icon

Co si může dovolit bývalá partnerka ohledně dítěte partnera

jajinka007
5. čer 2018

Snažíme si brát syna mého partnera kdykoliv to jde, aspoň každý druhý víkend, když jsou svátky, tak na delší dobu, někdy ho máme třeba i několik víkendů po sobě. Vždy bývalce vyjdeme vstříc, když chce někam jít a píše, jestli bychom si ho mohli vzít. Celkem vše bylo v pohodě, na všem jsme se s jeho bývalou v klidu dohodli, ale už asi půl roku, pokaždé, když ho vrátíme, má s něčím problém....měl odřeninu, někdo z ostatních dětí ho pohlavkoval, když si spolu hráli, špatně si utřel zadek atd. pokaždé něco. Je mu osm let. Přechází nás chuť si ho brát, on doma řekne všechno. Bývalá tvrdí, že to řekne sám od sebe, on nám jednou svěřil něco ve smyslu toho, že na něj křičela, když se ho ptala, jestli si na výletě nemáchal nohy v potůčku a že jí to teda přiznal (měl to zakázané - viz níže). Když ho vrátíme, tak sonduje (po našem odjezdu), kde jsme byli, co jsme dělali a pak nám to vpaluje..to, co se jí nelíbí. Syna vracíme v pořádku. Při svěření do péče matce neřešili, kdy si ho může brát otec a za jakých podmínek (mají to dohodou). Nyní o tom uvažujeme, že to dáme k soudu, abychom měli určené víkendy aspoň jednou za 14 dní a na střídačku Vánoce, Velikonoce (to zatím nepřicházelo v úvahu, abychom ho měli) a nějaké ty dny o prázdninách. Otázka je...má nárok nám diktovat, co u nás smí a co nesmí? například, že nám zakáže, aby se máchal ve vodě...jak my mu to máme zakázat, když se tam několik jiných dětí koupe v potůčku(děti, co jsou s námi na výletě), kde je vody po kotníky a venku 27stupňů, že on nesmí? to mu mám jako říkat, že to jeho matka zakázala a tak on si tam sedne a bude na ostatní koukat? je mi to líto a stejně mu to vždy povolíme a následně dostaneme vynadáno. Vždy se synovi od nás nechce, dovezeme ho domů a bývalka na syna hned spustí "co ti zase je? se ti zase nechce domů co?", protože z usměvavého kluka je najednou kluk bez výrazu a kouká směrem dolů. Jak to s ní řešit, jak jí říct, aby s tím přestala. A pak ještě partnerovi píše, že není schopný se o něj postarat. Další věc je, že mu nechce udělat pas, sem tam jedeme na výlet do Německa a kvůli pasu s námi nemůže, předpokládám, že kdybychom ho chtěli vzít k moři, tak ho s námi také nepustí. Tuším, že otec si může na magistrátu nechat udělat kopii rodného listu a ten pas si pak zařídit sám, že?

Strana
z6
blahova_andrea
7. čer 2018

@jajinka007 tak jí taky pošlete někam, že když je dítě u vás, tak je to prostě v kompetenci otcem. my to máme za sebou už několikrát 😀 já se snažila po dobrém dlouho, ale pak mi došla trpělivost. napsala jsem ji svoje a ať si to příště řeší sami jako rodiče mezi sebou. že já se postarám, když u nás budou, ale dohody jsou na rodičích a já jim prostředníka a hromosvod dělat nebudu. já stejně nemám právo to výrazně ovlivňovat. holt musím počkat co si domluví a pak to tak přijmout. já velím až ve chvíli, kdy jsou u nás a to ve věcech, které ovlivňují i mé děti. já mám teda naštěstí nevlastní děti zlatíčka, co i přes pubertu stále poslouchají a respektují. víc než ti vlastní 😀

jajinka007
autor
7. čer 2018

@kaculka2014 Jak já nesnáším, když o mě mluví jako o "tetě" :D já nejsem žádná teta, říkala jsem synovi, ať mi klidně říká jménem...stejně mi říká teta a tak o mě mluví i jeho máma. No nic..já nejsem ten důvod, proč se spolu rozešli. My se dali dohromady až asi po 4 letech od jejich rozchodu a ona mezitím měla jiného partnera a i s ním má dalšího syna. Synovi rozhodně neříkám, co má a co nemá, oblečení si bere ze skříně sám, pořídili jsme mu k nám všechno, takže pokud nám bývalka něco balí, tak max botasky, sandále. Nijak se ho nesnažím vychovávat, to si myslím ani nepotřebuje, je vcelku hodný (aspoň před dospělými).

