icon

Dočasné bydlení u rodičů 😞

malatralala
4. pro 2015

Krásný den všem.
Vůbec nevím jak mám začít, je to dlouhý příběh. Každopádně jsem se musela vzdát svého života, odstěhovat se z města, z bytu a bydlím s naším 2 letym synem u rodičů. Pritelovi vyplavalyvyplavaly dluhy z mládí a tak nám nic jiného nezbylo. Neutahli bychom nájem a pokud si chceme splnit nás sen, mít svůj dům se zahradou a nemackat se v 1kk za 1o litrů, byl odchod k naším nutný. Tak jsem tu. Mám fajn rodiče, vždy mi pomáhali a vlastně nechtěli nic na oplátku. Ale já už si svůj život dalala po svém a najednou mi furt někdo stojí za zadkem a všechny povinnosti co jsem měla jako "žena v domácnosti" jsou pryč, protože je dělá moje máma. Upřímně, už mi to začíná lezt na nervy a jsem vecne naštvaná a vubec, je mi smutno a chybí mi to naše doma. Nevim, jak se s tím poprat. Chceme zaplatit dluhy, a pak čekat než nam dají hypotéku. Můžeme jít, pokud to klapne, příští rok ( to už budeme mít snad vše zaplacené, pokud to půjde podle plánu ) do domu, do nájmu. Tady na Šumavě. A nebo jít zpět na ten čas, než nám hypotéku dají, do města kde jsme bydleli doposud. Vím, že tu nebudeme na věky, ale neumím se s touhle situaci poprat, a nějak to tu "vydržet". Přítel má práci ve městě, kde jsme bydleli, a bohužel teď nemá ani řidičak, a dělá nepřetržitý provoz ve fabrice, takže sem jezdí občas, je to hodina busem. Je mi prostě fakt smutno, nejradši bych utekla zpatky do bytu, ale vím, že by to k ničemu nevedlo a byli bychom tam, kde jsme byli. Je tu někdo takový? Kdo musí bydlet u rodičů? Jak to snasite? Díky za jakékoliv slova 🙂

Strana
z4
malatralala
autor
4. pro 2015

Aha, díky holky, tak snad to tak bude, vůbec nevíme, kam zavolat, všude nám řeknou, že nam to nepovi, že neví. Nevíte jak to zjistit? Já čekala, že to bude mnohem víc...

blahova_andrea
4. pro 2015

@malatralala tak pokud to byla jen jedna jízda na černo, tak to přes těch dvacet určo nepůjde. základem je se zeptat na dopravním podniku, kterého se to týká. ti mají obvykle svého právníka a ten to řeší a předává pak případně soudu k exekuci, takže pokud je tam někde vedený jako černá ovce, to tam někdo vědět musí! exekutorů je hodně, od těch se to dozvíte až ve chvíli, kdy mají nařízené vymáhání a pošlou vám výzvu k zaplacení.

malatralala
autor
4. pro 2015

No, právě ze nm to nikde na dopravních podnicích neřekli. Pořad jen dávali čísla na další a další lidi, a ti zase na další ale nikdo se nevymack co a jak. Tak to musíme holt zkusit znovu.

adelinkkaa
4. pro 2015

My bydleli 3 roky u tchýně.Společná kuchyn,koupelna atd. Ze začátku to bylo hodně těžké (narodilo se nám miminko) ,takže rady atd.Pak jsme si se tchýní sedli a promluvili si.Brala jsem celou dobu že jsem jako na navštěvě ,páč je to přeci jen její domácnost.Pomahala jsem s čím šlo ... Ten rok co tam budete se dá vydržet,ber to z té lepší stránky,budete pak bez dluhu,koupíte si svuj vysněný dum.My si zrekostruovali svůj vysněný dům,ted tu bydlíme 14 dní a můžu ti říct že ač jsem v našem novém domě štastná chybí mě ten ,,domov,, předtím 🙂 neboj začátky jsou nejhorší ,za půl roku budeš mluvit jinak🙂 držím palce

