Dočasné bydlení u rodičů 😞
Krásný den všem.
Vůbec nevím jak mám začít, je to dlouhý příběh. Každopádně jsem se musela vzdát svého života, odstěhovat se z města, z bytu a bydlím s naším 2 letym synem u rodičů. Pritelovi vyplavalyvyplavaly dluhy z mládí a tak nám nic jiného nezbylo. Neutahli bychom nájem a pokud si chceme splnit nás sen, mít svůj dům se zahradou a nemackat se v 1kk za 1o litrů, byl odchod k naším nutný. Tak jsem tu. Mám fajn rodiče, vždy mi pomáhali a vlastně nechtěli nic na oplátku. Ale já už si svůj život dalala po svém a najednou mi furt někdo stojí za zadkem a všechny povinnosti co jsem měla jako "žena v domácnosti" jsou pryč, protože je dělá moje máma. Upřímně, už mi to začíná lezt na nervy a jsem vecne naštvaná a vubec, je mi smutno a chybí mi to naše doma. Nevim, jak se s tím poprat. Chceme zaplatit dluhy, a pak čekat než nam dají hypotéku. Můžeme jít, pokud to klapne, příští rok ( to už budeme mít snad vše zaplacené, pokud to půjde podle plánu ) do domu, do nájmu. Tady na Šumavě. A nebo jít zpět na ten čas, než nám hypotéku dají, do města kde jsme bydleli doposud. Vím, že tu nebudeme na věky, ale neumím se s touhle situaci poprat, a nějak to tu "vydržet". Přítel má práci ve městě, kde jsme bydleli, a bohužel teď nemá ani řidičak, a dělá nepřetržitý provoz ve fabrice, takže sem jezdí občas, je to hodina busem. Je mi prostě fakt smutno, nejradši bych utekla zpatky do bytu, ale vím, že by to k ničemu nevedlo a byli bychom tam, kde jsme byli. Je tu někdo takový? Kdo musí bydlet u rodičů? Jak to snasite? Díky za jakékoliv slova 🙂
@hoju8 Tohle je bohužel ale časté u nízkopříjmových skupin - paradoxně jsou na tom nejhůř ne proto, že berou málo, ale proto, že jsou finančně negramotní a pak to končí v dluzích... Jo, já dokážu pochopit, že se necítí dobře tam, kde si nemůže vést svou vlastní domácnost, taky bych se po těch letech dobře necítila. Ale pokud by to bylo jediné možné řešení situace, tak holt zatnu zuby a vydržím to...
Růžové brýle, nulová rezerva - pomalu je položí třicetitisícový dluh (dobře, o něco vyšší, když tam jsou ještě nějaké ty pokuty za MHD), ale na hypo na desítky let si troufnou...
Ještě si dovolím taky jeden komentář. Předtím jsem to neřešila, protože to nebylo to, na co se tazatelka ptala, takže jsem to vypustila s tím, že to mají nějak pořešené a jen mě napadlo, jak to ti lidi dělají, že mají všichni barák? Ale teď zjišťuju, že většina z nich si tím přivodí jen problémy. Máme taky hypotéku. Už si to přesně nepamatuju, ale mohli jsme mít snad 4 mln. Ale to bychom si nikdy nevzali! Oni vám ji schválí, ale spočítejte si k tomu běžnou útratu, pojištění, nějakou finanční rezervu. To s plným čerpáním nemůžete nikdy utáhnout. Je také třeba myslet na to, co když ten, který vydělává víc, nebude moct chodit do práce. Zvládnete to chvíli jen z druhého platu? Nakonec jsme si vzali mnohem, mnohem, mnohem menší hypotéku a jsme rádi, že máme byt. I když barák by se mi taky líbil. Není to tedy k tématu, ale nedá mi to. Zvažte ještě jednou své možnosti.
Holky, já, to asi celý smazu. 3o litrů, plus dvě pokuty za metro, v exekuci nejspíš. Takže jedna minimálně za 2o tisíc, jak mi tu psala jedna slečna, ted nevím jaká. Plus, šetřit něco navíc, pokud půjdeme do nájmu, na kauci, provizi, a samotný nájem. Nevím, o co se mě tu vlastně snazite přesvědčit? 🙂 prostě máme dluhy, které splatime jedine tak, že budeme bydlet nějaký čas ( do léta? ) tu u rodičů. Pak si rozhodne HNED hypo., brát nebudeme, protože nám ji ani HNED nedají. Takže půjdeme do nájmu, a jít do nájmu taky něco stoji, zejo 🙂 ach jo, jak to mam smazat? 🙂
@malatralala Jsi dospělá? Pokud ano, pak bys měla být schopná unést i jiné názory, než srdceryvnou lítost nad tím, že jsi nucena bydlet u rodičů...
