icon

Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto

andy15
10. čer 2015

Ahoj kopretinky🙂

jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔

Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔

Strana
z8
ivakalinova
12. čer 2015

@majkoz Určitě se ve spoustu věcech shodneme. O tom žádná 🙂 Já jsem ale nepsala, že finační zabezepčení a láska je jedna věc. Není. Vůbec není. Já jsem jen napsala, že jedno bez druhého prostě nefunguje. A na tom se snad shodneme.
A věř, že i já mám zkušenost s autem za 50 tisíc. Každý jednou začínal. A právě díky této zkušenosti, říkám už nikdy více. Byla ta jenom jedna velká starost a další a další peníze. A musím říct, že každý koho znám, to tak vesměs opravdu má.
To, že je slečna ještě dítětem, soudím z jejích příspěvků. Viz, Passat je luxusní auto (od kdy?), ona takovým jezdit nechce, aby to nevypadalo, že mají luxusní auto. Prodat auto na které mám úvěr, kdy pokuta za předčasně splacený úvěr je neuvěřitelně vysoká. Řešit, jen a jen auto. Člověk starší, rozumově vyspělejší, by možná řešil bezpečnost auta, zamyslel se nad příjmy a výdaji rodiny, co je priorita a co ne. A x dalších mnohem důležitějších věcí.
Jinak souhlasím se spoustu věcí, které tady holky psaly 🙂

akankeo
12. čer 2015

@ivakalinova nazor to jiste je, jen je hodne od tematu a rikat ji jak je nezodpovedna ji opravdu v tehle chvili nepomuze. Uz jenom ten fakt ze to resi a neceka, ze to nejak dopadne ji v mych ocich teda zodpovednou dela. A kdo je kdy dospely, nekdo neni dospely ani ve 40 a nekdo uz ma rozum v 15, takze odvolavat se na vek je taky nesmysl. Me napriklad pride Vase chovani v tehle diskusi detinske a dospela evidentne jiz jste, jen jste typicka ceska a podle toho typicky reagujete aneb kdyz muzu ryt, ryt budu...

ivakalinova
12. čer 2015

@akankeo A jak by reagovala netypická češka? K otázku věku - 90% 17-ti letých lidí jsou děti. Já byla, Vy ne? 80% 40-ti letých lidí jsou dospělí jedinci.
Nemá cenu diskutovat, protože každý má jiný názor, ničí názor není špatný, pokud je slušně napsaný.
Slečně, bych upřímně přála, aby se ji narodili zdravé miminko, aby byli s přítelem šťastní. A celá situace se vyřešila ke spokojenosti obou.

hansed
12. čer 2015

božinku můj 😀 tady si někdo dovolí napsat bez pardonu co si myslí (a bez nějakých velkých urážek) a už jsme zas v sobě... Věk nezaručí, že je člověk dospělý, stejně tak fakt, že holka otěhotní, z ní neudělá dospělou.... Ne každý zakladatelku diskuse poplácá po ramenou, některé z nás jí prostě napíšou, že to a to by měla udělat jinak apod. a už jsme špatný?? ženský, vzpamatujme se! x lidí = x názorů 😉

ivakalinova
12. čer 2015

@hansed Amen a souhlasím se vším 😀

jahodi
Autor odpověď smazal
hansed
12. čer 2015

@ivakalinova děkuju 😉

akankeo
12. čer 2015

@ivakalinova jenze takova reakce ma smysl, kdyz se tim da neco delat, ve 4. mesici uz se s tim delat nic neda. Tak jaky ma ta reakce smysl, ma se jit holka povesit nebo to ma snad dat k adopci, i kdyz to dite chce nebo jaka je vlastne ta rada co ma tedy delat. Co nemela udelat jsme uz slyseli, ale na to uz je jaksi pozde.... Dokazete si predstavit nedejboze, ze by Vase dcera za Vami prisla v 17 ze je tehotna a vy byste na ni takhle reagovala? Vsadila bych se, ze ji vickrat neuvidite, vda se a tim se zplnoletni a vy prijdete o vnouce...

zuzana_ka
12. čer 2015

@hansed Zakladatelka nestála o názor, ale o radu!!!

nonnni
12. čer 2015

@ivakalinova clovek rozumove vyspely umi cinit kompromis a to, v tuto chvili, auto za nizsi financni obnost je. Pochopitelne za predpokladu, ze penale za prodej nebude prevysovat zisk.

