Dítě na cestě, hypotéka, bez řidičáku

kulihrasekzeleny
30. srp 2016

Ahoj holky,
potřebuju radu nebo názory ostatních co si o tom myslíte. Čěkáme mimčo, máme hypotéku na byt a nemáme řidičák. Od té doby co jsem těhotná poslouchám řeči od rodiny, že bez řidičáku budeme vyřízení. Bydlíme v jiném městě než zbytek mé rodiny. Takže když je oslava nebo jdemena návštěvu jedeme autobusem. I gynekologa mám v jiném městě. A jak to budem dělat s malým? Všude tahat kočár? atd... Byt nemáme zrekonstruovaný, takže chceme stihnout udělat aspoň nové podlahy, vymalovat celý byt, zařídit pokojíček a trochu zpravit kuchyň. Snažím se šetřit, ale zase nějaká závratná suma to není a chci aby nám zbylo i něco do zálohy pro malé. Přítel o řidičáku mluvil, že by jsme ho vážně potřebovali. Ale z ježdění nadšený není. Říkal, že by se bál. Takže moje otázka zní mám se vykašlat na opravy bytu aby si přítel udělal řidičák? Opravdu je to taková katastrofa bez auta? A další problém je, že když udělá papíry na auto mít nebudeme v žádném případě. Přítel zase tolik nevydělává nemluvě o tom kolik stojí benzín pojistka atd.. Na to mi bylo řečeno od mamky noa co, však auto si koupíte později... Kdy? třeba za 2 roky.. bla bla bla

maximys
30. srp 2016

Já bych se na řidičák vyprdla, pokud stejně nebudete mít auto... Pokud ty peníze teď potřebujete jinde, tak je to fakt na houby. Navíc se začátku je potřeba fakt intenzivně řídit, jinak je to zbytečný. S prckem se přece dá cestovat i autobusem, je to teda určitě složitější (navíc když je potřeba odjet někam akutně, jako třeba na pohotovost, tak jste odkázaní na bus nebo na sanitku či pomoc kamarádů nebo sousedů) ale dá se to zvládnout. A kočárek přece není jediný dopravní prostředek pro miminko 😉 dá se nosit v šátku nebo nosítku, a tím uvolnit ruce na nošení věcí nebo tak... Auto je teda opravdu skvělý pomocník, ale pokud nemáte ani jeden řidičák a navíc ani možnost pořídit si auto, tak bych se do toho řidičáku teď nehrnula (ale nikdy nevíš, podaří se vám koupit auto dost levně, někdo vám ho daruje nebo tak... ale pokud by nastala tahle situace, tak řidičák máš tak do dvou tří měsíců hotovej...)

mapita
30. srp 2016

To je blbost, pokud nebydlíte někde na konci světa, ale ve městě, tak se to bez auta dá zvládnout. My bydlíme na vsi, kde není ani obchod, hospoda, nic. Rodina a lékaři 30km daleko, nejbližší obchod 8km. Jezdím všude vlakem a až se nám mimi narodí, plánuji to tak dál - dítě hodím do šátku nebo nosítka a na záda batoh. Je fakt, že auto máme, já mám i řidičák, ale stejně ho nevyužívám, protože manžel s ním jezdí do práce (nemá spojení vlakem ani autobusem).
Osobně si myslím, že ve městě je auto luxus, ne standard.

