Domácí násilí - jak ho vyřešit?
Ahoj holky..
Už si nevím rady.. Bojím se s tím někam jít, někomu to říct z okolí.. Spíše se potřebuji jen vypovídat..
Jsem s přítelem skoro 2 a půl roku.. Ze začátku vše bylo v pořádku.. Viděli jsme se jen o víkendy, jelikož bydlel daleko.. Po půl roce se přestěhoval k nám do města a začali jsme spolu bydlet.. Vše bylo v pořádku. Ale po pár týdnech, když se opil, začal být agresivní. Hodil se mnou na postel, třásl se mnou, nadával mi.. Když jsem byla v práci a 3minuty neodepsala, bylo zle. Výhrůžky, peklo.. Po půl roce jsem začala dlouhodobě marodit a byla jsem doma, tak byl klid. Dokud se nenapil.. To mě i kopal do břicha, dusil polštářem, když mi tekla krev z nosu, byl ještě víc zlý, že mu umažu podlahu.. Po pár měsících jsme se museli nastěhovat k našim na 3 měsíce. A to byl klid! .. Když jsme se v září nastěhovali do svého, začalo další peklo.. Začal mi zakazovat styk s rodinou. S kamarádkami. A přišlo další mlácení. Monokl. Facky. A hlavně psychické týrání.. Když jsem se konečně rozhodla to řešit a jít na policii, zjistila jsem, že jsem těhotná.. Když jsem mu to oznámila, slíbil, že bude sekat latinu a ani se mě nedotkne.. Což taky dodržel. Nemlátí mě. Ale za to to psychické týraní je horší a horší. Přestal chodit do práce. Sama to nezvládám.. A do toho zakázaný styk s rodinkou - hlavně s mámou.. Nikdy mu nic neudělala. Má ho ráda. Ale on jí nemůže vystát. Bezdůvodně.. Dle mého je to ze žárlivosti, protože nemá takový vztah se svojí mámou jako já s tou svojí.. Zakazuje mi navštěvovat dědu, který každý den jezdí na ozařování a chemoterapie, jen proto, že jsem se za jeho zády setkala s mamkou.. Vyhrožuje mi, že pokud se s ní ještě sejdu, zabije jí.. Nevím, podle mě by toho nebyl schopný, ale strach tam je. Když byl schopný mě mlátit.. Jsem v 16tt. Stále jen brečím. Jem psychicky na dně.. Nevím, co dělat.. Když od něj odejdu, nevím, čeho by byl schopný.. :(
@zelenaesmolda Nic se nestalo. Jen mi je celý den zle, takže jsem moc na telefonu nebyla.. Každopádně telefon mi hlídá, ale mažu si historii internetu, tak mi na to nemůže přijít..
@lucajda17 Nákupy se neplánují. Když řekne, že se jde, tak se jde.. Ale už to mám tak nějak promyšlené.. A jsem rozhodnutá odejít!
@hejnecko Momentálně jsem s nim doma. Ale hledám si brigádu. Potřebujeme s miminkem peníze a ty od něj neuvidíme.. Tolik lidí mi dnes dodalo sílu, že jsem rozhodnutá odejít.. A je mi mnohem lépe.
Hlavne, aby to probehlo co nejvic v klidu, kdybys potrebovala v necem pomoct, normalne sem napis. Hodne stesti.
Já čekám holčičku, také se bude jmenovat Barunka a určitě bude silná po tobě! Zvladneš to!!
Odejdi a dost mozna mu soudne zakazou styk i s ditetem,sestra me kamaradky to tak ma. On se k nim nesmi ani priblizitbdily kruh bezpeci, tam ti poradi co mas
Bily kruh bezpeci! Obrat se na nejakou pobocku, tam ti poradi co mas ted delat
@barunnka3 Jen přihodím jednu mou zkušenost, třeba ti bude k něčemu:
- já od toho svého ani nechtěla odejít, jenom mi nechtěl dovolit jet k rodičům, jak jsme byli předtím domluvení
- cestou z akce jsem si rovnou nechala batoh na nádraží (jeli jsme k jeho rodičům, akce byla kousek od nich)
- já pak vyrazila s jeho mámou na nákupy a jen jí řekla, že mi jede vlak a odjela s ním
POZOR! Já jela přímým vlakem on našel jakési rychlejší spojení a byl na přestupu na MHD dřív než já a tam mě začal napadat a že musím jet s ním. Požádala jsem KONKRÉTNÍ mladý pár o pomoc - byli super, šli se mnou na konečné k telefonní budce, tam já zavolala tátovi a počkali, až mě vyzvedne.
