Dělení majetku za zády. Jak v sobě zlomit pocit křivdy?
Nazdar holky, mám v sobě pocit křivdy, ale nevím jak ho zlomit, poradíte? Kdo nezažil podobnou situaci asi těžko pochopí. Mám mladší sestru, ktera do 30 žila u mamky, platila ji studia a tak. To táta ještě žil, teď je tu ale už jen máma. Ségra nemá rodinu ani zadne závazky. Já jsem o rok starší a už mám dítě a jsem vdaná. Od 25 jsem odstěhovana a splácíme hypotéku. Od 18 pracuji. Mama mela k dispozici byt o kterém řekla že jej napíše ségře. Mi nabidla peníze (jen zlomek ceny bytu), jenže přeci není možné abych ji nechala se na důchod zadluzit. Vím že by si musela půjčit a že sama nic nemá. Tak jsme to odmítla s tím, že bych chtěla, ať se domluvíme se sestrou spolu. Vždyť je to Mgr. a má skvělou práci, navíc prý mamce dává jen 2000 na bydlení se vším všudy-takze musí mít nasetreno něco. Já splácím byt a živim se sama tolik let tak co by segra nemohla vypořádat blbou polovinu? Úmysl jsem měla dobrý. Výsledek? Ségra mlcela jako hrob, no a máma tvrdila že byt je její a že to má čas. Bohužel mě ani ve snu nenapadlo, že se spolu domluví a byt ji napíše za mými zády abych o tom nevedela. Když jsem se to dozvěděla, tak nahodou od cizího člověka. Dávno ji byt darovala. Obě se celou dobu tvářily, jako by se nechumelilo, normálne jsme vycházely. Nezlobím se kvůli penězům, jak by si hned každý myslel. Jsem ale smutná kvůli tomu jakým způsobem to udělaly a co je k tomu vedlo? Cítím se podvedena a oklamana.
Tak možná měla mamka strach ti říct o přepisu, jak zareaguješ. Že budeš mít nějaké požadavky a očekávání. A budeš ji třeba tlačit do něčeho, co ona vůbec nechce.
Byt je mamky, její věc jak s ním naloží. Právo na to má. Nebuď závistivá a nepřejícná, respektuj mamcino rozhodnutí a bude ti hned lépe..
@drep jo my sme oba s mužem taky doktoři a jsme zajištění. Brácha taky vydělává, není nemakacenko, oba jsme byli vychovani k tomu že pracovat je normální. Jen to mám jinak, on měl stejnou příležitost studovat, není můj problém že to neudělal a za mě není důvod ho uprednostnovat (samozřejmě se nebavim o to že by neměl kde bydlet nebo neměl fakt peníze). Ja myslim ze je to záležitost spíš výchovy, tak dekuju za jiný pohled na věc 🙂
A mamka se chysta umirat nebo tak neco? Nechces celou vec odlozit o nekolik desitek let pozdeji a uzivat si, ze ji mas - ted, tady, zivou (kazdy to stesti nema). Ona ti nabidla penize, tys tento navrh o vyrovnani odmitla, tak bych se v tom dal nestourala.
Az zemrou moji rodice (pocitam tak v 90ti dle zivotniho stylu a anamnezy), mne bude 70, nebudu nic ocekavat a budu vdecna, ze jsem je cely zivot mela a o svoje finance a bydleni se starala sama.
@knuffel jako byt zakladatelkou, tak se v klidu, neutocne zeptam maminky (bez sestry), proc se tak rozhodla, treba ma nejake padne duvody.
Myslim, ze clovek zodpovedny sam za sebe, by nikdy dobrovolne nemenil s nikym, o koho se staraji rodice. A taky si myslim, ze nemame pravo resit majetky za zivota rodicu a cenit si mame spis vztahu. Mozna se krivda stala, nepopiram, ale mozna ne a zakladatelka to zjisti od sve maminky, ne od nas.
@antoinet jo má pádný důvod a to ten že si nepřeje aby se moje sestra kvůli mě zadluzila. Já to nejsem schopna logicky vstřebat, ale až ti tvoji rodiče udělají něco podobného, taky se zamyslis zda je vše úplně v pořádku. Pokud sis dobře přečetla můj příspěvek, tak ti nemohlo ujít že neřeším ani tak prachy jako princip, který je mimo me chapani. A takové ty řeči že ať si mamka dělá co chce jsou sice fajn, ale až bys zjistila že tvoje mamka dala vše co měla jen tvému sourozenci bez nějaké příčiny tak bys asi taky pěkně protáhla obličej a ještě by ses to dozvěděla od cizích.
