Dcera se nechává vydržovat. Co byste poradili?
Mam dospelou 29letou dceru, ktera se nechava zivit pritelem. Je zdrava, stejne ale nepracuje.
Nevim co delat, kdyz se ji snazim domluvit, prestane se mnou komunikovat.
Co byste poradili?
@78marcela Mně se tvoje názory moc líbí, čiší z nich životní zkušenosti, láska a úcta k mamce i snaha o to, aby se tvoje děti měly dobře 😍
ALE... Nikdo z nás opravdu neví, kde je pravda, nikdo z nás to nevidí objektivně a jako ty si některé okolnosti vysvětluješ pozitivně, tak jiné si je zase vysvětlily negativně.
Může se stát, že dcera se za pár let napíše, že je v hajzlu, že nic neumí, nikde nepracovala, nemá kde bydlet, chlap se na ní vykašlal a na jakou podporu má nárok. A dostane čočku, že si za to může sama. A nebo sem třeba zítra napíše na pokraji nervového zhroucení, že už neví, jak komunikovat s mámou. Že ji máma při každé příležitosti shazuje, neustále ji mluví do života, že i když má milujícího partnera, se kterým plánuje svatbu a rodinu a domluvili se, že ona bude doma zatímco on bude pracovat za oba, že ji máma přesvědčuje, že se na ní její partner vykašle a že skončí na ulici s holou zadnicí. Že jí pořád vyčítá, že je líná a že se za ní stydí. Že jí nikdy nevěřila, že něco dokáže, že vždy viděla jenom to, co pokazila.
Asi jsem se nechala strhnout spíše k negativnímu pohledu na věc, protože autorka diskuze prostě komunikuje na můj vkus dost negativně a nesympaticky ☹ Ach jo, mám smůlu, nedostanu od autorky pochvalu, že já jediná jsem její příspěvky pochopila nebo že já jediná to vidím objektivně 😢
@llluckaaa myslím, že si z toho hlavu dělat nemusíš 😄
Jasný, nikdo nevíme, jak to doopravdy je. Taky jsem to psala. Jen se mi nelíbilo, že tu vesměs dostává sodu autorka a není poukázáno na tu druhou stranu..že to může být trochu jinak, no. Tak jsem to jen připomněla. I s tím, že některý autorčiny názory mi taky sympatický nejsou. Na kafe bych nešla ani s matkou, ani s dcerou😄
@78marcela Poslední věta mě pobavila 😀 Se mnou bys na kafe taky nešla? Jsem 78 jako ty a můžeme zavzpomínat, jak 90tkách dospívaly Husákovy děti 😀
Ať už je to jakkoliv, pravda je, že ve 29ti jí může jen poradit a říct svůj názor a tím to končí. A to už udělala. Nemá cenu do ní opakovaně hučet, protože se tím vystavuje riziku, že se s ní dcera přestane bavit.
@llluckaaa @78marcela Přesně tak tuhle diskusi chápu i já. Ona pravda bývá vždycky někde uprostřed a autorka na mě moc sympatickým dojmem nepůsobí, už jen díky tomu, jak se o těch dětech vyjadřuje.
Já bych třeba bez nějaké rezervy taky být nechtěla. Ale na druhou stranu se považuju za natolik tolerantní, že sice svůj názor řeknu, ale pokud se chce někdo k výsledku dohrabat přes svoje vlastní chyby, tak ať to klidně udělá.
@78marcela ještě jeden postřeh: taky jsem nějaký čas byla sama jen s nejstarší dcerkou a musela jsem se otáčet. A když jsme se nedávno o té době bavily, tak mi sama řekla, že to pro ni byla nejtěžší doba ne proto, že jsme se s jejím tátou rozvedli (toho vídala každý víkend), ale proto, že jsem jí nemohla věnovat tolik času ,kolik ona sama dle svého názoru potřebovala, protože jsem nás musela finančně zajistit. Ty děti, dokud jsou malé, tak Ti to takhle na férovku neřeknou, ale jak vyrostou, tak se pak kolikrát dozvíš i věci, které bys radši neslyšela. Tím nechci říct, že se staráš špatně, ale píšeš, že máš dvě práce, tak hlavně na tohle bacha. Moje nejstarší dcera je naštěstí rozumná a chápe, že to tenkrát nešlo jinak (ač jsem se jí ten ztracený čas snažila vynahradit, co to šlo), ale teď když vidí, že se snažím neopakovat totéž u mladších dcer, že pracuju jen v takové míře, abych na ně měla tolik času, kolik potřebují, tak jí to občas přijde líto.
@78marcela "Na kafe bych nešla ani s matkou, ani s dcerou😄" - Souzeni vam tedy jde velmi dobre. Smekam.
@somalicats já si to uvědomuji, neboj. Kvůli dětem jsem ukončila činnost moji jazykovky, protože to byla.prace hlavně odpoledne a večer a já bych ty děti ani neviděla. Jsem učitelka na prvnim stupni a kombinuju to s prací v mikrojesličkách, kdy už mám děti víceméně u sebe. V podstatě jsou jen jeden den v týdnu ve školce do tří, jinak si je vyzvedávám v jednu u našich nebo u sousedky a pak jsou se mnou doma. Alka už je šikovná a je taková pomocnice, malý děti má ráda a hraje si s nima. Takže jsou se mnou více než jiné děti.