Mmch, co je podle vas luxusni auto? Passat evidentne ne. Pro me neni luxsni ani audi, ani pajero, ani jeep, ani mercedes, ani BMW...mela jsem, nebo s nimi dlouhodobe jezdila, ono to totiz ve vysledku opravdu je jen hromada plechu a trocha plastu. Zbytek uz je jen slovickareni. Luxusni auto pro me byla stara kia rio za 70 000, ktera za 5 let nevyzadovala zadnou financni investici krom gum a poplatku za technickou. Naopak povazuji za velmi neluxusni jeep cherokee, kteremu se neustale podelava prevodovka a tece klima. A jeho nespolehlivost neprebije ani to, ze je cely v prave kuzi, sedacka mi vyhriva zadek a sama se mi upravi sedacka i zrcadla kdyz si do nej sednu ja. Drahe se nutne nerovna luxusni. bBezpecnost je take silne subjektivni, teoreticky vsechna nizka auta jsou na nic, auta s kratkym predkem to same, auta s motorem vzadu (treba VW Beatle casto hori)....

Zakladatelka neni rozumove nevyspela, jen sbira zkusenosti za behu, snazi se, je proaktivni...naopak je daleko rozumove vyspelejsi nez vetsina dnesnich 17. letych.

andy15
autor
12. čer 2015

@zuzana_ka
@nonnni DĚKUJU!!!!! Už nevím, jak to mám vysvětlovat, protože nejsem vyspělá. 😉

hansed
12. čer 2015

@zuzana_ka takže jako co? Nemůžeme napsat názor a radu? Asi ne, když se neshoduje s většinou? Nezlobte se na mě, ale můj názor je takový, že v 17 je na dítě moc brzy. A když už je na cestě, tak se člověk má začít chovat dospěle.... v dnešní době antikocepce ji nebudu chválit za to, že má dítě, protože ho chtěla milovat (aspoň jsem to tak od ní pochopila). A dokud tu bude svoboda slova, dokud tu budou tazatelky a diskuse, můžeme svůj názor slušně napsat !!! A většina rad jsou stejně názory ... já bych to udělala tak, já to dělám tak....

ivakalinova
12. čer 2015

@akankeo Mám pocit, že každý Váš příspěvek není reakce na můj příspěvek. Já pokaždé odpovím a Vy píšete story, které se můžou stát???? Nechápu???? Stačí pořádně číst, píšu, že je dobré srovnat si priority, sepsat si příjmy a výdaje. A neřešit jen to auto. Protože prodat auto, na které mám půjčku je nesmysl.
Evidentně máme každý jiný názor a nemá cenu se dohadovat. Takže hezký slunečný den 🙂

andy15
autor
12. čer 2015

@jahodi Jasně no. 🙂 Tohle už jsem právě pobrala tady od ostatních. 🙂 Já jsem třeba tu Feldu myslela, že když budeme někde v nějaký vesnici nebo i ve městě, tak i ve městě půjdu s kočárkem třeba nakoupit. 🙂 Ale když na vesnici, tak krám bude třeba v další, tak, že ta felda je na tohle úplně nejlepší, jen zkrátka na takový to menší ježdění, jako je krám, školka aj. 🙂 Nic víc.

ivakalinova
12. čer 2015

@nonnni Ano, člověk rozumově vyspělí bude kupovat takové auto, do kterého bude v dalších letech dávat co nejméně peněz. Ne, že teď koupím auto za cca 50 tisíc a pak se děj vůle boží. Kompromis je moc pěkný, ale s rozumem. Proto jsem psala, že i my jsme koupili auto za 50 tisíc a další rok jsme do něj narvali dalších 40 tisíc. A měli jsme s sebou člověka, který tomu opravdu rozumí. Ale po půl roce začalo auto stávkovat. Teď po pár letech si řeknu, byli jsme mladí, auto jsme chtěli (potřebovali ho), ale takhle už nikdy více. Raději opravdu chodit pěšky, protože my jsme si s tím pekáčem užili 😀

zuzana_ka
12. čer 2015

@andy15 Nikomu se nemusíš zpovídat a vysvětlovat proč to a tam to. To je jen na tobě. Nikomu do toho nic není...
BTW. na koníkovi je spousta mamin dospělých maximálně občankou, ale rozumově nee...

