Co si může dovolit bývalá partnerka ohledně dítěte partnera
Snažíme si brát syna mého partnera kdykoliv to jde, aspoň každý druhý víkend, když jsou svátky, tak na delší dobu, někdy ho máme třeba i několik víkendů po sobě. Vždy bývalce vyjdeme vstříc, když chce někam jít a píše, jestli bychom si ho mohli vzít. Celkem vše bylo v pohodě, na všem jsme se s jeho bývalou v klidu dohodli, ale už asi půl roku, pokaždé, když ho vrátíme, má s něčím problém....měl odřeninu, někdo z ostatních dětí ho pohlavkoval, když si spolu hráli, špatně si utřel zadek atd. pokaždé něco. Je mu osm let. Přechází nás chuť si ho brát, on doma řekne všechno. Bývalá tvrdí, že to řekne sám od sebe, on nám jednou svěřil něco ve smyslu toho, že na něj křičela, když se ho ptala, jestli si na výletě nemáchal nohy v potůčku a že jí to teda přiznal (měl to zakázané - viz níže). Když ho vrátíme, tak sonduje (po našem odjezdu), kde jsme byli, co jsme dělali a pak nám to vpaluje..to, co se jí nelíbí. Syna vracíme v pořádku. Při svěření do péče matce neřešili, kdy si ho může brát otec a za jakých podmínek (mají to dohodou). Nyní o tom uvažujeme, že to dáme k soudu, abychom měli určené víkendy aspoň jednou za 14 dní a na střídačku Vánoce, Velikonoce (to zatím nepřicházelo v úvahu, abychom ho měli) a nějaké ty dny o prázdninách. Otázka je...má nárok nám diktovat, co u nás smí a co nesmí? například, že nám zakáže, aby se máchal ve vodě...jak my mu to máme zakázat, když se tam několik jiných dětí koupe v potůčku(děti, co jsou s námi na výletě), kde je vody po kotníky a venku 27stupňů, že on nesmí? to mu mám jako říkat, že to jeho matka zakázala a tak on si tam sedne a bude na ostatní koukat? je mi to líto a stejně mu to vždy povolíme a následně dostaneme vynadáno. Vždy se synovi od nás nechce, dovezeme ho domů a bývalka na syna hned spustí "co ti zase je? se ti zase nechce domů co?", protože z usměvavého kluka je najednou kluk bez výrazu a kouká směrem dolů. Jak to s ní řešit, jak jí říct, aby s tím přestala. A pak ještě partnerovi píše, že není schopný se o něj postarat. Další věc je, že mu nechce udělat pas, sem tam jedeme na výlet do Německa a kvůli pasu s námi nemůže, předpokládám, že kdybychom ho chtěli vzít k moři, tak ho s námi také nepustí. Tuším, že otec si může na magistrátu nechat udělat kopii rodného listu a ten pas si pak zařídit sám, že?
@kamino fakt? to existuje...10 let se nepohádat? pro mě sci-fi 😀 tak jen tak dál!
@blahova_andrea Fakt to jde.. ale dítě to dohání za nás, to je vztekloun a hysterka za nás oba dohromady 🙂 jéé to jsme off topic..
Kazda zenska chce pro své děti jen to nejlepší a má na výchovu jiný názor. Co dela dobře jejím dětem druhým nemusí. Meli by si ty rodiče promluvit hlavně spolu. Spolu to dite meli nikdo jim u toho nesvitil. . A respektovat se navzajem. A ne si dělat naschvaly .Tohle už mam za sebou . Díky bohu, akorát ja byla ta máma toho ditete který si tata bral a nova teta" rozhodovala co moje dite mít bude a nebude podle svyho na sobe apod a moje dítě to akorat odnaselo. Takže za me trochu empatii do te druhé strany.
Naštěstí tohle obdobi je pryc , respekt na svem místě a o spolecnem diteti diskutujeme výhradne spolu tak, aby nám do toho nikdo ani z me strany ani z jeho strany nezasahoval.