jajinka007
autor
7. čer 2018

@kaculka2014 tak já si myslím, že dítě jí nebere ona..tohle rozhodnutí je snad na otci dítěte, který chce pro své dítě milující rodinu ne?

blahova_andrea
7. čer 2018

@kaculka2014 v podstatě souhlasím. my si dáváme velký pozor, abychom o ex před dětmi vlastně vůbec nemluvili, protože by nám pak mohlo něco ujet. na doma se moc neptáme, spíš čekáme, co děti sami poví. a zasahuji fakt pokud jde o ty menší. jako když ti velcí vymýšlí lumpárny, na které ti malí ještě nemají a je to nebezpečné, když zkoušeli nějaké to jiné mluvení, než je u nás zvykem apod. sami chodí a ptají se jestli to můžou, nebo tam můžou nebo jestli pustím prcky s nima apod. občas je musím i vyloženě odkázat na tatínka, aby si to tatínkování vůbec užil 😀 no co jsou už všichni trošku větší, tak je to paráda. nejvíc starostí je s jídlem 😀 problémy jsou fakt po vrácení dětí, ne když jsou tu :-/

jajinka007
autor
7. čer 2018

@kamino jé to znám.. syn řekl svojí mámě, že by chtěl k nám...ta reagovala, že bude jeho táta v práci a syn řekl..."to nevadí, vždyť bude doma teta". Že by tohle jí třeba teda naštvalo? ale mě to podávala se smíchem, že jí to pobavilo, tak nevím 🙂

kaculka2014
7. čer 2018

@jajinka007 však ja tomu rozumim. Jen říkám ze Kazda strana si najde něco 🙂 a ze je to jednou dite který má mamu a tak je dost pravděpodobné ze o něj má strach protoze ona má na něj jiný pohled neříkám že jste náka zla nebo něco. To jsem neřekla. Na naopak jen zastávám nestranný pohled

kaculka2014
7. čer 2018

@jajinka007 psala jsem ze ja mam tohle už zasebou díky bohu taky
Tady to bylo ale vyslovene o tom co řekla teta to bylo. Ze mě pak vrátí nemocný , nebo spaleny dite to byla druha věc kterou mě jako mamu toho ditete neskutečne dopalila , protože ja jsem s ni musela byt doma, chodit po lekari v našem případě dost často lezet po nemocnicích apod. Takže proto ta moje odpověď. A Tak říkám také ze do vaseho vztahu mezi sebou nikdo nevidí.

blahova_andrea
7. čer 2018

@jajinka007 tobě vadí, že jsi teta? a vidíš, já si to užívám. já jsem raději teta než by mi říkali jménem. přijde mi, že v tom problémovém období to bude prospěšnější. nový manžel ex je oslovován jménem. já jsem za tetu ráda. já je vyfasovala dost maličké a tehdy jsem byla i teta maminka 😀

blahova_andrea
7. čer 2018

mě přijde jen blbý, jak se pořád řeší, že dítě onemocní po víkendu s otcem, ale nikdo neřeší, že jsou i případy, kdy matka dítě nikdy nepošle zdravé a ani léky mu nezabalí. což v případě prvotního šoku, kdy v nové rodině ještě dítě není a tudíž ani dětské léky, není zrovna příjemné zjištění. a až jsou i menší děti? taky super nebrat ohledy a posílat k miminům marody. opravdu má každá mince dvě strany

kaculka2014
7. čer 2018

@blahova_andrea no tak to znám taky od manželovo male . To je pak super no .... to bohužel musím potvrdit

jajinka007
autor
7. čer 2018

@ah1234 Ok, chápu, tak možná bych teda měla dodat třeba k tomu koupání, že nás upozorní, aby se nemáchal a další víkend dává na facebook fotky, jak byli u kamarádky na zahradě a děti se tam koupali v bazénu. Dopředu jsem jí napsala, že bychom chtěli na čarodějnice jet na Branžež do chatek, jestli by syna s námi pustila..slíbila že ano (sice bylo mi to divné, ale měla jsem radost), jenže tři dny před odjezdem (jak bývá zvykem) mi napsala, že je nemocný a nikam s námi nepojede, už jsme ani nezjišťovali, jestli na čarodějnice teda seděli doma, nebo někde byli.. úplně to samé se stalo rok předtím. Prostě Velikonoce, čarodějnice, Vánoce jsou u nás tabu, to u nás být nemůže.