@malatralala My nechápe to, že by vám dali hypotéku i přes to, že jste neměli našetřenou ani korunu. Bereme, že jste neměli našetřeno, ptz tyto dluhy vás položily. 100% hypotéky se přeci už nedávají ne? 😕
@somalicats to myslis vazne? O.o jakou lítost bože?! Jen jsem tu hledala někoho, kdo je na tom podobně, s kým bych o tom, jak se citim, kdyz jsem od 15 let, bydlela mimo domov, musím po tolika letech, a navíc, za takove situace, bydlet zase doma, navíc se synem. Nic víc, já si o tom, jak mi je, nemam s kým popovídat, nemám tu žádné kamarady a kamarádky už vůbec ne, dlouho jsem se rozmyslela, jestli sem mám vubec psát, mezi tolika holek, a udělal jsem asi fakt pitominu. Žádná z vás mě nezná, ale jste schopné napsat, že jsem ufnukana, že mě položilo JEN 3o tisíc a odešla jsem z domova, že jsem naivní, že mám jen hloupé sny. Takže, jak to mám smazat? ...
@malatralala A proč je přítel teď bez řidičáku?
@hoju8 v roce 2o15 se praveze dávaly. Myslis, že jsme idioti a šli si za hypotekou tolik měsíců, abychom pak zjistili, ze nám ji bez nasetrenych peněz nedaji? ...
@hoju8 Některé banky je nabízejí, ale žádná výhra to zrovna není hlavně co se úroků týče... My zrovna po hypo koukáme, neb se nám naskytla šance koupit větší byt, bohužel jsme trochu specifičtí co se příjmů týče, takže i když máme reálné příjmy dostatečné a ještě dlouho mít budeme, pro banky nikoli (a není to z důvodu optimalizace daní, pro rejpalky 😀 ).
@somalicats
@minima2 Je to šílené, jak někteří lidé přemýšlejí. Když jsem uvažovala o hypotéce já, tak u té nejlepší banky, s nejmenším úrokem. Měsíční splátka bude činit MAXIMÁLNĚ 50% mužova platu a tak těch 20% částky nemovitosti budeme mít ušetřeno.
Teď ale vidím, že hypotéka se dá brát i jinak. Ale nějaká finanční jistota v tom asi není. Což mě zaráží, když v tom hraje rolí i malé dítě...
@malatralala Tady nejde o to, že si to nebudete brát hned, ale o to, že i třeba za 5 let je malá pravděpodobnost, že se vaše finanční situace zlepší natolik, že budete v klidu splácet 2 mln. To bys musela mít ty po skončení mateřské nadprůměrný plat, protože jsme pochopily, že tvůj přítel moc nevydělává. Nebo moc nechápu, jak se vaše finanční situace zlepší za pár let. Hypo 2 mln, to je fakt hodně peněz měsíčně. Plus opravy na baráku. Do toho musíš pořád vrážet nějaké peníze, to není jak byt. Jen se ti to snažíme otevřít oči. Protože teď je problém nějakých 50-60 tis, teď si představ stejnou situaci, ale dluh 2 mln. To bydlením u rodičů nevyřešíte.
@malatralala Jsi na internetovém fóru, tady se diskutuje o tom, co sem kdo napíše, to není o znalosti konkrétního člověka. Smazat téma nejde.
Jinak ano, položilo vás 30 tisíc, dílem díky Tvému partnerovi, dílem díky tomu, že jste bez rezerv. Pokud byste rezervy měli, tak okamžitě zamáznete dluh a nemusíte řešit to, že jste od sebe a Ty bez vlastní domácnosti.
@malatralala O tom, že vám banka půjčí, vám řekl finanční poradce, nebo jste dostali konkrétní vyjádření od banky? A popřípadě jaká banka vám tu půjčku chtěla dát? 🙂 Fakt mě udivuje, že s vašimi příjmy a 100% půjčkou, by vám dali hypotéku.
@hoju8 Přesně, sama bych do hypo nešla bez rezerv a bez toho, že bychom ji utáhli i v době, kdy by jeden z nás nemohl pracovat. V tuhle chvíli jsme ve vlastním, ale byt je malý a už nám tu začíná být drobet těsno...
