icon

Dcera se nechává vydržovat. Co byste poradili?

4. kvě 2020

Mam dospelou 29letou dceru, ktera se nechava zivit pritelem. Je zdrava, stejne ale nepracuje.
Nevim co delat, kdyz se ji snazim domluvit, prestane se mnou komunikovat.
Co byste poradili?

versatilka
6. kvě 2020

Taky si nehorduji železnou zásobu pod svůj zadek pro coby kdyby..

autor
6. kvě 2020

Vubec vam nerozumim. Mit vlastni bydleni, vlastni penize pro vas nic neznamena? Protloukat se zivotem bez cile je fajn? Tedy podporu pro kterou jsem sem prisla jsem nenasla.

prezdivka
6. kvě 2020

Spíš respektujeme rozhodnutí ostatních.

somalicats
6. kvě 2020

Tahle diskuse tu byla v drobných obměnách už několikrát, buď je to troll, nebo extrémně frustrovaná ženská, která nemá v reálu nic a svýma kecama si ještě odehnala dospělou dceru.

Za předpokladu, že nejde o trolling - dcera je dospělá a má právo žít si svůj život tak, jak uzná za vhodné. A nikdo, ani vlastní matka, jí nemá právo do toho kecat. Já mít takovou matku, tak se s ní už dávno nestýkám. A protože mám už téměř dospělou dceru, tak vím, že brzo mě čeká totéž - že se dcera postaví na vlastní nohy a bude si žít svůj život, bude si sama rozhodovat, co bude dělat. A já jí do toho kecat rozhodně nebudu. Spousta životních zkušeností je nepřenositelných a aby se člověk poučil, tak si holt musí občas i ten nos natlouct sám. Já vím jen to, že tu pro svoje děti budu i v době, kdy budou dospělé, pokud budou potřebovat podpořit nebo poradit, tak to udělám, jinak si ale budou muset svůj život zorganizovat samy.

malenka3
6. kvě 2020

@somalicats ano, už je tu paní poněkolikáté. Teď si zrovna říkám, jestli je to troll zvenku nebo nasazený od koníka 😂😂😂

somalicats
6. kvě 2020

@malenka3 Vždycky anonym, sázím na trolla zvenku. Karanténa polevuje 😀

zelenaesmolda
6. kvě 2020

Kdes prisla na to,ze nikdy nic mit nebude?

miba10
6. kvě 2020

Sakra proč myslíš, že nemá žádný cíl? Vlastní bydlení? Spousta lidí ho nemá a žije po podnajmech. A co?
Ty si nepřišla pro podporu, ale pro utvrzeni, že tvoje názory z doby za krále klacka jsou správné.
Už nejsi v době, kdy se mohlo diktovat co kdo má a nemá, může a nemůže, musí a nemusí.
Zkus respektovat život své dcery. Bude se ti lépe žít. Ne bydlíš s nima, nevíš jak to mají nastavené. Tak to prostě neřeš. Žij si svůj život, se svými hodnotami a prioritami.
Ono je rozdíl být doma a starat se o domácnost potažmo o pritele/manžela a děti,kdyz chlap všechny uživí a chce to tak nebo k tomu dojdou společně a tím, že je někdo doma na prdeli, brečí že nemá peníze a chodí si pro dávky.

llluckaaa
6. kvě 2020

@somalicats Já to tipuji na toho trolla matku, co načapala dceru nejdřív se psem a pak zase se synem 😀 Ale jinak je to docela uvěřitelný příběh ze života - matka pořád mele dokola něco o životních hodnotách a blahu své dcery a je jí úplně ukradené, co dcera chce a co ji dělá šťastnou ☹ A do života dospělé dcery kecá samozřejmě z lásky a pro její dobro.

llluckaaa
6. kvě 2020

Rady jsi tu přece dostala, vyjímečně se tu všechny shodnou a radí to samé 😀

ariadna12
6. kvě 2020

Nechat ji zit po svem. Pouze bych ji poradila, aby mela zaplacene zdravotni a socialni pojisteni a myslela na to, ze zrejme nebude mit zadny duchod, kdyz nebude makat. Jinak uz je to na ni.

