Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto
Ahoj kopretinky🙂
jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔
Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔
** prodá
tak dle mě je dost rozdíl v bezpečnosti aut 🙂 těžko lze srovnat např. tu omílanou felicii s passatem, co má... ach jo... felcka asi airbag moc mít nebude atd. A napsat že žádný auto není bezpečný, samozřejmě, ale to bys mohla říct, že není bezpečné vystrčit nos z domu, což se dá taky říct v dnešní době. Passat se dá řadit k těm bezpečnějším autům.
Slečna se možná urazila, my tomu nerozumíme, ale ona asi ano, jelikož nutí přítele prodat auto a koupit si rachotinu, za kterou dá časem mnohem víc. Se nezlob, ale ty v 17 autům určitě rozumíš méně, než jiné straší, co už v rodině vystřídaly více aut.... Navíc pokud passata mám, tak vcelku vím, co to je za auto. K tomu máme a měli jsme i jiná auta, mohu srovnat... což možná spíš určitě ty ne, nic ve zlém
@blecha94 Já ho v životě do ničeho nenutila. Pro mimi jsme se rozhodli sami, tak si to taky sežereme, jen jsem nepočítala, že to bude až tak. No nic. Mluvila jsem s ním, sehnali jsme byt, zítra jdeme sepsat smlouvu. takže ze mně spadlo aspoň něco. Bezohledu na to, že jsem v 15. týdnu a dnes jsem se zase složila ráno. Takže mi ztoho už trochu šibe.
No nic, pořádně si ještě promluvíme a začneme už konečně něco kupovat, nebo shánět. 😉
ano je, ale možná by neškodilo si něco přečíst o testech 🙂 Není plech jako plech...
@barinkas Bezohledu na to, že platíš jen značku. Jako je to u oblečení a všeho i jídla. Nebudu tady opravdu už řešit, jaký auto je bezpečný, který stojí tolik a opravy atd.
Moje otázka byla se POUZE PORADIT😉 Nic víc tady jsem rozebírat fakt nechtěla. A pochybuji, že tady každá z nás je automechanička, která všemu rozumí. Já rozumím opravám, s tátou jsem ty auta opravovala od mala, ale zase rozumím tomu, že je zbytečný si kupovat takhle mladý auto za tolik peněz. Jo fájn, když je to bohatý člověk, co má dům všechno ok, proč ne. Ale když je to " obyč" člověk co se jednou bude muset postarat sám o sebe a měl by myslet i do budoucna, tak je to poměrně podle mě dost zbytečný. i celkově. Ať už by i to těhu bylo plánovaný, nebo ne.
@andy15 rozumíš opravám a proto má ESP co společného s ruční brzdou. To je dobrý vtip 😀 😀
jo a to co jsi napsala o nádherách a vystavování... z mého pohledu ojetý passat není nějak luxusní, měla bys být ráda, že takové auto máte ježiš... ovšem můžeš chodit pěšky, vše, co budeš kupovat pro mimi, postýlku atd, můžeš taky odnést pěšo 🙂
A nebylo by od věci se trošku krotit, ty výrazy... nevím, proč by si nemohl někdo koupit drahé auto, když na to má? Co je na tom?
Já se teda nikdy nevystavuju, to je smíchu 😀
@ivakalinova No teeda, sepsat finanční plán a říct si, tak , teď dítě mít nemůžu...Stavět na stejnou rovinu finanční zabezpečení=láska k dítěti...to je taky mazec!!!
