Co si může dovolit bývalá partnerka ohledně dítěte partnera
Snažíme si brát syna mého partnera kdykoliv to jde, aspoň každý druhý víkend, když jsou svátky, tak na delší dobu, někdy ho máme třeba i několik víkendů po sobě. Vždy bývalce vyjdeme vstříc, když chce někam jít a píše, jestli bychom si ho mohli vzít. Celkem vše bylo v pohodě, na všem jsme se s jeho bývalou v klidu dohodli, ale už asi půl roku, pokaždé, když ho vrátíme, má s něčím problém....měl odřeninu, někdo z ostatních dětí ho pohlavkoval, když si spolu hráli, špatně si utřel zadek atd. pokaždé něco. Je mu osm let. Přechází nás chuť si ho brát, on doma řekne všechno. Bývalá tvrdí, že to řekne sám od sebe, on nám jednou svěřil něco ve smyslu toho, že na něj křičela, když se ho ptala, jestli si na výletě nemáchal nohy v potůčku a že jí to teda přiznal (měl to zakázané - viz níže). Když ho vrátíme, tak sonduje (po našem odjezdu), kde jsme byli, co jsme dělali a pak nám to vpaluje..to, co se jí nelíbí. Syna vracíme v pořádku. Při svěření do péče matce neřešili, kdy si ho může brát otec a za jakých podmínek (mají to dohodou). Nyní o tom uvažujeme, že to dáme k soudu, abychom měli určené víkendy aspoň jednou za 14 dní a na střídačku Vánoce, Velikonoce (to zatím nepřicházelo v úvahu, abychom ho měli) a nějaké ty dny o prázdninách. Otázka je...má nárok nám diktovat, co u nás smí a co nesmí? například, že nám zakáže, aby se máchal ve vodě...jak my mu to máme zakázat, když se tam několik jiných dětí koupe v potůčku(děti, co jsou s námi na výletě), kde je vody po kotníky a venku 27stupňů, že on nesmí? to mu mám jako říkat, že to jeho matka zakázala a tak on si tam sedne a bude na ostatní koukat? je mi to líto a stejně mu to vždy povolíme a následně dostaneme vynadáno. Vždy se synovi od nás nechce, dovezeme ho domů a bývalka na syna hned spustí "co ti zase je? se ti zase nechce domů co?", protože z usměvavého kluka je najednou kluk bez výrazu a kouká směrem dolů. Jak to s ní řešit, jak jí říct, aby s tím přestala. A pak ještě partnerovi píše, že není schopný se o něj postarat. Další věc je, že mu nechce udělat pas, sem tam jedeme na výlet do Německa a kvůli pasu s námi nemůže, předpokládám, že kdybychom ho chtěli vzít k moři, tak ho s námi také nepustí. Tuším, že otec si může na magistrátu nechat udělat kopii rodného listu a ten pas si pak zařídit sám, že?
Tady vubec nejde o vychovu matky ci otce,ale pouze o zarlivost a zavist ze strany matky. Kluk je u taty evidentne spokojeny a jak prijde domu je plny dojmu a matce se nejspis sveruje. No a te to proste jen stve ze je kluk u taty tak rad a hleda jen duvody jak tomu zabranit. Urcite bohuzel pred klukem doma o tatovi mluvi uz spatne,to uz je zrejme s toho co pises ze se nerad vraci domu k matce a ta mu to dava uz sezrat,taha z nej vse co delali a vse hned bude spatne a co je nejhorší rika to tomu malemu. Kluka je mi lito,protoze matka dava prednost sve jesitnosti a zarlivosti nad spokojenosti ditete.Odnese to ale jen ten kluk, zacne se návštěvám u otce stranit,ne ze by nechtel ale proto ze se bude bat ,az prijde domu, reakce matky. Zacne se uzavirat do sebe. Matka bude spokojena protoze pres dite dosahla ceho chtela,ale ze dite tise trpi uz nevidi. Bohuzel,pokud matka nedostane rozum tak jedina moznost je soud. Jenze i rozsudek od soudu nezaruci ze si matka nenajde zpusoby jak se predani ditete vyhnout. Vetsinou to ale dopada tak ze otec se radeji sam kvuli matce stahne prave jen proto aby dite melo od matky klid a matka to argumentuje diteti tim ze otec na dite kasle.