sft
30. srp 2016

Nenech se ovlivnit ostatníma, jestli nechcete, tak si řidičák dělat nemusí. Podle mě je to blbost ted. Možná až na to auto budete mít nebo tak... Já s přítelem auto nemáme a on ho mít ani nechce... rodinu máme taky každej uplně jinde ale nijak nám to nevadí. jasně, mít auto je pohodlný, ale to je asi tak všechno... nehledě na to, že stojí prachy... jak se říká autem jezdíš na peníze a šetříš tuk, na kole jezdíš na tuk a šetříš peníze... tím, neříkám, že byste měli jezdit na kolech :D ale s tím autem i řidičákem bych ještě počkala, a pokud sebou netaháte moc věcí, je lepší se třeba i projít, alespon na zastávku nebo tak. Dodělejte si byt a co potřebujete, podle mě ten řidičák není až tak důležitej, zvlášt když nemáte auto. 🙂 A děti aspon nebudou po cestě busem tolik zlobit, protože budou unavený. ;) (rozhodně víc, než kdyby jeli autem)

zdenca87
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny ahoj, my máme s přítelem taky hypotéku na baráček. Brali jsme si ještě peníze navíc, ale za ně jsme "jen" vyměnili okna a kotel. Vnitřek domu zůstal v původním stavu. Taky chci než se malá narodí aspoň vymalovat. Já už jsem od tohoto měsíce na nemocenské, tak to bude hodně znát, že půlka jednoho platu chybí (naštěstí nám hodně pomáhají rodiče). Řidičák jsem si začala dělat už v březnu, to jsem ještě ani nevěděla, že jsem těhu (ale tušila jsem to 🙂). Dotlačil mě do toho přítel. Abych prý nemusela čekat, až přijde z práce a v klídku si dojet do krámu, k doktorovi.. Ale u nás je to zas lehčí v tom, že rodinu, doktora i obchody mám v místě bydliště a všechno tak max. 2 km chůze. Pokud v místě bydliště jezdí ty nízkopodlažní autobusy, tak si myslím, že se nemáš čeho bát. Do toho nastoupíš s kočárkem krásně. Autem spíš že je to pohodlnější no a máš to bez čekání na spoje. Podle mě je řidičák velká výhoda, ale pokud nemáte auto, nebo nemáte v plánu kupovat (vzhledem k financím) tak je asi zbytečný :/ To bych radši vrazila penízky do bydlení.

kulihrasekzeleny
autor
30. srp 2016

Holky děkuju! Šátek si plánuju určitě pořidit. A taky jsem jim chtěla dokázat, že to jde i bez auta. Jen mě štvou ty kecy, že všichni mají auto. Sestřenka, bratranec... Jenže ti nemaj hypotéku ani jeden. Jedni bydlí stále u rodičů, druzí v podnájmu. A další vydělávaj víc peněz doteď bydleli v patře u rodičů neplatili jim ani ťuk a teĎ si koupili byt. Já jsem od 18ti let odstěhovaná z domu chtěla jsem se osamostatnit. A teď jsem také na nemocenské takže žijem z jednoho platu. A taky jsem mamce tvrdila na co mu bude řidičák když nebude jezdit ani si to nebude mít kde procvičovat..nebudem mít to auto. To mi zas řekla ježišimarja bude jezdit později ( za ty dva roky třeba). Ty její názory mě někdy pěkně vytáčí ona myslí jen na prachy aby jsme byli lepší než ti ostatní 🙄

texetka
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny
Bydlíme na vesnici, řidičák mám, auto taky, ale neřídím. Řídí manžel a používáme auto jen na nákupy a výlety a pod.
Do práce, na kontroly na gyndu.. jsme jezdila a jezdím prostě busem a přesedám několikrát. Dá se to zvládat. Pediatra máme vybraného v centru sousedního města - cca hodina jízdy ids . Plánuji jezdit opět busem .
Pokud víte, že ted na auto nemáte peníze, tak ho prostě mít nebudete a budete jezdit jak jste zvyknutí, přinejhorším se dá přece zavolat taxík se sedačkou.
Nenechte si mluvit do života. Těšte se na miminko a budte v klidu

kulihrasekzeleny
autor
30. srp 2016

A když jsme byly oznámit těhotenství u našich, tak se zrovna i slavily narozeniny. Přišly tam nějací známí. Všichni už měli popité a ten známy (zrovna když jsem odešla na wc) ryl do přítele že do porodnice můžeme jet autem co rozváží pizzu. Pěkně blbý forek mrzí mě že jsme u toho nebyla. Přítel byl pak uplně nepřičetný. Takže zase jakože jsme debilové že nemáme auto

