Fungování s partnerem. Je to normální?
Dobry den, s partnerom mame 9 mesacnu dceru a posledne 4 mesiace byvame spolu. Dom sa stale pomaly preraba a treba upravit aj okolie domu kedze partner ma velku zahradu, chodi do prace a ja sa snazim ho odbremenit aby som ho nezatazovala pomocou s malou. Ked naozaj potrebujem postrazi ju ale je jedna vec co ma zaraza. Ked navarim tak stale caka ze mu to naservirujem a potom odpracem aj tanier co necha na stole. Z domu ani zninych vztahov nieco taketo nepoznam ale pochopila som, ked som videla ako funguju jeho rodicia. Jeho mama obskakuje otca, nalozi mu tanier, polozi pred neho, zoberie, umyje, urobi kavu. Beriem, ze ja som na materskej a on chodi do platenej prace, ale s upratovanim sa mu neprosim o pomoc, ani s varenim a niekedy po celom dni ked som doma sama s malou a on caka ze mu nalozim veceru ide ma rozhodit. Som hysterka a zacina mi liest rodicovska na mozog alebo je to normalne?
Prostě mu to řekni, vysvětli a nedělej to, když ti to vadí. Tchyně je taky takový pečovací typ, já zas tak ne. Takže když má manžel hlad, tak jde a nachystá si, co zrovna je. Teplé jídlo má v práci, tak když zrovna není nic z oběda, tak mu večeři fakt nevařím. Však taky má ručičky a umí se obsloužit.
@llorak ja si to stale zdovodnujem tym, ze on este robi na dome, v poslednom case sa mu ani do toho velmi nechce. Ked strazi malu, ze ja varim tak ona sa hra na zemi a on pozera do telefonu a ked vyvadza tak ju roznasa na rukach. Beriem ze asi ako chlap sa nevie zahrat s kockou a zebrickou ale ja by som brala spon den oddych. Nechodim si sadnut s kamoskami, nechodim si zacvicit, obcas objednam jedlo inak varim. On tiez nikde netrajda a po praci ide rovno domov, ale niekedy by som potrebovala pauzu. Neviem ci som neschopna, ze s malou toho vela nestiham a ci som zla ked chcem den pauzu za osem mesiacov
ať dělá co dělá, ruce by mu neupadly, kdyby si jídlo nandal na talíř sám nebo ho po sobě odložil do myčky/dřezu... Jestli ti to nevyhovuje, promluv si s ním o tom. Čím dřív tím lépe, jinak převezmeš roli své tchyně pečovatelky/posluhovačky a budeš to dělat do konce.
@luci676 Ozvala bych se, když se neozveš ... nikdy se to nezmění ( má to zažitý jako model z domova). Mám známou u které to tak funguje, ale jí to nevadí ( tam je to tak, že muž ani nejde nic vyhodit do koše, ale podá to jí... aby to šla vyhodit ona) ale jak píšu : oba jsou v tom spokojení... já bych ho hnala 😉
@rnika tak to funguje presne aj u jeho rodicov. Otec poda nieco jeho matke a ta to vyhodi. Ja stale cakam ze ho to napadne dat tanier do umyvacky alebo si nabrat z coho je navarene. Ja tiez od rana od stvrtej do piatej som ohucana malou a som rada ze ju ulozim a mam pokoj do polnoci kym sa zobudi. Ale on to asi nevidi alebo nechape
@luci676 manzel si se synem normalne hral, ted uz ma maly 21 mesicu a dělají spolu spoustu kravin 😊 ja i zavedla, ze koupe jen manzel, aby měli některé rituály spolecne, to dite tatu potrebuje! Dokonce se ted střídame ve večerním uspavani 😊 mají super vztah a jsem rada, ze to tak je, není to preci jen tvoje dite, je obou 😉😊 jinak ja chodim sama ven tak dvakrat do roka na koncert vecer a pak k doktorum, jinak jsem vlastně pořád s malym nebo i s manzelem 🤔 a manzel tak 2x do roka jezdi na víkend na chatu s kamarády 🙃 baracek nam zrovna staví, bude hotovy nejpozději v zari a pak bude spousta práce na zahradě i v baráku, ale tak se tomu hold budeme muset přizpůsobit, aby ani jeden nezanedbaval maleho a v te dobe i druhe mimco a zvladli jsme si společně domov zvelebit 😉😊
@llorak povodne som si to tiez tak predstavovala a priatel stale tvrdi ze ako s malou pomaha, ale vlastne ju iba ponosi ked je zla a da jej jest. Mlieko a kasu alebo ine jedlo jej chystam ja, kupel chystam a kupem ja, prezliekam a prebalujem iba ja. Viem ze ma toho vela a preto sa snazim aby mi nemusel pomahat, len koniec koncov mam pocit ze aj tak vsetko robim sama. Nejde ani tak o to, ze nikam nechodim, len obcas by som brala ze ja mozem v klude upratat a on aj urobi mlieko a necumi stale do telefonu. Dufam ze vam rychlo dorobia domcek a budete si to tam pistuone zutulnovat 🙂 a nech sa vam tam vsetkym styrom dobre byva ☺️
Mně by stačilo jednou vidět takové chování u jeho rodičů, a ve vztahu bych nepokračovala. Bála bych se, že ten šovinismus se nebude týkat jenom jidla, domácnosti, péče o dítě, ale taky rozhodování za mně, ovlivňování mojí práce (vždy bych mohla pracovat jen s dovolením partnera) a podobně
@luci676 No on to pochopit nemůže, protože má v sobě zakořeněnej jinej model... podle něj vlastně správnej a podle toho se chová. Prostě bych asi postupně přidávala sem tam požadavky, rychle to nepůjde, ale třeba pozvolna něco bude mít jinak... Jak to funguje třeba u nějakých kamarádů nebo u tvých rodičů? Upozorňuj ho na rozdíly pokud někde třeba budete na návštěvě...