@kaculka2014 chápu pointu, ale pokud teta dopředu hlásí, že se jede do přírody a maminka pošle dítko v kraječkách a lakýrkách, tak... :-/ občas může mít teta více rozumu než maminka 😀
@blahova_andrea tady ale nikdo nic nehlásil. To bylo opravdu naschvál. Jen tím chci říct že vím jaky to je byt na obou stranách. Poprvé rozvedena díky teto" tetě" která odtahla tatu od manzelky a ditete aktualne z inkub. S komplikacemi,a ještě dělala naschvaly. Dcera se narodila nedonosena s komplikacemi a opravdu jsem nebyla zvědava na to aby mi o ni rozhodovala co bude a nebude Mít na sobe . Většinu času sem si sem ni polezela v nemocnici , je hodně náchylna, všechno chytne a spatne se z toho dostava. Takže náka teta mě byla vázne u zadku. Kdyby respektovala co měla neměla bych problem. Ale když toho rozhodování jsou tady hlavně ti rodice. Můj nynější manzel má dceru z předchozího vztahu , spolu Máme syna, a taky nekecam do toho co si oni mezi sebou skrz malou mají ja respektuju . Samozřejmě odsud sem . Naky blbosti bych neřesila.
@blahova_andrea obě strany by meli pochopit pokud sami mají vlastni děti ze ano.. Budeme spolu vychazet. . Ale žádná máma se nebude dobrovolne dělit s pro ni " cizí pani" o sve děti co si budeme nakecavat.
Promiň nechci byt zla. A je mi jasný že ty chceš byt v jeho ocich ta nejlepší. Ale neber dítěti mamu. Zkus si představit že ho takhle chce náka cizí zenska brát tobě. Je to prirozeny ze si kazda máma brani svoje dite. A ty chceš byt ta nejlepší v ocich tvého muže. Je to přirozene. Ale jednou ji byla ona. S ni má to dite.... Díky bohu ze tohle nikdo nedela nám. On má svoji nynejsi pritelkyni , která si resi svoje dite se svým byvalym . A my si resime svoje . A s manželem svoje . A je klid. Všichni se navzájem respektujeme . Vychováváme co máme.
@kaculka2014 a co když dítě si tu novou paní oblíbí? Tátova nová žena byla o dost mladší než máma a měla k nám blíž, byla neokoukaná, viděla nás jednou za 14 dní a opravdu to vypadalo že jí zajímáme.. ano, ted vím, že čím víc jsme o ní mluvily, tím jí máma měla míň ráda a pak následovalo to, co jsem popisovala výše - radši nemluvit, nenaštvávat..
@kamino ja jsem řekla že kdyby mě respektovala tak bych neměla problém. To jsi asi nečetla. Moje dcera má tuto taky moc ráda. A ja ji to přeju . I jemu. Jsme přátele. Neděláme si zle. Poprvé to bylo ale naopak. S touhle se bavíme úplné normálne všichni. Ale tam ta to byl prostě otres mozku
@kaculka2014 konečně někdo kdo se na to dívá nezaujatě a bez chuti udělat za každou cenu zle..
@caverina přesně tak. Je potřeba to vidět z obou stran ne jenom z jedné. Jako žádný mame by se nelíbilo kdyby ta druha strana někomu vymejvala mozek jenom aby ta první byla lepší. A hlavně jako ja nechápu proc to neřeší ta máma s tím chlapem ale teta. Ta jako má do toho prt co šňafat. Asi by se ji nelíbilo kdyby to bylo naopak. No nevím nevím. ....
@kaculka2014 svatá pravda..
