Dítě na nuda pláži

elzak
24. čer 2016

Dobrý den maminky,
ráda bych se vás zeptala, jestli některá z vás řešila podobný problém, nebo jaký je váš názor na mou situaci.
Mám 2,5 letého synka, kterého jednou za čas pohlídají manželovi rodiče. Mají ho rádi, on má rád je. Já už s nimi tak super vztah nemám, je to spíše jen formální záležitost, ale to je vedlejší.
Včera mi manžel nabídl, že by si mohli prarodiče synka dnes vzít na koupaliště. Problém mám však s tím, že oni jsou vyznavači nudismu a synka by brali na nudistickou pláž. Vůbec se mi to nelíbí, na nuda pláž bych nikdy dobrovolně nešla, ani ne, že bych se styděla, ale přijde mi to maximálně neestetické. Pohled na nahou tchýni a tchána si opravdu ráda odpustím. Přijde mi také pravdu hodně divný, aby synek chodil nahatý mezi cizími nahatými lidmi. Prostě si to neumím vůbec představit a nechce se mi do toho. Ani nevím, jak bych mu to vysvětlovala, že tam chodí lidi nahatý. Je to naše skoro každodenní diskuze, že ven nemůže utíkat nahatý 😊
Jinak bych mu ale samozřejmě koupání s babičkou a dědou ráda dopřála. Bohužel tchánovi s tchýni přijde zase naprosto normální nuda pláž a ťukají si na čelo, že chce někdo chodit, jak oni říkají, na 'textilní pláž'. Zajímá mě, jak to vidíte vy? Pustili by jste své dítě na nuda pláž? Je to jen moje osobní averze?

aklin
24. čer 2016

Mit tu moznost tak bych sla s ditetem na nudaplaz. Pokud je jeste takhle maly to vubec nevadi, horsi se starsim to uz je vice chapavejsi.

andelka
24. čer 2016

Já bych pustila. Na nuda občas chodím,rodiny s dětmi tam bývají,trochu divně se cítím já,oni ne. Většinou bývají trošku bokem,ve stinku,kdezto my spíš na sluníčku. 2,5 lete děti celkem ještě běžně běhají nahate i na běžných koupacích.
Jinak chápu,se známými,s rodinou bych na nuda taky nešla. S hodně dobrými kamarády se stejným přístupem jo,ale jinak mi vyhovuje že po sobě návštěvníci nijak nekoukaji.

achjonetusim
24. čer 2016

Utváříš soudy o nudismu daný výchovou, tvoje dítě je (ještě) nemá 😉 Co si o tom myslí manžel, syn nudistů? Sama bych na nuda pláž nešla ani za milion 😅 ale tchánovcům bych nebránila, dítě to nijak divně vnímat nebude pokud mu nudapláž nebudeš nijak názorově hodnotit. Ano, venku nahý být nemůže, není snad těžký mu kdyžtak vysvětlit že jsou místa kde nemusíš nosit plavky. Pokud se vůbec zeptá, třeba mu to v jeho věku bude připadat přirozený 😉 Pohled na dědečka a babičku zvládne taky, neuvidí nahatýho člověka poprvé v životě.

petrajurinova
24. čer 2016

Tohle je jen a pouze na rozhodnutí rodičů. Jde vždy o zvyklosti v rodině (té nejužší - rodiče+děti).
U nás nahota není tabu, neskrýváme se před dětmi ani děti před námi, klidně se před dětmi převlékáme, takže jak vypadá nahé tělo dospělého člověka vědí. Přesto na nudapláž nechodíme. Mi i manželovi prostě připadá, že veřejná nahota není nic co bychom chtěli praktikovat u sebe nebo dětí. Pokud by někdo z příbuzenstva chtěl děti vzít na nudapláž, řekla bych rovnou že si to nepřeji, protože to nezapadá do stylu naší výchovy.

