Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto
Ahoj kopretinky🙂
jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔
Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔
@kata1988 i do svého fiátka cpu prachy, ale nejsou to tak velké výdaje, protože náhradní díly se seženou levně a fiátka dokáže opravit každý garážista, takže ta nejdražší oprava, kdy to auto bylo hodně vysypané přišlo na 10tis a od té doby jen lehké údržby....
před tím jsem měla corsu 1995 a kdybych jí neprodala před dvěma roky, tak jezdím s ní do ted. Dá se sehnat dobře levné auto, ale musí tomu člověk rozumět a vědět co je na tom autě špatně a kolik případně to bude stát když se to bude posléze opravovat a né jen čučet na značku🙂
podle mě auto za 200tis by nepotřeboval servis za desetitisíce. Za tolik peněz se dá sehnat hodně dobré auto, ale partner evidentně spíš slyšel na značku a neuvědomil si, že by měl myslet taky na to, že může mít dražší náhradní díly, že to auto nebude moct opravit každý garážista apod.
Výplata 17tis a z toho se mají živit dva lidé plus dítě (i když přibude trocha peněz z rodičáku) je na hranici bídy a platit k tomu 6000 za auto plus pohonné hmoty je opravdové hýření a luxus, který by si chlapec mohl dovolit, kdyby byl sám a nevadilo by mu, že do výplaty zbývá týden a v peněžence stovka a plná nádrž v autě...
Celkově "mít auto" je velký luxus
vyděláváme 19tis plus 11500rodičák a na rovinu říkám, že bychom neměli na auto za 200tis
No nevím, staré auto nikdy. Nikdo neví, co se s tím autem dělo, jen jeho původní majitel a ten vám u prodeje určitě rád vše prozradí 🙂 Raději nová " fabka" než starý "pašík" 😎
@xpila to s tou Alfou už taky není úplně pravda, to bývávalo. Když si vybereš "dobrý" model, není méně spolehlivá a víc poruchová než jiné značky.
Ale co mne fakt pobavilo, že se na autě po skončení záruky musí něco automaticky porouchat a starší auta jsou bezúdržbová 😀 Auta byly a jsou spotřební zboží. Jen čím je auto novějšího data výroby, tím víc je tam elektroniky a to je bohužel to, co občas zlobí.
Asi nemá cenu psát, že možná bylo dobré si prvně sepsat finanční plán, posléze zjistit, že nemám peníze na to mít dítě a nemusela by jsi řešit, to co tady řešíš. Ale už se stalo.
Takže, pokud dva lidi nemají peníze na bydlení, posléze na dětskou výbavičku, asi bych vůbec neřešila auto. To je až ta poslední věc. Nehledě na to, že je úplná blbost prodat auto, které má hodnotu 200 tisíc, za 100 tisíc a pak za 50 tisíc koupit ojetinu s tím, že mi zbyde 50 tisíc. Do auta s pořizovací hodnotou 50 tisíc narve člověk asi docela dost peněz. Mnohdy jsou to desetitisíce. Možná měl přítel jen dvě důležité opravy, které spolky pár tisíc a teď už do auta žádné peníze dávat nebude. A je celkem pochopitelné, že kluka ve 22 letech zajímají auta, většina chlapů si jako první věc (když začne vydělávat) koupí auto. Ty píšeš, že chceš, aby byl rozumnější, že se každý den hádáte, aby nerval tolik peněz do auta. Zároveň píšeš, že miminko budeš milovat. Ono je krásný milovat dítě, ale stejně tak důležité je finančně ho zabezpečit, dát mu co do pusy, moci zaplatit měsíčně nájem. A to je ta zodpovědnost. A jsme u první věty, kterou jsem psala. Já, když si vzpomenu, jaká jsem byla před 12-ti lety, tak jsem byla opravdu dítě, jehož jediná starost byla chodit do školy.
@blondynka400 Psala jsem NĚKTERÁ, čti pořádně 😉
@zuzana_ka Jasně.
Moc jsem vše nečetla, ale za mě je Pasat parádní auto...není to žádný kazivý šrot, pokud ho má navíc v dieslu, tak je to držák. Sama ho mám rok výroby 2007 a bez problémů. Auto za 50 000 to teda nevím, co by chudák koupil, něco do čeho pak vrací mnohonásobně víc 🙂
Přítel ho měl před současným superbem jako služební a taky vše OK. Navíc je to bezpečné auto, je větší, žádná malá rachotina 🙂. A pokud čekáš mimčo, auto se dle mě hodí... prodávat ho nemá smyl, stejně by musel koupit něco jiného a aby to bylo co k čemu, moc by neušetřil, kdoví zda něco vůbec 🙂
A jak jsem zde četla, že lepší nové auto jak staré, dle mého to nejde takto napsat, ona není ojetina jako ojetina 🙂. Jde koupit krásné zánovní auto, které je jako nové, jen stojí o dost méně než ze salonu 🙂. Hodnota nového auta po prvním vyjetí okamžitě hodně klesne ...