Vše jsem nečetla, omlouvám se. Ale tedy že to nezáviděníhodná situace.
Asi ji k tomu vedlo prostě že s ní neprestrihla pupeční šňůru a má ji radši, bohužel, prostě je pro ni víc.
Je mi to líto a věř že nejsi jediná, moje mamka nedá na mého bráchu dopustit, to mu bude 40, nemá vlastně nic, neplatí ani bydlení, prej občas koupí jídlo a je toho mraky.
Asi nezbyde než se s tím smířit a přijat to. A doufat, že sestra matku z bytu nevyhodí až se jí nebude hodit, snad si tam dala matka aspoň to břemeno doživotní.
Pevné nervy 😉
@zuzineckah právě po bezdětném strýci v budoucnu. I když i on přemýšlí že to přepíše na jedno z mých dětí. On nechce aby se k dědictví dostal jeden bratr tak hledá možnosti jak to udělat. I tchýně to prepsala hlavně kvůli tomu.
Tohle by mě bolelo. Nemyslím, že bych pak dokázala získat zpátky důvěru. Jestli to jde, zkus si a mámou promluvit, zeptej se, proč jste si nesedly všechny tři a neprobraly to. Sestře to takhle vyhovuje, proti tobě je asi lemplovitějšího charakteru, ty jsi za tu schopnou a šikovnou, třeba se vůči tobě cítí v nevýhodě, protože sama toho moc nedokázala, takže to teď bere, jako že ty se o sebe postaráš. Ale s mámou zkus hodit řeč, jinak to v sobě budeš nosit pořád, budeš přemýšlet, proč jste si nemohly promluvit a proč tě takhle obešly.
@domca1991 A maminka v byte zije a bude zit spolecne se sestrou, ktera je zatim bez rodiny? To mohl byt mozna duvod, proc uprednostnila sestru. Nebo treba uvazuje, ze vy jste na dluh s manzelem dva. Neobhajuju
matcino rozhodnuti, je nespravedlive. Ale zivot spravedlivy neni. Jen ma mozna pocit, i kdyz treba neopravneny, ze sestra potrebuje jeji pomoc vic.
ahoj, ja si myslim, ze to ti rodice jenom nedomysli. chteji, aby se mely obe deti stejne dobre. tudiz kdyz ty jsi samostatna a zajistena tak se zameri na to, aby se mela dobre i segra. mozna ji ani nedochazi, ze je to na tvuj ukor a.pekne nespravedlive! mozna bych napsala nekam do bezplatne pravni poradny nebo i zasla na pokec za pravnikem, jestli se s tim.neda neco delat. nez to resit na mk, kde jsi jeste za tu spatnou , ze se ti to nelibi 😞
hlavne majetky se maji vyporadat jeste za zivota at jsou vsichni domluveni a spokojeni. tak to udelala nase babi. a jsme vsichni v klidu. zato manzelova babi to taji a dela tim jen zle. moje zkusenost!
@domca1991 Ahoj, já Ti chci vyjádřit podporu, naprosto chápu Tvoje pocity. Máme v rodině něco podobného. I podobný průběh... ala zvažujeme přepsat nemovitost na sourozence, jdeme se poradit s právníkem. A najedou je to přepsáno a ostatní nemáte co mluvit do cizího majetku. Přitom ten zvýhodněný byl spíš problémový oproti ostatním.. jak to čtu u jiných, prostě kdo je šikovnej a samostatnej, tak ostrouhá. (přitom u nás ten zvýhodněný je taky šikovný, jen měl trošku divočejší pubertu, a rodiče mají di teď strach, jak by platil hypo. Takže radši mu nemovitost dali, a hypo ať si platíme my ostatní (odpovědní blbečci). A jsme tedy všichni zajištění, čistý happy end 🙂))
Nevím, jestli jsem to správně pochopila, ale mám za to, že pisatelky maminka bydlí ve svém bytě, kde s ní dlouho bydlela i její mladší dcera, a dceři přespala jiný byt, který si ona zrekonstruovala a bude v něm bydlet buď sama nebo později s rodinou. Asi by mě to taky trochu nakrklo, ale přijde mi to tak, jak už tady někdo psal. Maminka to bere tak, že starší dcera je zajištěná, má svůj byt a svou rodinu. Upřednostnila tedy "slabší" dítě. Nejhorší mi na tom přijde to, že si to všechny tři spolu nevyříkaly. Ale najímat právníka, aby našel cestu, jak zvrátit rozhodnutí maminky, mi přijde hodně za hranou. Stejně tak chtít po ní, aby se kvůli penězům pro starší dceru zadlužila. Celkově mi prostě rozum nebere, jak se navenek spokojená rodina dokáže rozhádat kvůli dědictví. A to ani tak nemyslím případ autorky diskuze, jako ostatní zde popsané rodinné story.