pavlinar
5. pro 2015

Vidím to jako minima2. Zkus se na to víc dívat, že CHCEŠ bydlet u rodičů, protože jste to vyhodnotili jako nejlepší variantu. Ne, že MUSÍŠ. Neznám nikoho, kdo musí bydlet u rodičů. Ale dost lidí, kteří si to sami zvolili jako nejlepší finanční variantu + mama servis. A i když jsou tam nespokojení nebo ne úplně.. tak jim pořád ušetřený peníz stojí za ten nedostatek soukromí, vyhrocené vztahy atd. Volba každého.
Moc se mi ani nechce věřit, že tam není pro tebe práce, na baráku, na zahradě.. naši mají dům poměrně malý, ale pořád je tam co dělat.
Zaměř se na to, že to je velmi dočasné. Podle dlužné částky a toho, co ušetříte je to fakt na chvilku. A když tě chytne depka, tak mysli na ten brzký konec a na peníze, které byste dali za vlastní živobytí, a že je to svoje volba.
Také si myslím, že časem byste mohli najít systém, co vám bude vyhovovat, a tak nějak se sžijete a bude to lepší. Chce to ale ohromou dávku trpělivosti, tolerance... aby se to naopak časem nehoršilo.

blahova_andrea
5. pro 2015

@malatralala no tak to to už možná někam postoupili a teď už to s vámi nechtějí řešit a musíte si počkat až vám to úředně přijde odjinud 😅

konik_mischel
6. pro 2015

@malatralala nevím jestli jsem to správně pochopila, ale... tvůj chlap dluží 30 000 a je to problém, kvůli kterému nemůžete bydlet v bytě spolu a budete to platit rok ? V tom případě mě napadá otázka, zda ten sen o domečku by nebylo lepší odložit na dobu, kdy ty budeš v práci, budete mít zaplacené dluhy a našetřeno opravdu víc než těch 30 000. Pak co se týká toho dluhu - pokud ti výši dluhu neřeknou na dopravním podniku - což neřeknou, pokud je to už v exekuci, což zřejmě je, obraťte se na nejbližší okresní soud, aby si přítel nechal vyjet seznam exekucí vedených na jeho jméno - tam je pak uvedeno, který exekutorský úřad to má na starost, tam si zavolá a zjistí si aktuální výši i kdo to konkrétně řeší a navíc zde zkontrolujete, jestli přítel ještě nemá někde něco, na co zapomněl.
Upřímně - Vaši situaci bych řešila úplně jinak - nevyplynulo mi z toho, jestli je tvoje máma doma nebo pracuje. Pokud je doma, zkusila bych se s ní domluvit na tom, jestli by ti nepohlídala dítě aby sis mohla najít nějaký přivýdělek a nastoupila bych někam na brigádu nebo zkrácený úvazek. Teď je nabídek práce dost a pokud si nebudeš vybírat, určitě něco brzy najdeš. Nebo pokud by ti máma hlídat nechtěla, tak nějakou práci na doma - i když těch moc není. Každopádně nemám úplně pocit, že po zaplacení oněch 30 000 + např. dalších 15 000 je rozumné jít do hypotéky.

blahova_andrea
7. pro 2015

@konik_mischel psala, že maminka pracuje 😉

hoju8
7. pro 2015

Nejdete na to špatně, ale já bych k tomu všemu měla úplně jiný přístup. Vy všechno chcete mít hned a je vám jedno, jak budete po té cestě trpět. Nebydlíš se svým mužem, trápíš se s rodiči... Vážně to tak chceš? Mě alternativa, že budu splácet dluh 2x déle, ale budu se svým mužem, budu mít svoje vlastní doma, nebudu se trápit, přijde daleko lepší. I když samozřejmě každý to může vnímat jinak. Ale za zvážení to možná stojí. 🙂 Navíc dlužíte málo, nejsou to žádné velké částky kvůli kterým by se měl člověk hroutit. Co mi, ale do hlavy nejde vůbec je, že jenom co splatíte dluhy muže, tak chcete jít do hypotéky... Druhá věc jestli vám ji vůbec dají s jeho zadluženou minulosti a nízkým platem. 😅

hojda
7. pro 2015

@malatralala Já spíš nechápu to, že vaši finanční situaci rozhodí dluh 30 tisíc, ale chystáte se na hypotéku a stavbu vlastního domu? Je to vůbec reálné a rozumné?