@xpila chce tomít znameho....s nami takhle byl automechanik, který jednak učil na škole, pracoval a navíc delal i soudní posudky....napojil se vždy na auto a hned videl historii, navíc i poznal když někdo lže, že auto nebylo bourane, hned vedel stav motoru atd....takže my takhle mama koupenou paradní octavku za super peníze....passata mame taky, ale staršího, avšak obe auta v udržbe tohoto pana a je to v pohode...ale nahradní díly na passata a octavku jsou rozdílné dost v cene....je fakt, že passat je bezpečnejší, pevnejší sloupky atd....ale zase jde o to na co kdo má....a na co auto má...pokud nejezdí dálky, není potřeba hyper super bezpečné auto například volvo, ktere se řadí mezi hodne bezpečné, když pak nebudu mít na udržbu nebo když nabourám, tak na opravu...my ted budeme muset koupit nove auto, bude nás pet 🙂 a taky pečlive vybíráme, zvažujeme, radíme se....
chce to mít nekoho kdo se opravdu vyzná, poradí a pomuže.....je fakt že ojetinu koupíš i za 40tis ale pak do ní klidne 100tis dáš....
asi bych doma nedelala dusno ted kvuli autu, aby chlap nemel dojem, že nesmí vubec nic a nepočítala mu každou korunu, at nemá dojem, že jsem hysterka....ale sedla bych si s ním a probrala co bude potřeba atd ale určitě bych se snažila řešit po dobrem....
tak ja nevim, co očekáváš od auta za 50 tisíc... to bude šunka, která vám taky nemusí moc posloužit... mimochodem prodej takového auta ne vždy je rentabilní 😉 spíš by se měl chlapec snažit pořádně vydělávat.
@xpila číst umím, neboj. To bych ty některá chtěla vidět 😀 Každá součástka má svojí životnost a je logické, že čím starší auto, tím víc součástek je jaksi na výměnu. O spolehlivosti a bezpečnosti podobného auta radši nemluvit. Ale je to každého věc. Jenom mne podobný příspěvek fakt rozesmál no, když jsem si podobné staré bezúdržbové auto představila a k tomu všechny ty zánovní "šroty" po záruce 😀
@blondynka400 Jenže ty všechno paušalizuješ. A ano, některá starší auta jsou mnohem spolehlivější než ta nová, stejně tak mohou být i bezpečnější. Stačí si srovnat Fabii a třeba starší Audinu. Ale to tu nemá smysl vysvětlovat, tahle diskuze je o něčem jiném...
S přibývajícím věkem jsem se naučila si přítele nasměrovat tak, jak to vyhovuje mně, možná to bude znít nadsazeně, ale tak to prostě je. V tvém věku jsem také chtěla všechno vyřešit hned a přímo a vždy to skončilo tak, jako u vás-hádkou. Zjistila jsem, že nejlepší strategie je podsouvat chlapovi to co potřebuješ tak, aby vlastně ve finále na to přišel sám a mohl si říct, jak je dobrej, že to takhle pěkně vymyslel.Hlavně netlačit na pilu, to nemají rádi. U nás to tak je prakticky celý náš vztah a i teď, když čekáme mimčo. Snad se nebudeš zlobit, když ti napíšu, že jste na mimčo podle mě oba ještě příliš mladí a já na vašem místě bych do toho nešla, ale pokud jste oba schopni najít kompromis, tak proč ne. Ovšem tvůj přítel by měl mít na paměti, že z něj bude táta, a tak by se k tomu měl zodpovědně postavit-co se peněz týče, ale toho jsi si ty jistě vědoma.
Tak držím palce, ať se oba umoudříte a jste šťastní 😉
WV passat mi teda sice nepříjde jako "šíleně drahý auto", i když záleží na r.výroby apod....navíc ono by se ty peníze hodily, ale když pak koupíte nějakou šunku, tak do ní vrazíte na opravách daleko víc, mmch každé auto vyjde měsíčně na velké peníze, už jen to, že nejezdí na vzduch, že....tohle bych asi v současné situaci fakt neřešila...
jak dlouho to auto má???
jestliže platí leasing 3tis a má to ještě na 3 roky, tak to je ještě doplatit kolem 100tis... To si fakt nemyslím že by se povedlo prodat tak jak píšeš... Podle mně to už je situace, která by každopádně byla těžce ztrátová... Prostě stalo se, auto je a tak se s tím musíte naučit žít :o( Jestli si tak splnil sen, tak super - třeba to auto ještě bude mít mnoho let a vyplatí se to...
