Dcera se nechává vydržovat. Co byste poradili?
Mam dospelou 29letou dceru, ktera se nechava zivit pritelem. Je zdrava, stejne ale nepracuje.
Nevim co delat, kdyz se ji snazim domluvit, prestane se mnou komunikovat.
Co byste poradili?
No tak to je mazec, pro tebe je práce vážně jediný smysl života. (Nejsou na práci, na učení, na nic) . To je dost smutný život a tvůj přístup k dětem je dost žalostný. Chápu, že je frustrující mít postižené děti a i chápu že člověk má tendenci přenést všechny naděje, ambice a sny na to zdravé dítě, ale pro to dítě je to teda pěknej balvan na zádech. A tvoje dcera už ho nechtěla nést a tak si zařídila život podle sebe, kde bude všechno snazší, to taky chápu. A tobě jde podle všeho nejvíc o to, že se nemáš kým chlubit, synové jsou postižení, tak asi velkou díru do světa neudělají, takže za to tě nikdo po zádech plácat nebude a dcera taky nic nedělá, takže zas nic. Co na tom, že je šťastná, ale Ty se nemůžeš chlubit, jak máš úžasnou pracující dceru. Své děti bys měla milovat bez podmínek, i když je to někdy e těžký, ty bys víc než kdo jiný měla být ráda, že je zdravá a že je spokojená.
@martaskaaa přesně, teorie. Protože ví autorka kulový. Znova opakuji. Jen soudi a vaří z vody. Člověk co o svých nemocných dětech řekne, že se nevyvedli, to nemá v hlavě v pořádku.
A když už chceš teorii, tak i s dětmi si může udělat nějaký kurz, doplnit další vzdělání. Atd. Ale když tohle autorka neví, protože očividně ji dcera nic neřekne (a já se nedivím) tak ať s prominutím drží hubu. Házet špínu na své děti je perfektní vlastnost matky. Nejdřív ať si srovná vlastní hlavu a pak se sere do života druhých.
Tobě se omlouvám, že píšu trochu ostreji. Nemyslím to na tebe, ale z téhle ženské se mi vaří krev a je mi z ní fakt na zvracení
@miba10 to o ostatních dětech jsem nečetla, asi bych se musela prokousat všema komentářema 😁😁 🙄 a jako souhlas, že i s dětmi jde udělat kurz, ale pokud je pravda, že v každé práci co byla vydržela jen pár týdnů, protože ji to nebavilo... No každopádně i časem po letech člověk může otočit a začít se snažit.
Jednou tu byla diskuze, že zase dcera nechce matce ukázat pracovní smlouvu.. to snad nepatří k sobě 😀
Jako můžeš mít i v něčem pravdu, ano, možná je líná a ano, možná na to dojede, bude mít problém najít práci a zůstane na dlažbě až ji partner opustí atd., ale tady jde o to, že ty s tím nic neuděláš, je to její věc, její život, pro ktery se rozhodla a má na to právo. Nemůžeš ji do toho mluvit, respektive ty jsi si svůj názor řekla, ona si z toho buď neco vzala nebo ne a tím to končí. Můžeš být zklamaná, i chápu, že se ti to nelíbí a že máš strach, ale nejde vodit třicetiletou dceru za ručičku. Holt si ten nos možná nabije a až se to stane, tak muzes říct, já jsem ti to říkala. Já bych jako máma taky asi radost neměla, měla bych o ni strach, ale nechala bych ji í, aby si na to přišla sama.
@martaskaaa To bude ta samá osoba, styl psaní je stejnej. Fakt doporučuju se tím vším prokousat.
@martaskaaa já bych se nedivil, kdyby to byla ta samá 🤦♀️ jestli autorka jen maká, stará se o domácnost a nákupy a "nepovedené" syny, tak ji to může je přijít, že byla v nějaké práci jen pár týdnů
@martaskaaa Že je hlavní, aby byla šťastná, jsem psala například já, vysvětlím 😉 Je jasné, že pro svoje děti si představujeme to nejlepší a v podstatě v nich zrcadlíme naše sny, přání a představy o šťastném a úspěšném životě... Dokud jsou děti malé, můžeme jim vštěpovat dobré návyky, podporovat jejich sebevědomí, aby když něco chtějí, tak za tím šli a a udělali pro to maximum. Jenže děti nejsou stejné jako my a chtějí něco jiného. To se nám nemusí líbit, můžeme to považovat za hloupé, nebezpečné nebo krátkozraké. Můžeme jim říci svůj názor, svoje argumenty, proč nejím touto cestou. A to je tak všechno, co s tím můžeme dělat 😀 Že se rozhodla dělat chlapovi hospodyni sice není něco, co bych si vybrala já, ale dokážu si představit, že to může dlouhodobě fungovat. Předpokladem je to, že chlap bude dost vydělávat na oba. Ona mu zase zajistí dobré rodinné zázemí, navaří mu, uklidí, bude odpočatá, bezstarostná, bude mít čas se o sebe starat... Ono těch chlapů, kteří chtějí právě takovou ženu, je docela dost 🙂 Pokud se vezmou, nebude s holým zadkem, její bude polovina jeho příjmů. A chtělo by to dobrou pojistku, kdyby se mu něco stalo. Jinak OK - já bych takový život žít nechtěla, ale když jim to vyhovuje a jsou šťastní, tak proti tomu nemám ani Ň a můžu být šťastná i já s ní.
