Děti u tatínka, nepřivezl je podle domluvy

jancazao
2. črc 2017

Maminky, chtěla bych vás poprosit o názor. Jsme s otcem dětí už rok od sebe. Děti jsou u tatínka každý druhý víkend. V podstatě bez problémů se domluvíme. V pátek když si bral dceru ( syn je u jeho matky už týden ) se mě zeptal, jestli by si je mohl vzít teď na ty svátky. Řekla jsem že ne, byla jsem týden v nemocnici a deti celou dobu neviděla. Dnes mi napsal sms, že je přiveze zítra odpoledne. Měl je přivést dneska večer. Nezvedá telefon. Co vy na to?

rebe
2. črc 2017

Pokud je každý druhý víkend jeho veškerý styk s dítětem, připadá mi to tragicky málo. Nedovedu si představit, že bych něco takového svým dětem provedla. V podobné situaci bych se snažila využít volných dní k odpočinku po návratu z nemocnice, vždyť je to i pro tvoje dobro, proč by ses o ně měla starat pořád jenom ty, když jsou i jeho?

jancazao
autor
2. črc 2017

@rebe děkuji

hrasek15
2. črc 2017

To ne bych chápala, pokud bys měla něco naplánovaného. Ale pokud jde jen o to, že ty jsi s dětmi trávila málo času, uvědom si prosím, že otec tvých dětí s nimi tráví 4 dny v měsíci. To je sakra málo. Napsala bych mu sms, že má děti přivézt dneska, jak jste byli domluvení, že se domluvíte na ty svátky...

victress
2. črc 2017

nejsem ve tvé situaci ani neznám otce dětí, jak se chová za jiných okolností, ale mně osobně by vadilo už jenom to, že poruší naši dohodu ohledně vrácení dětí...prostě má je vrátit v sobotu večer, tak je vrátí a pak se můžeme domlouvat na dalších dnech, ale mám dojem, že s tebou chce trochu manipulovat, kam až mu dovolíš zajít, když mu teď projde půlden, příště je vrátí o den později atd.. k čemu jsou potom ty dohody od soudu, když je nebude dodržovat?

@rebe každý druhý víkend mně přijde standardní frekvence, znám hromadu rodin, kde otcové své děti nevídají roky, měsíce, týdny atd. nebo je vídají na PÁR dní v roce....

@hrasek15 pokud mu ty 4 dny připadají málo, může si zažádat soudně o úpravu styku, ne?

zajímalo by mě, jak to je, když matka umožní styk otci s dítětem i mimo dny, které má určené soudně a dítěti se něco stane, kdo má zodpovědnost? Matka, která je z právního hlediska měla mít v ten moment u sebe nebo otec, se kterým fyzicky v ten moment byly?

rebe
2. črc 2017

@victress To, že jsou rodiny, kde je to ještě mnohem horší, podle mě rozhodně neznamená, že je to v pořádku. Nedodržení dohody by mě taky nepotěšilo, ale proč v tom hned vidět manipulaci? Co když právě dítě se svým tatínkem prožívá báječné dobrodružství někde mimo signál? Moje děti vídají otce jen o víkendech, protože opravdu hodně pracuje, a přežít ten týden bez něj je pro ně šílené, pořád se po něm ptají a o víkendu se od něj pak nechtějí odlepit. Když náhodou přijde domů ještě než usnou, skáčou mu po hlavě a nadšením nemohou usnout. Stáhnout jim to ještě na polovinu by bylo dokonalé mučení. Tady přece nejde o boj rodičů proti sobě, ale o ty děti...

jancazao
autor
2. črc 2017

@hrasek15 děkuji. Naplánováno mám. Asi jsem k nim hodně připoutaná. Byla jsem zvyklá s nimi být denně. Víkendy mi nevadí.

rebe
2. črc 2017

@victress To myslíš vážně? Jestli matka nese za děti zodpovědnost, i když jsou s otcem víc, než je soudem nařízené minimum? On není žádná paní na hlídání, on je rodič úplně stejně jako máma! Proč by se rodiče měli kvůli všemu obracet na soud, když se mohou normálně jako dva dospělí lidé domluvit? Pak nemají být soudy zasekané, když by měly řešit i to, jestli si otec může vzít své děti na svátky..