texetka
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny Kašli na to . Když an to zavedou řeč, řekni, že chápeš jejich obavy, ale že vy se nebojíte a auto nechcete . Tečka. Nebudete se o tom bavit a pokud chtějí oni, tak odcházíte .
Nechápu, proč by se vám měli jakkoliv vysmívat nebo vás shazovat, že nemáte auto.
Ano, auto je již bráno jako normální věc, ulehčuje život. Ale pokud na něho nemáte peníze a nechcete ho, tak co je komu do toho ? I bez auta to jde.

kulihrasekzeleny
autor
30. srp 2016

děkuji 🙂 já mám jen gyndu a obvoďačku v jiném městě (ještě z doby kdy jsem tam bydlela) a rodit tam pojedu taky. Nemocnice u nás není. Jinak máme všechny doktory ( polikliniku, medical centr atd.) A máte pravdu kašlu na ně je to naše věc! 🙂

zdenca87
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny nenech si do toho kecat 🙂 Mamině bych nějak rázně ale slušně ;) vysvětlila, že je to Váš život, tak ať Vám do něj nemluví ;) Že už jste velký a poradíte si i bez auta 🙂 Jinak, lepší je platit hypotéku a něco mít, než být celý život po podnájmech, platit někomu do kapsy a nic nemít. Dobře jste udělali, že jste si koupili byt. A věř tomu, že za dva roky, až byste si pořídili auto, už bys ani ty, ani tvůj chlap do toho auta nesedli.

maii
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny Se pis, ze se to da! Hele, ridicak si muzete udelat kdykoli, ale bez auta to fakt nema moc smysl. Je vzdycky dobry mit v zaloze nejkayho kamose, co by vas moh v pripade nouze nekam hodit, nebo nejaky treba mistni taxik. A jestli nekdo ma v okoli starou sedacku - vajicko, tak si ji kdyztak vemte/pucte pro jistotu.

Jinak nez se mimi narodi, tak bych si prave autem sjela nakoupit jidlo jako mouky, mlika, atd., at pak nemusite s miminem (a ty po porodu kor) tahat extra vahu, aspon teda nez se sehrajete, zvyknete.

Jo a ja mam ridicak asi od 18 a ridim denne az od 27, tj. 3 roky. No a jako zacatky byly docela krusny, bala jsem se, nekdom usel sedet vedle me, padly na to kondicni jizdy... takze jsem byla skoro jako zacatecnik s mokryma papirama. Neni kam spechat, autoskoly jsou a budou.

sft
30. srp 2016

To neřeš, dycky se najde nějakej pitomec, kterej do vás bude chtít rejt jenom proto, že to nemáte tak jak chce on nebo jak je zvyklej... Hlavně že to vyhovuje vám. ;) Ted by ses neměla stresovat a už vůbec ne takovýma blbinama. ;) Mimichodem ti závidím březnové miminko... já až budu těhotná tak ho chci mít taky v březnu. 😀 😵

texetka
30. srp 2016

@maii to je dobrá připomínka s tím nákupem. Je fakt, že bez auta si to ne vesnici ohledně velkých nákupů neumím moc představit. Takže pokud je nějaký kamarád s autem ochotný, vemte peníze a nakupte dopředu .
Já takto budu nakupovat léky pro psy, aby muž nemusel po lékárnách až bude malá na světě . To samé s nákupem velkých, těžkých věcí.
Prostě mít doma zásobu a budete mít klid.

cizinkaa
30. srp 2016

Pokud auto nemáte, taky bych se na řidičák vybodla... zatím by to byly vyhozené peníze.