@jahodi uplne vidim tuto scenku. Tve dite, kteremu.nedela dobre klima dejme tomu.s.ex, pripadne.druhou partnerkou a.treba.jejimi.detmi. Opakuji.modelova situace. Je.vedro,.jedou.na.vylet. Proc neni.zapnuta klima? Protoze s nami.je.xxxxx a jemu nedela dobre. Ale nam ano! My se tu nebudeme.varit.kvuli.jednomu..... dosad sam...v tomto.okamziku.uz.neni.cesty.zpet a zadne.vysvetlovani.nepomuze ... jedna.strana skryte ci verejne.nastvana,.druhe strane je to.lito. Patova.situace.
@kamino tak pokud tohle dospělí nepochopí tak je to hodně špatně...snad každý rodič chce aby jeho dítěti u něj bylo dobře a měl by se podle toho chovat..to je to samé,jako by jsi svému dítěti,kterého vidíš dva víkendy v měsíci uvařila něco o čem by jsi věděla,že vyloženě nesnáší nebo mu dokonce dělá zle,ale jenom proto,protože by to chutnalo zbytku nové rodiny a chtěli by to...
@ropetra tohle mě dost štve, ač jinak jsem docela feministka a za hodně špatného mohou muži 😅 ale ukrást chlapovi dítě a dál inkasovat, to je vrchol sprostoty a nechápu, že toto může lidem procházet a nikdo s tím nedělá ☹
@caverina tak já chápu, že když mi dá ex nemocné dítě, kopu léků a k tomu pokyny, tak je potřeba je dodržovat. jinak mám vlastní mozek a pokud vidím, že je dítě zdravé a venku horko a jsme u vody, tak proč ho nenechat ocákat?
pokud bychom děti brali někam do zahraničí nebo na něco speciálního, tak bychom to také nahlásili. je to i potřeba skrz doklady nebo speciální sbalení věcí. ale abychom ex hlásili jestli sedíme doma na zahradě nebo jedeme ke splavu, to už by se svět snad zbláznil, ne? ex má děti v péči a nekonzultuje s otcem nic. nic neřekne a nebo postaví před hotovku. ať jde o kroužky, placení čehokoliv, doktory a nebo prostě, že nám je nedá ač je mít máme. že si nestřídáme vánoce a jiné svátky ani neřešíme. sama bych jako máma nechtěla být bez dětí, zle neděláme. ale kolikrát už je přítel tak vytočenej, že fakt uvažuje o soudu a přitvrdit. prostě někdy dělají zle otcové, jindy matky. škoda, že je málo případů, kdy se rodiče domluví jako dospělí lidé. komunikace by se fakt měla speciálně vyučovat už na zš! 😀
@kamino souhlasím s tebou. já to na těch našich vidím taky. nám vlastně nic z domu říct nesmějí, to je od začátku tabu a o tom, když jsou u nás taky raději doma nemluví, aby nebylo zle, protože samozřejmě nebude vše, jak by máma chtěla a víme to všichni. chudáci jsou jako mezi mlýnskými kameny. prostě ať šlápnou doprava nebo doleva, tak vždy hrozí, že to bude špatně ☹
@klpoiu bohužel, ale amen ☹
@blahova_andrea určitě je to o domluvě...o tom žadná...jen kolikrát to my ženské vidíme tak,že ta druhá je automaticky kráva...jsme ovlivněné tím co nam o ex řekl partner....i když pravda býva často někde uprostřed...
@caverina to je taky dvousečné. často se stává, že nová rodina naopak musí "trpět" něčím kvůli té původní. protože je přece má tatínek málo a na úkor čehokoliv jim chce dopřát maximu. bohužel smíšené rodiny jsou prostě oříšek a nervy a nikdy nebudou spokojení všichni
Vsimla jsem si tady na Konikovi takoveho nesvaru. Holky tu casto podvedenym ci opustenym zenam radi, aby si okamzite zazadaly o svereni ditete do sve vyhradni pece a otce potrestaly oskubanim a vysokymi alimenty. Citavam to tady v kazde druhe debate na toto tema. Dokud se tady a jinde na webu ci ustne budou sirit tyhle stupidity, podporujici zast a kyselost opustene, nebude lepe. Jak to ale zastavit?