andy15
autor
12. čer 2015

@zuzana_ka Očividně asi ano.

majkoz
12. čer 2015

@ivakalinova Jééé, já už se na to chtěla tu vypr..., ale zase:" člověk rozumově vyspělý, bude kupovat auto, do kterého bude dávat co nejméně peněz"-jak píšeš. Dovolím si tvrdit, že můj táta je rozumově vyspělý až až, do aut je fanda a stejně koupil mega drahý auto, který se po pár měsících začalo srať, Kámoš(většího odborníka na auta těžko pohleda) koupil "téměř" nové auto(najeto 6km, za 600000), nedávno mu ho zabavili, páč na něm byly od pův. majitele čachry s lízingem, švára kupoval octávku za nemalý peníz-ha, kradený díly-zabaveno, u ojetin se nikdy neví, proto za mě raději levnější auto, kde jsou levnější ND, než drahý, kde se může taky ledacos pokazit a člověk se nedoplatí. Takže nevím, jak to dle Tebe zařídit, když si nemůžu dovolit auto líznout, abych byla při koupi auta tak rozumově vyspělá! Ojetina je vždycky buď a nebo...

nonnni
12. čer 2015

@ivakalinova nevite, na jake ucely to auto je koupeno. Pokud, jak zakladatelka pise, na popojizdeni do obchodu, nebo k lekari a do prace 20 minut po dalnici, ne na dalkove jizdy na dovolenou, nad 1 000 jedna cesta, tak je ojetina za par supu naprosto adekvatni, i kdyby vydrzela jen na preklenovaci obdobi.

Pokud potrebuji udelat za mesic nad 5 000, tak jiste, ze takove auto se mi za chvili sesype.

Jisteze se da polemizovat pak nad tim, kde bydlet, ale zase jsme u toho, ze co se neda do auta a do bezninu, da se do vyssiho najmu (treba, pritel zakladatelky pracuje v Praze, takze zadna hitarada na levne pronajmy v okoli).

Tech variabilit je tady hodne, nelze to vsechno jen smaznout tim, ze je mlada a nemela mit dite. To uz neni ani hrabeci rada, to uz je jen rypnuti.

ivakalinova
12. čer 2015

@majkoz Už to také nechci dále rozebírat. Není zbytečné vytrhnout jednu větu z celého kontextu? Stačí si přečíst další větu a příspěvek vyzní úplně jinak. A souhlasím s tím, že je lepší kupovat auto, kdo jsou levnější náhradní díly. Tedy koncernové.
Všechny moje příspěvky říkají, že nemá cenu prodávat auto, které mám na splátky a koupit si ojetinu za 50 tisís. Dle mého názoru to není řešení finanční situace, kterou slečka řeší. Snad jsem tedy dobře pochopila, že slečna chce, aby do auta dávali s přítelem co nejméně peněz? Protože, když si koupím auto na leasing (úvěr), přeci jenom přeplatím. Nebyla by škoda, auto s pořizovací hodnotou 200 tisíc, prodat třeba za 100 tisíc, s tím, že náklady byly mnohem vyšší. Nehledě na pokutu za předčasné splacení. Nebylo by lepší si auto nechat, splácet dál? Třeba ta oprava byla pouze jednorázová.
Nesmyslně se bavíme o ojetinách v cenové hladině 50 tisíc.
A co se týká těch příběhů. Taťka si koupil před 15-ti lety úplně novou Octavii, před 10-ti lety ji prodal. Vše v pořádku. Pak si koupil Seat Altea, opět nové, loni prodal vše v pořádku. Nyní má úplně nového VW Tiguan a zatím vše v pohodě. Ale to jen tak mimo 🙂

ivakalinova
12. čer 2015

@nonnni Asi se navzájem vůbec nechápeme. Ale Vy máte pocit, že ojetina za 50 tisíc bude na provoz do města, školy, školky levnější než auto, které už přítel má? Ne teď, ale třeba na celý rok. Já mám právě pocit, že když už auto mají, nač se ho zbabovat a kupovat další. Viz příspěvek výše.