ariadna12
6. kvě 2020

Rikej, ze je v domacnosti

ariadna12
6. kvě 2020

Ty to budes tak dlouho resit, az te treba dcera vyskrtne uplne ze zivota. Myslim, ze tady nikdo neobhajuje lenost, ale pravo si zit po svem. Uz neni mala holcicka, nemuzes ji proste dirigovat zivot. Je jina nez ty. Zije jinak nez ty. A ma na to pravo. Chces se s ni stykat? Ber ji, jaka je. Prijmi ji se vsim vsudy, vim, ze je to velmi tezke, kdyz neni podle tvych predstav, citis jiste velke zklamani, bojis se o ni, chces, aby bylo po tvem, ale je na case ji nechat zit. I za cenu, ze si nabije cumak.

autor
7. kvě 2020

@ariadna12 Jenomze vy nerozumite. Ja respektuji kdyz chce nekdo zit jinak nezli ja, ale tohle je lenost. Nechce se ji pracovat a nechava se vydrzovat muzem! Kdyby se rozesli nasla by si jineho a nechala se zase jenom vydrzovat.

izz76
7. kvě 2020

Holt si ji asi špatně vychovala, tvoje chyba😆

merope
7. kvě 2020

Ano, i bez peněz lze být šťastný. Naopak honit se do práce a z práce jenom kvůli penězům, z toho může být člověk opravdu nešťastný. Dříve ženy do práce vůbec nechodily, byly doma, pečovaly o domácnost a o děti. Mnoho mužů chce doma pohodu a klid a upravené spokojené ženy, teplou večeři, nepracovat vůbec na domácnosti. Dá se to dělat více způsoby - najít si hospodyni nebo ženu, která bude doma pečovat o domácnost. Když žena nepracuje a muž nosí domů peníze, tak tak nějak očekává, že po něm žena nebude chtít umýt nádobí po obědě ani nic podobného. Mnoho lidí to tak chce. A nikde není zmíněno, že by měli málo peněz - naopak, já čtu, že peněz mají dost.

Pokud dcera umí doma zabezpečit domácí pohodu a 100% se postarat o celou domácnost tak, aby muž nemusel ani hnout prstíkem a přitom to měl doma načančané, tak si chlapa vždycky najde - takových, co po tomto touží, je taky dost.

Rozvádí se uštvané páry, kde se žena snaží stíhat práci i domácnost a pak se hádá, že to či ono má dělat chlap.

Tento "vtip" znáte?
U moře sedí Černohorec. Sedí, sedí a kouká do moře. Přijde k němu chlapík a povídá:
"Člověče, když tady tak sedíš, proč tam aspoň nenahodíš prut?"
"Proč?"
"No, chytneš rybu, ne?"
"Proč?"
"No, můžeš ji prodat na trhu."
"Proč?"
"Protože si pak můžeš koupit dva pruty."
"Proč?"
"Protože na ně chytíš víc ryb, které můžeš prodat na trhu."
"Proč?"
"Protože pak si za víc ryb můžeš koupit bárku a síť."
"Proč?"
"No, protože si vyděláš na motorovej člun, budeš si moci najmout lidi, kteří za tebe budou lovit ryby, a ty můžeš sedět a čumět domoře."
"No, a co myslíš, že právě dělám...?"

malenka3
7. kvě 2020

@merope boží vtip 😉 akorát si myslím, že na úrodnou půdu nepadne 😉

autor
7. kvě 2020

@merope Ja takoveho muze neznam, neznam zadnou zenu, ktera by sedela doma a muz vsechno platil. Znam muze, kterej se kvuli tomu se zenou rozvedl. V dnesni dobe to je jine a zena proste pracovat musi, takhle doma zakrni.

orisek56
7. kvě 2020

Necetla jsem vsechny komenty. No jako ja te sice chapu. Na druhou stranu je ji 30 let a zije uz svuj zivot. Vydrzuje ji on ne ty, az ji budes zpatky vydrzovat ty, coz se muze stat, az to pritele omrzi, tak to uz problem nebo na pohorseni bude. Takhle je to jejich vec, tobe se to libit nemusi, ale to je vse. Mimochodem, ted me sezeres, ale ono dost casto na chovani urciteho jedince ma vliv predesla vychova.... Kdyz ji neni blby se nechat vydrzovat, tak je asi vada v charakteru nekde a zazitych postojich.... Ty si museoa asi do mozecku nejakym zpusobem vstipit. A nebo se taky tak dohodli a vyhovuje jim to. A pokud on ji to trpi, tak s tim souhlasi sam.... Neni prece nic jednodussiho nez rict, hele kocko je problem, nelibi se mi to a to, pojdem spilupracovat, pojd take prilozit ruku k dilu.

