Dcera nemá bydlení: Smířit se nebo jí domluvit?
Nejsem spokojena s zivotem dcery. Miluji ji, ale prijde mi, ze jen tak proplouva zivotem. Bydli v Praze, nema vlastni bydleni, prace nic moc. Kdyz se zeptam, proc tam zustava v ty Praze s takovym platem, tak rekne, ze je spokojena. Jezdi na dovolene, mam pocit, ze moc nemysli na budoucnost.
Myslite, ze je to dnesni styl, takhle zit? Nebo je proste jina a mam se s tim smirit? Domluvit ji? Je ji 34.
Vlastnit nemovitost je vesměs tradice jen u nás, v zahraničí je to spíš naopak.. bylo by fajn přestat se držet zajetých věcí a nechat dceru dýchat, její věc, její život.. není ničí povinnost vlastnit bydlení a plodit děti a spořit na důchod.. nepřijdou mi šťastnější lidé, kteří se honí za majetkem, penězi nebo kariérou a život jim přitom utíká mezi prsty.. někdo nelpí na materiálních věcech a nejsou pro něj důležité.. každý má své hodnoty a ty bys měla svoji dceru respektovat než ji ztratíš nevyžádanýma radama úplně
No jo, ale kdyz vam pak dcera rekne, ze si koupi v nejhorsim karavan nebo chaloupku na stari... tak jsem nevericne kroutila ocima. Ja chapu, ze dnes je jina doba, ale kolem spousta mladych a maji nemovitosti. Tak asi nebude tak tezke koupit treba byt. Soused ma dve deti, vsechny maji nemovitost, znamych deti take, proste vsichni, kor kdyz maji uz deti maji i vlastni nemovitost.
@dashyyy U nas je potreba zmeni zakony co se najmu tyka. Nejsou dobre ani pro pronajimatele ani pro najemniky. To hodne ovlivnuje potrebu vlastnit.
Vzpamatuj se . Tohle šlo před par lety - koupit byt dům . Ale ne dnes . Ty jsi jak kolovratek . Res si svou matku a svůj vztah k ni ,a dceru nech byt . Nemůže za to , ze stát na mladé …..
Tak tady je problém... Musíte se obhájit před svojí matkou. Takhle tlačíte dceru, aby se obhajovala před vámi. Hrotíte ní moc věcí. Chápu, že pro ni chcete (že svého pohledu) to nejlepší, ale ona je jiná generace a hlavně je spokojená. To vám nestačí? Její život, nechte ji žít. Nikoho by nebavilo furt dokola poslouchat, co by měl a co mají ostatní. Povede to akorát k tomu, že se před vámi uzavře a vzdalite se. Věnujte se něčemu jinému a dospělého člověka nechte žít jeho život.
Aby na tom dcera ve vysledku nebyla lepe nez vsichni ti co tu nemovitost maji 🤔 Az prijde valka (a ze prijde), tak ona sbali svych par svestek a odjede nekam jinam, kde si najde praci, prpnajem a bude dal zit stejny zivot jako ted. Tem co maji baracky se budou ty baracky spatne opoustet, zvlast tem kteri se na ne nadreli...
Rozumíš tomu , ze ona by třeba chtěla svůj byt , ale nejde to . Chápeš to ? Ona zřejmě velmi dobre vi , ze na to nemá ….
Jestli bude mít tvoje matka nebo ty zase řeči - tak ji proste peníze dejte . Nemáte pro ni peníze ? Tak mlčte
Znovu, podívejte se na ceny nemovitostí. Rovnou v Praze. Dneska se koupit nemovitost vůbec nevyplatí - vysoká úroková sazba, výše hypotéky, našetřené peníze (20 %?? - nevím přesně). Třeba na to Vaše dcera nedosáhne.
Koho zajímá, že má soused a jejich děti nemovitosti? Vlastně Vás to zajímá. Ať mají, jejich život. Je to obrovský závazek a žrout peněz.
Vaše dcera má svůj život a Vy ho respektujte. Žít se dá i v karavanu nebo na samotě u lesa. Řešte sebe a svou mámu. Očividně tam to skřípe. Svou dceru nechte, nebo ji mít nebudete. Mně takhle matka kafrat do života, tak se uvidíme velmi málo.
Můj brácha nemovitost nemá. Žije v nájmu v Brně. Já taky nemovitost nemám, žiju u manžela 😀 Barák je jeho.
Plno lidí nemovitosti zdědila, případně je zahypotékovali v době, kdy to nebylo tak děsivé. Zkus schválně hypoteční kalkulačku, ať ti vypočítá, kolik musí člověk platit měsíčně, aby za 30-35 let splatil byt v hodnotě 7 mil - přes 40.000 Kč.
Kamarádka má hypotéku sama na sebe (je bez partnera), ale byt stál necelé 3 miliony a ona má hrubý plat cca 120.000 Kč s bonusy. Stejně tak kamarádi - ty stál byt 6,5 mil, ale mají dohromady platy cca 180.000 hrubého.
Muze se ale snazit najit lepsi praci za vic penez. Prijde mi, jakoby ji vsechno bylo jedno, co bude a jak bude. Takovy flegmaticky zpusob ziti, vzdyt nejak bylo a nejak bude... tohle se mi nelibi.
A ty pro ni nějaký byt máš? My třeba máme pro obě děti byty, aby měly jednodušší start (ano, možná je rozmazlujeme 😀). Když je chtít nebudou, aspoň budeme mít další peníze my. Myslíme dopředu i na ně.
Líbit se to nemusí, ale je to její život.
Schválně jsem si otevřela svou banku a zkoušela kalkulačku na hypotéku. Nemám malý příjem, mám čím ručit, něco naspořeno máme.