kaculka2014
7. čer 2018

@jajinka007 mě taky třeba děti doat často onemocní ze dne na den . Jedno skolkove takže je pravděpodobnost ze něco ze skolky prinese a zalehne. Ještě když je tak náchylna a každou chvíli nemocna. Ale chápu že to někdo i muže dělat schválně. Já to nedělám. První manžel má dceru kdykoliv si rekne. Klidne ji odhlasim v půlce týdne ze školky protoze chápu že dela na směny a ne vždycky mi to vyjde na víkend. A jestli jede na výlet s malou a novou "tetou, kamarádkou " která do našeho vztahu nezasahuje a respektuje tak proc ne . Nemáme s tím problém. Ona má svoje větší dítko ja nemam problém se s nima bavit pozdravit i děti apod. A ona zas nema problem s tim co se domluvime . A Můj nynější manzel je tak ohleduplný ze nás taky nechava co se i e mezi sebou. Nemáme problém. Ale vím že ne vzdy to jde u vsech

blahova_andrea
7. čer 2018

@jajinka007 máte dvě možnosti, buď se soudit a vyžadovat pravidelné střídání svátků. jeden rok vánoce u vás, silvestr doma, příští rok opačně, to samé další svátky a nebo se smířit s realitou, že na vánoce chce máma logicky dítě u sebe a vzít si ho až mezi svátky, že na velikonoce chce jít mrskat spolužačky...my jedeme tu druhou variantu. v tomto přítel myslí víc na děti než na sebe. ale štve ho, že za toto nedostává od ex to samé zpátky v jiných případech

prcekverunka
7. čer 2018

@jajinka007 Tak bych ty kafíčka asi znovu zavedla. S tím, že můžete rovnou probrat, co se daný víkend dělo, co jste dělali atd. A rovnou si případné třecí plochy vysvětlit. Rozhodně lepší než na messengeru. A když by byl například problém s tím, že si syn máčel nohy nebo něco podobného, tak se jí zeptat, co jí na tom vadí, jestli byl kvůli tomu minule nemocný nebo co je za problém. Popř. jestli si jeho matka přeje, aby byl proti ostatním odstrkovaný tímto způsobem, že si jeho matka nepřeje, aby....
Nemyslím si, že by jí vadilo, že jsi s jejím ex, spíš jestli třeba nezačíná mít pocit, že Tě její syn má rád víc, než by se jí líbilo. To by asi málo která matka překousla...Samozřejmě je dobře, že spolu vycházíte dobře, ale třeba jí připadá, že až moc. Nevím, možná jsem úplně vedle, ale trochu mi to tak připadá.

jajinka007
autor
7. čer 2018

@blahova_andrea no je to taková sranda, když moje dcera oslovuje mě mami, přítele jménem a syn na mě volá teto a na přítele táto :D mojí dceři, když bylo 9, tak za mým přítelem přišla, jestli by mu mohla říkat táto 🙂 ten byl vyjukanej a asi ani nevěděl, co na to říct, no stejně na něj volá jménem. Pravděpodobně jí táta chybí, ale bohužel ten si ji bere tak 3 víkendy do roka. Proto mě o to víc štve, když si tátové svoje děti berou, chtějí se podílet na výchově a pak musí snášet výčitky za nedůležité věci. Ale je to o tom, že je každý jiný. Když už jde moje dcera k tátovi, tak se s ní nebavím o tom, co u něj dělali a už vůbec ho pak neuháním a nevyčítám, takže to proto ani nechápu u bývalky.

kaculka2014
7. čer 2018

@blahova_andrea tak ted si mi mluvila z duše. Samozřejmě i u nás tohle funguje. Mala je s námi na vánoce apod. Manžel si ji bere mezi svátky nebo mu ji klidne dovezu odpoledne před Vánoční večeři nebo dopoledne. Aby ji měl taky na " vánoce "jinak respektuju ze on ji chce Mít taky. ... bydlíme na vesnici manžel ve městě 3o km od nás. Já mu ji ráda dovezu protoze jsem ve městě furt a on mě ji zas zpet. Přála bych každymu tohle.