nonnni
12. čer 2015

@ivakalinova opravdu si neorzumime, sama jsem psala uz v jednech z prvnich prispevku tady na diskusi, ze je diskutabilni, zda by prodej vubec nedo finance poresil. O autu za 50 000 je rakce na to, ze takove auto je horsi, nez zadne auto a ja pisi, ze to neni nutne pravda, ze je nutno se podivat na vsechny aspekty potreb tech lidi, kteri to auto kupuji.

majkoz
12. čer 2015

Tak a teď vstávat a hopky všichni na vzduch, je tam krásně, no ne? 😉 🙂

zazynka
12. čer 2015

Jejda nemyslíte, že je zbytečné tady řešit auta? Slečna chtěla radu, žádné kázání.. V této "diskuzi" už se ani nejde vyznat, co je k věci a co je už jen diskuze mezi pár maminkami mezi sebou. Ano, faktem je, že je to diskuze, kde se prezentují názory diskutujících, ale diskutujte k věci, zbytečně nesuďte.. Tímto oné slečně nikterak nepomůžete, nemusíte psát jen sluníčkové rady, ale též asi slečna není zvědavá na to vaše "na těhu v 17-ti je brzo apod.".. Prostě se stalo, každému je po tom prd jestli chtěně nebo ne, jestli se to plánovalo.. Teď tu hledá radu, jak na tohle a tamto, ne kázání, že na to má ještě čas.. Jsme ženy a trochu se podpořme, není třeba slečnu hned zepsout (blbé slovo).. Myslím, že sama si je vědoma toho, že to nebude lehké, k tomu nepotřebuje tady ty chytré řeči.. Jen nás žádá o radu.. Buďme trochu nápomocné- od toho snad tyto diskuze původně vznikly, ne?

andy15
autor
12. čer 2015

@majkoz Sedím od rána na balkóně, peru, peču štrůdl a povedla se mi jedna super věc. 😀
Vzala jsem si melouna a najednou šup i stalířkem se proletěl z 6. patra z balkónu. 😀 Tak mám po melounu. 😀

zazynka
12. čer 2015

@andy15 Snad nebyl nikdo pod balkonem.. :D

andy15
autor
12. čer 2015

No snad ne. 😀 To je jedno no. Ale taková škoda. 😀

karlajasmine
12. čer 2015

Ja znam jednu pani, ktera mela svoje prvni dite v 16ti. Je s pritelem (ted uz manzelem) do ted a maji s dcerou uzasnej vztah, protoze si jsou vekove blizko a meli spoustu energie na to byt aktivnimi mladymi rodici. Ted je jejich dcere 19, jim jeste ani nebylo 40 a pritom uz maji dospele dite.. Je to pro ne super v mnoha ohledech.. jsou jeste mladi, muzou cestovat.. zkratka ani trosku toho rozhodnuti mit dite brzy nelituji. A rodice jim tenkrat moc nepomahali, zvladli to sami.
Chtela bych videt prispevek typu ''Proc jsi cekala az ti bude 38 a teprve ted zkousis mit dite? To te nenapadlo, ze projdes IVF? Uz jsi na dite moc stara.. !' To by si sem v zivote nikdo nedovolil napsat.. tak nechapu ze si kazdej mysli ze si to muze dovolit napsat nekomu, kdo je mladej.

zuzana_ka
12. čer 2015

@karlajasmine ámen sestro

andy15
autor
12. čer 2015
https://www.youtube.com/watch?v=CsKRx0exeu8

To je těhotná holka, je jí 13 let a neví nic. Nevěděla ani, co to je být těhotná, ani co to znamená kojit.

Já tyhle věci všechny znám, takže nebudu mít problém s čímkoli co se týče starání o mimčo. 😉 ( Né nehraju si na chytrou 😀 ) Už se tomu fakt směju - pardón. 😉

Jenže měla jeden problém, byla zneužita. 😉 Taky by jste do ní ryli, kdyby tady byla zaregistrovaná a ptala se na něco? 🙂

Strana
z8