Já bych přijala chlapa i se závazkem (=autem) a spíš bych řešila co kolem... Jak si přivydělat nebo i jestli by si nějak nemohl přivydělat on... Aby jste nějak našetřili na mimčo... Ono toho tolik zase nepotřebuje, myslím že výbavičku koupit není tak šílený a ve finále stejně je miminku jedno, jestli spinká v postýlce za 500 nebo za 5000 :o)
@xpila souhlas, že tato diskuze je o něčem jiném, nemá cenu to tu spamovat. ale starší audina spolehlivější než nová fabie, ach jo, to bolí.... 😀 A ta bezpečnost je taky hodně diskutabilní.
Chlapi a auta. To nebude úplně otázka věku 😃 My máme pětiměsíčního syna, stavíme dům, tudíž máme hypotéku, která není vůbec malá a můj manžel klidně koupí auto za 200 tisíc, protože jeden kabriolet prodal a on bez kabrioletu žít nemůže. A to podotýkám, že máme další 2 auta a je mu 30 let. Prostě to nepochopím a ani se o to nesnažím. Jenom mu věřím, že ví co dělá a kdyby na to neměl, tak to nekoupí....
@andy15 Felicie trpí korozemi. Měli jsme, je fakt, že motorově byla nenáročná, ale 3x jsme měnili páté dveře a pak se nám rozsypal podvozek. ;) A koupit dneska slušnou feldu, která nemá nalítáno 400 000 je celkem umění, dost majitelů jí používá jako "traktor" a narazit na nějakou po důchodci je poměrně oříšek. Škodovka je stejně už dlooouho součástí koncernu VW, takže ta opěvovaná Felicie nemá od Passatu zas tak daleko. 😀 Nevím, z jakého roku to auto máte, ale Pašíci jsou držáci, samozřejmě jste mohli narazit na horší kus, ale neznám nikoho, kdo by si stěžoval, že se mu novější Passat co půl roku sesypává. Když se o auto dobře pečuje, slouží. Být vámi, opravdu bych neměnila lepší za horší s vidinou vydělaných 50 000, protože při troše smůly v tou autě těch 50 000 do roka opět zmizí a za nima půjdou další a další tisícovky.
@andy15 auto stoji podobne jako najem a nevyberes si jestli platis leasing za nove nebo pojistky a opravy za starou ojetinu. 6000Kc za auto mesicne nen zase tolik, jeslti v otm mas vsechny naklady. Nas stoji 8000 plus benzin 1-2000, podle toho, jak jezdime. Jestli se bez auta do prace nedostane, tak ho potrebuje. Spis si s nim sedni a tu budoucnost res, jaky budete mit prijem, jak budete bydle,t jaky asi naklady, at vite, jestl ito zvladnete nebo mate hledat jine reseni
@brusinka_ Brusinka, jojo, je to trapna vymluva otehotnet pres HA, me se to napriklad stalo uz potreti, ona totiz neni stoprocentni a ne kazde telo ji akceptuje, moje treba ne. Akorat ja mam manzela a slusnou praci, takze u nas se to snese, jim drzim palce, ze se k tomu dokazali postavit celem
A už by stačilo bych řekla. Nechci tady řešit a rozebírát auta, když každá ženská tomu nerozumí, je ráda, že to umí řídit.
Takže se tu mějte. 😉
@andy15 ale ty si musis uvedomit, ze on nema nobl auto, ze ho neproda za tech 200000, ale za min a ze kdyz si koupi starou ojetinu, tak da v prumeru kolem 4-5000 jenom za opravy a uz moc desitek tisic kilometru nenajezdi... Jestli auto potrebuje, tak ho nutis do blbosti, ktera vas vyjde draz nez soucasne reseni
@akankeo Řekl někdo, aby ho prodal ZA 200 tis? Né! Takže zase dobrý.
Nesnáším ty nádhery, co si musejí vozit prdel v luxusním, drahým podle nich " bezpečným" autě, jen proto, aby se pak mohli někde vystavovat. ! Nakopala bych je do prdele! A zkopávám za to i sama sebe, protože v tom jezdím s ním, a nechci. Chci, aby začal trošku myslet. A nutím ho snad toho?! jen jsem se sakra zeptala " co mám dělat" !

@zuzana_ka Že jsou stejné jako Alfa? Ty asi moc autům nerozumíš, co 😉 Alfa je vyhlášená svou poruchovostí, jsou to auta jen na okrasu nebo pro ty, co mají dostatek peněz na údržbu a opravy. Hlavně má zvýšené nároky na běžnou údržbu a pokud se jí člověk nevěnuje, tak se to vrátí na výdajích za opravy.