j.a.n.i
2. črc 2017

@victress A jak by se tobě líbilo se se svými dětmi standardně stýkat 4 dny v měsíci? To by byla bomba, co?

rebe
2. črc 2017

@jancazao Já si dovedu představit, jak šíleně náročné to musí být, najednou zůstat doma bez dětí. Dcera právě odjela s manželem na dva dny rybařit, takže momentálně s tebou soucítím opravdu velmi intenzivně. Jsou jí 3,5 a nejsem zvyklá ji u sebe nemít přes noc. Ty ale určitě víš, co pro tvoje děti jejich táta znamená, co pro ně znamená být s ním a co je v dané chvíli nejdůležitější. Určitě víš, jestli mu můžeš věřit, že se o ně postará, nebo jestli je potřeba ho kontrolovat. Ať je to sebevíc těžké, věřím, že všechno dobře zvážíš a dokážete se domluvit tak, aby to bylo to nejlepší pro děti. Když je nejhůř, chce to kýbl zmrzliny v mrazáku 🙂

jancazao
autor
2. črc 2017

@victress tak nějak to cítím. Když jsem byla v nemocnici, tchýně děti hlídala. Mám ji ráda a vím, že se o ně skvěle postará. Jenže bez toho, aby se mě zeptala, odhlásila syna ze školky a vzala ho k sobě. Toho jsem neviděla už 14 dní.

jancazao
autor
2. črc 2017

@rebe bohužel zrovna zodpovědnost za děti ohledně dodržování léčebných nařízení od dětské doktorky jsme nedávno řešili. Ta mi řekla, že za to dodržování jsem odpovědná já, když jsem s dítětem u ní byla. Příště prý může zavolat sociálku.

victress
2. črc 2017

@rebe ptala jsem se, kdo nese právní odpovědnost v případě,kdyby děti byly s otcem mimo soudem nařízené dny a dětem se něco stalo-úraz atd.

@j.a.n.i ale tady se neřeší, jestli je to moc nebo málo, takhle to mají určené soudně a otec může zažádat o úpravu styku, ne?

rebe
2. črc 2017

@jancazao Tu sociálku jako na tebe? To mi připadá na výměnu doktorky, lidsky přemýšlející člověk přece musí pochopit, že nastavování péče po rozchodu rodičů je hodně náročné období, v němž od svého okolí potřebuješ pomoc a podporu, a ne výhrůžky ☹ Většina věcí je podle mě hodně řešitelná mluvením, i otec přece nejspíš nechce děti nějak ohrožovat, ne? Určitě bych všem řekla, co mi vadí, a trvala na tom, že rozhodující rodič jsi ty, ale chtěla bych i slyšet pohled druhé strany. Tchyně mohla vzít syna ze školky třeba proto, aby se mu mohla víc věnovat a on lépe zvládl odloučení od tebe například...

rebe
2. črc 2017

@victress Snadná odpověď, pokud nebyla rodiči odebrána rodičovská práva, nese za dítě i zodpovědnost.

jancazao
autor
2. črc 2017

@rebe ona to doktorka myslela jako že mu mám domluvit a když nebude dodržovat to co řekne... Chtěla jsem si ho nechat a poslat ho k tatínkovi další víkend. Měl hnisavou anginu a píchlé ucho ve čtvrtek. V pátek s ním tatínek opékal špekáčky, v sobotu šli do supermarketu a v neděli do lesa na procházku.

ivular
2. črc 2017

@jancazao Takže ten styk máte upravený soudně?
Každopádně já bych se asi řídila dle těch dětí. Pokud bych měla pocit, že děti s tím prodlouženým stykem nemají problém (či si jej dokonce užívají), pokusila bych se to skousnout.
Pokud bych ale tušila, že děti chtějí zpět domů a toto je proti jejich vůli, podnikla bych nějaké kroky, aby děti (v lepším případě) vrátil, či (v horším případě) se o podobný tah příště už nepokusil.

panickatlamicka
2. črc 2017

@jancazao brala bych to z jeho strany jako pokus o domluvu, mozna ma obavu, ze kdyby to nerozsekl sam, tak budes nekompromisni....odepsala bych jen „ok, tak zitra. Detem pusy. " i presto, ze by se mi to nelibilo. Pak bych s nim zkusila promluvit, at jste spokojeni vsichni.