Koupit ojetinu za 50tis, ještě neznamená cpát ji horem dolem prachama, chce to jen kupovat s rozmyslem, nejlépe s někym, kdo tomu rozumí, koukne na spodek, koukne na volant, změří lak na nejchoulostivějších částech karoserie, projede to a za 50tis se dá koupit autíko, co bude sloužit ještě spoustu let(diesly můžou nalítat 500tis a fpoho budou sloužit dál-právě třeba VW, Mercedes(pozor na korozi), kdežto nová auta jsou stavěna tak, že po 7letech se do nich musí investovat nemalé částky-origo díly, rozvody...nemluvě o elektronice(problematické jsou hl. franc.značky)
OK, odprodejem toho pašíka by se vyřešila kauce na byt atd....ale co dál? Věřím, že to ustojíte, hlavně se nehádat a nestresovat 🙂 Ale asi bych ho neprodávala, páč může být i hůř....a máte dobrý auto...po opravách
@andy15 Felicie je plechovka největší, sice ND za hubičku, ale nedejbože, abyste bourali!!!! Kor s prckem..Felinu nebrat! Za ty peníze se dá koupit určo starší pašík, navíc kombik(na kočár) a ND jsou taky levný a v dieslu jsou to držáci 😉
@blecha94 Felicie má od Passata hooooodně daleko, to se snad k sobě ani nedá přirovnat 😨
@blecha94 Tak bezpečností prvky by mne zajímaly..já viděla na šrot a to opravdu na šrot Felinu, co bourala ve třicítce ve městě(vim to, seděla za volantem moje kamarádka). A proč cena Felicií a Passatů je tak diametrálně jiná? No nic, zakladatelčin problém tímto nevyřešíme, možno bychom si mohly vytvořit Auto-Moto diskuzi 😉 😀 papa
@andy15 že začátku to byla celkem zajímavá diskuze, ale teď na konci jsi se předvedla jako hloupá a nevyzrala holka, co se umí akorát vztekat a nadávat, když není po jejím nebo když s ní někdo nesouhlasí. Smutný, potkat se s mladým člověkem, který je už tak omezený a plný předsudků, smutné, že tak bude vychovavano další dítě.
Pokud pro tebe jako nastávající matku bezpečnost nic neznamená, všechny auta jsou jen plechy, tak to auto teda prodejte, kupte auto za pár tisíc, kupte nábytek a za půl roku brecte, že se vám auto rozbilo a nemáte na opravy. Co k tomu říct? Nevím, co chceš slyšet, možná se zkus zlepšit v počtech. Kupte si staré auto bez bezpečnostních prvků a jen doufej, že se s tím nezabijete. Ono je totiž faktem, že z nehody, že které člověk v moderním a bezpečném autě odejde s pár modrinami, odváží u těch starších aut posádku rychlá nebo pohrebak. Škoda, že nevidis i tohle.
@andy15 promiň, ty rozumíš opravám? ESP nemá co dělat s ruční brzdou, to je pěkná kravina. Chtěla jsi poradit. Chceš, aby přítel auto prodal. Proč? Nepotřebujete jezdit? Dobře, je na něm splátka. ALE pokud ho prodáte, musíte úvěr doplatit, mnohdy jsou to úvěry s vysokými úroky, takže byste spíš prodělali. Bezpečnost aut je další věc. Auta nejsou jen plechy. Nezlob se na mě, ale je rozdíl, když se srazí felicie a passat. Ten ve feldě moc šancí nemá, člověk z Passata má reálnou šanci vylézt a odejít po svých. Neuškodilo by se podívat na nějaká videa, nebo si pročíst testy. Jsi mladá, a už na tobě leží hodně zodpovědnosti. Vznesla jsi dotaz, my ti tady radíme. Neber to špatně, přeci jen máme víc zkušeností než ty 😉
Nechtěla bych se tě teď dotknout, ale pokud je miminko plánované, proč jste nepřemýšleli víc dopředu? Nedejbože aby dítě bylo jakkoli nemocné, stačí "blbá" alergie..... vidím to u nás. Měli jsme naspořeno, měli jsme plán a přišlo postižené dítě a jsme bez peněz....
Když si to tak pročítám, chceš od nás vlastně schválení toho, abys přítele natlačila k prodeji auta. A říkáš, že nechápeš, proč si ho kupoval, proč nemyslel dopředu, že jednou bude mít rodinu apod. Jasně... on mohl tušit, že ve 22 bude otcem. Spíš si myslím, že si říkal, že než bude tátou, bude auto splacené.... Jak jste k těhotenství přišli, řešit nechci, nebudu nikomu sahat do svědomí (ve svém okolí znám pár případů "otěhotnění přes HA"), ale teď se holt budeš muset začít chovat dospěle a ne jako navztekaná puberťačka...