blahova_andrea
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny vykašli se na řeči rodiny. dřív lidi auta neměli a taky vychovali děti a to bylo mnohem horší. kočáry velké, neskladné, autobusy jen vysoké, žádné nízkopodlažní s místem na tři kočárky. a taky jeli z dědin do města na nákup nebo k lékaři a přežili. tohle vše je jen o pohodlnosti. je to rozmazlenost dnešní doby. ano...auto je obrovská výhoda a pohodlíčko, ale na co řidičák, když auto mít stejně nebudete? jako nevyježděným vám ho pak stejně nikdo nepůjčí, takže jen vyhozené peníze. já si dělala řidičák až po prvním dítěti. všichni si ho dělali hned na škole. ale já byla z rodiny bez auta, sama jsem auto nemínila pořizovat, nebylo potřeba, nebyly peníze, tak na co? po deseti letech bych stejně musela znovu na kondičky, neuměla bych nic. osobně bych dala přednost hnízdečku než řidičáku, když na auto teď nemáte. nechápu, že vám ostatní raději nenabídnou pomoc. třeba odvoz z porodnice, jednou za čas vás vzít autem na velký nákup nebo nabídka pohotovosti kvůli lékaři. kurňa rodina si pomáhat a ne druhé psychicky rozebírat a podkopávat jim sebevědomí.
nikomu nic nedokazujte, nemáte to zapotřebí. jste samostatní, snaživí a co bude mít přijít, tak to přijde až bude čas. řešte vlastní potřeby a priority. ono fakt nemá cenu se srovnávat s někým, kdo žije jinak. podle mě je tedy přednější vlastní střecha nad hlavou než mít auto a bydlet zadara u rodičů 😝 to se to pak spoří a utrácí

sft
30. srp 2016

Ted mě napadá že maminka možná nechce být "terčem posměchu" když to někteří vaši příbuzní řeší, možná jí to přijde prostě blbý před ostatníma, kteří auto mají... nebo to tak možná vidí ona, ne že by se vám furt posmívali jen kvůli tomu, že nemáte auto, to si nemyslím. Ale kašli na to, co říkaj, bez auta už to zvládlo dost lidí a ještě dost zvládne. 😉

jozy2
30. srp 2016

Ahoj my sme taky neměli auto a všude jsem jezdila autobusem s maličkým jsem jezdila aj na plaváni 13km do jiného města a prežili sme.Jo a dokonce sme jezdili vlakem k našim na Slovensko (300 km) a to sme měli kočár,cestovní postylku,vajicko kufry a doted nechapu jak sme to mohli zvladnut🙂
Takze bych to neřešila ,ja mam řidičák a bojim se jezdit a dokážu pochopit lidi co se bojí.

sft
30. srp 2016

Já se taky bojím no, proto nemám řidičák. Přítel sice má, i na motorku, ale neplánujeme si auto pořídit. 🙂

kulihrasekzeleny
autor
30. srp 2016

@sft a co je dobrého na tom mít mimčo v březnu? :D

kacernice
30. srp 2016

My auto máme, ale jezdí s ním jen manžel do práce a já neřídím a vše krom velkých nákupů odjezdím busem nebo vlakem i s dětmi a kočárem. Znám víc rodin, co jsou úplně bez auta a nijak tím nestrádají. Bydlíme na vesnici dvacet kilomerů od nejbližšího města a všechno jsem si zařídila a odjezdila bez nějakých velkých problémů i bez auta. Pro člověka, co je bez auta zvyklý to taková katastrofa nebude 🙂 Nech je ať si melou, život s dítětem se dá zvládnout i bez auta. Navíc nás to nemůže lákat brát auto i na krátké vzdálenosti, takže hodně chodíme pěšky 😉

kulihrasekzeleny
autor
30. srp 2016

@maii kámoše už máme domluveného na odvoz do porodnice a obchod máme naštěstí 3minutky od baráku. Zatím nám to v ničem nepřekáželo nemít auto. Jen ty kecy. Dokonce i do zoo jsem jeli autobusem. To mamka čuměla :D