mammoth007
2. črc 2017

Asi jsem zla, ale z me zkusennosti, je tohle neomluvitelne. Vsechno je o dohode. Pokud muj ex chce deti, tak rozhodne nedelam naschvaly, ale kdyz reknu ne, znamena to ne. Po tom, co od nas odesel, udelal neco podobneho, proste mi oznamil, ze dnes mi je nevrati a hotovo. Jednou jsem je takhle nevidela tri tydny. Snazil se me takhle trestat a daval mi sezrat, ze nemuzu nic delat. Od te doby, co mame styk soudne nastesti seka latinu, rekla bych, ze vi, ze bych to jen tak nepresla.

puresin
2. črc 2017

@jancazao Na jednu stranu je kazdy 2. vikend zalostne malo, neumim si predstavit, ze bych svemu muzi a detem nekdy neco takoveho udelala. Spis bych se mu snazila vyjit vstric - to, ze chce s detmi travit vic casu nez "musi", je dnes totiz bohuzel nadstandart.
Na druhou stranu je pro me nepripustne, ze bychom se domluvili na konkretni den a cas setkani a on by jen poslal sms, ze smula, ze az zitra, a pak prestal komunikovat. To si koleduje - kdybys mela mstivou povahu, mohla bys to nahlasit jako unos. Ale to je samozrejme extrem a odnesly by to hlavne deti. Kazdopadne to prehnal, promluvila bych si s nim, ze mu muzes vic vychazet vstric, ale tohle se nesmi opakovat, nebo to bude mit presne opacny ucinek.

jezz1e
3. črc 2017

@mammoth007 Tohle je podle mě trochu typické souzení ostatních podle své situace - Tebe Tvůj ex "trestal", tak to tak musí dělat i ostatní. Přitom v tomto případě si opravdu může jen otec chtít s dětmi užít prázdniny a umožnění styku opravdu jen 1x za 14 dní v podstatě podle mě trestá matka otce..
@jancazao Snažila bych se situaci nehrotit. Tobě se stýská, protože jsi byla v nemocnici, on je má jednou za 14 dní na dva dny. Asi se mu taky stýská a chtěl by s nimi být víc. Ale samozřejmě záleží, jak spolu obvykle vycházíte, zda jinak dohody dodržuje atd.

Co se soudem schválených dohod týká - primárně by se měli domluvit rodiče. Je smutné, pokud to nedokáží a končí u soudu (na soudě dělám a když čtu ve spisu, jak se k sobě, potažmo k dětem, občas kvůli úpravě styku chovají, zabavila bych jim to dítě nejraději oběma). Soud v takovém případě určuje jakési minimum, které mají dodržovat. Samozřejmě pokud bude soudní úprava víkend 1x14 dní a rodiče se po čase domluví, že dítě bude týden u jednoho a týden u druhého a něco se stane, rozhodně z toho nehrozí vůči rodičům nějaká sankce a je to jen chválihodné.

konik_mischel
3. črc 2017

@mammoth007 promiň, ale kde bereš tu jistotu, že jsi to ty, kdo má právo veta? Že , jak píšeš, když řekneš ne, tak ne? Možná ti tím naschválem chtěl bývalý ukázat jak takové " když řeknu ne, tak ne" vypadá z druhé strany. Omlouváš to tím, že on taky odešel a neptal se, ale to je věc tvoje a jeho ,ne dětí. Nevím proč lidi, co spolu x let žili nejsou schopni se dohodnout jen a pouze na tom, že jsou rodiče a to oba a chovat se podle toho.

konik_mischel
3. črc 2017

@jancazao chápu, že se ti po dětech stýská, s tchýní bych se sešla, poděkovala za hlídání a požádala ji, aby ti příště až bude chtít děcko odhlásit ze školky nebo změnit plán oproti vaší dohodě zavolala a dohodli jste se na něčem jiném. Bývalému bych napsala sms, že není v pořádku, aby ti nezvedal telefony a že tento způsob řešení nějakého nesouladu nebudeš akceptovat. Navrhla bych schůzku, promluvte si v klidu. Chápu, že tě to naštvalo - právem, na druhou stranu dokážu pochopit, že když se dospělý chlap musí dožadovat bývalé ženy, aby mu půjčila jeho vlastní děti a ta mu bez omrknutí oka napíše ne, chápu, že je naštvaný. Co společný výlet s oběma rodiči? To, že jste rozvedení přece neznamená, že nemůžete jako rodina podniknout třeba výlet společně? Rodiče jste a budete přece pořád.Zkuste to, myslím, že děti budou mít radost, čas o státním svátku strávíte s dětmi oba, možná bude čas i na klidný rozhovor...

