icon

Dává vám přítel/manžel peníze navíc, když jste na MD?

toga25
2. dub 2015

Ahoj, mám takový dotaz.
Chci se zeptat, jak to máte doma finančně, když jste na MD. My máme každý svůj účet, na jeho chodí výplata, na můj rodičák. Chlap platí nájem + pleny malému, občas i menší nákup, když jede z práce. Já platím velké nákupy, svůj paušál + i když je třeba malému bundička, apod. a taky asi 2 balení UM. Na jednu stranu mi přijde, že toho zas tolik neplatím, na druhou mi zbydou tak 4 stovky :-/ Jsem ten typ člověka, který si nerad říká o peníze. Vím, že bych měla asi sama ptž chlapi mají trochu jiné vedení, ale i tak, přijde mi to strašně trapné ☹ Nejsem nijak náročná, co vyloženě nutně nepotřebuju, tak nepořizuju... ale znáte to, blíží se jaro, jsou třeba nové boty, bunda apod...
Je mi blbé si o to říkat chlapovi, ale jeho to samotného nenapadne a co mě mrzí o dost víc je to, že mu vůbec nevadí, že si při MD sháním brigádu, ptž potřebuju prostě víc peněz a na doma žádnou nenajdu, takže po celém dni s malým pak večer ještě budu muset někam chodit.... Na ty ,,malé" peníze se mi zvyká hrozně těžko z toho, na co jsem byla zvyklá, nějaké mám odložené, ale ty jsou výhradně na věci pro malého... Jsem prostě zvyklá, že si něco odložím a to, že tu možnost teď nemám, i přesto, že za sebe vůbec neutrácím, mě doslova deptá ☹ Navíc jsem znechucena z faktu, že dá o prázdninách ex na syna alimenty a syn bude vlastně celý měsíc u nás - to vím, že neovlivním, ale doslova mě to štve, že ex se dají prachy pro její potřebu ten měsíc a dítě bude jinde celý měsíc a já musím pomalu žebrat o peníze navíc ☹ )
Říkali jste si o peníze samy nebo to byla u chlapa samozřejmost?

peroli
9. dub 2015

s manželem máme každý svůj účet, on si platí svoje věci, já zase svoje (tarif, pojištění atd.) ale když potřebuju tak mi na můj účet něco pošle (vždycky k tomu připojí nějakou vtipnou poznámku až bych mu občas jednu liskla - třeba "to máš na žrádlo" 😀 😀 ), jinak běžně si chodím do jeho peněženky jak do banky 😀 jsme manželé, máme rodinu, děti jsou naše takže vůbec mu nedělá problém mi dávat peníze tzv.navíc 🙂 jasně že někdy brblá kam ty prachy furt strkám ale na druhou stranu není blbej a ví že domácnost a děti něco stojí, takže brblá spíš jen tak pro formu.. 😉 😀

marton
10. dub 2015

@ayenkas ahoj,tak to by mě zajímalo..ten účet zdarma tvých tchánovců.Zrovna jsem přijela ze spořky a ono to zas tak zadarmo není 😒 .Musíš mít u nich určitý počet produktů.Nepřijde mi to zrovna ok.

im4fun
10. dub 2015

@marton já mám teda jen ten účet a mám ho zdarma. Poplatky mi nestrhávají, tak nevím...

marton
10. dub 2015

@im4fun jj,psala jsi to.Nepsala jsi,že u nich máte hypotéku nebo něco takového?

im4fun
10. dub 2015

@marton ano, manžel tam má hypotéku, ale bral si já za svobodna, tudíž není ta hypotéka moje. Já tam mám jen ten účet a nic jiného, to jsem měla ostatně i před tou hypotékou...Právě proto jsem ti to psala znovu, že to je zvláštní, že jim to řekli takto...