Ale no tak..před chvílí jsem byla jediná, kdo to vidí objektivně a teď soudím...
A ano, na kafe bych nešla ani s jednou. Vadí mi, když někdo práci ve fabrice považuje za podřadnou a příliš hledí na mínění cizích lidí..a vadí mi lidi, kteří se nechají vydržovat a nepracují. Je to prostě sorta lidí, se kterou bych si neměla co říct.
@78marcela To je super, ja to s mladsimi delala obdobne - nejdriv hlidani, pak skolka jen 2x tydne, ted chodi do skolky 4 dny v tydnu a ja si praci kumuluju na ty dny, kdy jsou u ex, abych nemusela nic resit, kdyz jsou u nas. Prostredni jde od zari do skoly, takze pak ten rezim zase dozna zmeny, ale to kazdopadne bude jinak uz ted, rodim za necele 3 tydny.
@78marcela To je docela hloupy, ne? To jako bych se ja nebavila s nekym jenom proto, ze odmita ockovani... Nemusime mit na vsechno stejny pohled, tohle je dle meho skatulkovani a souzeni
To řekla ta pravá 😂😂😂😂😂
@78marcela pokud autorce nepujdes 100% na ruku, tak to bude vždycky špatně. 🤷♀️ Ty si názorově někde uprostřed a souhlasím s tebou, i když z mých komentářů se to může jevit jinak. Ale pokud není vše napsáno v souladu s autorky přesvědčením, nebo názorem atd., tak to je špatně. I když to tak třeba není
Jak dlouho je žena v domácnosti? Jsou spolu tři roky takže asi ti není tak že by nikdy nepracovala?
Já si myslím že ji můžete říci svůj názor a důvody a obavy jsou oprávněné. A to je vše.
Určitě neříkejte že mladý člověk musí pracovat, a že si takových lidí nevážíte atd. To ty argumenty úplně shodi. Jsou lidi kteří nepracují a třeba jen několik let cestují atd...
Můžete ji navrhnout nějaké aktivity. Co dělá ve volném čase. Může se věnovat studiu, nějaké charitě , rozšířovat obzory....
Je to asi hlavně vás problém. I když dělá něco co je podle vás a spousty dalších lidí špatně tak je to její věc. Asi potřebuje si nabít nos a mít nějakou zkušenost. Buďte ráda že řešíte toto a ne drogy, alkohol a podobně
Možná jsem to napsala trochu nejasně. Je mi celkem jedno, jestli někdo očkuje nebo neockuje,jestli je masožravec nebo vegan..ale zrovna postoj k práci je důležité kritérium, které zrcadlí osobnost toho člověka. Pokud se někdo nechá vydržovat chlapem nebo třeba rodicemi (a teď nemyslím třeba mámy od dětí, které se starají o rodinu), ale svobodné zdravé lidi, tak je celkově nezodpovědný, nemající vize, plány..prostě se jen tak plácají životem..tak to není zrovna moje krevní skupina a neměla bych si s ním co říct.
Tobe jde souzeni take velmi dobre. Ossuzujes svoji dceru, aniz by k tomu byl duvod. Urazis ji, neveris ji, chovas se otresne. A to vsechno jen proto, ze jsi neschopna pochopit, ze ona chce zit jinak nez ty a bere za sva rozhodnuti plnou zodpovednost.
Znovu ti opakuji, ze resis strasna hovna a je mi z toho mdlo. Kdyby tvoje dcera slapala chodnik, pichala si peri do potrubi a cekala 6. dite ve 20, tak bych tve obavy sdilela a plne jim rozumela. Takhle si o tobe myslim jen to nejhorsi. Vubec ti nejde o jeji stesti, ale jen o to, aby nahodou nebyla stastnejsi nez ty. A ry musis byt evidentne naproato nestastna troska, kdyz jsi schopna o svych detech mluvit s takovym despektem. Mela ses jim venovat vice. Ty jsi selhala, ne ona.
Ty mě bavíš 😀 Hele, nechceš se aspoň z některých zde uvedených náznaků poučit? 😉 Ať jsi jakákoliv, tak komunikace ti fakt nejde ☹
@sudylichozrout Co si budou o ni lide myslet? Pani
@78marcela take nezdili jeji zivotni postoj. Nejsem jedina a opakuji, nesoudim. Zachvili se s ni nikdo nebude bavit.
Vubec nic. Reknu ti to jedte jednou. VUBEC NIC. A i kdyby se nasla nejaka pinda, co by mela tvuj zvraceny pohled na svet, tak ji to bude sedecne u prdky. A je to dobre.
@somalicats špatně pochopeno. Oni jsou ve školce denně, ale jen dopoledne. Ve 12 je vyzvedávám já v pondělí a ve čtvrtek, moje mamka nebo sousedka ve středu a v pátek, já jezdím z práce v jednu, a beru si je u nich. V jednu už naše školka děti nepouští. V úterý je jediný den, kdy jsou tam do tří. Mám dlouhý den v práci, kroužky, ale ve tři už jsem doma a můžu si je vyzvednout. Zato streda a pátek to nejde jinak než přes naše a sousedku, protože mám jesle dlouho a to už je školka zavřená.