jancazao
autor
3. črc 2017

Mě hlavně vadí, že to neřekne trochu dopředu, říkám mu to pořád.

jezz1e
3. črc 2017

@jancazao Tohle mi ale u chlapů přijde normální 😉 Oni nikdy neřeknou dopředu něco, o čem se domnívají, že to vyvolá konflikt. Takže ano, následně to konflikt vyvolá a jim se potvrdí jejich teorie. A už jim nikdy nevysvětlíš, že kdyby to řekli včas, konflikt by nevznikl (a přiznejme si, on by asi stejně vznikl). S tímhle je podle mě lepší tak nějak počítat a nenechat se tím moc rozhodit, což samozřejmě neznamená, že na partnera taky furt neapeluju, aby vše se mnou řešil včas...

jancazao
autor
3. črc 2017

@konik_mischel jsem podle něho hloupá a říkal mi to i před dětma. Právě na těch domluvách to vázne. Nikam kde je on nechci, necítím se dobře. Chci aby byl s nimi, ale taky je chci mít u sebe.

jancazao
autor
3. črc 2017

@jezz1e máš pravdu. Vyřizoval dětem pasy. Když jsem se ho zeptala, kam a kdy pojedou, tak řekl, že si je vyřídil kdyby někam jeli.

ilonne
3. črc 2017

@jancazao tak pokud je priveze tak jak ti napsal v sms, nevidela bych v tom zadnou tragedii. Teda promluvila bych s nim o tom, ze takhle ne, ze by mohl zavolat a domluvit se predem, ale nehrotila bych to. Jinak se pridavam k tem, kterym 4 dny v mesici prijdou zalostne malo. To ze jsi byla v nemocnici chapu, ale nevidim to jako vazny duvod k tomu, aby si deti nevzal. Treba pro ne mel pripraveny super program a ty by jsi si alespon.odpocinula. Jinak soudni uprava styku je podle me krajni reseni a reseni v tom smyslu, aby v papirech bylo neco napsano, nicmene primarne by se meli rodice domluvit mezi sebou a to hlavne ke spokojenosti deti.

ivular
3. črc 2017

@konik_mischel Jestli to dobře chápu, tak styk je stanoven soudně, tudíž právo veta má každý z obou rodičů, pakliže ten druhý rodič navrhne nějakou změnu oproti rozsudku. Zkrátka dohoda rodičů o změně rozsahu styku (byť jednorázovém) samozřejmě možná je, nicméně jen za předpokladu, že s danou změnou OBA rodiče souhlasí.

fallingstars
3. črc 2017

Ono taky záleží, jak jste schopni se vy dva dohodnout. Píše se tu, že pokud jsou otci čtyři dny málo, může si požádat o úpravu styku. Já s takovým tatínkem žiju a musím říct, že ano, požádat si může, ale pokud je maminka proti, je ten boj s českými soudy velmi nerovný, bohužel...takže záleží, zda je u Tebe primárně ochota dávat mu děti častěji.
U nás je také maminka ta, co určuje, kdy děti k tatínkovi smí a kdy ne, a řeknu Ti, kdo tím trpí nejvíc - děti. Když nám sami od sebe řekli, že by u nás chtěli být mimo určený čas, a pak to zavolali mamince, tak jsme taky slyšeli, že ONA přece jasně řekla, že ne...bylo mi stydno. Třeba to není Tvůj případ a nevím, kolik dětem je, ale příště bych se zeptala nejdřív dětí, jak by si to přály, a pak se na variantě schůdné pro všechny domluvila s jejich otcem. Já si dovedu představit, že je těžké být bez dětí, ale v takové situaci je podle mě úkolem rodičů upozadit sebe a své pocity ve prospěch dětí...

hrasek15
3. črc 2017

@victress to jako vážně? Dneska dva dospělí lidé nemůžou mezi sebou komunikovat napřímo a musí s každým prdem běhat k soudu? Pokud mám v hlavě mozek a s bývalým je slušná domluva, nevidím důvod, proč mám běžet k soudu kvůli 2 dnům...