icon

Dočasné bydlení u rodičů 😞

malatralala
4. pro 2015

Krásný den všem.
Vůbec nevím jak mám začít, je to dlouhý příběh. Každopádně jsem se musela vzdát svého života, odstěhovat se z města, z bytu a bydlím s naším 2 letym synem u rodičů. Pritelovi vyplavalyvyplavaly dluhy z mládí a tak nám nic jiného nezbylo. Neutahli bychom nájem a pokud si chceme splnit nás sen, mít svůj dům se zahradou a nemackat se v 1kk za 1o litrů, byl odchod k naším nutný. Tak jsem tu. Mám fajn rodiče, vždy mi pomáhali a vlastně nechtěli nic na oplátku. Ale já už si svůj život dalala po svém a najednou mi furt někdo stojí za zadkem a všechny povinnosti co jsem měla jako "žena v domácnosti" jsou pryč, protože je dělá moje máma. Upřímně, už mi to začíná lezt na nervy a jsem vecne naštvaná a vubec, je mi smutno a chybí mi to naše doma. Nevim, jak se s tím poprat. Chceme zaplatit dluhy, a pak čekat než nam dají hypotéku. Můžeme jít, pokud to klapne, příští rok ( to už budeme mít snad vše zaplacené, pokud to půjde podle plánu ) do domu, do nájmu. Tady na Šumavě. A nebo jít zpět na ten čas, než nám hypotéku dají, do města kde jsme bydleli doposud. Vím, že tu nebudeme na věky, ale neumím se s touhle situaci poprat, a nějak to tu "vydržet". Přítel má práci ve městě, kde jsme bydleli, a bohužel teď nemá ani řidičak, a dělá nepřetržitý provoz ve fabrice, takže sem jezdí občas, je to hodina busem. Je mi prostě fakt smutno, nejradši bych utekla zpatky do bytu, ale vím, že by to k ničemu nevedlo a byli bychom tam, kde jsme byli. Je tu někdo takový? Kdo musí bydlet u rodičů? Jak to snasite? Díky za jakékoliv slova 🙂

Strana
z4
blahova_andrea
8. pro 2015

@hoju8 my teda taky v ideální situaci nejsme, ale nadělit si domeček až ve 40 fakt nehodláme. prostě to riskneme a věřím, že to zvládneme. na hypo pak nebudeme platit o tolik větší sumu než teď nájem, ale půjde to do našeho, jednou pro děti, ne někomu do kapsy a taky nebudu muset řešit každý rok, dva či tři, kam se zase stěhovat, jestli nám prodlouží smlouvu, co děti a škola atd...prostě zakotvíme. strach z hypo je pro mě mnohem menší strašák než celá tady ta nejistota vyhazování peněz z okna a věčně nám dýchá za krk možné stěhování.

hojda
8. pro 2015

@malatralala Máš pravdu, že vaši situaci neznáme, detailně, ale vycházíme z toho, co jsi tu uvedla a ty informace jsou dost zmatené. Máte dluhy, tak bydlíš u rodičů, abyste je poplatili a teď z toho zase vyjde, že ty vlastně přispíváš ze svého 3.800,- i matce na živobytí? Když mi někdo řekně, že kvůli dluhům se rozdělili jako rodina, tak to je podle mě dost velký průšvih a ta situace není vůbec dobrá. Zároveň k tomu v druhé větě mluvit o hypotéce 2 miliony, mi přijde opravdu jako sci-fi. Nemyslím, že to bylo myšleno od žádné z nás jako navážení, spíš jsme se tu zhrozily, na co se to chystáte a jestli to máte opravdu dobře promyšlené 😔 .

blahova_andrea
8. pro 2015

tato diskuse nebyla založena na téma hypotéky, ne? 😅 jasně, že není dobré, aby si ji bral každý, že je potřeba zvážit a ošetřit spoustu věcí. ale občas mám pocit, že si všichni myslí, že nájmy jsou snad jistota a zdarma 😲 spousta lidí platí nájem vyšší než by měli hypotéku, na kterou nedosáhnout. a v nájmu taky nikoho nezajímá, kde na to vezmou. zaplať nebo jdi. navíc tě mohou "kdykoliv" vystěhovat, neprodloužit smlouvu a to i když vzorně platíš. nevidím na nájmu nic uklidňujícího 😅☹ já teda také budu raději bojovat s málem, ale za vlastní bydlení než se toho snu rovnou vzdát a mít jistotu holého zadku na celý život jako moji rodiče. při nájmu na vlastní bydlení většina lidí nemá šanci našetřit. prostě ta střední vrstva buď dosáhne na knop a riskne to a nebo nedosáhne nebo si to netroufne risknout. bohužel, ale tak to je