ayenkas
10. dub 2015

@marton Zeptam se tchyne,jak s ni vecer budu,snad nezapomenu.Oni teda zadnou hypoteku nebo uver nemaji,tak nevim,jake produkty by tam mohli mit.Mozna nejake sporeni... Ale jsou ted uz v duchodu,tak nevim,jestli si jeste neco spori 🙂

lu777
10. dub 2015

@toga25 no určitě si mu musíš říct, ono chlapi většinou nemají představu co je potřeba koupit a kolik to stojí 😉
kdybych muž platil nájem a menší nákupy a já zbytek, tak ač pracuju 5 hodin denně, tak bych nemohla vzít ani děti do kina, ono jsem pak když jsem byla na rodičáku měla už 3.800 Kč a dvě děti 😉

je dobré vědět kolik asi muž vydělává, jaké jsou asi výdaje apod... nejjednodušší varianta je mít k jeho účtu kartu, na ni třeba dát nějaký limit ať nemá pocit že vše utratíš 😉 a nemusí Ti dávat právo platit účty, ale čistě jen do toho limitu vybírat...
tak to máme my... pokud jsou nějaké výdaje navíc, tak si sedneme a bavíme se o tom a nějak se o to podělíme...

@nonnni fakt doporučuju nechat si nějaké peníze stranou... už jsem mnohokrát slyšela od kamarádek po x letech manželství, že se najednou manžel zblázní a vybere účet nebo si najde milenku a blokne jí kartu apod. a není to žádná legrace když Ti na společný účet třeba chodí peníze z Tvé práce a najednou jsou v prachu....
důvěra nedůvěra, není to žádná legrace, protože pak máš na krku děti a nemáš na něj pomalu žádnou páku...
je i dobré všechno nerozházet a mít nějakou železnou rezervu... člověk nikdy neví co ten druhý může udělat, už se mi mockrát stalo, že někdo tvrdil, že má nejlepšího manžela na světě a pak najednou bác za pár roků a bylo, krize jak řemen nebo i rozvod... ženská je pak v obrovské nevýhodě! 😉

nonnni
10. dub 2015

@lu777 to ja prave take, ale o tohle se u nas musi bat manzel, protoze vsechny nase finance jsou na mem ucte, manzel ma kartu, ke ktere si nepamatuje pin a pres net kontroluje ucet tak jednou do roka se slovy "muzes se zalogovat, mel by mi prijit nejaky kod s platbou?" 😀 Vetsinou se divi, kolik to vlastne mame, ja ho vytunelovat, tak si snad ani nevsimne 😀 😀 😀 😀

Navic se daji osetrit pojistky, nemovitosti v tom, ci onom jmene, zuzit SJM, sporici ucty pro oba mimo spolecny ucet, investice atd...plne souhlsim, ze jen duverovat a doufat v zazrak, ze zrovna u nas nikdo nezblbne je naivita 😉

lenka5731
10. dub 2015

@marton můžu ti napsat, že my jsme v ČS s účtem zdarma bez podmínek!, taky nepochodili ... Sice jsme osobní účet měli zcela zdarma hodně let, ale každý měsíc na něm musel být požadovaný vysoký obrat (viz. sazebník) a navíc máme u ČS TŘI flexi pojistky a DVĚ stavební spoření. Asi 2x jsem naší poradkyni říkala, že tyto podmínky nebudu dál akceptovat a účet zruším. Pokaždé klidně pokývala hlavou, že mi žádnou nabídku udělat nemůže a ať tedy účet zruším. V září 2014 jsem konečně překonala lenost, holt po 17 letech je zvyk železná košile, zřídila si účet u Air bank a okamžitě jsem tam převedla všechny platby. Účet jsem šla osobně zrušit až teď v únoru (měla jsem kartou zaplacený hotel v zahraničí a nehodlala jsem se nikde dohadovat, proč už tu kartu nemám ... ), nikdo mě nepřemlouval, žádná nabídka nepřišla. Takže jsme pryč a lituji, že jsem to neudělala už dávno.