jajinka007
autor
7. čer 2018

@blahova_andrea a taky by si měli matky uvědomit, že je nějaká inkubační doba nemocí, například inkubační doba rýmy je 4-5 dní, to znamená, že když si vezmeme syna v pátek, v neděli ho vrátíme s rýmou, nebo kašlem, tak se pravděpodobně nenakazil u nás, ale už předtím u matky.

letadylkokane
7. čer 2018

@kaculka2014 ono to jde, ale je to o osobni kultivovanosti a (prominte) i inteligenci. Nasi se rozvedli v roce 92, byla jsem tehdy ditko skolou povinne. Na vsem se dohodli v klidu, nepamatuju si, ze by se pred nami hadali. Zustali prateli. A s brachou jsme zazili "stridavku" v dobe, kdy nikdo ani netusil, ze neco takoveho je. Kdykoliv jsme chteli k tatovi, mohli jsme. Ja u nej fakt i stridave bydlela, stacilo prijit ze skoly, zavolat mame do prace, ze jedu k tatovi, sbalit si uceni a jet. Kdyz jsem mela prusvih, vzdy se oba domluvili, jaky postoj k nemu zaujmou a ten pak drzeli. Nikdy jsem ani od jednoho z nich neslysela nic spatneho na toho druheho, ba naopak. Tatova pritelkyne ma taky deti, dnes uz taty od rodin, vzdy jsem si s ni rozumela a s nimi taky. Mamin pritel to same. Kdyz jsme ja ci bracha meli narozeniny, udelala se oslava, kam prisli vsichni. Tata+pritelkyne, mama+pritel, babicka. A bylo fajnove. A mame to tak dodnes. Proste mam ctyri rodice 🙂
A duvod rozvodu? Nasi si prestali jako partneri rozumet a tata si nasel jinou. Mama to proste vzala, byt byla smutna a bolelo ji to. Ale zvladla to a ja si ji za to moc vazim. A taty za to, ze i kdyz nas "opustil", tak nam byl porad nablizku. A miloval nas... A byl a je skvelym tatou.

blahova_andrea
7. čer 2018

@kaculka2014 jste ostatním dobrým příkladem, že když se chce, tak to jde 🙂

blahova_andrea
7. čer 2018

@jajinka007 jo, je to sranda a dětem se to pak plete. taky na mě moje děti minule volali teto! a já nejdřív nereagovala a pak se začala chechtat a oni taky až jim to došlo. ještě, že to nemáme tak složitý a ten tatínek je stejnej. vlastně ti nevlastní to mají horší. ti mají teď nového sourozence ještě doma, tak tam je to jméno a pro prcka táta. občas děti asi i místo jména říkají táto. jsem je párkrát přistihla. přítel myslím ne, asi by ho to mrzelo.

jajinka007
autor
7. čer 2018

@letadylkokane jo to by mě zajímalo, jak o nás mluví před synem, myslím si (ale to jen předvídám), že když ho začne kontrolovat, kde má jakou odřeninu, zjišťovat, co jsme dělali, tak se před ním hned začne rozčilovat, ale nevím to samozřejmě. My se o bývalce s partnerem před synem vůbec nebavíme. Já respektuji to, že ho chce mít na Vánoce, ale je to přesně o tom, že ona ho má v péči a pro ní to znamená, že ona je ten rodič a táta jí musí vycházet vstříc, podřizovat se. Já se před ní zmínila, že my si s tátou mojí dcery Vánoce střídáme, chtěla jsem vědět, co mi k tomu řekne...podala to tak, že bývalý od druhého syna by si chtěl Vánoce taky střídat a že to ani náhodou, že Vánoce prostě budou její oba synové doma s ní. Ani se nad tím nezamyslela. Tak my se s ní dohodli na tom, že Vánoce budeme slavit 23.12. a pak si ho bereme mezi svátky.

jajinka007
autor
7. čer 2018

Ona dělá takové problémy i na té druhé straně, od svého mladšího syna. To mi několikrát přeposílala screen konverzace, co si píše s manželkou svého druhého Ex, ještě v době, kdy nám nic nevyčítala. To mi přeposlala i konverzaci, kdy ona manželce svého Ex psala, ať si ho zklidní, že jí minule málem vlezl až do kalhotek...no dle mě asi nějaká závist, úplně jsem čuměla, že mi tohle přeposílá a že vůbec něco takového píše, aby jim udělala zle, protože byla naštvaná, že měl malý opruzený zadek, když mu ho špatně utřeli.