U nás je to spíš naopak. Naši už teď řeší, jak vypořádají mně a bráchu. Mají velký barák s velkými pozemky, loukami, poli, lesy. Bydlíme s rodinou 100 km od nich ve svém, máme k životu to, co potřebujeme. Plánuji se svého podílu vzdát ve prospěch bráchy, který bydlí ve stejné vesnici jako rodiče a předpokládám, že to bude on, kdo se o ně ve stáří postará. Ale doufám, že tohle budeme řešit za hodně dlouho.
domca1991
Bude to znít asi dost blbě ale pokud se máte jaktakž dobře, snažíte se a nemáte velké problémy s penězi a leccos si zařídit, nečekala bych asi nic. Ze zkušenosti vím, že nejvíc se dává těm, co lžou, tzv. plakají jak nemají peníze a dluhy a jak je svět zlý a nespravedlivý a jako rodič asi mají pak zkresleneé myšlení, že když problémové dítě něco dostane, pomůže mu to, opak je pravdou ale rodiči to moc nevysvětlíte, taková opičí láska no.
Jednou jsem to taky zkusila si tak hezky postěžovat na život a jak nemám lově - to jste měli koukat jak na to rodiče slyší...až mě to šokovalo, jak snadné to bylo ale na to člověk musí mít žaludek...A co si budem povídat, nikde sem nezažila úplnou rovnost a spravedlnost všech sourozenců.
Rozhodně chápu vaše pocity a jsou na místě.
@mlynkova85 přijde mi to hodně daleká úvaha teda🤨on neplánuje mít rodinu? A víte jistě (včetně jeho), ze pokrevní potomek mu někde neběhá??😉Víš jak to bývá, ticha voda... Ty důvody mi přijdou spis alibistické než rozumné, tedy ze strany tchyně myslím...
@domca1991 Ahoj, moc mě mrzí jak se k tobě obě zachovaly. Úplně tě chápu, jak se cítíš. Nejlepší by ale asi bylo si o tom s mámou v klidu promluvit a říct ji, jak se cítíš. Že to možná nemyslela zle a chtěla ségře pomoc ale neměly to dělat takhle za tvými zády atd. Pak bych to hodila za hlavu a už se k tomu nevracela ikdyz to asi nepůjde snadno... Držím palce, ať si vše vysvětlite
Jo a ještě pro všechny co jste tu psaly, že byste kvůli penězům/majetku nerozbijely vztahy a že každý může se svým majetkem naložit jak chce... Základatelka diskuze by asi neřešila, kdyby se její máma rozhodla peníze darovat charitě, byt prodat a cestovat nebo cokoliv jiného co by neuprednostnilo její sestru před ní samotnou. A se závisti a chamtivosti to podle mě nemá nic společného. Já si neumím představit, že bych darovala jednomu svému dítěte vše a dalším dvěma nic. To se prostě nedělá, není to slušné ani správné...
@evaamy Zfalsovali podpis babicky. Kdyz se vse zjistilo, barak uz byl tajne prodanej. Z penez byl uhrazeny obri dluh, ktery nadelal jeden drogove zavisly vnuk. Takze babicka by teoreticky sice mohla vse napadnout u soudu, ale ona stara, nemohouci a stejne vnitrne chtela jedne dceri a vnukovi fetakovi pomoci z dluhu. Druhy syn nedostal nic. Barak uz cca ve svych 55 napsala na dceru.

@domca1991 Normalne zajdi za segrou, pokud uz je to prepsane, tak mamka s tim nic nezmuze, zeptej se ji na to. Ze ti mamka prislibila, ze to vyresite, az to bude prepisovat, co ty, aby to bylo fer.
Rekla bych to, jak to vnimas, ze ti to prijde lito a mrzi te, ze ten byt dostala jen ona, tim padem financni pomoc. Jak to ona vidi.
Bohuzel i u nas, at se mamka snazily s tetou promluvit v dobrem, byly ony ty zle, spatne, ze jen zavidi, jde jim o penize. Coz neni pravda, jen se dozadovaly toho, na co mely pravo jako sourozenci. My mamku videli, jak ji trapi to, ze se znicily vztahy v rodine.
Jeste jsem nikdy nevidela sourozence, ktery by druhemu jen tak neco nechal takto majetneho a poplacal ho rameni, at si to necha, ze on nic nechce pro svoji rodinu. Pokud se sourozenci staraji oba stejne, maji stejne vztahy s rodici atd. A je uplne jedno, zda u nich bydli ci ne.