@caverina dávno si nedělám iluze ani o ex ani o chlapovi 😉 ano, pravda bývá uprostřed. spoustu věcí od ex chápu, mnoho ale nikdy nepochopím. jsem prostě jiný člověk, s jinými názory. ve chvíli, kdy si o ní nemyslím hezké věci, tak to není proto, že by ji tak partner prezentoval, ale díky její vlastní sebeprezentaci. ona si o mě jistě často myslí podobné lichotky 😀 jsem realistka
@letadylkokane já si ale nemyslím, že ženám je to raděno kvůli mstě vůči muži, ale kvůli zajištění dané ženy a potřeb dítěte. svěření do péče a alimenty jsou prostě pro úřady stěžejní, aby se dál s ženou bavily. to, že má žena dítě v péči přece neznamená, že musí nutně muže oškubat a zabraňovat mu ve styku s dítětem. to už je pak extrém. ale na výživné pro sebe i dítě má prostě nárok a úřady jí to řeknou hned po tom, co si to přečte tady. nejdřív svou situaci musí řešit s chlapem, který má vyživovací povinnosti a až pokud to nefunguje, chlap vydělává málo a alimenty nestačí, pak stát případně pomůže. ale přebírat odpovědnost za rodiče v plné míře prostě nejde. každá rada se dá vyložit více způsoby. mít různou pointu v podtextu.
@blahova_andrea asi nebudou spokojeni nikdy všichni.....ale přece by jsi neudělala něco jen proto,protože ostatní z tvé rodiny to dělat chtějí a přitom by jsi věděla,že to dítěti od nynějšího partnera s největší pravděpodobností ublíží?
@blahova_andrea pokud by to nebylo radeno kvuli mste, tak by ty rady byly uplne v jinem tonu a duchu. Proste se to tu objevuje, to nelze zaprit.Ne tady a ted, ne od vas, ale je to tu, zabrouzdejte do tech starsich debat na tohle tema.
@caverina já ne, ale já mám své nevlastní skoro jako vlastní, což není zrovna standard. svému synovi nenutím zelí a nevlastnímu vejce. ale i když vím, že milují svíčkovou, tak jim ji každé dva týdny dělat nebudu, jako třeba babička 😀 ono o tom, co komu ublíží má ale právě taky každý jinou představu. někdo má problém už se špinavými koleny a jiný až se zlomeninou 😉 prostě máme každý jinou představu o tom, co je pro děti to lepší a správné a není to o ex a nové ženě. vždyť to je vidět i mezi sestrami matkami nebo kamarádkami...
@blahova_andrea dobře...ale já se bavím o tom co dítěti doopravdy neprospívá...viz.třeba ta klima...to se snad omezím a nebudu tomu vystavovat dítě,které díky tomu onemocní....protože když pominu fakt,že to dítě je chudak,tak následky toho rozhodnutí nese vždy jeho vlastní máma...doktoři,paragraf atd.
@letadylkokane tak to už je o povaze lidí. každá máme vlastní mozek a je na nás jestli se budeme mstít a chlapa škubat, nebo se budeme chtít domluvit a půjde nám o to, aby se tatínek nějak staral, finančně i fyzicky a děti z toho něco měly. kdo jde cestou msty, ubližuje sobě i ostatním. a asi se nemůžeš divit. holt tu některé opravdu hledají podporu v davu stejného pohlaví, že muži jsou ti špatní a že jim to dají sežrat. to, že jim to někdo poradí ale ještě přece neznamená, že se tou cestou dají, ne?