autor
7. kvě 2020

@orisek56 Vychovala jsem ji nejlip jak jsem umela, od detstvi pomahala s uklidem, varenim, rozhodne nemohla zahalet, neobskakovali sme ji jako princeznu. Naopak jsem se snazila aby videla, ze nic neni zadarmo a je potreba pracovat kdyz se chceme mit lip. Proto vubec nechapu co z ni vyrostlo.

versatilka
7. kvě 2020

Rodiny jsou různé, leckde chodí do práce oba, ano nejspíš je to pořád nejrozšířenější model. Chodí protože je práce baví a nebo taky proto, že by z jednoho platu nevyžili (což je častější důvod, minimálně v mém okolí). Také jsou rodiny, kde do práce chodí jen muž a zabezpečí finančně rodinu sám, tak proč by se pak musela do práce honit žena, pokud nechce a domácí pohoda je jim přednější? A také jsou domácnosti, kde do práce chodí jen žena a muž je v domácnosti. A ani na tomto modelu není nic špatného, pokud s tím oba souhlasí! Znám spoustu žen, které by raději byly v domácnosti, případně si jednou za čas zašly přivydělat na brigádu než lítat na 8 a více hodin do práce a pak se ještě honily domů uklízet a vařit, nakupovat a pečovat o muže. Ano, řešením je najít si hospodyni, ale o to víc se pak musí oba otáčet, aby na ni vydělali a nebo taky vydělají sice méně, ale nebudou muset platit třetí osobu, která jim zařídí pohodu, protože toto místo obstará jeden z partnerů.
Já být vámi, vyřeším si problém v sobě. Protože problém máte vy a ne dcera. Abyste byla spokojená. Přijměte ji, jaká je. Na okolí, které rýpe se vykašlete. Řekněte, že dcera má báječného partnera, který se o ni stará, usmějte se a jděte dál. Zbytečně se tím užíráte.

tulikiss
7. kvě 2020

vidis a ja ve svem okoli mam hromadu lidi, kde tenhle model dlouhodobe funguje. zena zarizuje domacnost a pokud jsou i deti a muz vydelava. ono totiz pokud je muz na vyssi prac. pozici, tak je to i o tom, ze je v praci hodne casu a proto zena obstarava rodinu. bud ma pidi uvazek nebo se venuje jen domacnosti. nevidim na tom nic spatneho, pokud to vyhovuje tem dvema, ostatnim lidem je po tom kulovy. ja takhle funguju uz nekolik let, s asi 4 mesicni pauzou. a rozhodne jsem nezakrnela, vystudovala jsem VS. Ty 4 mesice kdyz sem chodila do prace byl des, doma se nic nestihalo, deti byly vecne nemocne a frustrovane ,ze musi byt ve skolce do zaviracky. Nakonec se zhorsily moje zdravotni potize a me z prace vezla rychla. Tehdy jsem pochopila, ze je jedno co si mysli ostatni, ale hlavni je, co vyhovuje nasi rodine. I tchyne, ktera predtim obcas ryla, pochopila a kdyz jsem ted rekla, ze bych si nasla kratsi uvazek, tak me to vymlouva at se zbytecne nehonim.

vendelinka08
7. kvě 2020

Pokud to vyhovuje jí i partnerovi, tak to neřešte. Je to jejich život. Takových žen, co to tak má je opravdu hodně. Každý má jiné hodnoty a priority. Takže se s ní radujte, že se má dobře a nemusí nic dělat.

codal
7. kvě 2020

Pokud to tak má v sobě nastavené, že si budete hledat bohaté partnery, aby nemusela delat, tak s tím stejně nic neuděláš. My tě tady můžeme pilotovat, jak špatnou cestu si tvá dcera vybrala a můžeme i souhlasit s tím, že to asi není nejlepší přístup k životu, ale to je tak asi všechno. Asi by se mi to jako matce také nelíbilo, ale změnit to nemůžeš. Mluvila jsi s ní, ona ti k tomu zřejmě řekla svoje a ve finále to akorát narušilo vaše vztahy. Můžeš mít stokrát pravdu a možná má tvoje dcera pošramocené hodnoty, ale s tím ani ty, natož my, nemůžeme nic dělat, protože ona je dospělá a má právo na svůj život, i když se ti nelíbí. Rozhovor je to jediné, jak ji můžeš svůj nesouhlas dát najevo a to jsi už udělala - bez výsledku. Pokud je to pro tebe tak zásadním, stydíš se za ní, nevážíš si jí a přestala jsi ji mít kvůli tomu ráda, tak se s ní přestaň stýkat a třeba se ti uleví, když zmizí z tvého života a třeba si dcera něco uvědomí. A nebo ji to bude jedno. Každopádně my v jejich botách nechodíme, nevíme, proč to tak má, proč to takhle chce, jestli je to lennost nebo k tomu má jiné důvody. To ví jen ona, její přítel, možná něco víš ty, pokud ti to vysvětlila, ale my můžeme jen těžko soudit, když ji neznáme. Žij a nechej žít, moudré a pravdivé. Nikomu tím neubližuje, možná jen sama sobě a to se ukáže časem.