@andy15 Andy, neres auto, jestli je nutnosti do prace, tak to co ma neni spatna volba, bohuzel mas nazor, ze s auty je to jako s oblecenim, a ono to tak s auty neni ani co se tyce nakladu na udrzbu, ani co se tyce bezpecnosti, proto te tady vsichni cupujou, protoze opravdu rikas hloupost. Auto opravdu mesicne stoji podobne jako najem, tak to proste je. ALE pokud to financne nemuzete utahnout (najem + auto) , jediny reseni je prestehovat se blizko k pritelove praci, aby to mel na dojezd busem a na takove misto, abys ty zvladla s kocarme objezdit vsechny nakupy a vsechny doktory. Pak to auto muzete prodat, ale pocitej s tim, ze to bude teda neco na chlapovu hrdost a ze to hlavne pro tebe bude dost nepohodlne a budes muset vsechno obstarat s miminem za kazdeho pocasi a nestezovat si, protoze si byla soucasti takoveho rozhodnuti... A sedni si s nejakou zenou co uz ma zkusenosti - mamou, babickou a nech se trosku zasvetit do vedeni domacnosit, na cem se da usetrit, jak sestavit rozpocet, jak varit, abyste vysly treba s 3-4000 mesicne za jidlo, coz ve trech v pohode jde, kdyz nejsou penize, co opravdu potrebujete mit a co ne, abyste vysli. Ne kazda kravina na mimino je treba, nove veci na mimino az na autosedacku vpodstate nejsou treba a tu autosedacku treba splasis nejakou v rodine, kde budes mit jistotu, ze je nebourana. Kocar si muzes poridit nejaky levnejsi, fakt neni treba za nej vyplaznout 20000 kdyz je to na par mesicu. Ja ted zvazuju, jestli si na treti nejaky koupim nebo si vystacim s satkem, protoze nonstop potrebuju ruce a sportak jeste mam. Totez nabytek, postylku dost mozna sezenes v rodine u nekoho na pude a jenom ji natrete nezavadnym lakem, to ti sezene chlap, totez zavinovacky, vetsinou doma nekdo skudli a ostatne treba se v nich miminu nebude libit. Odsavacku muzes koupit z druhe ruky, taky ji nemusis potrebovat, sterilizator vubec kdyz nemate penize, vyvarit muzes veci vzdycky, prebalovak - jestli budete mit maly byt bohate si vystacis s podlozkou na pracce a jeste usetris, protze budes mit vodu pri roce a mimco proste umejes nez abys ho matlala ubrouskama a ono se ti pak jeste osypalo atd. Si mlada, zvladnout vsechno muzete, ale nech si poradit od nekoho, kdo ma uz nejakou tu zkusenost a zapomen na idealy, od tedka uz te ceka jenom zivot v kompromisu
A nenech se odradit, na potrat uz je stejne pozde a zvladly to jine, zvladnes to taky. Jen si proste nemysli, ze uz vsechno znas a vsechno umis a nech si poradit od okoli. Mas zas tu vyhodu ze si mlada a budes mit na vsechno vic energie. Tezko rict jak je zraly tvuj pritel, jestli ho budes muset taky trochu korigovat nebo jestli te povede, ale fakt neves hlavu, mozna si mlada a mozna tady ted ostatnim znis jako decko, ale to neznamena ze to nezvladnes a nebudes se za 10-15 let smat kamaradkam, ktere pleny teprve cekaji, ze ty uz mas ted jenom pohodu a muzes s pritelem/manzelem cestovat a uzivat si zivota, zatimco any budou do 50 skakat kolem deti a budou toho mit plne brejle, protoze uz na to nejsou nejmladsi. Moji kamaradce je 40, ma 2 dosple deti, mela prvni podobnem veku jako ty a jejimu manzelovi bylo v te dobe taky 18 a zvladli to navzdory vsem kecum od okoli a predsudkum, muzes byt ten stejny pripad, kdyz to vezmes od spravneho konce. Drzim palce
holky myslím vše napsaly 🙂 nemá cenu dál komentovat... jen by ještě možná neškodilo se podívat na data výroby Felicie 🙂převážná většina je do roku 2000 🙂 tak si dej pozor aby ono auto nebylo starší jak ty 🙂
Zkus stránky www.tipcars.cz, za mě asi nejlepší na přehled cen aut 🙂 takže taková felcka třeba z roku 1995 bude určitě super...