hojda
8. pro 2015

@blahova_andrea U vás je to, ale spíše klasická situace, kterou řeší velká skupina lidí, ale je naprosto rozložil dluh 50 tisíc jako rodinu a uvažují o hypotéce. to je ten rozdíl. Hodně lidí řeší přechodnou dobu, než se nastěhují do vlastního, tím že bydlí u rodičů, na tom není nic špatného, pokud to vyhovuje oběma stranám, ale tady bydlí zvlášť matky s dítětem a zvlášť otec a rok mají na to, aby se vypořádali s tím jeho dluhem, tak tohle snad není situace, ve které by se dalo uvěžovat o hypotéce.

minima2
8. pro 2015

@blahova_andrea Tak já si myslím, že mít svoje je taky lepší než být v nájmu. Hlavně potom v důchodu, kdy už bude hypotéka splacena a nebudeš muset platit nájem. Ale tady spíš jde o to vzít si adekvátní hypotéku, třeba na menší byt na malém městě než na dům. To se bavíme o úplně jiných číslech. Ale to už je opravdu mimo téma.

blahova_andrea
8. pro 2015

@hojda no my máme těch nestandardních situací za sebou už spoustu taky. kdybych tu popsala přesně naši situaci, taky by si tu asi hodně z vás zaťukalo na čelo 😉 naše problémy byly mnohem horší než zakladatelky. jen už je to delší dobu a postupně jsme se se vším vypořádali a teď prostě zkusíme tu novou startovní čáru. my jsme vlastně jen o pár kroků před nimi. také máme strach, také jsme si nejistí, také jsme na hranici, ale prostě sníme a chceme "vyhrát" 😅 snad nedopadneme jako spousta těch, kterým se sen rozplynul a zbyly oči pro pláč, ale bohužel lidé fakt někde bydlet musí a průměrný smrtelník obvykle nevydělává desítky tisíc měsíčně, ani nedědí majetky a bez těch hypoték to prostě nejde. a nemyslím si, že je řešením byt oproti domu. často jsou byty dražší než domy a k tomu mají spousty nevýhod ☹

blahova_andrea
8. pro 2015

@minima2 ta čísla jsou bohužel dost nelogická často. vím o případech, kdy byt v bytovce v prdelákovicích stál stejně jako byt na malém městě. kdy je dům levnější než byt. navíc ne každý se může a chce stěhovat po republice jen kvůli bydlení. ono je často to levnější bydlení důsledkem toho, že tam není práce, infrastruktura apod. k čemu mi je pak úspora na bydlení, když nehorázně připlácím za dvě auta v rodině, abychom se vůbec z domu dostali, za dojíždění dálavy do práce a škol dětí, k tomu ten proježděný čas atd...prostě faktorů je hodně a není dobré to paušalizovat. ano...ne každý má na to, aby žil v praze, ne každý po tom naštěstí touží. stejně tak ne každý má fyzicky, psychicky i finančně na to, aby žil "na konci světa"

minima2
8. pro 2015

@blahova_andrea Ale nemusí žít na konci světa. Většinou je byt prostě levnější, a to kdekoliv v republice. Pokud chceš nový dům, potřebuješ i pozemek, což je další velká pálka. Pokud půjdeš do staršího, musíš počítat s velkými náklady na opravy. Plus většinou právě dojíždíš autem z toho domu než z bytu. Ty jsou většinou na sídlišti, kde je MHD nebo v centru města. Pocházím z malého města, kde není moc práce, ale krásný velký byt bych si tam koupila za 700 tis. Dům pod 2 mln nepostavíš (a starší jsou většinou dvougenerační, tak je to o ničem). Teď bydlím ve velkém městě, kde jsme řešili byt nebo dům. Když jsme porovnali ceny, byt vyšel výrazně levněji. Jasně, že si můžu pořídit byt za 4mln, ale tady se bavíme o běžném bydlení na sídlišti, jako bydlí další tisíce lidí.