Co si z toho vzít - když budeš utíkat, pokud bude vědět kam, může tam být dřív než ty. Pokud by tě chytil a napadal, neboj se požádat o pomoc - ale pokud tam bude víc lidí, určitě nikoli nějakým křikem, ať ti někdo pomůže - často v tom není poznat, zda to dotyčná myslí vážně či se jedná o hádku (viděla jsem i, že žena křičela o pomoc a jakmile muž "agresor" trošku poodešel, hned šla k němu, nadávala mu a nevím, zda do něj i nějak nestrkala). Ale pokud požádáš o pomoc konkrétního člověka, většinou neodmítne nebo se k tomu již nachomýtne někdo jiný a ten pomůže. Jakmile dáš najevo, že o pomoc opravdu stojíš, lidi se najdou - i kdyby jenom zavolali policii, pomůže to.
A pokud možno varuj ostatní členy rodiny, jak ti vyhrožuje, aby věděli, že teoreticky se může stát cokoli (ale tipuji, že si netroufne - pouze pokud máte v rodině nějaké děti, tak na ty bych dávala zvýšený pozor, mohl by je chtít použít jako vydírací trumf na tebe).
Pochopila jsem, že momentálně nemáš žádnou práci, což je fajn, protože tím pádem opravdu můžeš dokonale zmizet a on ani nemusí tušit, kam jsi zmizela. Pokud si ho zablokuješ v telefonu a nebudeš s ním komunikovat, tak ani nebude moci vyhrožovat, že ublíží tvé rodině, protože mu to prostě nepůjde.
Jinak co jsem pochopila, tak dost holek, co sem píše, něco podobného zažily - tzn. určitě se nedívej, že bychom se na tebe koukaly nějak skrz prsty či cokoli v tomto směru. Naopak - samy zpětně nechápeme, že jsme nezdrhly mnohem dřív, ale chvála za to, kdy jsme zdrhly (myslím, že v tomto můžu mluvit za ostatní - protože on to je opravdu bohužel jasný psychologický model, který se opakuje pořád dokola).
Zjisti si případně adresy policejních stanic v okolí a v nejhorším vyraž prostě na policejní stanici. Tam se dá schovat. Držím pěsti.
Divala jsem se, ze v Kladne je intervencni centrum pro osoby ohrozene domacim nasilim, tak davam odkaz na jejich web: www.zsi-kladno.cz, po nabehnuti stranky je tam kolonka "intervencni centrum", poskytuji ambulantne bezplatne poradenstvi (psychologicke, pravni, vztahove, atd.), pro obeti domaciho nasili, jde jim i napsat nebo zavolat. I treba za tebe napisou navrh/zalobu k soudu, trestni oznameni, atd. Maji tam sveho pravnika. Snad ti to bude k uzitku. Jen pozor, toto centrum poskytuje i pomoc, zejmena psychologicke poradenstvi, resp. nejakou formu konzultaci ci terapie, pro domaci nasilniky, byt to neni jeho hlavnim cilem. Takze asi by bylo dobre, kdybys tam sla, je upozornit, ze se nechces potkat s pritelem. Toto centrum bylo driv podle vseho v Rakovniku, ale prestehovali se do Kladna. Vzdycky jde jit treba i na OSPOD nebo Policii CR, treba primo na policajty v Rakovniku na Husove namesti, naproti radnici, tam by ti meli dat kontakty na nejblizsi organizace pro obeti domaciho nasili nebo nasmerovat, co dal. Zaklad je ale pomoc rodiny a dobrych pratel.
A pokud budes jednat s policii, upozorni i na pritelovu kriminalni minulost a za co sedel (pokud vis).
A jeste pridavam odkaz na web poradny, sidlici primo v Rakovniku: poradna-rakovnik.cz. Je to psychosocialni poradenstvi. Poskytuji nasledujici sluzby bezplatne.
Základní sociální poradenství: informování o poskytované službě, informování o navazujících službách, informování o běžně dostupných zdrojích pomoci, informování o možnosti spolupráce s blízkými osobami. Služba základního sociálního poradenství je poskytována osobním, telefonickým či elektronickým kontaktem uživatele s odborným pracovníkem zařízení. Dale poskytuji
odborné sociální poradenství: Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím – zprostředkování navazujících služeb, sociálně terapeutické činnosti – poskytnutí poradenství a terapie v oblastech orientace v sociálních systémech, práva, psychologie, pomoc při uplatňování prav.
Až odejdes, tak jednak může být chvíli mnohem agresivnější, a jednak pak za tebou přijde a bude brečet, že tě miluje a všechno si uvědomil a změní se a budete stastna rodina, a ve chvíli kdy mu na to skocis, bude skutečně chvíli sekat latinu. Ale pak nastane opětovné peklo, ještě horší než předtím a půjde ti o život. Tak mu na tuhle hru prosím neskoc, odejdi a už se nevracej, tihle lidi se nikdy ale nikdy nezmění a ty musíš jakožto matka myslet na svoje dítě nadevše a před tímhle chlapem ho uchránit.