A felcka nemá klimu...
Teď jsme našli byt, který se nachází kousek od jeho mamky, taky se včera stěhovali. My jdeme dnes sepsat smlouvu a vše okolo. Takže alespoň něco z nás spadlo. Já se nechovám tak, že chci aby bylo po mém. Až se tak budu chovat, tak to mi říkejte, že jsem malý děcko. Tohle mi příjde z jedné stránky už fakt trapný. 😉 Nechtěla jsem tady ale vůbec řešit jaký auto si máme koupit - nekoupit, nebo jakou má bezpečenost atd. Napsala jsem, že rozumím opravám, a ze svý hlouposti jsem jí právě před tím napsala a co jako? Takže se budeme hádat ještě kvůli tomu, že nerozumím teda autům. ? Vy jste se nikdy nespletli, nepřeklikli, neřekli jste nějakou kravinu, ikdyž jste třeba věděli co jste chtěli? Asi ne. 🙂 Tak pardón. Víte, už jakó tahle diskuze mě fakt nebaví, nečekala jsem, že to zavede až k tomu jaká jsem. Ale tak asi jste na to měli zrovna chuť soudit člověka podle psaní. " Nesuď knihu podle obalu" ...
Už bez komentáře, vím jak se chovám, vím, že jsem sprostá, což vy očividně jste část z vás asi jen slušná.
Takže těm, co to s námi mysleli dobře, děkuju a děkuju i za potěšující zprávy. Těm co jste tady rozjeli diskuzi a vím, že jsem se přidala, protože, když jsem to četlo, tak jsem nevěděla, co dělat, protože to je fakt o ničem, ještě když rozjíždíte mně, ale sami se nejdřív neohlídnete na sebe, tak i přesto děkuju, právě jsem se dozvěděla, jaký auta jsou bezpečný, co si máme koupit a do jakýho auta nedát svý mimčo! 🙄
Pa! 🙂
@andy15 no asi to je proto, že všechno je provázané se vším, nic není striktně oddělené. Když já dám např. že nás léčba naší dcery, její rehabilitace apod. stojí i desítky tisíc měsíčně, musím očekávat i otázky např. proč jsme nešli na potrat, věděli jsme to před porodem, chodím do práce? Je ve školce? je přes týden doma? apod. protože vše je spojené. Léčba je nákladná, drahá, náročná psychicky i fyzicky, proto oba makáme jak šrouby, nejezdíme na dovču, nekupujeme drahé věci, na Vánoce mají dárky děti apod. A pokud by mi x lidí napsalo, že se mám na to podívat jinak, asi bych se nad tím zamyslela....
@majkoz Já nestavím do roviny finanční zabezpečení a lásku k dítěti. Ale bez finančního zabezepčení je láska sice fajn, ale k čemu? Když s dítětem nemám kde bydlet, nemám na oblečení, nemám mu dát co najíst, tak je láska sice krásná, ale k čemu? K tomu, aby zaklepala sociálka a dítě mi zvala.
A nezlob se na mě, ale snad prvně na dítě musít mít a pak si ho pořídím. Ne, že si pořídím dítě a pak řeším, jestli na to budu mít peníze. Tohle je myšlení našich spoluobčanů, kteří berou dávky a ještě tvrdí jací jsou chudáci. Samozřejmě si může cokoliv stát, může být dítě nemocné a s tím spojené vysoké náklady, ale s tím se počítat nedá, to se řeší až to přijde.
O tom, že auto za 50 tisíc jsou akorát další náklady snad netřeba psát. To je na dlouhý povídání.
Ze všech příspěvků slečky je vidět, že ona je dítě a sama bude mít dítě. Nechtěla jsem to, tak napsat. Ale bohužel je to pravda.