@lela36 Tak to je dobrý no, máme to hodně podobné, my taky nepoznali, že měl tři třísky v noze, když jsme byli na víkend v chatičkách...a když jsem jí psala, aby se syna zeptala, proč nám to neřekl, tak prý si myslel, že ho to bolí, protože šlápnul na šišku. Spálená záda měl taky a úpal taky, ale ostatní 3 děti, co tam byli s námi spálení nebyli a ani úpal neměli 🙂 když jsem chtěla foto spálených zad, protože jsem na ně pořád koukala, aby nečervenali, že bych je nahnala z vody do stínu, tak nikdo spálený nebyl. Foto poslala a samozřejmě k tomu dodala, že ho dvakrát mazala rostlinkou aloe vera a že to už má o mnoho lepší...no nemyslím si, že kdyby byl tak spálený, jak nám tvrdila, že i její hrodiče se zhrozili, že by ani ne po 24 hodinách měl záda zase bílá :D
@ropetra Tý jo, tak to je hrozný, že ji 3 roky neviděl. Fakt nechápu, že se rodiče mstí na dětech, je to smutné :O
@jahodi no tak o tom jsme přesně uvažovali, že jí začneme oplácet stejně a vyčítat jí zase její výchovu, aby věděla, jaké to je... ale my nejsme takový, že bychom zjišťovali, co dělali, kde dělali a ona by nás stejně poslala někam, že je to její věc :D
@caverina chápu tě, ale my bychom samozřejmě nedělali nic, co by mu mohlo uškodit, aby se koupali děti ve vodě, kde je hladina max po pás, kde na ně koukáme a dostali jsme vynadáno, že neměl rukávky, mi přijde zbytečné, stejně jako x-dalších výčitek. Mám takový pocit, že jeho otec se o něj dokáže postarat, vždy jsme ho vrátili v pořádku, sama mi píše, že je syn u nás rád a že se vždy ptá, kdy k nám zase pojede, takže jaký má důvod k tomu to vždy po víkendu vyhrotit? to já nevím a přijde mi to zbytečné. U ní měl několikrát pohmožděný prst, stěžovala si nám, že ho někdo šikanuje a chtěla, aby to vyřešil otec, měl rozbitou bradu, nebo já nevím, co všechno.. od nás zatím přijel s lehce odřeným nosem z dětského hřiště, takže bychom asi spíš my si měli hlídat, co s ním ona dělá a nadávat jí ne? proč mu neudělala pas, i když mi o tom říkala už před Vánoci, když jsme s ním chtěli na trhy do Drážďan? protože je to v Německu prý nebezpečné a nechce, abychom tam s ním jezdili. Nejlépe, kdybychom ho zavřeli do nějaké bubliny a nepouštěli vůbec nikam..takové je její myšlení bohužel.
@caverina a neřeším to, že jí nechci říkat, kam jedeme. Já jí své plány na výlety sděluji z 99%, už jí neříkám, kdy chceme jet na Branžež do chatek na víkend.. to jsem udělala 2x a nikdy ho s námi nepustila, protože byl "nemocný", jinak jí o všem informuji, ona mu klidně i o víkendu zavolá ke mě na mobil a ptá se ho, jestli už nechce domů a co dělá. Nemám problém s ničím z její strany, jen s tím, že po každém víkendu hledá, co nám může vytknout a dělá z nás neschopné, zatímco ona bydlí u rodičů a do práce šla teprve nedávno, předtím se nechala živit mým partnerem a partnerem, kterého měla potom, s nímž má druhého syna a spolu už nejsou. Napíše, že syn potřebuje sandále, my jdeme koupíme, kupovali jsme veškeré potřeby do školy, alíky platíme 2700,- + 500,- měsíčně stavební spoření. Tím nechci říct, že by kvůli tomu měla přehlížet, co my, ale myslím, že jí hodně vycházíme vstříc a ona nám hází klacky pod nohy.
Nevím jestli to bylo na mě, že se teta sere do kluka, ale jak jsem psala už předtím podporuju svého manžela v jeho rozhodnutí, tzn. jsem mu oporou. Určitě nenutím žádat o péči a nenosím papíry na soud. Je to jeho syn, tak ať se stará.
Z malého nemám důvod tahat rozumy, vím, že mu to není příjemné a to že ho vidím v květnu chodit v zimních botách a zeptám se ho, jestli žádné jiné nemá mi nepřijde jako sondování.