@luci676 nic si z toho nedělej. U nás je to a samé. Když mu nenandam jídlo tak se nenaji. Ale to má od maminky.... I malou se taky postará, ale když může je na telefonu a hraje🥴 s malou jsem 24h v kuse. Nevadí mi to mám ten čas s ní strašně ráda, ale je fakt že mi chybi ty večery s kamarádkami...
@luci676 diky 😊 ty se jlavne nestrhej, jen aby si partner mohl dat nohy nahoru a čuměl do telefonu 😉😊 mela bys část povinnosti delegovat na nej 🤔 cim starsi bude ditko, tím to pro tebe bude náročnější, spoustu veci ted musim dělat, když malej spi a kdyby mi manzel nepomáhá, tak bych se strhala 🤷♀️ mysli hlavne na sebe, ne jen porad na nej 😉😊
Rozhodne ho to nenapadne, kdyz to ma nauceny z domova. Musis mu to rict. Me to stalo skoro rok a pul zivota a spoustu hadek, aby se to naucil 😁 a stejne to jeste neni stoprocentni, ale pokroky jsou 💪🏼
@luci676 ono málokterému chlapovi dojde samo od sebe, že by si měl po sobě uklidit nebo doma pomoct. Musíš mu to říct, ale nějak pěkně ne na něho vyjet, že si má po sobě uklízet. Vysvětlit mu, že toho sama máš nad hlavu a že by jsi byla moc ráda a že by ti to hrozbě ulevilo, kdyby se obsloužil sám, protože nejsi jeho služka a sama jsi unavená. Ono si bohužel i docela dost chlapů myslí, že se na mateřské žena kope do zadku, však je to mateřská DOVOLENÁ, ale už si neumí představit jak náročné jsou běžné domácí činnosti, když u toho kňourá dítě a motá se pod nohama nebo leze kam nemá a neustále strká do pusy co nemá, nudí se a řve, protože nechápe proč by měla být večeře nebo umyté nádobí důležitější než to dítko, kdyż si chce hrát. Je třeba jim to vysvětlit 🙂
Jeho maminka ať mu klidně natřepává polštářek a čte pohádky na dobrou noc, to neznamená, že to automaticky MUSÍŠ dělat taky. Nemusíš. Nejsi jeho maminka. Jak si to spolu domluvíte, takové to budete mít.
Jinak nejlepší věc, co jsem zavedla - hned od příjezdu z porodnice koupe zásadně manžel, je to jejich společný čas, já si aspoň mezitím normálně sním večeři. Do toho roku bylo koupání moje nejoblíbenější část dne. 😇
A proč se ozývat? V době večeře nech jídlo na běžným místě a jdi se věnovat prckovi. Když bude čekat u stolu a volat, ať mu to nandáš, řekni, že se teď musíš věnovat prckovi a ať si nandá sám, kolik chce. Až to uděláš víckrát, nandá si sám, aby nemusel čekat. A talíř bych taky neuklidila - aspoň na linku nebo do myčky ho strčit zvládne.
Mě to přijde úplně přirozené, normální. Jo, jídlo manželovi nandám na talíř, talíř dá na linku, ale zbytek já. Nenenchává ponožky na zemi, ale kafe mu ráda uvařím, svačinu nachystám, ráda se o něj starám. Baví mě to. Nezneužívá toho, ale užívá si to. Pracuje hodně, já méně, pomáhá už i syn doma, takže - každý dělá něco, a vycházíme si vstříc. Každý děláme doma něco, ale nechci, aby uklízel, věšel prádlo, běžné věci si udělám sama a mám paní na úklid, Máme tradičně rozdělené role - já se mu nemotám do prací kolem domu, aut - on fakt nemusí dělat doma nic - z těch "ženských prací". Oběma nám to vyhovuje, a ne, nemusí to být všude podle toho, jak se všeobecně očekává. Klidně to nech tak, pokud se na tom oba shodnete.
U nas ten, kdo vari, nandava jidlo cele rodine. Talire sklizime ruzne, nekdy ja, nekdy muz. Deti jsou zatim pidata, takze se neucastni. Ale kdyz dobasti svacinu, umi si po sobe odnest talir na linku.
S mužem to máme rozdělené. On chodí do práce, nakupuje a stará se o pozemek.