lenka5731
10. dub 2015

@nonnni u nás je situace úplně stejná, manžel vůbec neví, kolik mám peněz na účtu a co vlastně s penězi dělám. Nevím, jestli to pramení z jeho pohodlnosti a nebo z důvěry ve mě a moje hospodaření. Popravdě se po tom nepídím, vyhovuje mi to tak. 🙂

peroli
10. dub 2015

@lenka5731 nápodobně.. taky lituju že jsem od české k Air nepřešla mnohem mnohem dřív.. bože, jak já jsem tam spokojenááááááá 😵
a mmch - když jsem odcházela od České tak jsem se tááák těšila na nějaké přemlouvání (sice jsem byla prd výhodná 😀 chodila mi tam jen výplata a pak mateřská takže žádný milionář, ale aspoň nějaké malinké jsem čekala) a oni mě pěkně vypekli.. konalo se tak akorát prd... ☹ a já byla tak natěšená jak je pošlu do tmy a ani to mi nedopřáli ☹ 😀 😀

lu777
10. dub 2015

já mám pár let mbank a spokojenost 😉 ani nevím jestli byly nějaké podmínky, ale asi těžko, já nic moc nedodržuju, peníze mi tam chodí docela náhodně a nic neplatím.... jen když nepoužívám moc kartu tak pak platím za výběr ten měsíc myslím.. ale tak 25 Kč mě třeba oproti poplatkům v takové České spořitelně fakt nezruinuje 😉
předtím jsme měli účet ve Spořitelně právě (kvůli hypotéce) a to byl milion podmínek a stejně pořád nějaké poplatky... fakt je nemůžu nikomu doporučit!

zo_ja
11. dub 2015

A mluvila jsi s ním o tom? Třeba to fakt jen nevnímá.
Jinak - co on dělá se všemi těmi penězi? Pokud mu zbývá na sport, hospodu, jeho oblečení... tak proč Ty bys to měla řešit nutně prací? Dítě je i jeho a není Tvoje vina, že máš teď menší příjem.
Nebo si prostě říct, že potřebuješ nový boty - a třeba Ti dá 3 k a nebude to řešit, jen mu to prostě nedochází.
Nebo, pokud má problém, tak vše pro syna nech platit jeho.
A nezvykala bych ho na to, že Ty platíš domácnost, dítě, sebe, zvláštní výdaje, udřeš se a on chodí akorát do práce a má na vše, co si pomyslí (zjednodušuju a nadsazuju pro větší zřejmost). Jestli budete mít dlaší dítě, tak co pak? A ten menší příjem máš proto, že řádně pečuješ také o jeho dítě, ne že bys byla neschopná postarat se o sebe.

marton
11. dub 2015

@lenka5731 Děkuji neb jsem si fakt už říkala,jak je to možné,že někdo jo a někdo ne.A to jsem na to šla i přes známé 😒 .Nejvíce mě včera naprdli,když řekli,že ještě tedy nějaký produkt,penzijko co tam mám nestačí.No a že by to šlo obejít,že si budu posílat měsíčně 3 stovky jako na spořící účet,přes internetové bank.si ho pak budu kdykoliv budu chtít převádět na běžný účet a čerpat a tím získám nárok na účet zdarma 😠 .Koukala jsem na něj jak z jara,jestli jsme na trhu nebo v bance.Ale alespoň to byla poslední tečka.Já jsem se tedy rozhodla pro Reifku,ale přeci jen prosím tě u Air bank máš malý či velký tarif.Jak je to s výběrama v bankomatu.Zaskočila mě ta sazka a drahé výběry v jiných bankomatech.Občas musím vybrat.Děkuji

marton
11. dub 2015

@lu777 mbank jsem taky zvažovala,dokonce jsem tam i volala 😉 .Jinak kapky asi začínají učinkovat.Tedy alepsoň na mě 😀 /mimo téma/.

marton
11. dub 2015

@lenka5731 a k tématu..manžel taky nemá představu o mém platu.Ví to plus mínus.Nedělám s tím tajnosti,ale není to důležité téma v naší rodině.Takže mi posílá každý měsíc ještě fixní částku a oba jsme s tím happy 🙂 .