codal
7. kvě 2020

A teda já se klidně přiznám, že kdyby mi můj manzel řekl, hele ja nás v pohodě uživim, zůstaň ještě s dětmi doma, tak já bych se do práce taky nehnala a to jí mám ráda a bavilo mě to. Ale pravdou je, že je to šrumec a kolikrát jde člověk za tmy do práce a za tmy z práce a je to náročný a na nějaké užívání si života opravdu není úplně čas a prostor. Nepřipadám si líná, ale přesto mě celkem děsí, jak to všechno budu stíhat, až půjdou děti do školky a já do práce, že to bude jen kolotoč povinností a na zábavu zbydou jen občas ty víkendy. Takže mně by zas až tak nevadilo, být ženou v domácnosti, užívat si v klidu dětí, starat se o rodinu, nejsem asi dostatečně ambiciózní, já si to doma užívám, práce mi nechybí a klidně bych ještě pár let byla jen máma. Ale já jsem se tak dobře nevdala, abych si to mohla dovolit 😂! To je samozřejmě žert, svého muže miluju a holt za rok pomašíruju do práce no😉.

somalicats
7. kvě 2020

Nevím, jak jsi přišla na to, že žena v dnešní době pracovat musí. Ne, nemusí. A neznamená to, že doma zakrní. Tohle černobílý myšlení fakt miluju.

vendelinka08
7. kvě 2020

Ale možná právě proto, že teď nic nemusí a vyhovuje jí to. Kdyby se moje dcera měla dobře a její volba by byla zůstat doma, tak ji to nebudu vyčítat. Každý přece žije svůj život. Možná byste také tak žila, kdybyste měla tu možnost.

vendelinka08
7. kvě 2020

Možná se teprve hledá a neví co by chtěla dělat,dejte jí čas...třeba jednou budete mile překvapena.

ariadna12
7. kvě 2020

No tak respektuj a neres, nebo se to obrati proti tobe a neuvidis dceru ani casem vnoucata.

merope
7. kvě 2020

Já znám ženy, které byly tak dlouho doma a pečovaly o děti, že skutečně v životě nikdy "klasicky" nepracovaly. Ale "klasicky" nepracovat vůbec nemusí znamenat, že nic nedělá. Naopak, většinou dělají kupu jiných věcí právě kolem domu, mají třeba vlastní webovky, píší knížky a další a další. A ano, mám i kamarádku, kde opravdu nikdo neví, čím se vlastně živí, ale tipujeme, že se o ni opravdu finančně postarají muži, s nimiž žije. A možná sem-tam brigáda.

Stejně pokud má žena děti, tak je doma na mateřské - takže do "klasické" práce ani nechodí.

A znám muže, co vydělávají dost a žena se jim stará o domácnost a třeba o byty, které pronajímají, dělá další agendu a pokud chce, tak pracuje - jak chce a v tom, co ji baví.

Stejně by mě zajímalo, kolik lidí chodí do práce jen kvůli těm penězům a ne proto, že je ta práce baví a naplňuje - a kolik z nich by možná raději mělo méně peněz, ale více domácí pohody. A kolik z nich je ovlivněno podobným "moderním" myšlením, že žena musí chodit do zaměstnání. Zajímavý posun za 100 let od toho, kdy "se neslušelo", aby žena mužů některých profesí chodila do zaměstnání až po to, kdy se společnost špatně kouká na "ženu v domácnosti".

Mimochodem - sama pracuji, mám roční dítě a práci, která mě baví, takže jsem nastoupila na pidiúvazek už v 7 měsících malého. Ale současně vím, že nechci nastupovat na 8 hodin denně, 5 dní v týdnu, protože k tomu mám domácnost a dítě a prostě ta pohoda je taky důležitá.

Strana