@uzivatelkapetra ano je to jeho syn. Tak ať se Stara tata . To je svata pravda. Člověk by možná mluvil úplne jinak kdyby si zažil obe strany 🙂 pro mě je třeba zásadní chyba i v tom ze ta máma se nedomlouva s tím tátou ale s tetou. To dite má s nim ne sni. A nemyslím si určíte že by mi příslusilo jako tetě tady resit co smí a nesmi. Já si vyzkoušela obě strany. Proto říkám ze to chce taky toleranci a ne házet spinu sem tam. Jako žádná zenska by nechtěla aby někdo o ni takhle mluvil a ještě když jde o dite.
@jajinka007 a ja jsem to nemyslela proti vam vůbec zle. Jsem taky na pozici matka a teta. Mam to obojetne
@jajinka007 víš,ale já jsem netvrdila že to co píšeš není a nemůže být pravda...bohužel asi existují mámy,které dělají peklo svým ex partnerům a používají k tomu své dítě,bohužel...já jsem spíš reagovala na to jak tady bylo hned jasno....matka dítěte=kráva....
@xxx3d Dobrý nápad, určitě to bude jednodušší, než řešit přes soud, děkuji za radu 🙂
@kaculka2014 jo tak to jo, já s jeho ex nikdy nemluvila, popravdě ani moc nesleduju kolik vlastně posílá na alimenty. Jsem typ člověka co se snaží se dívat na věci z různých úhlů. Ale bohužel její přístup se mi nelíbí a to jsem si udělala názor sama podle toho, jak chodí malý připravený a jaké má návyky
Ahoj, nezvyknem sa tu vyjadrovat, ale kedze som sama z rozvedenej rodiny a tiez cakam miminko momentalne tak mozno ti pomoze aj takyto pohlad na vec. Dopredu hovorim, ze moja nevlastna matka nie je uplne idealna osoba, ale rodicia sa chovali hrozne. Mamka urcila nejake pravidla a tatko ich s priatelkou nerespektovali a ona to z nas potom tahala a rozculovala sa. Na druhej strane bola zase nasa nevlastna matka navyse ktora kydala pred tatkom na nasu mamku a potom si navzajom do telefonu nadavali, vyhrazali sa sudmi a posielali sa navzajom na psychiatriu. My sme mali svojim sposobom teror doma aj u tatka - netesili sme sa ani tam ani tam lebo to bola u tatka najprv atmosfera ze mozeme viac veci ale vidina toho ze mamke sa to zase nebude pacit. Mamke sa moc zase nepacilo ze ma nastavene nejake pravidla a niekde ich nemusime respektovat a tahala to z nas. U nas to skoncilo nakoniec este pomerne v nas prospech, lebo nevlastna mama sa zblaznila po asi 2 rokoch a zacala vyvolavat mojej mamke take veci, ze sa moj 8 rocny brat snazi podpalit dom (ale to je o inom) lebo sa rad hral so zapalkami a obcas ich niekde objavil, tak sa nasi dohodli ze sa budeme streravat s tatkom zvacsa sami kazdu druhu sobotu, jarne prazdniny budeme spolu a v lete tolko, kolko casu na nas chce. Sviatky podla dohody, ale kedze mamka bola dlho sama tak tatkovi nevadilo ze sme s nou 🙂 nakoniec sa dohodli a tatko nemal uz sam problem respektovat pravidla, bral to tak ze mamka nas vychovava cele dni a teda moze to byt takze, ked zrazu on nam vsetko dovoli.