achjonetusim
7. pro 2015

@hoju8 Taky si říkám, kvůli třiceti tisícům se rodina rozdělila (z pohledu dvouletýho dítěte na neuvěřitelně dlouhou dobu, důležitou) ale hypotéka na dům se zahradou půjde jako po másle? Někdy by možná sny měly zůstat snem, aby se nestaly noční můrou.

@malatralala Takže teď bydlíš spolu se synem zadarmo u rodičů? A nemůžeš dělat žádný domácí práce jelikož je zastane máma? Nezlob se, ale mě přijdeš nevděčná 😅

hojda
7. pro 2015

@konik_mischel Teď čtu, co píšeš ty, plně s tím souhlasím, tohle je fakt šíléné v této situaci uvažovat o hypotéce☹.

malatralala
autor
7. pro 2015

No, tak hodně z vás to, co jsem psala asi četlo mezi řádky, a nebo ne, ale na na vrc jiný pohled. Nevdecna rozhodne nejsem, jen jsem najednou přestala žít život po svém, a musím se přizpůsobit životu u svých rodičů. Přítel nemá jen 3o litrů, má 3o litrů a další dvě pokuty za metro, staré 1o let ;) do hypotéky se rozhodne nebudeme vrhat hned po zaplacení, můžeme jít buď do nájmu tady na Šumavě, do rodinného baracku za 12 tisíc, nebo zpět do města, kde jsme bydleli, a kde nás garsonka vyšla na 1o, 5oo. A čekat na hypotéku, což může trvat i 5 let. Nejdřív byl plán jiný, můj rodinný přítel nám chtěl postavit dům, nechat nás tam 5 let v nájmu, a po 5 letech bychom si vzali hypo a dům koupili. Bohužel, padl pozemek kvůli cirkvy, která ho nechtěla nakonec prodat, takže se stavba zrušila. Ale i tak jsme usoudili, že bude lepší, čekat rovnou na tu hypotéku a být zatím buď v tom dome na sumave, nebo v bytě ve městě. Jinak to, že by některá z vás rozhodne neopustila rodinu, kvůli pritelovo "jen 3o litrum" je hezký, díky, moc mi to pomohlo 🙂 bohužel, pro nás je 3o litrů docela velká částka, vzhledem ktomu, ze přítel je obyčejný dělník ve fabrice, a já beru rodicak 3 8oo 🙂 vy si myslíte, že ne smutno není? A ještě napisete "na úkor dvouletého dítěte" ...lol, tohle je fakt super číst. Nicméně jsem vděčná za slova některých holek, a vazim si jich, ten zbytek ne na malou chvilku zase nahnal strach, že jsem špatná matka, která kvůli posranym dluhům opustí se synem jeho otce a vali si nevdecne prdel z svých rodičů. Howgh.

hoju8
7. pro 2015

@malatralala Je to jenom jiný názor a úhel pohledu. Sama si teď procházím jistým peklem. Taky zabodoval přítel a přišla na nemilé částky. Člověk nestačí zírat s kým žije, ale stejně jako ty jsem zůstala. 🙂 Ty máš ještě dítě, takže psychika ještě více v háji. Ale právě proto, že bydlení u rodičů neseš blbě, bych znovu uvažovala o spokojeném životě v garsonce a pomalém splácení. Baráček si můžete nadělit i ve 40 a nebude to pozdě. Já moc nejsem pro sebemrhačský život s vidinou, že za rok to bude lepší. Protože co když nebude?