@ivakalinova nechápu proč tu má každý potřebu moralizovat a ukazovat se jaký je rozumný on sám. Přijde mi to hodně smutné.
@ivakalinova Tak láska bez finančního zabezpečení je pořád ta stejná láska. Finanční zabezpečení bez lásky je smutnej příběh..Já bych prostě tyhle dvě "věci" vůbec neporovnávala. Když už dítě přijde neplánovaně a do ne úplně, co se týká financí, příznivé doby, tak se asi musí začít hledat cesty a možnosti. Ono nejsou jenom rodiče, kteří si jdou pro dávky, ale třeba Ti, kteří to začnou řešit a jdou kvůli tomu do sebe, protože je právě žene ta láska, nevím proč se rovnou ohánět sociálkou atd...Ale naplánovat si, kdy budu dostatečně zajištěná, abych mohla někomu dávat lásku... 😒 Je to o prioritách, někdo dává lásku i tím zabezpečením...Někdo se uskromní a žije jak se dá, ale děti můžou být šťastné v obou případech, na tom se snad shodneme...
Že je slečna dítě si nemyslím, ale Ty jsi v pozici, kdy Ty máš "pravdu" a to by tak asi bylo se vším, těžko se s Tebou bavit, pochybuji, že máš vlastní zkušenost s autem za pade, to asi v Tvých plánech nikdy nebylo. Vše v dobrým 😉 čaj
@zuzana_ka Ale já přeci nemoralizuji. Napsala jsem pouze slušně svůj názor k tématu. Je to přeci veřejná diskuze. Tak nikdo nemůže čekat, že budeme slečnu plácat po zádech, jak je skvělá a jak má pravdu, její přítel dělá vše špatně a je vše zalité sluníčkem. Smutné by bylo, kdyby jsme se tady urážely, psaly vulgárně. A to, že napíšu, že je člověk v 17-ti dítětem. Kdo není? Výše jsem psala, že si pamatuji, když mě bylo 17 let.
@ivakalinova 🙂 čekala jsem, že jsou mezi námi tací, kteří odsuzují přítomné, nebo budoucí 17 leté maminky. Každá jsme jiná, a každá to jinak snášíme. Rozumím jasně tvýmu názoru, problém s ním nemám. Neříkala jsem a nechci, aby mě tady někdo plácal po zádech, to budu dělat pak já mýmu příteli až se nám to narodí a budeme se mít pokud možno dobře. tak ho poplácám a řeknu " Zvládli jsme to! máme krásný zdravý miminko"
🙂 Usmívám se, protože né každý je v 17 dítě, a né každý je ve 30-40 dospělý. Když je člověk, který mrská peníze do automatů, je mu 50 je dítě on. Když je člověk je mu 17, čeká mimi,ale malinko tam skřípou finance a chce pro to dítě to nejlepší, je co? Dítě? 🙂 Tak jo., Asi máš pravdu. 🙂 Já nemám s ničím problém, vybouchnu až když mě někdo pořádně naštve a to osobně, ale určitě mě nevytočí komenty ve stylu, že jsem dítě. Spíš teda jen čumím, jak to můžete soudit, podle psaní. 😉 Já jsem na vás teda neřekla ani Ň. 🙂
Tak se tu mějte🙂

@andy15 Psala si, že to není nejnovější model. Asi už pár let mít bude. Tak jakýpak vystavování?
Zeptala ses, tak ti radíme nenutit ho. Jednak z toho může být zle, druhak je to vážně hloupost. Nevím, co je to za model, nevím, za kolik ho můžete reálně prodat, ale možná je to i o dost míň, než si myslíš a nakonec byste jen prodělali. Když už do něj ty peníze za poslední dobu nacpal, ber to tak, že je to hotovo a nejspíš se nic dalšího nepokazí. Teď už to bude jen o benzínu. Promluv si s ním o tom, že máš obavy o nákup výbavy, nábytku a nechceš, aby zbytečně investoval jinam, ale rozhodně na něj netlač kvůli prodeji toho auta. Zbytečně si budeš mezi váma dělat zlou krev. A já myslím, že opravdu zbytečně.