achjonetusim
24. čer 2016

@petrajurinova Musím napsat zcela upřímně, že jsem si tvůj příspěvek už třikrát přečetla a začínám přehodnocovat můj názor 😉

elzak
autor
24. čer 2016

@aklin
@andelka
@achjonetusim
@petrajurinova
@achjonetusim
Děkuji vám za vaše názory! Pomáhá mi to otevřít oči a uvědomit si, co mi na tom vlastně vadí.
Ráda bych byla v názorech konzistentní, tím myslím, když s tím teď budu souhlasit, už to pokud možno neměnit (já vím, člověk nikdy neví, ale snad mě chápete...). Vidím to obdobně jako @petrajurinova. Ale zase na druhou strany, kdyby to mělo být za cenu toho, že se nepůjde s babičkou a dědou koupat, to mi přijde prostě škoda ☹

andelka
24. čer 2016

Myslím že teď je nejvyšší čas to rozseknout,2,5 lete batole bere věci jinak než třeba 5 lety předškolák.

elekthra
24. čer 2016

Já bych nebránila. Nuda pláže nevyhledavam, ale mně třeba šíleně vadí studený mokrý plavky a případné krkolomné prevlikani... Takže třeba doma na chalupě (na dvoře, kde odnikud není vidět) jsme s manželem i synem nahati ☺ a myslím, že se v pohodě dá malým dětem (pokud se ptají) říct, že děda s babi rádi chodí na jinou pláž než třeba my a že oni tam mít plavky nemusí, že jsou na každém místě jiná pravidla... Ale upřímně myslím, že žádné dítě není rádo moc oblečené - kor v těchto vedrech ☺😊

ducik
24. čer 2016

@elzak za mlada jsme na nudaplaz chodili. Deti tam vzdy fungovaly uplne normalne. Cim mensi, tim jim to je vic burt. Pokud se doma neschovavate treba i u prevlekani, nevidim duvod proc nepoustet 😉 je to zdrave a kdyz o nej prarodice stoji, je fakt skoda v tom branit.

urtica
24. čer 2016

Úplně v pohodě...proč neestetické? Lidské tělo je ta nejpřirozenější věc. Horší by to bylo s pubošem,ale jak bylo řečeno, malým dětem je to úplně šumák....

urtica
24. čer 2016

@elzak Já mám pocit, že hodně lidí vnímá nuda pláž jako synonymum určitého druhu exhibicionismu a z toho pak pramení předsudky....

pav_la
24. čer 2016

My na nuda pláže také nechodíme, ale zrovna teď jsme na dovolené, kde na jedné pláži je to tak půl na půl 🙂. Část lidí (včetně nás) má plavky a a část ne. Zrovna dnes kolem místa, kde jsme leželi, bylo hodně nahých. Našim dětem na tom nepřišlo vůbec nic divného (budou jim 4 roky), čekala jsem, že se zeptají, ale nic. My s manželem také nekomentovali. Je pravda, že doma také nahotu moc neřešíme, kluci nás vídají nahé. Záleží, jak to s nahotou máte doma nastavené vy.

brokovich
24. čer 2016

Mně na tom primarne vadi, že prarodiče (jak se zda) se odmítají přizpůsobit Vašim zvyklostem a ještě je shazují "tukáním na celo". Já nevidím důvod, proc učit male dite se někde exhibovat, byť to tak samo třeba nevnímá. Nahota je sice normální, ale to vykonání potřeby taky, a ani to neděláme verejne a hromadne. Doma jsme též liberální, nahota není tabu, ale telo není věc verejna. Tak to vnímám já.

ayenkas
24. čer 2016

Tak já chodím na nuda pláž ráda, dokonce i na společných dovolených s tcánovci🙂 Nepříjde mi na tom nic divného, já ty jiné lidi nějak extra nepozoruji (když to není výjimečně pěkný chlap - vtip)😀 Taky nám na dvůr nejde vidět a v bazénu se koupem bez plavek normálně. Dceři jsou tři a třeba u mořle na hotelové pláži se koupe nahatá a nediví se, že ostatní mají plavky a ona ne. Tak malým děckám to je úplně jedno. Trauma snad z toho mít nebude, předpokládám, že rodiče vídá nahé normálně, tak ví, jak vypadají dospělí bez plavek🙂 Takže já bych ho pustila.