achjonetusim
7. pro 2015

@malatralala Mno, a to je přesně odpověď hodná své "tazatelky", co na to říct 😀

malatralala
autor
7. pro 2015

@hoju8 No vidíš, a já vím, že to lepší bude, jen musíme co nejdřív zaplatit to, co nám v tom brání. A nechci aby syn vyrůstal v bytě, ve městě, plným smogu, bez přírody. Já taky vyrůstala v přírodě, měla kolem sebe lesy, louky, řeky, a jsem za to moc vděčná. A pokud tohld všecko chceme, tak se v tech jeho dluzích nesmíme dlouho placat. Tím, že mám dítě, na to koukam asi jinak, než ty, jestli jsem dobře pochopila, tak jsi bez děti.

malatralala
autor
7. pro 2015

@achjonetusim .. Ty brdo, cumim jak dobře ne znáš ;) pokud nad fakt takový problém s tím, co píšu, tak to nekomentuj. Usetris cas jak sobe, tak i mě.

achjonetusim
7. pro 2015

@malatralala Spíš máš problém ty s tím, co píšou jiní 😉

hojda
7. pro 2015

@malatralala A jak chcete dosáhnout na hypotéku bez úspor?

hoju8
7. pro 2015

@malatralala Ty to víš jo? Hech, možná dítě nemám, ae životních zkušeností mám asi evidentně víc. Pokud si za tím stojíš, že bydlet spolu budete, až splatíte dluhy, tak samozřejmě je to tvůj život. Já ti jenom nabídla můj pohled na věc a na to, že to může být i jinak, i když na dýl. 🙂 Tak to ti zbyde jenom skousnout zuby, snít o té pěknější budouctnosti a dělat všechno proto, aby doma nebylo dusno a s rodiči vycházela. Jinak rozhodně si zajděte někam pro ten výpis všech možných dluhů a exekucí! Bůh ví jestli ti ještě nezatajil nějakou půjčku, která vás pak může nemile překvapit.

malatralala
autor
7. pro 2015

@achjonetusim ... Ne, jen nemám ráda holky, které mají potřebu hrát si na chytre nány, a soudit někoho, aniž by ho znaly.

achjonetusim
7. pro 2015

@malatralala Už toho nech prosím tě, útočíš zbytečně. Jasně že tě neznám, čtu co píšeš a to soudim. Co taky jinýho na diskuznim fóru?! Kdyby sis radši znovu pročetla co ti tu kdo odepsal 🙄

hoju8
7. pro 2015

@malatralala A ještě jedna věc. 5 let čekat můžete, dva platy mít taky můžete. Ale pokud budou oba nízké, vy nebudete mít ušetřeno, tak 20% částky nemovitosti, jim se nebudou líbit jeho bývalé exekuce, tak to moc růžové mít nebudete. Jenom aby jste si toto uvědomili radši už teď a dyž tak s tím počítali. 😒

malatralala
autor
7. pro 2015

@hoju8 ... Já to nemyslela špatně, pochopila jsem te tak, že nemáš dítě. Jestli jsem tě pochopila špatně, tak se omlouvam. O životních zkušenostech se fakt bavit nehodlam, moc nerozumim tomu, proč se touhle frází lidi vždycky ohani, aniž by znali příběh druhého člověka .. Vím zes mi chtěla nabidnout pohled odjinud, ale tenhle pohled je pro mne a moji rodinu teď nereálný. Nějak jsme se dohodli, a proto jsem tu se synem, abychom místo placení nájmu, platili dluhy. Protože jinak bychom ty dluhy platili hodne, hodně dlouho, a nechceme, pokud chceme být konečně bez "závazků".

malatralala
autor
7. pro 2015

@hoju8 my už jsem hypotéku řešili, měli jsme finančního poradce, vypočítal nám hypotéku na 2 mil., šli jsme do banky, vše vypadalo OK, a pak ty bum - dluhy. Samy nám řekli, splatte co nejdříve, ať si muzetd zažádat o vymaz z registru. Ty dluhy jsou za pausaly, a za metro - jak jsem psala, dluhy z mládí.

malatralala
autor
7. pro 2015

Jdu za prckem do postele. Ted po sobě ctu co jsem psala, omlouvam se za překlepy, jsem na mobilu. Mějte se a hezký večer, VSEM.