toga25
autor
11. dub 2015

@lu777 Už jsme o tom mluvili 🙂 Dohodli jsme se že mi bude dávat k ,,mým" 7 tis ještě 2 a s tím už se něco dělat dá 🙂 A hlavně uložit 🙂 Úplně se mi ulevilo, že nebudu muset počítat a počítat 🙂U něho je to právě o tom, že mu spousta praktických věcí nedochází a na druhou stranu je mě blbé se na to ptát 😀 My jsme taková zvláštní kombinace dvou lidí 😀

lenka5731
11. dub 2015

@marton máme malý tarif, velký by se nám vůbec nevyplatili, to jsme rovnou mohli zůstat zadarmo u ČS. Hotovostí moc neplatíme, vybíráme jen výjimečně, vždy to zatím vyšlo v jejich bankomatu. U sazky jsem zatím neměla potřebu vybírat, za ten půlrok.

scai
11. dub 2015

Mě tohle příjde divný, když má každý svůj účet a musí na mateřské žebrat o peníze. V manželství by přece oba měli mít stejně a žít na stejné úrovni. A né že jeden se má dobře a druhý živoří a nic si nedopřeje ☹ To by mě fakt štvalo
My máme účet jeden a společný a tam jdou všechny peníze. Když něco někdo z náspotřebuje menšího, tak si koupí a neřešíme to. Velké věci si řekneme... schválíme...
Tohle mi fakt vyhovuje, nemusím se nijak doprošovat

angel456
11. dub 2015

@toga25 🙂 u ne já já je to tak, že manžel nakupuje, platí složenky... a já mu z rodičáku dávám ještě 4000,- takže na měsíc mám 2000,-, ale nekupuju UM, plenky, jen drogérii... a z a mě v pohodě, prodávám po Lotý věci a za to kupuju nové, nebo hooodně dostávám oblečení a já dávám...

tristizia
11. dub 2015

My máme každý svůj účet a jeden společný spořící. Po narození prcka bude manžel normálně vše platit (nájem, složenky, velký nákupy, plenky...)a rodičák (mateřskou ne, to budu mít skoro jako plat) si budu nechávat pro sebe na své útraty. Je to jeho návrh, takto mi to sám oznámil a já jen spokojeně souhlasila.
Je mi trochu smutno z některých příspěvků tady 😒

marton
11. dub 2015

@lenka5731 děkuji,ještě omrknu kde mají bankomaty,ale vůbec si neuvědomuji,že bych kdy jaký viděla ☹ .

marton
11. dub 2015

@tristizia to je samozřejmě ideální,měli jsme to a z velké části máme i když pracuji 😉 .Ale ne vždy je to možné,záleží na příjmech.

tkanicka
11. dub 2015

@scai máme to stejně a naštěstí ani jeden nejsme ani škudlil ani rozhazovač a tak nám to funguje výborně. Nějak nerozumím rozdělování peněz v manželství na moje výplata, tvoje výplata. Dle práva jsou peníze nabyté v manželství společné (teda kromě dědictví a darů), tak nechápu ty holky, který se musí manželů doprošovat o peníze. Obvykle teda někdo drží kasu, ale aby si jeden žil jako král a druhý dřel bídu, to je šílený a řekla bych i protiprávní
(účtů tedy máme víc, ale to jsou různé spořící a pak takové ty "s ničím" pro platby v zahraničí a tak pod.)