Když bych chtěla nemovitost za 8 milionů, tak musím mít našetřeno 1,6 milionů (20 %). Banka mi půjčí 6,4 milionů. Na 25 let (tolik mi do 70 zbývá), s fixací na 3 roky, úrok 4,99 % a pojištění. Měsíční splátka Kč 40 230,- a splátek 300. Na to nemáme ani náhodou.
tobě se to může líbit a nelíbit jak chce, to je asi jediné, co s tím zmůžeš.. zřejmě ji práce baví a peníze stačí.. když nevíš, kolik má naspořeno, tak jak víš, kolik vydělává? zřejmě to nebude úplně špatné, když si může dovolit cestovat.. to bys raději dceru milionářku s vilkou, udřenou a nešťastnou??
Místo, abys byla ráda, že máš dospělou dceru, která žije řádný život, nefetuje, nechlastá, nikde se neprodává, do práce chodí, utáhne z toho byt i cestování, tak si budeš stěžovat, protože tvoje matka ti podsouvá, že máš špatnou dceru, když v tomto věku ještě nemá vlastní bydlení a rodinu. Toto prostě nepochopím, chudák holka...
Stejně s tím nic nebadelas, nech dceru žít, podle jejich představ. Hlavní je aby ona byla spokojena.
A tobe na vztahu s dcerou vubec nezalezi? Proc se tak urpute snazis, aby se ti musela vyhybat? Kdyby ses s ni mela videt naposled, bude te hrat pomysleni, zes ji rekla, ze se ti nelibi, jak zije?
A k čemu by jí ta práce za víc peněz byla? Dům nechce a nepotřebuje, je spokojená, nepotřebuje se udřít k smrti v práci, která ji nebaví a bude z ní mít nervy a psychosomatické potíže, jen proto, aby byla její matka a babka spokojená? Čichám docela toxické rodinné prostředí a je jen fajn, že dcera se dokázala vymanit a zařídit se po svém.
@la_amanita Kazdy normalni clovek chce mit vlastni bydleni, dcera taky, ale rika, ze hypoteku nedostane. Tak jsem ji doporucila cizinu, nasetrit a pak vzit hypoteku, ale to nechce. Vadi mi, ze ji staci malo, staci ji plat ktery ma, coz je smesne na Prahu, staci ji bydlet v najmu. Ale mate pravdu, je to jeji zivot.
Ale jo, asi by do té ciziny měla jít... Nejlépe někam hodně daleko, aby se zbavila své matky, protože to je fakt traga, zjistit, že mě má matka takhle pomlouvá na netu, tak si ji zablokují a už se o mě nedozví ani ťuk.
Ja jsem asi jina generace, vite jak se citim na rodinne oslave? Kazdy se chlubi praci, krasnym domem, detmi. Neter lekarka, krasny dum, bazen, ano zni to ze jsem materialistka, ale tak to neni. Preji si pro ni to nejlepsi a chci aby se mela taky dobre.
@anonym ty jsi jak kdyby si vylezla nevím odkud. Dcera je extrémně vzdělaná? Má na to jít někam jinam, i do zahraničí, aby si ty prachy vydělala? Ono totiž na to, aby každý vydělával statisíce, prostě nemá.
To, jak se cítíš ty, je tvůj problém, takže ho přestaň házet na dceru a laskavě začni dělat něco sama se sebou.
A jen tak mimochodem, generaci to nebude, chytráci, kteří mají pocit, že oni vědí vše nejlépe a musí žvanit do všeho, jsou v každé...
@te_reza Bohuzel neni, ma jenom maturitu. Ale v cizine muze bydlet zdarma, treba jako pokojska, penize co by dala za najem ji zustanou a ma hezky vydelek. Takhle muze nasetrit 20 procent, hypoteku by pak dostala snaz.
Jestli se na rodinne oslave citis spatne, tak tam nechod. Anebo res u psychologa, proc nejsi schopna byt hrd na dceru, ktera je schopna, zdrava, samostatna a zije spokojeny zivot. Povinnosti dcery neni mit vilu s bazenem jen proto, aby ses s tim mohla chlubit pred znamymi.
chudáček se cítí špatně na oslavách a holka kvůli tomu bude dřít bídu s nouzí, aby se uvázala k hypošce, protože se matinka nemůže chlubit podle JEJÍCH představ.. to se mi snad zdá
Hele a co kdybys do té ciziny vyrazila ty a pak jí ty vydělané peníze na základ hypotéky můžeš dát...
Kazdy ti tu pise, at se staras hlavne o sebe a nechas dceru napokoji, ale ty misto toho furt meles to stejny dokola. Hlavne o sobe, jak ty se citis, bla bla bla. S tebou asi taky bude bezva domluva. Mela by ses v prve rade naucit respekt k ostatnim. Dcera nepotrebuje tvoje rady, je spokojena. Prestan ji frflat do zivota.
Nekrmíme trolla?
Takze ma opustit svou praci, bydleni, pratele a jit v 35 drit do zahranici jako pokojska, aby si koupila dum, kterym se ty chces chlubit na oslavach? A ze bydleni nekde v hotelu v zahranici, kde se nedomluvi, neni pro zenu uplne nejbezpecnejsi situace ti nevadi, ze? Radeji at ji tam nekdo ublizi, alespon budes moct delat na oslavach chudacka a budes mit nejake zduvodneni proc nema dcera baraky.

V tom případě nevím kde je problém? Svou maminku asi budete muset poslouchat jedním uchem tam, druhým ven. A bude hůř- takže doporučuji rázně říct ne - o tom se bavit nebudu.