Dcera se nechává vydržovat. Co byste poradili?
Mam dospelou 29letou dceru, ktera se nechava zivit pritelem. Je zdrava, stejne ale nepracuje.
Nevim co delat, kdyz se ji snazim domluvit, prestane se mnou komunikovat.
Co byste poradili?
Já ti nevím, kdy pochopíš, že pro děti nejsou důležité prachy, ale čas. A pro mnoho dospělých taktéž, čas, který máme s osobami, jež milujeme, se každou vteřinou krátí. Tak si vydělávej peníze, jeď si na Bali, ale nediv se, že tam budeš sama.
@kajalka @sudylichozrout To je prave to, co ona nikdy nepochopi - pro ni jsou prachy na 1.miste, a az pak kdesi v dali ten zbytek. A pak se divi.
Buď ráda, že na tu vysokou nešla. To bys tady vyšilovala, žes ji živila x let na vysoké a k ničemu to nebylo 🙂
@martiniquest Nasi spoluobcane take delaji co chteji, take jim tleskate?
🤦🏼♂️ zenska vy jste tak omezena, az to boli. Bezte radeji do prace vydelavat a uz tady neprudte. I kdyz uznavam, pobavila jste tu dost lidi.
Ahoj, no dívej, nečetla jsem všechny žvásty před tím ale... Holka si to umělá zařídit, pokud z chlapa aspoň něco vytriska je to chytrá holka, a furt lepší než žít se socialem a celej život makat jak barevná ne? A co řeknou ostatní, vysrala bych se na to!když bude zle tak lidi litujou, nebot vidí, že je na tom někdo hůř jak oni, když se máš zase dobře, tak stejně drbou... Tak proto by mě to bylo u zadele... Jinak mám kamarádku, která žije od 20 let teď ji 30 s cizincem, uz ma vlastní byt, auto a dům... Tomu se říká zajištění, kdybych nebyla husa udělám to stejně... A co ji chybí nic!!
Podotýkám že svého přítele miluje... Takže má krasnej život.Zijeme docela rychle a krátce, nač si to ztezovat, když nemusí....
A ona si chodí pro dávky? Nemichej jablka s hruskama. Tebe prostě sere, že ty makáš na to abys něco měla a ona to aniž by se musela honit jako ty. Jo, závist je svině. Ale závidět vlastní dceři je teda hnus.
@miba10 Naposled pisi. Ja ji nezavidim! Chci jenom, aby nespolehala na muze a nedopadla jako bezdomovec.
Proč by se nemohla spoléhat na chlapa? Proč by měla být bezdomovec? Jo promiň, kdyby se jí něco posralo, tak s matkou jako jsi ty, by jako bezdomovec skončila. Podpora a důvěra žádná, cit k dětem žádný.....
@miba10
@somalicats
@malenka3
Tak jsem si to na doporučení vše přečetla, kurňa, dva dny mi to po kouskách zabralo 😄..ale názor na situaci jsem nezměnila. Pořád si myslím, že to pro dceru není úplně dobrý a že nejspíš dřív nebo později dost narazí.
A taky, že matka nemůže nic víc než poradit, protože je to dcery život.
Pár mých postřehů...docela mě překvapilo, jak tu některé komentující přesně věděly, že matka závidí, jak dcera měla špatné dětství, jak je špatně vychovala a jak by takovou matku odstřihly. To jako fakt?
Podle mého názoru...já se vždycky budu zajímat o život mých dětí. Budu se snažit jim do toho moc nekecat, ale když budu vidět, že dělají chybu, tak se nejspíš neudrzim ..a konkrétně v tomto případě by mi taky vadilo, že je dítě nemakacenko. Je mi celkem fuk, jestli bude dělat ve fabrice či bude třeba pediatrem. Hlavně ať ho to baví a je spokojený.
Autorka mi kvůli jejím pár názorům není sympatická ("co tomu řeknou lidi" a "práce ve fabrice je podřadná atp") ale chápu její starostlivost o dceru, byť možná přehnanou a trochu nešťastnou.
A že makala, aby děti nestrádaly, to beru jako její plus. Před dvaceti třiceti lety byla dost vysoká nezaměstnanost, práce se sháněla velmi těžko, porevoluční doba byla opravdu náročná a i dva pracující měli sotva na to, aby pokryli životní náklady rodiny.