Ale oni jsou ve školce spokojení. Alenka už by chtěla teď zase zpátky do školky, ale u nás je zavřená. Ondrášek byl ještě malej, šel ve dvou letech, ale školka taky v pohodě, chválili ho, že je sikulka a dost pomohlo, že je tam Alenka s ním. Dělám naplno od jeho 10 měsíců, nejdřív jen jesle, pak ta nabídka na poloviční úvazek na moji vysněné škole, vzala jsem to, učila jsem 2 dny a zbytek jesle s ním. Ty dva dny býval u našich. Tento školní rok už mám plný úvazek, tak šel do školky, naštěstí vše v pohodě zvládal.
To nesdilim. Ale taky jsem ti psala, že nemůžeš nic dělat. Prostě je dospělá a holt si tu hubu musí nabít sama.
@sudylichozrout 😂😂😂😂😂pichala peří do potrubí..... Tak teď jdu do kolen. Slyšela jsem hodně alternativ ale tohle neeeeee
@78marcela nikdo to ale neví. Neví to ani autorka. Třeba dcerenka půjde ještě do školy, nebo na nějaký kurzy.... Ale to matce, která furt prudi a vidí jen to nejhorší říkat nebude. (nebo aspoň já bych to takovému člověku neřekla)
Takze to jsou všechno jen a jen dohady.
Upřímně by mě zajímal naroz druhé strany tj. "té líné dcery" a jejího přítele.
Tobě může být úplně u zadele co si o ní kdo myslí. Tobě jde o to, co si o tobě kdo myslí. Ty bys to neřešila, kdyby se někdo nevyptaval tebe.Pokud se ptá rodina, což bych pochopila, protože se tě ptají jako její matky, tak jim řekni že si hold tu kusnu nabít musí. Pokud to není rodina, tak jim je po tom kulový. Co máš co komu sdělovat a vysvětlovat? Ty máš svůj život, ona taky. Dva světy. Jestli se s ní někdo bude nebo nebude bavit? Co ti je po tom? To je její problém. Ty nenadelas vůbec NIC.
@78marcela Sis to teda u autorky posr..., že s ní nechceš na kafe sdílet názory na její zkaženou dceru 😀 😉 Tak až budeš kousek od nás, zavolej a dáme kafe 😀 Hele, je jasný, že žádná z nás si pro své dcery nepředstavuje kariéru domácí hospodyňky, jejíž život závisí na tom, jakého se jí povede ulovit chlapa, a asi to by to bylo trochu zklamání, ale na tomhle je potřeba pracovat v dětství, podporovat děti v tvořivosti, zvídavosti, snaze něco dokázat... Ale tobě to jako učitelce nemusím vůbec psát 😉 Holt železo se musí kout, dokud je žhavý a pozdě bycha honit a ještě kdo chce kam, pomozme mu tam.
@sudylichozrout píchala peří do potrubí mě taky dostalo 😀
@llluckaaa
Tak tam se zrovna často nevyskytuji..ale člověk nikdy neví 😄
Jsem taky zvědavá, jestli jim něco z toho vyjde. Alča si tu doktorku drží od dvou let. Občas tak na jeden den, když se mnou vaří, chce být kuchařka, když sázíme kytky, chce být zahradnice, ale pak se stabilně vrací k doktorce. Ondra je s hasičem podobně stabilní, jen minulý týden jeden den chtěl být policajt, ale jinak mu musím pořád říkat pane hasiči. Já chtěla být učitelkou od první třídy a stalo se. Tak uvidíme😄
@78marcela No tak to je ale potřeba napravit! Já už kousek od vás byla 😉
Holky zatím nevědí, ale tipla bych si, že starší by mohla dělat učitelku ve školce nebo na prvním stupni - je taková všestranná, maluje, zpívá, tancuje, baví ji uklízet a má trpělivost. Mladší netuším, na co by se hodila, zatím je hlavně užvaněná, tak třeba bude hérečka 😀 Na rodičáku se mě učitelka ptala, co by chtěl syn jednou dělat, tak říkám, že on pořád chce dělat strojvůdce, ale že mi přijde, že se hodí spíš na politika nebo manažera, protože by nejraději všechny organizoval a sám nic nedělal 😀 A ona prý, že ji ten politik napadl taky, ale nechtěla mě urazit 😀 No uvidíme, zatím to nevypadá, že by se někdo z nich v povolání pomamil nebo potatil...
@llluckaaa a co dělá máma a táta? Alči bych možná tu doktorku i věřila. Medicínu chce pořád nějakou, polyká to jak bonbóny, se zalíbením se kouká na odběry krve a od doktorky ani nechce jít domů.
Ondra je akční, absolutně bez pudu sebezáchovy, což asi i ti hasiči občas potřebují..ale taky nevím, po kom by to měl. Tatínek je organický chemik a méně akčního člověka jsem v životě neviděla.

Nic, je to jeji zivot.