somalicats
7. pro 2015

@malatralala Z Tvých příspěvků mám dojem, že největším problémem Tvé rodiny není ta nutnost soužití s rodiči, ale finanční negramotnost Tvoje i Tvého partnera. Spousta rodin, která se dostala do finančních potíží, rozhodně nemá takový luxus jako pomoc rodiny s bydlením. Vždyť vy defacto nemusíte platit nájem, největší položku v rodinném rozpočtu... S takovým luxusem rozhodně není problém do roka doplatit dluhy i s platem dělníka ve fabrice...

Osobně bych, na Tvém místě, přestala fňukat, zjistila přesný stav dluhů, využila situace, kdy nemusíte platit nájem a snažila se vše co nejdřív umořit. Dál - Tvůj rodičák je 3800 Kč, takže jedeš ve čtyřleté variantě, tudíž jsi nikdy nepracovala nebo jen krátkodobě či příležitostně - až Ti rodičák skončí, kam půjdeš? Myslíš, že se někde třesou na ženskou bez praxe, pravděpodobně bez kvalifikace, s malým děckem? Jsi doma, začni pracovat i sama na sobě, obzvlášť v situaci, kdy Tvoje máma nevyžaduje Tvou pomoc - jednak nebudeš mít čas se tím zaobírat, jednak uděláš něco nejen pro sebe, ale i pro váš rodinný rozpočet. Pak teprve můžete začít snít o vlastním bydlení, protože brát si hypotéku v téhle situaci (po splacení dluhů) je celkem pravděpodobná ekonomická sebevražda. Vypadne vám jeden příjem a s celou hypo budete v háji zeleným.

kvakuska
7. pro 2015

@malatralala tuhle diskuzi sleduji od počátku, nejdřív jsem ti docela fandila, ale teď mi to všechno nějak nesedí ... prozatím je dluh "jen" 30 tisíc, ty jsi u vašich od září (3 měsíce) a píšeš, že deset tisíc měsíčně zvládáš ušetřit ... takže vlastně těch 30 už bys měla mít, ne? ... tak proč plánuješ být u vašich rok? Jasně, ještě ten dluh za metro, ale tak podle toho co píšeš by do jara byl splacený i ten ... nebo jsem něco špatně pochopila?

hoju8
7. pro 2015

@malatralala Aha, tak aspoň už teď víte, že na ní dosáhnete. 🙂 Ale pokud dosáhnete na hypotéku 2 miliony, tak pak moc nechápu vaši finanční situaci... Ale my do toho nevidíme. Chtěla jsem se tě, ale ještě zeptat. To vážně dokážeš teď tak uvažovat, že by jsi s ním šla do hypotéky? Myslím tím, i když víš že co se týče jeho finanční gramotnosti a zodpovědnosti k penězům a dluhům je nulová. Ano dluhy z mládí, ale víš o tom a řešíš to až teď. Takže to jako 10 let tajil, nechal to u ledu, dělal že nic a myslel si, že to vyšumí? Já jen, že mám tedy s něčím podobným taky tu zkušenost a vím, že co se týče důvěry muži ohledně peněz, tak z toho mám teď tedy šílený strach. I když seká latinu a není nic víc, co by měl udělat.

hojda
7. pro 2015

@malatralala Tak tohle fakt nechápu, to je nad moje chápání. Máte dostat hypotéku 2 miliony, ale když se v bance přijde na dluh 30 tisíc, tak je to pro vaši rodinu likvidační a musíte se vrátit k rodičům? Takže jeden den jste v bance, že si berete hypotéku 2 miliony a druhý den zjistíte, že nezaplatíte dluh 30 tisíc? Opravdu bych v současné době ten sen o domečku odložila, jděte do nájmu (pokud ho utáhnete), kde budete spokojení a nedělejte si zbytečné problémy s hypotékou. Tohle opravdu není sranda a můžete se dostat do mnohem většího problem, než teď 😕 .

Strana
z4