To, co dělá zdejší anonymní autorka, je nejlepší způsob, jak o svou dceru přijít ☹
Jednoduse vyuziva toho, ze je hezka. Jenomze hezka naveky nebude. To je cely.
Jak ty vis jestli treba dalkove nestuduje?Nedela nejaky kurz,nepracuje z domu online?Prestan zavidet a rypat se v tom.Nic ti do toho neni.
@zelenaesmolda protože ona ví všechno nejlíp.
Ty jsi opravdu matka roku... Víš, že peníze nejsou všechno? A i kdyby se dcera s partnerem rozešli, tak jsou minimálně 2 možnosti. Buď si najde stejně smýšlejícího partnera, co ji zas uživí nebo ji prostě nouze donutí a půjde někam uklízet nebo třeba do fabriky k pásu. Ty jí max můžeš říct svůj názor, ale tím to končí. Nech ji žít. Mně matka taky má snahu kecat do života, taky žije v tom, že peníze jsou alfa a omega. Ale nejsou. Ano, usnadní život, ale k čemu jsou mi prachy, když mám například vztah na houby a jsem sama jak kůl v plotě? Spíš si zajdi na terapii, vyřeš si svoje bloky, traumata a svoje děti měj prostě ráda. Jo a myslím si, že porodit a dobře vychovat děti není zas tak jednoduché, jak si myslíš ty..
Mně teda přijde, že tady nejde úplně o peníze jako takové, ale o životní postoj dcery. Když si představím, že by sem napsala třicetiletá ženská, co má dělat, že se s ní rozešel přítel, nikdy nepracovala, pracovat nechce a nic jí nebaví tak tady dostane takovýho čouda, že se budou hory otřásat. Já považuju za důležitý, aby mělo dítě nějaký zájem, životní náplň, směřování. A bylo by mi hrozně líto, kdybych viděla, že se životem jen protlouká bez směru a plánu dál, než na příští týden. Ale co jako matka dělat? V tomhle věku už asi nic... ☹
@werumka Presne tak. Kdyby to bylo opacne, dostala by ceres, ale jak pisu ja jako mama, tak se nemam starat. Jisteze se staram, zalezi mi na ni preci. Dekuji za pochopeni.
@werumka ma se do toho neplest
@zelenaesmolda Říkám, ze myslím, ze teď už je na cokoli pozdě. Ale upřímně, asi bych taky chtěla znát cestu, jak se s tím sama, jako matka smířit. Proste jen proto, ze pro ni chci to nejlepší, ale nevím si s tím rady. A nepřijde mi úplně fér se tady do ni pouštět s argumentem, ze je to normalni. Ne, není to normalni. Ale musí si najít cestu, jak to přijmout. Jak? To nevím. Jen si myslím, ze tepat do ni, jako do mámy, je trochu mimo.
@werumka Já s tebou souhlasím. Snesla by se tu na ni smršť, že si za to může sama a ať maže do práce 🙂 ALE... to by bylo už v situaci, kdy ji nemá kdo živit, důsledek jejího chybného rozhodnutí, kdy by ona sama o sobě napsala, že pracovat nechce a nikdy nepracovala a sama by sem přišla s dotazem. Tady byl ale dotaz postavený jinak - jak má matka dospělé dceři vnutit názor na to, co je podle ní správné. A jak si dobře odpovídáš - v tomto věku už nemůže dělat nic. Svůj názor jí už řekla a asi ne jen jednou, když už se s ní o tom dcera odmítá bavit. Zbývá jí tedy jen se radovat z toho, že dcera je takto spokojená a že je zdravá.
@werumka a proc by to nebylo normalni pokud to obema vyhovuje?