peroli
11. dub 2015

@scai @tkanicka řekly jste to obě úplně přesně a víc než výstižně!!!!!!
"V manželství by přece oba měli mít stejně a žít na stejné úrovni. A né že jeden se má dobře a druhý živoří a nic si nedopřeje" A "aby si jeden žil jako král a druhý dřel bídu", líp bych to snad neřekla.. v takovém vztahu bych si přidala jako nějaká "služka" dobrá tak akorát na to abych chlapovi uklidila, uvařila, vyprala, nakoupila a to všechno za "své" peníze a ještě mu vychovávala dítě.. 😕 a už vůbec si nedovedu představit že bych manželovi měla třeba platit půlku nájmu.. 😨 jak pak může taková ženská být šťastná a užívat si života a být šťastná ve společnosti svých dětí když musí pořád otáčet korunu a přemýšlet za co nakoupí dětem jogurty nebo nový triko! ☹ něco jinýho je, když rodina prostě moc peněz nemá ale aby si jeden vyhazoval z kopýtka a druhý otáčel doslova každou korunu... 😢 fuj, úplně mě z toho zamrazilo.. 😔 já bych tohle nesla asi hodně těžce a asi bych i často usínala s pláčem.. 😢 nehledě na to, že co si z takového vztahu odnesou do života ty děti (myslet si že to nevidí nebo nevnímají je samozřejmě hloupost a naivita..), osobně bych si takového partnera asi brzo přestala nejen vážit ale asi bych ho přestala i milovat... láska se musí udržovat a přiživovat hezkými věcmi, pěknými zážitky, společnými chvílemi apod. (a vůbec nemusí jít o dovolený u moře nebo drahé dárky, stačí i jen pozvánka na točenou zmrzku za 15,- na procházce nebo i jen ta samotná procházka ve dvou když jeden sežene hlídání) a pochybuju že ve vztahu kde chlap chce po manželce půlku nájmu něco takového existuje... ☹ jak psala @tristizia z toho je mi taky smutno.. ☹

elinka90
11. dub 2015

Máme společný účet tak chodí naše peníze zaplatíme z toho poplatky a každý si dáme kapesné a s tím si každý děláme co chceme. Tvůj chlap mi přijde trochu vyčůraný

waterlyli
11. dub 2015

@im4fun U nás doma to funguje stejně.

chris_n
11. dub 2015

máme společné finance a vše se platí z jednoho účtu.

verunkach
12. dub 2015

Ahoj, my máme s manželem peníze společné, ale každý svůj účet, každý poplatíme něco, musím říct, že říkat si mu o peníze mi přijde automatické, když spolu žijeme, tak mi přijde normální, že já obstarávám např. nákupy, věci na malou a okolo domácnosti,, manžel zase třeba posílá nájem, platí auto, benzín atd., ale jak říkám, peníze jsou společné, a vůbec bych nebrala, že se ponižuji, když bych chtěla po manželovi peníze.
Žijete spolu, tak snad musí vědět, co potřebujete, a promiň, ale přijde mi od něj sobecké, že ty platíš většinu a on bere automaticky, že se staráš o domácnost, dítě atd. a peníze si "syslí" pro sebe, vždyť je to i jeho dítě a domácnost, ne,.Zkus jednou nenaplnit lednici a uvidíš, jak se bude divit, třeba mu dojde, že to někdo taky musí zaplatit a že peníze nerostou na stromě a ty je musíš taky někde vzít. Třeba mám radikální názor, ale tak to je.

1kacaba1
13. dub 2015

@toga25 U nás je to dost podobné. Každý máme svůj účet. Přítel platí hypotéku (dům je jeho), vodu, elektřinu, topení. Pak děláme velké nákupy jednou týdně, platíme na střídačku. Podotýkám, že velký nákup nás vyjde tak na 3-4000 měsíčně - máme velkou rodinu (5 dětí). Oblečení na malou (naše společné dítko) kupuji já, oblečení pro mé další dvě dcery také já. Přítele ani nenapadne se zeptat, jestli mi ty peníze stačí. Kdybych neměla alimenty od bývalého manžela, tak bych rozhodně nevyšla. Jinak přítel na své dvě další děti od svých bývalek nebere nic. Tedy své děti...jedno naše dítko není ani moje, ani jeho, přesto za ni přítel všechno platí, včetně stavebka, kapesného. Holčina přitom mámu má a říká, jak ji miluje, jezdí k ní ale jen na návštěvy. A to si od nás ještě bere jídlo pro mamku. Takže jsem malinko taky naštvaná, že přítel na cizí dítě platí všechno, ale já za sebe a za moje holky platím jídlo, oblečení, léky a speciální bezlepkovou dietu sama. Taky by mě ale ponižovalo si o něco říkat, i vzhledem k tomu, že vím, že se přítel se mnou o tomhle bavit v podstatě odmítá.

Strana