Ad dcera..její názor nemáme, takže nechápu jak můžou některé komentující vědět, jaký to je chudák, a že to dělá matce natruc nebo že pracuje, ale matce to natruc neříká...ono to třeba může být opravdu tak, že čerpá dávky a je líná jít do práce. A klidně se tu může objevit s dotazem "'opustil mě partner, na jaký dávky mám nárok" Nikde jsem tu totiž nečetla, že je vdaná, že pečuje o rodinu. Naopak se tu píše, že děti nemá a má jen přítele. Takže to klidně může být tak, že čerpá veškeré možné sociálky a podpory.. kdyby měla manžela, který by ji živil, tak pro mě za mě..ale takhle nevěřím, že je pouze dotovaná přítelem. Spíš ji z daní ten život dotujeme my ostatní.
A poslední věc. Neříkám, že být ženou v domácnosti je špatně. A naprosto chápu, že mít zaměstnání a děti a domácnost je dost náročný, nikdo to neví líp než já😄. Na druhou stranu mi v době, kdy se 50% manželství rozvádí, nepřijde rozumný nepracovat. Protože 40letá ženská bez praxe, vzdělání a zkušeností s dětma na krku nebude pro zaměstnavatele žádný terno..já pokud bych i měla chlapa, co uživí mě i rodinu, našla bych si někde něco, i třeba malý úvazek na pár hodin týdně, ne kvůli penězům,ale abych měla kontakt s profesním světem, kdyby náhodou...člověk nikdy neví. To by byl pro mě rozumný kompromis.
@78marcela Dekuji za nazor, vidim, ze to vidite zcela objektivne a dokazala jste to vystihnout v jedinym prispevku, holt ja tak vyrecna nejsem.
90' leta byla opravdu narocny, vsude se propoustelo a bylo to opravdu tezke. Nemohla jsem si dovolit nepracovat, muz jezdil kamionem do Turecka, detem vzdy prinesl obleceni, hracky, sladkosti. Stejne ty penize nestacili.
Proto chci aby se mela lip, aby pracovala a nespolehala na muze. Muz ji muze kdykoliv opustit a to pisi jako zena, ktera je stastne vdana 31 let.
@78marcela Marcel, nikdo z nás nevidí do toho, jak to má dcera. Takže to, o čem píšeš, že tu uvádíme, jaký je dcera chudák, jak to dělá na truc atd., to vše jsou pouze možné scénáře, které dáváme všanc jako možná vysvětlení, jak by to mohlo být s ohledem na skutečnost, že autorka dotazu vidí svět poměrně černobíle. Ano, máš pravdu a já jsem taky psala, že být moje dítě nemakačenko, taky z toho nebudu nadšená. Taky mu promluvím do duše a budu se snažit něco dělat. Ale to už paní udělala. A zjevně to nestačí. Místo toho tu čteme o značném opovržení. A s ohledem na to, co vše tu z ní padá za "moudra", myslím, že to tak černé, jak prezentováno, nebude.
Ale jinak s tebou v zásadě souhlasím.
@78marcela Pokud je to číslo na začátku Tvého nicku Tvůj rok narození, tak jsme stejně staré. Takže ta devadesátá léta znáš nikoli z pozice pracující, ale z pozice středoškoláka a případně následně vysokoškoláka. Zas tak tragická ta doba nebyla, peníze se vydělat daly. Jo, na rozhazování neměli ani moji rodiče, v zahraničí jsme například se ségrou byly poprvé až v mých 17 letech, a to na poznávacím zájezdu přes nějaké známé. Ale fakt jsme tím netrpěly, že jsme si nemohli jako rodina dovolit všechno. Naopak jsem svým rodičům vděčná z ato, že místo toho, aby táta chodil ještě melouchařit, tak se nám věnoval, ty vzpomínky na dětství mi nikdo nevezme a my s rodiči trávili hodně času. To prostě penězma nenahradíš. A to si myslím, že je hlavní důvod toho nepochopení. Autorka kouká primárně na prachy. Proto jí asi smrdí práce ve fabrice nebo u kasy, protože z takového platu si dcera na dovolenou na Maledivách nevydělá a bude moct jet zase tak max do Beskyd nebo na Šumavu. A já se ptám, co je na tom špatně? Je fakt, že moje generace je ještě tím socíkem trochu ovlivněná, ale naštěstí ne tolik, a čekala bych, že už my na tohle budeme koukat optikou "je to věc dcery, její život". Autorka jí dle toho, co tu psala, opakuje neustále, že by měla pracovat. Upřímně, já bych takovou matku, která do mě jen vandruje, ať chodím do práce, odstřihla taky. A zaplať Bůh, že moje máma, ač má na spoustu věcí jiný názor než já, mi ten názor dokáže sdělit normálním způsobem, jednou, a respektuje to, že já si svůj život stejně zařídím dle svého názoru.