blahova_andrea
7. čer 2018

@kaculka2014 tak takto idylické to my nemáme. nám je oznámeno, kdy jedině si je můžeme vzít a v 99% si je fakt musíme vyzvednout a vrátit, ač ex s manželem jsou kousek od nás, ale dlouhou cestu nám většinou neušetří ☹ to bereme fakt jako naschvál, když na nás děti čekají doma sami a zbytek rodiny si jede do brna na nákupy. to by byl takový problém je vzít sebou a předat si v brně u nákupáku? ☹ co by to ušetřilo času a paliva.

blahova_andrea
7. čer 2018

@letadylkokane to je jak číst novodobou pohádku 🙂
u nás se taky oslavy dělají hromadně. táta se rozvedl, měl dvě děti a pak si vzal mámu a měl tři děti. teta - matka nevlastních sourozenců má taky přítele. když je velká oslava, třeba tátovi kulatiny nebo nevlastního bráchy apod., tak jsme tam všichni. původní manželé i noví partneři, všechny děti s rodinami. no není nás málo 😀 nikdo se nehádá, nevytahuje staré křivky, prostě se posedí a popovídá co nového.
to je můj cíl. aby jednou i všechny naše 4 děti toto mohly zažívat. aby až se nevlastní děti budou vdávat, ženit, mít promoce...aby nás mohli pozvat v klidu všechny a nebát se průšvihu. zatím to nejde. mezi ex a přítelem prostě čisto a klid není. ale věřím, že až budou děti větší a toto vše kolem péče a žabomyší války nebudou aktuální...že si jednou třeba i s ex popovídám na jejich svatbě u kafe a dortu a fakt nebudu řešit kam nás kdo usadil a oni nebudou muset řešit, že musíme být přes celý sám od sebe, abychom se nezabili nebo koho nepozvat 😀

letadylkokane
7. čer 2018

@blahova_andrea skoro to tak zni, co? Ale je to fakt pravda. Takhle jsme to meli a mame. A tesi me, ze i u vas to slo. Cim vice lidi, kteri se umi rozejit kultivovane, tim lepe. I kdyz nejlepsi by bylo, kdyby se lide nerozchazeli a milovali se cely zivot. To je jasne.

ah1234
7. čer 2018

@jajinka007 ako pisem, mozno je to len "krava" a chce robit naschval, chcela by som verit, ze nie lebo chudak chlapec. Ak je, tak s nou totiz ziadne rozumna rec nebude ani kedy ste sa na hlavu postavili..

jajinka007
autor
7. čer 2018

@ah1234 no, teď koukám na její fotky na fb a na čáry 30.4. s námi nemohl, protože byl nemocný a 1.5. tam dávala fotky, jak jí zmrzlinu a jezdí na kolečkových bruslích 🙂 Já o tom ještě popřemýšlím a až zase příště bude problém, tak to s ní musíme společně nějak vykomunikovat 🙂

kaculka2014
7. čer 2018

@blahova_andrea tak to je děs. Můj bývalý manžel mel nedávno 3 měsíční neschopnost a nemohl za volant ani náhodou ze zdravotních důvodů a vozila jsem mu malou každý týden dvakrát a zase si ji az u baraku vyzvedla. Nemusel se o nic starat. A když jsem zase ja porodila syna mého nynejsiho manžela tak bývalý zas jezdil a vozil mě malou. Protoze s miminkem do zimy to není nic moc. Všude led snih. Jsem ráda že ti tak funguje ♡

kaculka2014
7. čer 2018

@blahova_andrea ja bych opačne taky neměla problém kdyby melí tito miminko. A když je mala nemocna hlasim dopředu ze radši neprivezu aby to nedonesla na ne. A domluvíme jiný termin. A on to same

blahova_andrea
7. čer 2018

@kaculka2014 tak to u nás nefunguje. pokud si přítel pro děti nemůže jet, tak se domluví se svými rodiči, ale ona jim je nechce dávat. že si pro ně má jezdit otec a že jim je nedá ☹ přitom jsou to jejich prarodiče, deset let u nich žili a oni byli víc rodiči než maminka ☹ prostě on má dle papírů právo si je vzít. no ale pokud je teda chce, tak se musí činit. nikdo mu to neulehčí

Strana
z6