urtica
24. čer 2016

@brokovich Jj, souhlasím s tím, že ťukání na čelo by mělo být pasé, ale fakt není rovnítko mezi nuda pláž=exhibice. Pobyt na nuda pláži nepovede k exhibicionismu u dítěte ani v budoucnu (tj k větě "proč učit malé dítě se někde exhibovat") a mimoto , jak už u bylo řečeno - takto malé děti většinou chodí nahé i na těch "textilních" plážích.
No a k tomu co je normální a co není . Nahota na nuda pláži normální je, nenormální by bylo, kdyby ho tahali nahého do obchoďáku.
Nicméně, ač zastánce souhlasím s tím, že poslední slovo by měli mít určitě rodiče a prarodiče by to měli bez řečí respektovat.

pamich
24. čer 2016

@elzak @aklin Souhlasím s Vámi 🙂 Když mé děti byli malé, tak jsme s bývalým mužem také jezdili na nudy pláž. Je to lepší když jsou malé, pak z toho mají akorát srandu a ukazují a ptají se, co to je. Já jsem se s dětmi i koupala ve vaně 🙂 A můžu říct, že nikdy jsem neměla s tímto problém.Dnes je synovi 11 let a dceři 9 let a můžu Vám říct, že se ještě s nimi ve vaně koupu 🙂 A nebo mi řeknou ;mami, my chceme jít s Tebou do vany 🙂 A vše je O.K.

pincola
24. čer 2016

@elzak když ti to vadí, tak není, co řešit. Ať pro jednou jdou na obyčejnou pláž a nebo to zakaž, nedělej nic co je ti nepříjemné. je to tvé dítě. Já za sebe bych to nedovolila. Viděla jsem jednou situaci na nuda pláži a cítila jsem něco hrozného, neumím popsat. Jen jsem procházela kolem, ale sama bych se tam asi i svlékla, nevyhledávám, ale přežila bych to. byli tam nazí lidé, jako na nudapláži a stála tam maminka s dcerou tak osmiletou a ta malá měla tu holou obnaženou buchtu, stála tam a neměla na výběr. Máma jí tam prostě vzala. Ať si tam chodí kdo chce, ale dítě bych tam nevzala zakázala bych to, protože dítě se samo nerozhodlo. Nebylo to rozhodnutí té holčičky, stála tam ta tu její holou postavičku se mohl podívat kdokoliv, všichni ti dědkové a ona musela koukat na pytlíky těch dědků, když to tak řeknu natvrdo. Pokud holka bude htít jednou chodit, je to její věc, ale jako máma bych nedovolila aby mi tam moje dítě někdo svléknul a takhle obnažil. Uplně jsem měla chuť přes tu holčičku hodit ručník a zeptat se jí, jestli spíš nechce jít támhle na houpačky, nebo na zmrzku. Ale máma byla prostě vyznavačka nahotin tak ta holka tam musela být taky nahá.

urtica
24. čer 2016

@pincola A jak víte, že se maminka té holčičky předem nezeptala, jestli tam s ní chce jít? Mně by to třeba v osmi letech bylo šumák...

alikam
24. čer 2016

Upřímně - nepustila bych. Nebo nepustila, prostě bych se zkusila dohodnout na jiné variantě, pokud bych byla v tvé situaci. Jasně, tohle je čistě můj postoj - proč omezovat i dítě.. Mějte mě za prudérní, konzervativní, ale mě by prostě byla nepříjemná ta myšlenka. Přehnaně úzkostlivé matky si trhají vlasy když mají třeba dát dítko k babičce, mě zase by se nelíbilo, pokud by ho bral někdo mezi nudisty. A ano, s nahotou doma souhlasím, a ani nudisté by na tak malém dítěti žádné psychické následky nezanechali, ale nevidím důvod, proč to lámat přes koleno- když existuje naprosto schůdná varianta-prostě normální koupaliště. A dítě bych ani o nic nešidila, pochybuji že by bylo nešťastné, že nemohlo na nudu.. Není to upírání ničeho, co by dítě potřebovalo/vyžadovalo/toužilo po.. Já bych je poprosila, aby šli na normální koupaliště.

andelka
24. čer 2016

@pincola to je ale o přístupu rodičů,v určitém věku děti začínají cítit stud,i doma se chtějí převlékat osamotě,vyhledavaji soukromí,je to normální vývoj. Ale moji 4 a 6 letí bez problémů lítají po zahradě nahati a curaji venku u keře,a nemůžou pochopit že já nemůžu taky ( a být venku neomezeně neresic kam si odskočim,kdyz v horku hodně pijeme) . Pokud dítě někdo nutí,vypovida to o empatii rodičů,ne o nuda plážích a nudistech obecně .