Jak jsem psala jinde, já bych třeba taky nechtěla strávit život tím, že pracovat nebudu a budu závislá na chlapovi. Ale to je moje rozhodnutí. A nikde není řečeno, že je to rozhodnutí jediné správné. Správné se zdá mně, ale tím to hasne, pro jiného to může být rozhodnutí špatné. A o tom to je - respektovat názor a životní postoj druhého a nekecat mu do toho.
@78marcela všechno je to jen "kdyby" a "co když". Nikde jsem nečetla, dcera je na dávkách, ptala jsem se jí co má v plánu dělat když je doma, přítel si přál aby byla doma, mě se to sice nelíbí, ale je vidět že doma má naklizeno, uvareno atd.
NIKDE. V žádném autorky příspěvku. Je jí to totiž úplně ukradené. Neptá se. Má svůj názor a toho se drží jako klíště.
Různý kecy typu co když se rozjedou, co když bude bez práce, co když nebude mít kde bydlet.... Bože, myslela jsem že Černá kronika už neexistuje.
Nikdo z nás neví, jak to dcera s přítelem mají (a jestli si Teda četla všechny příspěvky, tak jsem se na to 2x autorky ptala), ale ví kulový bombo. Tak o čem se tady vlastně bavíme, když všechno jsou to vlastně jen domněnky zoufalý matky, co nedokáže respektovat životní styl své 30lete dcery?
Naproti tomu je taky jen to jaky je autorka chudák nepochopeny, dcera je líná zlatokopka a synové se jí nepovedli, protože jsou postižení? Takhle mluví milujici máma? Ne, takhle (a teď to beru celé od začátku) mluví je člověk zahledeny do peněz a majetku.
Já vyrostla v normální rodině, ačkoliv mamka byla v invalidním důchodu. Nikdy jsem nebyla u moře, nikdy neměla luxusní auto, nenosila značkové věci atd. A víš co? Je mi to ukradený. Měla jsem dovolené pod stanem, vzpomínky které jsou k nezaplacení a mámu s tátou co vím, že budou vždycky stát při mě, ať to bude tak či tak.
Celou tuhle diskuzi jsem ji dala přečíst a málem vypadla z bot a nechápala co je tohle za člověka.
@somalicats jo, jsme stejně staré. Já to beru optikou toho, že po revoluci bylo prakticky zlikvidováno zemědělství a potravinářské závody typu Fruta apod, které byly pro Znojemsko typické. Tady byla obrovská krize v tech devadesatkach. Já odmaturovala v 97 a sehnat práci byl děs, o penězích nemluvě. Po středni jsem šla aspoň na brigádu do družstva a tam jsem se dostala jen přes tetu. Normální práci jako vybalovacka zboží v obchodě jsem ziskala až rok po maturitě a taky jen přes kamarádku mojí kamarádky. Nezaměstnanost kolem 9-10%. Ano, jinde mohlo být lépe. Já mám zkušenost špatnou. A taky právě jsem dost ovlivněná tím, že se v té době naší rozvedli, otec si našel druhou, mamka s námi zůstala sama. Dělala ve fabrice, na směny, k tomu ještě hospodářství, pole, vinohrady. Každý prázdniny jsme musely makat na okurkách, řepa, brambory, abychom se uživily, protože z jednoho platu to fakt nešlo. Dovolena nebyla žádná, ani v tech Beskydech. Vysokou jsem si dodelavala při práci až mnohem později, na to by mamka neměla peníze, takže se s tím ani nepočítalo.
A jo, mamka mi taky dodnes říká, co se jí nelíbí a jak jsem praštěná, že postavím jeden dům a druhej a jak jsem blbá, že mám děti bez chlapa, jak to budu mít těžký...ale já ji určitě kvůli tomu neodstrihnu, beru to tak, že ji na mě záleží, a taky proto, že sama ví, o čem mluví, protože na nás taky byla pár let sama. A taky vím, že pravdu má a že je to někdy strašně těžký (i když jsem šťastná že je mám). Ale doufám teda taky, že moje děti jednou ocení, že makám, že mám dvě práce a starám se, aby jim nic nechybělo a měli spokojený dětství, a že mě neodstrihnou, tak jak já nehodlám odstřihnout svou mámu, protože vím, že ta práce kolem hospodářství a na polích byla prostě nutná. Ani ji nemůžu vyčítat, že jsem nemohla studovat po škole.. prostě to nešlo. Takže
jsem ovlivněná svým pohledem na to, že člověk nikdy neví, co bude a zůstat sama s dětma je fakt mazec. A to mam pohled jak z pozice dítěte, tak z pozice moji jako samozivitelky. Proto to považuji za nerozumné nepracovat.