blahova_andrea
8. pro 2015

@minima2 no tak já bych třeba sama do paneláku nešla s rodinou ani zadarmo a chlapa bych tam nedostala ani párem volů. ani při naší situaci. prostě cokoliv, jen ne to. ono s našimi dětmi by nemělo smysl tam ani nevybalovat krabice. sousedi by nás vyštípali hned první měsíc. podnájmy jsme vždy vybírali raději ve v klasických bytových domech 😅 celkově tedy raději pidi dům než panelákové 4+1. dům pod dvojku postavit lze, pokud už teda máš ten pozemek.

ivetabala
28. led 2016

@malatralala Ahoj , můžu se taky podělit se zkušenosti. (nečetla jsem všechny příspěvky) Bydleli jsme s manželem po nájmech , všude nam slibovali dlouhodobé pronájmy a nakonec to bylo co rok stěhovani , když už bylo 4te stěhovani , rozhodli jsme se přestěhovat k jeho rodičům , do bytu 3+1 se synem. Ten rok co jsme se k nim nastěhovali jsme plánovali svatbu , tak ten rok utekl dost rychle ,a potom jsme hned začali řešit hypotéku, chtěli jsme baráče ale nakonec jsme koupily byt a po skoro dvou letém bydleni u tchýně se tuto sobotu stěhujeme do svojeho. Tchýni mam super , rozumněli jsme si tady, ale posledni půl rok je nesnesitelný , chybí mi hodně soukromí , jak jsi psala , uklizeni , vařeni , to všechno , a mít ten svůj domov.... syn už se taky moc těší bude mit svůj pokojiček a nemůže se dočkat 🙂 Určitě to taky zvládneš když máš před sebou svůj sen a budete mit baráček , ten rok i dva se daji vydržet a pak si s čistým štítem pořídite baráček bez dluhů, a ještě možna něco i u rodiču ušetříte, nám se to aspon trochu povedlo . Přeji hodně štěstí

dendy12917
4. led 2025

@malatralala
Jo.. já se synem zase bydlíme ve velkém rodinném baráku u prarodičů. Nahoře v patře bydlí ještě má teta s bratranky a sestřenici a dole vedle nás prarodiče se strýcem. Máme společnou kuchyň a koupelnu. Náš zadní vchod je v zimě malo přístupný kvůli spätné cestě, takže musíme chodiť přes byt.
Je to děs. Chodit kolem nich.. stále sledují co dělám, vše komentují do všeho se pletou. Sledují co jíme kdy Peru, kam jdu kdo k nám chodí na návštevy. Chodí si sem pokukovat jestli mám uklizeno. A to já nesnáším mám ráda svůj klid a soukromí. Stejně tak i syn. Sice jsem rodině vděčná, že nám před rokem pomohli když jsme museli odejít z nájmu kvůli ukončení smlouvy, a miluju svou rodinu, ale jsem tu nešťastná. Chtěla bych pryč a vůbec nevím kdy se nám to podaří si něco najít hlavně i kuli financím. Už mám všeho tak dost, že mě už ani nebaví se vůbec s někým..kýmkoliv bavit .ani s rodinou ani s přáteli. Jsem furt naštvaná a všichni mi lezou na nervy. Kolikrát mám chuť se sebrat a utéct někam.

felis
4. led 2025

@malatralala bydlela jsem u rodičů s dcerou tri roky na rodicaku. Ke konci už to bylo fakt blbé a vztah s mamkou vyhroceny. Opravdu pomohlo, že jsme odešly a vztah se vylepšil okamžitě.
Jestli je to jen rok-dva, tak zatni zuby a vydrz. Jednou bude lépe, vis proc to tedtak mate a nejde to jinak. S mamkou si sedni a prostě jí to řekni, jak jsi tady nam napsala a ze si přeješ, aby některé věci v domacnosti byly Tvoje doména nebo prostě jak fungovat lépe. Prijde mi, že máte fajn vztahy, tak bych rekla, ze Te aspoň vyslechnou. Chce to podat citlivě, ale věřím, že nějaká mini změna přijít může.

candat
4. led 2025

@felis zakladatelka to řešila před 10ti lety 🙂, ale taky mě by mě zajímalo, jak dlouho to tam vydržela. Já bydlela s babi a dědou a někdy to bylo hodně náročné 🙂

Strana
z4