@somalicats Možná jste teď stísnění, ale neohrožujete svoje děti! A za ohrožování beru šílenou hypotéku za šílených podmínek. Už chápu proč děti na 1.stupni na základních školách mají předmět o finanční gramotnosti, půjčkách apod. 🙄
@hoju8 Jinak ta banka by mě taky zajímala, hned bych se tam šla poptat na nás 😀. Když dají 2 míče s takovými příjmy, tak to my na tu naši musíme dosáhnout levou zadní 😀
@hoju8 No banka jim řekne, ať si k tomu připlatí za pojištění při nemožnosti splácet a tím si myslí, že budou kryti, problém je v tom, že toto pojištění většinou poskytuje stejná instituce, která poskytuje hypotéku, takže vůbec není v jejím zájmu z pojištění pak něco hradit (to už je známý fakt), banka má zájem se zahojit na vás a má smlouvy udělané tak, že se k těm pěnězům dostane.
@hoju8 My bychom právě při standardních splátkách té hypo, jakou bychom potřebovali, dali prakticky 1/4 našich současných příjmů, a to já jsem momentálně bez plného příjmu díky RD a ještě nějakou dobu budu. Jinak bych o hypo vůbec neuvažovala.
@somalicats Jo no, já tady plašila (a někde vzadu v koutku duše plaším), jestli dostaneme hypotéku jenom na mého muže (já stále studuji vysokou školu), který má nadprůměrný plat a s vidinou toho, že bychom měli těch 20% ušetřených. A pozor hypotéku "jen" na 1,2 milionu. A tady vidím, že mám být úplně v pohodě. 😀 Zase jsme o něco chytřejší a taky evidentně šťastnější. 😀 A ty můžeš být úplně v pohodě ve vaši situaci. Banky se o vás budou ještě prát. 😀
@hojda No já si dovedu představit i ten úrok. Zajímalo by mě jestli si vzali i kalkulačku a zjistili kolik by nakonec přeplatili. Pak by je nějaké jejich dluhy vůbec nevyvedly z míry. 😀 Ale i tak mě zajímá banka. Vím, že ty solidnější prostě 100% hypotéky nedávají a přes to nejede vlak.
@hoju8 No, zatím se o nás moc neperou 😀. Respektive dostali jsme nabídku 50% hypo, 50% z vlastních zdrojů (tam potom nezkoumají do detailu příjmy), ale to je bohužel už příliš - 20 % dáme, 50 % bychom museli došetřit a to nenašetříme hned a ten byt nebude k dispozici pořád. Takže se holt budem mačkat dál 😀.
@somalicats Ten svět půjček asi zcela nikdy nepochopím. Číst tady zkušenost zakladatelky a pak slyšet zkušenosti ostatních, kdy je odmítla tam ta banka, tam ta banka. Někdo na hypotéku nedosáhne vůbec. Ty měřítka jsou hodně zvláštní. 😖
Holky teda nějak mě to nedalo, ale musím reagovat. Myslím, že tématem bylo bydlení u rodičů a né "navážení" se do zakladatelky tématu.... Omlouvám se, ale tohle diskuze není, na mě to spíš působí jako léčení si komplexů 🙂 Myslím, že smyslem celého tohodle "projektu" je pochopit a třeba předat zkušenosti, ale né takovéhle plácání (občas i nesmyslů)...
@malatralala před 2rokama jsme se vraceli s přítelem do Prahy a vzhledem k tomu, že jsme si nebyli jistí, jestli v Praze zůstat (koupit dům/byt/podnájem nebo jít z Prahy pryč?), tak jsme se na čas odstěhovali k mým rodičům, který bydlí kousek za prahou. Bylo to nejjednodušší, nejrychlejší a zároveň nejlevnější řešení. Měla jsem ze začátku dost podobný pocity, ale vše jsme si jednoho dne s mamkou vyříkaly a byl klid 🙂 zkus si s mamkou promluvit a nastavit si pravidla. Nám to rozhodně pomohlo, nakonec jsme tam byli spokojeni několik měsíců 🙂
@lussinka88 Takže ty bys jim s klidem v duší tu jejich žádost o hypotéku doporučila? Já chápu, že není teď spokojená, ale bere to tak, že je to kvůli jejich snu, ale mě přijde, že ten sen je v jejich případě nereálný, takže nechápu, proč se zbytečně trápí u rodičů a nejdou bydlet do podnájmu, kde bude spokojená, poplatí dluhy (sice pomaleji, ale je tam ta spokojenost a to, že rodina bude spolu). Oni podřizují svůj současný život nereálnému snu☹.