@miba10 Jeste vam tedy odpovim. Je v domacnosti, penize vydelava pritel. Co vim, davky nebere, stejne nema na zadny narok. Vim, ze si plati povinni zdravotni odvody, to je tak vse. To abyste nerikala, ze vase otazky ignoruji.
@78marcela no konečně někdo další a nejsem tu za jediný ho volá, kdo to vidí v tom směru jako ty 👍😁
Mě se "líbí" , jak se vždycky všechny diskuze nakonec svedou úplně jinam a obrátí naruby 🙄 Nakonec je chudák ta dcera, protože má její máma o ní strach....
@martaskaaa Mam pouze strach, aby nedopadla spatne. A tenhle jeji zivotni styl k tomu vybizi.
Kdyby tady psala dcera, ze ji peskuji, urcite by dostala sodu. Ale holt pisi ja a nemam se starat. Ale jde to?
Pokud je to dceři jedno a nehledí do budoucna, nic s tím nenaděláte. Ona vidí současnost a jistotu peněžního zabezpečení a to jí pravděpodobně stačí. Jak dlouho s tím přítelem je?
@martaskaaa Jsou spolu tri roky, myslim.
Nechapu tyhle reakce, chapu, ze je to jeji zivot, ale kdyz vidite jak se vase dite chova nezodpovedne, jasny, ze se nebudu jenom koukat.
A co otázka, zda ti její přítel řekl, že mu vadí že je dcera doma? To že je v domácnosti a peníze vydělával přítel víme už od začátku
@miba10 Nic takoveho nerikal. Je pracovne vytizeny a uz jenom proto by mela pracovat i ona. Co kdyz se mu neco prihodi, uraz nebo nemoc, kdo se o vse postara?
Budes muset se jenom koukat,je dospela!
Já celkem chápu, že matce může dělat starosti, když její dcera ve 30 není nijak profesně ukotvená. Standartní to není. Pokud je bezdětná, mladá zdravá, standart je pracovat, už jen proto, aby člověk získal nějaké sociální návyky.
Chápu, kdyby to dceři řekla a kdyby jí ta situace dělala starost.
Taky platí, že strach o děti asi s věkem úplně nezmizí a nějakou formu strachu má asi hodně rodičů dospělých dětí. Určitě autorka ani není jediná, kdo nesouhlasí s dospělou dcerou.
Mě na tom přijde zvláštní ten způsob, jakým mluví o své dceři, jaké výrazy dokáže o své dceři říct "nechává se vydržovat". Nezaznamenala jsem, že by o ní řekla něco pěkného. Dcera tak je matkou redukovaná jen na osobu vyžírající chlapa, co se o sobe do budoucna nepostará a co nemůže dostat špetku rodičovské důvěry. A k tomu tu maminka hledá podpůrné hlasy, které jí potvrdí, že její dcera je flákač. Protože, kdomě rozhovoru s dcerou jinou páku na třicetiletého člověka nemá, to ví určitě ona my.
Pokud bych k tomu, ale měla přece jen napsat, zkusila bych se být maminkou na to dívat i jinak, než že dcera je líná. Proč nepracuje? nezakazuje to její přítel? nemá ona sociální fobii? Nemá strach, že to nezvládne? Já třeba často vidím, že je snadnější profesně expandovat pro lidi, kteří jsou sebevědomí, měli ulehčí start finančním, sociálním a vztahovým zázemím. Často mají i vyšší ambice než schopnosti. Dceru zřejmě k téhle závislejší pozici něco táhne, zamyslela bych se proč a tam bych pak nabízela podporu. Tou určitě nebudou černé scénáře, že beztak skončí na ulici. Pokud takové věci někdo poslouchá odmala, nedivím se, že bojí pak sám i přejít silnici.
Tak vidíš a nech už tu černou kroniku. Ona je taková super věc a to je důvěra. Zkus věřit dceři. Třeba tě překvapí. Tímhle niceho nedocilis.
Co by kdyby. Tímhle špatné věci jen privolavas.

@werumka Ano ale co se týče platu tak jsme na tom podobné jako účetní. Nejvyšší plat na pozici účetní a to je už jako nějaka ech odbornice je 45000 v hrubém.