@caverina viz třeba klima mi přijde hořkovtipné. protože u nás se fakt neřeší, kterému dítěti dělá zle, ale prostě tatínek na ní trvá a řídí, takže my všichni ostatní máme smůlu a klidně pak na nás svádí, že jsme ho nakazili až lehneme. ale jako jo, mohla jsem vlastně i dětem ublížit. ex jsme psali kam jedeme a co přesně má sbalit a ona to neudělala. dětem pak chyběla správná výbava a my stejně jeli. takže ano, hrozilo, že třeba nastydnou. a čí to pak je vina? její, že neposlouchala instrukce nebo naše, že jsme pak neseděli doma? je jedno, co uděláš. když nastydnou, jsi špatná, že nastydli, ne ona, že nenabalila. když budete doma, budete špatní, že je nikam neberete a jste s nimi furt doma. já už toto neřeším 😀 a s příchodem školy a úkolů je jen hůř 😀
@blahova_andrea Přesně tak a věř že do budoucna je to hodně špatná škola..i v dospělosti s tím se ségrou obě hodně moc bojujeme. Zas na druhou stranu víme, co nechceme a snažíme se ze všech sil, aby naše děti toto nezažily. Když tu kolikrát čtu ty diskuze a některé radikální nárory mám chuˇt křičet - Kur... koukněte se na všechno očima dítěte, které miluje oba rodiče. I když si to rodiče neuvědomují, dítě neustále srovnává život před a po rozvodu. tedy pokud nebyl partner, či partnerka násilník a alkoholik, feťák a podobně, kdy je rozvod vysvobození..
@kamino a pokud nebyli moc malí na to, aby si to pamatovali. ti naši byli hodně malí. dcerka rodiče spolu vlastně nikdy nezažila. syn taky moc ne a dobré to nebylo, tak možná lepší rozchod a klid. pořád doufám, že s otčímem se mají dobře. ale ten tlak na nich prostě znát děsně je. ona je má maminka hodně zpracovaný a do toho jak píšeš mají vlastní pud sebezáchovy, aby v tom všem přežili. já jsem jen ráda, že se mi daří udržovat dobré vztahy mezi dětmi. že se všichni milují a rozdíly mezi sebou nedělají. také mám nevlastní sourozence a vím jak je to fajn si je s láskou "odnést" do dospělosti
@blahova_andrea tak mě to teda vtipné nepříjde...jako když vím,že to dítě potom lehne a bude do sebe cpat ATB jenom proto,že já jsem sobec..?..tak fajn...pak už se teda nedivím,že některé matky jsou fůrie....
@caverina mě to taky nepřijde vtipné. atb do sebe naštěstí neládujeme, ale také autem raději téměř nejezdíme. jenže nevlastní děti nemají na výběr. ex se odstěhovala a chlap si pro ně tím autem prostě dojet musí a tu klimu si tam pouštějí všichni rádi. to my nová rodina jsme v tomto brzda 😉 mě stejně přijde, že spousta matek jsme (ano, možná i mě tak někdo občas vidí) fůrie prostě kvůli zbytečnostem a nepodstatným věcem. čímž nemám na mysli atb 2x za měsíc!
@barchen to je pravda k vycestovani potřebuje souhlas od rodiče který ho má v péči.
@blahova_andrea ano...nepodstatna věc je to,že daš svému nevlastnímu dítěti třeba čokoladu i když to jeho matka nevidí ráda....ale tohle....dlouhé roky jsem jezdila do práce s kolegou,ktery v létě neudělal bez klimy krok,ale protože věděl,že po půl hodině takové cesty budu mít oči jako angorak tak ji vypínal...vše to je o ohleduplnosti a slušnosti...
@caverina tak to byl vzácný nesobecký muž. mě přijde, že muži mají jistou sobeckost snad vrozenou. taky ti kolega mohl říct, ať si dojíždění zařídíš jinak. jeho auto, jeho pravidla, že? :-/
@blahova_andrea tak v jeho případě bych to pochopila,že by ohledy nebral....ale když to udělá vlastní rodič nebo jeho partner je už hodně mimo mého chápání....to už nemá s láskou nic společného...
@caverina no jo, když u nás je vzadu v autě fakt vedro, takže z jedné strany chápu, že i děti touží se ochladit. vzadu totiž nejsou otvírací okna. a u mě je to fuk jestli klima nebo průvan. lehnu tak jako tak :-/
@blahova_andrea tak ja bych se teda radši potila,kdybych věděla co vím....a bylo by mi jedno jestli to je mé dítě nebo cizí....asi jsem blbá🙂