@werumka Toto ale nevidím tak černobíle jako ty. Vidím mámu, která je nespokojená se svou dcerou. Jediné, co tady o ní napsala pěkného bylo, že je dcera hezká. Ale zabila to tím, že jí to nevydrží věčně. Jinak o ní píše jen negativně. Podle mě je ten vztah narušený, pochybuji, že k ní má dcera důvěru a svěřuje se jí. Nevěřím, že o ní ví všechno, co ji baví a co dělá, když je doma. Co když ji naplňuje péče o muže a domácnost a opravdu nepotřebuje makat za pár šupů (ve srovnání s tím, co vydělá přítel). Pokud to vyhovuje jim oběma, tak to normální je, rodiny takto fungovaly celá staletí, jen pár posledních desetiletí nám bylo tlačeno do hlavy, že se děti od útlého dětství mají někam strčit a matka má jí dělat do továrny. Nenormální je, když máma o svých dětech říká, že se ji nepovedly. Že když se na dceru někdo ptá, že neví, co říct, že se za ní stydí. Když jako své životní úspěchy vypočítá peníze, dům, chalupu a dovolenou v zahraničí.
@zelenaesmolda Není to normalni ve smyslu, ze je to proste patologicky, egoistický chovani. To je pěkne prosím něco, co nevede k rozvoji osobnosti ani k rozvoji lidi kolem ni. Pokud je to tak, jak zakladatelka píše.
@werumka starat se a ovlivnit to jako matka muzu do chvíle, kdy je dítě ještě dítě nebo v pubertě. Jasně, že je důležité vést dítě k tomu, že jsou povinnosti, že je práce důležitá atd., ale všeho s mírou, protože ve chvíli kdy na to dítě rodič příliš tlačí a je až příliš direktivní, může to mít úplně opačný efekt. A ve chvíli, kdy to dítě dospěje, je plnoleté, tak má právo na svůj život a na své chyby, i když se nám to jako rodičům nemusí líbit, máme z toho strach, máme k tomu výhrady nebo s nim nesouhlasíme. Je jasný, že se o své děti budu celoživotně bát, budu se starat, nebo spíš zajímat o jeho život, můžu mu pomáhat, když o to bude stát, podpořit ho, poradit mu, když se mě zeptá, ale takhle násilně mu zasahovat do života, když o to očividně nestojí, je přes čáru. Jako samozřejmě to dítě nemůže ani počítat s tím, že když si namele, ze mu ten rodič automaticky pomůže, je to prostě jeho boj i za cenu toho, že to může být tvrdý střet s realitou. A pravdou prostě je, že komu není rady, tomu není pomoci, zakladatelka dala své dceři radu, nebyla přijata a tím to končí. Zakladatelka se buď může odstrihnout a nebo to akceptovat a nebo se teda dal může pokoušet zasahovat, takže ji nakonec odstrihne dcera. Já, když jsem se poprvé vydávala, takž měli naši výhrady, ale prosadila jsem si svou, ve finále měli vlastně pravdu a já se spálila a bylo to sakrální bolestný. Ta zkušenost mě ale obohatila a bez ní bych se prostě nedoslala tam, kde teď jsem, a neuvědomila bych si, co od života chci. Tak to v životě chodí. Možná dcera opravdu potřebuje pořádnou facku od života, aby našla správné hodnoty, ale ono nestačí, aby ji to zakladatelka jako máma řekla, ona si tou lekcí musí projít, aby pochopila.
AUTOR
•
Dnes ve 12:44
@ariadna12 Mam byt pysna na dceru ktera nepracuje? Synove se taky nevyvedli
AUTOR
•
Dnes ve 13:02
@volfici Synove jsou nemocni
AUTOR
•
Dnes ve 13:05
@volfici Maji lehci formu mentalni retardace
AUTOR
•
Dnes ve 13:18
@volfici Koukat se na to jak jsou nemozni, jak nejsou ani na uceni, ani na praci proste nanic? A k tomu dcera lina jak ves.
AUTOR
•
Dnes ve 13:25
@volfici Oni se vubec nesnazi neco delat. Budu je mit na krku do konce zivota, uz jsem se s tim smirila
@werumka tady jsem ti to zkopírovala.
Je mi z autorky zle. Je to zlý člověk! Tohle napsat o synech!!
Přestaň svojí dceři závidět. Uleví se ti.
Autorko diskuze, nedocetla jsem to cele, ale s chuti bych ti ve tvem vlastnim zajmu naliskala, at se proberes. Pokud jsi opravdu realna zena a ne troll, pripravuj se na situaci, ktera te dost mozna ceka, pokud takto bude pokracovat. Dcera bude mit pravdepodobne v dohledne dobe deti a ty je nemusis vubec videt. Presne k tomu totiz smerujes. Mit takovou matku, nechtela bych ji videt, jak je rok dlouhy.

@veruuu_kubesovic to se asi nezdozvíme 😀