovat/myt az uz spala abych ji nepotkala ...atd😅

levandule_k
9. dub 2024

@veronicka89 Tohle mě nenapadlo, že by se nevlastní dcera mohla v novém bydlišti stydět.

swan42
9. dub 2024

@levandule_k kdy me bylo 14, taky jsem si hned rano neletela do koupelny cistit zuby, zvlast o vikendu a vecer jsem taky obcas vynechala. Byly dulezitejsi veci 😃

autor
9. dub 2024

@drakenn proto to se mnou řešil od začátku, nějakou dobu to jinak než jeho odjezdem na 3 (většinou od pondělí do středy) to nepůjde. První týden byl doma, pucoval ji co to šlo, teď ji pucuje po sms. Otec ji jasně řekl, že bydlí i pod mou střechou a bude tolerovat zdejší pravidla.

autor
9. dub 2024

@levandule_k mám to asi jako přípravu na mimčo. Ráno vstávat na budíček, připomenout ji co musí do odchodu do školy stihnout (školu máme 2min od baráku), po škole přijde, zase připomenout co udělat. Že by byla zvyklá třeba snídat, nebo vůbec mít svačinu do školy. Že by se po škole převlíkla nebo ji samotnou napadlo že by šla vyvenčit psa. Děcka ji zapojují postupně do pomoci s domácnosti. Asi to chce chvíli čas. Ve škole toho asi spoustu nechápe, tak učitele nabídli nějaké doučování, tak uvidíme jak se chytne.

autor
9. dub 2024

@veronicka89 ano stydí se, protože maminka ji říkala že je tlustá, takže jaké kolik převlekání je v koupelně. Ale jasně ji tatínek vysvětlil, že večer prostě bude sprcha do nějaké hodiny a tečka.

Strana
z7