japona
24. čer 2016

@elzak Nejsem sice vyznavačem nudismu, ale synka bych s prarodiči pustila. Synkovi to bude jedno, v tomto věku chodi deti nahe i na normální plazi. A ze by mel trauma z nahe tchyně? 🙂

anetka1701
24. čer 2016

Upřímně já sama navštěvuju nuda akce i nuda pláže, ale dítě bych tam nebrala. A už rozhodně bych ho neputila s tchánovcema. Prostě to tak cítím... Já sama jsem vyrůstala s rodiči kde se to neřešilo, před našima dětma chodíme nazí (my rodiče), koupeme se nazí v bazénu na zahradě všichni (nemáme rádi mokré plavky na těle), ale moje nahé dítě nikdo cizí neuvidí, dokud si to nebude dítě samo přát až bude větší... Já bych je ani nenechala nahé běhat na veřejných místech (bazény, pláže), prostě se to nehodí...

majkoz
24. čer 2016

Pardon, nečetla jsem diskusi. Ale 2,5 dítko klidné pustit. Nevidím důvod proč ne. Naopak jsem měla problém navlíct synovi plavky na veřejném koupališti(tč 4,5 roku), prostě mu to bylo divné
Že je Nuda rejdištěm úchyláků...focení nahých dětí....snad máme každá svůj zdravý úsudek;) a víme, co kde hrozí a v jaké míře

kacca11
25. čer 2016

Jako dite jsem chodila s rodici na nuda plaz a prislo mi to super, spis mi to hodne dalo a navic to je i zdravejsi nez pak byt v mokrych plavkach. Ja bych tedy nic nenamitala. Dneska uz bych asi mela zabrany, ale pro dite mi to prijde skvely.

Nesetkala jsem se s tim, ze by se nekdy nekdo choval na nudaplazi nevhodne nebo dokonce fotil. Naopak mi prijde, ze nudiste nic moc neresi a nikdy na nic blbe necumi, neresi zadne vzhledove odchylky apod. Naopak na normalni plazi vzbudi pozornost snad vsechno, vzhled, posunuta podprsenka od plavek apod. Spis jsem mela s nevhodnym chovanim zkusenost na normalni plazi.

hadroslava
25. čer 2016

Skoda, ze resis par nahych lidi, na ktere se ani ty nebudes muset koukat. Skoda, ze resis zalezitost, ktera tvoje dite nijak nepoznamena (nebo mi ukazte dite, kteremu byly nalezite vysvetleny zvyklosti nudaplaze a presto ma obrovske trauma, rikam trauma, ne neprijemny zazitek se starou pani s velkym bobrem). Tvoje dite ma sanci ziskat super zazitky s prarodici, ne vsichni by si troufli vzit decko k vode. Pritomnost nebo nepritomnost plavek je jen detail a tvuj problem, ktery si ty nosis v hlave, tvemu diteti je to sumak, ono by si rado uzilo cachtani se ve vode. Diky pruderni matce bude asi drepet doma, protoze pohled na naha tela by v nem dozajista probudil nejakou chorobu.

hadroslava
25. čer 2016

@pincola srovnavate 8 a 2,5 lete dite. Usmevne.

kacca11
25. čer 2016

@pincola nezlob se, ale to mi fakt prijde prehnane, tva reakce, uplne silene vyjadrovani... Uf, sila.

brokovich
25. čer 2016

@hadroslava ale tazatelka říkala, že chce byt konzistentni ve svem postoji, takže tchanovci budou chodit na nuda stále a jak pak vysvětlit, že teď už s nima děcko nemůže. protože je starší? 😒

@kacca11 někdo říka buchta někdo pipina, to snad není nic sileného. Každý se vyjadřuje, jak umi. 😉

urtica
25. čer 2016

@brokovich No a co to pak nechat na tom dítěti??

kacca11
25. čer 2016

@brokovich ja to znam jako vyraz svou vilgarnosti srovnatelny s tim slovem na P nebo na K