Ja som to samozrejme negativne vnimala z oboch stran a stranu som nedrzala nikomu (len som teda moc nevlastnu matku nemusela ale ta je iny pripad ako ty),ale priserme ma to rozculovalo. Tie mamkine vysluchy, zase to ze tatko robil veci jak mamka nechcela, potom nas uz tiez vypocuval co a jak a obaja nevraziva atmosfera. No zbohom. Ja som bola rada ze sa spamatali. Teraz cakam miminko a partnerova rodina uz dopredu vyhlasuje ze nebude respektovat MOJU divnu vychovu (nasu spolocnu s partnerom). tak mam pre moju mamka vacsie pochopenie. Zober si ze ona nas mala cely tyzden, mali sme z nejakeho dovodu zakazane kupat sa v potoku napriklad a idli sme k tatkovi a tam to bolo zrazu dovolene - skus sa na to pozriet tak ze ona ziarli aj opravnene na syna mozno, lebo ten chodi nadseny od vas a potom sa jej mozno pyta "a preco u tatka mozem a u tatka je lepsie". Ja kebyze sa nedajboze (co snad nehrozi) s partnerom rozidem a nasa mala sa ocitne medzi nami, tiez by som odlucenie tazko znasala, ak by chodila nadsena od otca a ja som bola"ta zla". Podla mna by bolo fajn si s jeho matkou sadnut a skusit sa jej velmi otvorene, nenasilne, akoze mate snahu porozumiet, nie utocne (budte vacsie osobnosti nech sa dakam pohnete, aj u nas bol tatko nakoniec aj ked tam bol najvacsi problem jeho priatelka ale obaja s mamkou su tvrdohlavy a jefen musel prist s bielom vlajkou) opytat, ze preco napriklad trva na tom a na tom a mozno ked uvidite dovody tak pochopite. Podla mna nie je nic zle na tom, aby syn, ktory ma zakazane z rozumnych dovodov sa kupat v potoku da tam nekupal ani ked sa iny kupu. Tym sa uci ze pravidla sa respektuju vzdy a ber to tak, ze toto co robite je fakt nevychovne - davate mu najavo ze pravidla sa musia respektovat len obcas a obcas nie. Ja by som bola v tomto jednotka, on rak ty chcem kupanie v potoku, my zase trvame na zelenine k veceri.. A samozrejme skusit neutocne podat aj svoj nazor na cestovanie napriklad, ak budete ochotni ostupit c takej hovadine ako je kupania v potoku a vysvetlitejej zze jej synovi len chcete ukazat svet, uistite ju ze pravidla, na ktorych ste sa dohodli budete respketovat aj v zahranici a podobne, tak bg s nou mozno islo pohnut. Ak nie, tak to uz by som tiesila sudne lebo mozno je to uplna krava.. To ja nerozpoznam takto. Sudim len podla svojej skusenosti a mam proste pochopenie aj pre nu, lebo mna by priserne stvalo, ze niekto nedodrziavia pravidla ktore ma moja dcera nastavene 12 dni zo 14 a ani sa neuvuna zistit, preco ich mam...
@prcekverunka Nevím, jestli ve mě vidí sokyni. Psala mi, že je ráda, že si její Ex konečně našel normální ženskou (mě) a že to říkali i její rodiče, přede mnou byl s nějakou jinou, která na syna žárlila a dávala to všem hodně sežrat. My když jedeme pro syna, tak si tam skoro vždy dáváme kafe, pokecáme a jedeme a to i po tom, co syna dovezeme po víkendu zpět..to jsme teda dost omezili, po tom, co furt má s něčím problém, ale když o tom tak uvažuji, možná to zase zavedeme, abychom si případné problémy mohli vyříkat do očí, je to rozhodně příjemnější než pak číst zprávy na messengeru. Já jí i její oba syny brala na výlety, autem, vlakem, párkrát jsme byli takhle společně loni. Nevím, co se změnilo. Dříve jsme vycházeli úplně v pohodě, začalo to až nějak před půl rokem.
@prcekverunka Ano, mě do toho nic není, ale když ty zprávy s výčitkami posílá mě a to i přes to, že už jsem jí minimálně jednou, nebo dvakrát napsala, aby teda si vše řešila se svým ex...stejně dál píše mě..tak už se mě to taky dotýká.
@uzivatelkapetra no však jo. Já se tím snažila taky říct že mince má dvě strany .nikdo nevíme jak to doopravdy je .

@blahova_andrea díky, fakt tomu věřím 🙂 zatím jsme se za 10 let ani jednou nepohádali, tak to snad ještě alespoň 5x tolik ustojíme 🙂