@lussinka88 Já byla milá a snažila se ji pomoct. Jiným pohledem, i tím že vlastně jsem sama v podobné situaci. Ale k rodičům jsem nešla. Ona to, ale nepřijala a vyjela po nás. To že jsme si tady s holkama vyměnili názory ohledně hypotéky (a opravdu jsme ji neurazily, za tím si stojím) si nemyslím, že je úplně mimo mísu, neboť to navazovalo na celou diskuzi.
@malatralala ahoj, už jsem tu jeden příspěvek ohledně toho, kde si zjistíte všechny exekuce partnera psala. Nedá mi to, abych nereagovala na zbytek té diskuze. Úmyslem nikoho tu není se do tebe navážet, ale říct ti, že to, že bydlíš u rodičů je tvoje volba, ne jejich a podle toho se zařiď. Jsi dospělá, pokud máš nějaký problém, promluv si o tom s mámou, tady tě možná někdo pochopí, ale určitě to tu situaci nějak nezlepší. A pak - to že se tady řeší důvod proč jste s malým u rodičů - nechápe to drtivá většina včetně mě. Pokud máte takhle nízké příjmy, ale platili jste 10 000 nájem, tak logicky, když po tobě rodiče nic nechtějí a chlap bydlí někde u někoho byste měli být schopni těch 10000 dávat bokem a mít tak za 3 měsíce zaplacených těch 30 000 a za další 2 případně ten zbytek - telefony, MHD - což je 5 měsíců. Bydlíš někde u rodičů -je tam vesnická školka, kde by byli ochotní ti vzít i dvouleté dítě? Zkoušela ses tam třeba ptát po práci? Chceš podpořit, ale tu situaci aktivně neřešíš. Co kdyby se přítel poohlídl po práci v jiné firmě, kde třeba mají víc peněz? Pokud tě živí rodiče, dávala bych si celý rodičák bokem a šetřila si ho např. na tu kauci na pronájem atd... a s rodiči bych si promluvila a hlavně jim opravdu moc poděkovala, za to, co pro tebe dělají, protože to není samozřejmost ani jejich povinnost. Zkusila bych jim navrhnout i to, že když jsi u nich a nemusíš nic platit, že chceš např. vařit, abys měla pocit, že jim to nějak vracíš - a hlavně budeš moci tedy konečně něco u nich dělat. A ještě jedna věc - to, že ti tu mnoho lidí říká, že se do hypo nemáte pouštět, vychází z jich zkušenosti. Dělám v sociálu a dnes a denně řeším x lidí, kteří mají dluh a exekuci protože... upřímně hlavně protože jsou buď nerozumný a neumějí počítat a nebo proto, že na nějaké své dluhy kašlali a ono světe div se po 10 letech nezmizeli ale giganticky narostly. A je to i o tom, že pokud 30 000- 50 000 budete splácet rok s téměř 0 náklady na žití ( bydlení u rodičů atd..), tak za jak dlouho našetříte např 300 000, abyste si mohli koupit byt atd... a neměli hypotéku 10 000, kterou nebudete moct splácet? Popřemýšlej o tom, co ti tu kdo napsal a nesnaž se za každou cenu oponovat
@hoju8 dekuju 🙂
@konik_mischel přítel teď ceka na vyjádření ředitelky fabriky, jestli bude v budoucnu mistr, teď je vedoucí směny a jako jediný dělník z fabriky, byl doporučen na psychotesty spolu s ostatními mistry. Navíc má možnost jít dělat od příštího roku do německa. Takže teď je rozhodnutí na něm. Rodiče ne vážně neživí, naopak. Pomaham s financemi mamince, která sic pracuje, ale moc peněz nemá, jelikož můj otec ji na nic nepřispívá. Vůbec neznáte můj příběh, takže se snadno radi. Možná jsem fakt hloupá, a nevím co jsem tu vlastně čekala. Možná jsem chtěla jen trochu podpořit, ne slyšet výsměch. Všem moc díky, a poprosim vás, už příspěvek nekomentujte. Včera mne to rozhodilo, a chtělo se mi bulet jak malý holce. Vím, je to můj problém, ale fakt mi poslední čas není OK, a ty rejpavy kecy mi opravdu na ničem nepridaly. Díky a mějte se fajn.
@malatralala Hodně sil a štěstí. 🙂

@somalicats Ano přesně tak, finanční negramotnost. Možná i to, že i v takové situaci mají na očích růžové brýle. Růžové brýle tedy o té budouctnosti. Možná by se zakladatelka měla konečně více zamyslet nad tím, co ji tady píšeme. Tady asi naivně očekávala jenom tu útěchu a že jiné názory se ji tady vyhnou. ☹