@barunnka3
proc nezavolas sve rodine at si pro tebe prijdou k vam domu?kdyby prisli dva tri chlapi tak neudela nic.nebo nejaky kamarad,proste by prisli a odejdes s nima.podle me to moc natahujes
Vyřešit domácí násilí ve vztahu jde jen jedním způsobem, a sice tím, že vztah skončí.
Násilník se nezmění, nemá k tomu důvod, a oběť, tedy ty, má jen dvě možnosti, buďto odejít, to je ta nejlepší varianta, nebo čekat na svůj konec.
Jsi těhotná, týrá tě dál, byť ne fyzicky. Má tě obejmutou strachem, výhružkami. Co myslíš, že se tak asi stane, až porodíš a budeš maximálně zranitelná a miminko bys zvládla vystavit tomu, čemu sama čelíš?
Odejdi od něj, i "pod mostem" ti bude líp, než s ním a čekáním na proměnu.
Prosím tě, na co ještě čekáš?!!!
@zelenaesmolda Ono vždy chvíli trvá, než člověku dojde, že to jinak prostě nepůjde. Tady je jen otázka, zda to tazatelce dojde dřív, než přijde o dítě či vlastní život. U mě se to "naštěstí" jednorázově vyhrotilo, že jsem si uvědomila, že ač ho miluji, jde mi o život a tak už jsem se ukecat nenechala.
@barunnka3 už bylo řečeno vše. Tak přeji jen abys sebrala poslední zbytky sil a utekla.pak bude totiž vyhrožovat opravdu tím že udělá něco dítěti. Nejde utéct přímo v tom obchodě? Kolikrát se s manželem nahanime mezi regalama a nemůžeme se najít. Ale proč to nenapíšeš rodině. Dojette pro mě na nic se neptejte nevolejte nepište hlavně ať je vas více. Ale asi to máš promyšlené. Každopádně jedna poznámka jednou by ti to dítě nemuselo odpustit že si dopustila násilí i na něm. Vím o čem mluvím! Já bych Teda zavolala policii třeba až bude ve sprše a s jejich doprovodem sbalila věci a odešla. Myslíme všechny na tebe! Chtěj pro sebe lepsi život
Nevím, jak to napsat slušně. Nebuď hloupá a odejdi. Zajdi na policajty, do bílého kruhu. Když chlap týrá ženskou, psychicky nebo fyzicky, je to hrozné. Pokud jsou v tom děti, nebo brzo budou, je to horší, protože matka má prvořadě myslet na dítě. Pomocných organizací je víc, ty máš navíc rodinu, co řešíš? Návod na zázračné umoudření parchanta?
@merope ja vim,ale ji to ocividne uz doslo,ze bude muset odejit tak nejak nechapu na co jeste ceka.staci napsat rodine at pro ni prijedou,sbalit se a jit.problem vyresen
Holky,já nevím,nemám zkušenost,ale s tou policií bych byla zatím opatrná. Pokud ji momentálně týrá pouze psychicky,nemá modřiny,zprávu od doktora,ani důkazy ve formě výhružných zpráv nebo nahrávek,můžou s tím policajti vůbec něco udělat? Aby s ní nepřišli domů a on nesehrál divadlo,že si to vymyslela. 😯
@zelenaesmolda No, spíše mám pocit, že jí to pomalu dochází, ale pořád chybí ten poslední krok... já si to už sama tolik nepamatuji, ale tuším jsem se taky chtěla rozejít vícekrát a zase si to rozmyslela...
@merope jenze jak dlouho ji to jeste bude trvat?ma tady stovky komentaru a vsechny rikaji odejdi,desitky ruznych reseni.staci zavolat rodine at pro ni prijedou,odvedli by ji a byl by klid
Sice jsem naštěstí nezažila, ale vím, že toto je klasický vzorec chování oběti. Byť pro rozumně uvažující nepochopitelné, týraná žena nedokáže reálně uvažovat, pro ni nebude jednoduché odejít, i kdyby ji přítel otevíral dveře. Tak už se holky přestaňte divit, stačí si o tom něco přečíst. Nezbývá, než držet palce, aby překonala svůj strach a odešla, než se opravdu něco stane...
@zelenaesmolda Věříš, doufáš, bojíš se, je ti líto "promarněného času" a to vše dohromady je prostě průšvih.
@zelenaesmolda Neznáme situaci - jsou násilníci opravdu schopní rodině ublížit a třeba se toho autorka bojí i oprávněně. Ten můj se mého táty vyloženě bál, ale tam byl výrazný rozdíl ve výšce i hmotnosti 🙂.

Jeste jednou ahoj, barunnka3, v paralelni diskusi hledas praci v Rakovniku a okoli na castecny uvazek, tak se mrkni, nasla jsem ti dve nabidky.