Já se starám celkově o malého a o byt. Uklízím, vařím, peru, no zkrátka vše, co je doma zapotřebí. Když přijde muž z práce, tak mu nandám buď jídlo já nebo si ho nandá sám. Nádobí uklízím také většinou já. Ale jsou dny, kdy on uklidí i uvaří, ale to je třeba jednou týdně.
Pokud muž nemá ranní směnu, tak chystá snídani a já mezitím vyvenčím psa.
Naprosto mi to takhle vyhovuje. Když jsem opravdu unavená, protože malý v noci špatně spí nebo celý den propláče, tak mojí práci udělá všechnu on. A to je také utahaný z práce.
A i tak mám pocit, že doma nic nedělám a jen se válím na gauči 😅
Každá to máme jinak a každé to vyhovuje jinak. Mám kamarádky, které absolutně nesnáší, když jim chlap sahá do vaření, uklízení. Nebo se jen válí, neuklidí, neuvaří a chlap jim přijde z práce a musí se obstarat sám a nejlépe přeskákat bordel.
Vše je o komunikaci mezi partnery 🙂
On ked mu nenalozim tak sa ani nenaveceria. Ked varim obed tak to beriem ako sucast ze nalozim, hoci moja mama dala vsetko na stol a kazdy si nabral. Ja mu robim desiatu do prace lebo viem ze by si nic nekupil, ale ranajky to tiez potrebuje nalozit inak je radsej hladny. Asi som si to zle nastavila uz v tehotenstve. Stale som s nim chodila na dom, a bud podavala srubky, ponosila som s nim veci, vysparovala v 8 mesiaci kuchynu spolu s nim
@luci676 Určitě to s ním proběr, protože on fakt nemá potřebu to měnit, když má takový servis.
( u nás třeba po narození prvního syna... jsme to nastavili tak, že miminko spalo s námi v posteli, ale jak jsme ho postupně dávali do postýlky, tak jak v noci chtěl jíst, tak vstával muž a podával mi ho a já nakojila.... protože on jak se probere tak hned i usne. Já ne... jak se proberu, tak nemůžu zabrat. A vydrželo mu to i s ostatními dětmi, prostě to bere že to tak je a nikdy s tím neměl problém ... to třeba k té pomoci s dětma, ale kdybych si s ním o tom nepromluvila a neřekla mu moje důvody, tak by ho to ani nenapadlo)
Pokud si nese z původní rodiny takový model, pak nepochopí, co je na tom špatně. Takže se budeš muset smířit s doživotní rolí sluzky... 🤔
@bartunci2012 ja dufam ze pochopi aspon casom, ze nie som jeho sluzka. Nerada by som bola aby mala vyrastala v tom ze chlapovi treba dat vsetko pod nos. Jeho mama nepracovala takmer cely zivot lebo nemala vela moznosti ale to neznamena ze jeho otca mala obskakovat ako krala
@luci676 Tohle bývají modely přijaté generacemi. Patriarchalni výchova. Žena = ta co stará o muže, děti, jídlo, čistotu a udržuje oheň v krbu. Muž = ten co pracuje, vydělává peníze a rodinu živí. Víc netřeba.
Zkus si partnerem promluvit. Ale mám strach, že tím, že nic jiného vlastně nezná, tě nebude chápat. Taky jsem takového měla. Nevydržela jsem s ním, byl navíc i despoticky. Ale každá to máme jinak. Třeba u vás si to nějak "sedne"
@bartunci2012 no ja dufam ze pochopi aspon to, ze ked budem pracovat, nebudem mat cas na varenie teplej vecere, to ani niekedy neviem, ked ma mala horsi den. On mi nepomaha v domacnosti a ja asi prehodnotim ze sa snazim vsetko stihnut a mat ciste a navarene
@luci676 Tak chlap nemá pomáhat v domácnosti, žije tam taky, a asi má rád pořádek ve věcech, chce chodit čistě oblečený, najedeny z čistého nádobí atd. Tak bych mu to taky vysvětlila. Žiješ tu taky, tak si po sobě ten talíř umyj....nebo příště dostaneš jídlo do špinavého... Třeba ho to trkne
Já vařím /já nandám jídlo. Teď už jen víkendy, protože už jsem v práci. Po obědě uklidí ten, komu se zrovna chce. Mě se většinou nechce a udělá to chlap, ale stálo mě to léta úsilí. Když jsem byla na mateřské, všechno jsem dělala já, dělám jí do teď. Chlap jde tak na procházku. Málo kterého chlapa napadne udělat činnost sám od sebe, pokud mu neřekneš přímo. Upřímně si nejsem jistá, co ti vadí. Přece musíš na mateřské počítat, že velká část péče o dítě bude na tobě

@luci676 u nas to normální rozhodne neni, manzel chodi do zaměstnání a rozhodne se doma stara o syna a uklizi 🤷♀️ bych ho hnala, kdybych kolem něj mela poskakovat, co az budes chodit do práce? To kolem něj taky budes skákat, az budes mit za sebou cely den v práci? My to bereme doma tak, ze jsme v práci oba, ono skákat kolem dítěte a domacnosti cely den da stejne zabrat, jako kdyz manzel chodi do práce 🤔