sft
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny No nevím, ten měsíc se mi líbí a navíc v rodině už jsou skoro všechny vicemene "zabraný" 😀 Asi se mi to nepodaří, ale chtěla bych mít dítě v březnu nebo květnu no. 🙂 Když to budou jiný, což asi budou, tak se zlobit nebudu. 😀

kulihrasekzeleny
autor
30. srp 2016

@sft s mamkou je to těžké ona je obkolepnýma lidma z vyšších vrstev a chce to mít taky tak. Já tam samozřejmě nepatřím, ale ona by si to přála. Prostě prachy prachy:/ i když jsem ji oznámila těhotenství její první reakce: A rozmysleli jste si to dobře? Propočítali jste si všechno? Zvládnete to? Uplně mě naštvala i když jsem to čekala. Už ji znám. Pak jsem ji to pěkně vyčetla hned se obraňovala, že myslí dopředu a prakticky. Za to přítelova mamka začla jančet hned nás obejmula pogratulovala 🙂

kika_21
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny Není to katastrofa, nemusíte -li jezdit s někým k lékaři. Jinak můžou přijet oni za vámi, kočáry jsou dnes lehké. Jezdím s dětmi běžně vlakem,nákup máme 5 km daleko, chodíme pěšky, nejmenší v kočárku.Nedělám to pravda celý rok a jsem na MD,tak mám čas.Problém by byl pouze pokud je jedno z dětí doma nemocné, pak ho musí hlídat starší. Ty naše cesty nás baví, máme z nich spoustu zážitků. Rodině jde asi hlavně o to, aby vás mohli vidět.

sft
30. srp 2016

@kulihrasekzeleny Přítelova mamka je taky mnohem pohodovější než ta moje no. 😀 Nevím jak to budu zvládat, ale určitě nějak jo. 🙂 Tak přeju hodně štěstí s maminou a s prckem. 😉

elvira
30. srp 2016

Já řidičák mám, auto věčně pryč, takže v podstatě nejezdím. Kecy jsem poslouchala taky, jak budu vyřízená s dítětem bez auta - malý má 6 a ještě se - díkybohu - nestalo, že bych se bez auta neminula.
Doktorku máme v místě, školku, školu, autobusy tu jezdí...
Jak už psal někdo výš - co z řidičáku, když nebude na auto - a mj. provoz auta stojí nemalé peníze.
A z porodnice se přinejhorším svezete taxíkem - nebudete ani první a určitě ne ani poslední...

lucyanek
30. srp 2016

Já bych teda bez auta nebyla ani týden. Každý máme svoje. Mám volnost, můžu si kdykoliv kamkoliv zajet, takže v podstatě nic není problém. A nemusím se někde tahat s kočárem a nákupem vlakem a ještě tam chytat bacily. Taky všechno mohu během dne zařídit, takže muž má o několik starostí míň. Já jsem na rodičáku, takže mám na to čas. Už od malička nesnáším čekání na bus, vlak, šalinu. Řidičák a auto mám od 18. Ale je fakt, že s manželem jsme blázni do aut, takže taková trochu mánie 😀 Každopádně bych se nikdy kvůli tomu, že nemá auto, neposmívala. Je to každého věc. Je opravdu plno maminek jezdících v busech, ale na to bych fakt já neměla.

jerou
30. srp 2016

Jak pisou ostatni holky. Ridicak bez auta nema cenu. Tak bych se na to vykaslala a koupila nositko. Je lepsi nez resit jizdu busem s kocarkem. Az bude auto tak ridicak udelas i ty s prckem. Dcera mela pul roku ani ne kdyz jsem sla delat ve svych 33 letech konecne ridicak. A v poho. Kazdy dneska ma auto nebo dve a na ty bez nej koukaj jak na exota. Ale da se to zvladnout. Drzim palce! 🙂