icon

Jak manželovi říct, že jeho chování je nepřijatelné?

marky232
6. bře 2023

Ahoj, máme čerstvě zamluvenou dovolenou. I když jsem původně nechtěla jet, protože se pořád hádáme, nakonec jsem kývla. A dokonce jsem se, kráva začala i těšit a doufat, že se to mezi námi třeba spraví. Každý den, když se pohádáme mi manžel začne říkat, že na žádnou dovolenou s ním nepojedu. Strašné to bolí. A opravdu chci najít sebeúctu a říct konečně ne na to, co si ke mně dovoluje. Ale jak na to ?

Strana
z2
zanett
7. bře 2023

Muzu-li odpovedet za sebe, jak jsem nasla sebeduveru. No nebylo to lehke, protoze jsem nemela zadne zaklady z rodiny. Bohuzel oba mi rodice maji nulove sebevedomi. A nesebevedomy rodic proste nemuze vychovat sebevedome dite. Do zivota jsem sla s tim, ze jsem neco min nez ostatni, protoze presne tohle je mentalita mych rodicu, tedy citi se byt min nez ostatni. To se samozrejme odrazelo v mych vztazich (nejen romantickych, ale i pracovnich). Zacala jsem na tom pracovat az po letech, kdyz mi dosla trpelivost. Byla jsem strasne nastvana na rodice a na cely svet a odmitala jsem dal zit jako obcan druhe kategorie. Chtela jsem, aby me ostatni respektovali tak, jak respektovali jine. Chtela jsem byt ve vztazich milovana a respektovana. Pozorovala jsem zeny, ktere jejich muzi obletovali a snazila jsem se prijit na to, jak to ty zeny delaji, ze maji muze, kteri je na rukou nosi. Vypozorovala jsem, ze vsechny takove zeny si samy sebe vazily. Umely nastavit hranice a trvat na nich (narozdil od zen, ktere mely nulovou sebeduveru). Proste mi dosla trpelivost, uvedomila jsem si, ze zivot je kratky a nehodlam hrat cely zivot druhe housle. Zacala jsem se zajimat o asertivitu (na Youtube je spousta videi), delat takove ty veci, co psychologove radi (pochvalit sama sebe za kazdou malickost KAZDY DEN, mluvit sama se sebou v zrcadle a rikat si vsechny ty hezke veci, co jsem nikdy neslysela ani od rodicu, ani od muzu. Napr, ze jsem krasna, uzasna, sikovna, zabavna atd). Ze zacatku to bylo divne, ale rychle jsem si na to zvykla a zacala tomu verit. Je to moje kazdodenni rutina. To mi nejak 'prehodilo' mysleni a zacala jsem se na sebe divat novyma ocima - a pak uz to slo snaz a snaz. Najednou jsem se umela postavit sama za sebe, rict, ze se mi neco nelibi (v rodine, v praci, v obchode). Dnes klidne asertivne 'servu' prodavacku nebo doktorku, kdyz mam pocit, ze mi nekdo krivdi. To jsem driv vubec neumela a nechala jsem si kalet na hlavu. No a samozrejme bych uz nenechala zadnyho chlapa, aby se mnou manipuloval. Jedna moje kamaradka ma heslo; 'Ze vztahu s chlapama chci jen profitovat'. Zni to jako heslo zlatokopky, ale ona tim mysli to, ze pokud ji muzi nebudou brat jako bohyni, tak smula a jde dal. A o chlapy nema nouzi.

Je to denodenni prace. Denne si musim vedome pripominat, ze jsem hodna toho, aby mne lide respektovali, atd atd atd. - holt pro nas, kdo s timto myslenim nevyrostl, je to denni chleba si to pripominat a vedome si takhle programovat mysleni. Ale nastesti to funguje.

Nevim, jestli ti tohle pomuze, chapu, ze tvoje situace je asi slozitejsi, jsi vdana a mas deti, to neni jen tak sbalit se a odejit. Ale nechces se asi jednou ohlednout za zivotem a rict si, ze to mohlo byt lepsi, ale nebylo, protoze ses bala....Niceho se neboj. Zivot mame jen jeden. Tak proc ho jen prezit, kdyz si ho muzes uzit 😉 Hodne zdaru.

hojda
7. bře 2023

@marky232 Balil manžel někdy děti na dovolenou?

ellyem
7. bře 2023

My taky jeli tenkrat s ex na dovolenou, ze to vztah spravi. No, skoncilo to neverou.

veruuu_kubesovic
8. bře 2023

@marky232 naivní představa, že zrovna dovolená ti zachrání vztah...

zelenaesmolda
8. bře 2023

Tak podle toho co pises jde o normalni psychicke tyrani a pokud v tomhle budou deti vyrustat tak si bud jista,ze bud z nich vyrostou tyrani nebo prave obeti tyranu.

konidana
8. bře 2023

@marky232 sebedůvěru jsem měla dost podobně na nule právě když byly děti malé, a já už byla z toho všeho úplně strašně unavená, a neměla prostor pro sebe, pro to abych mohla zase nějakou energii získat, a ne ji pořád jen dávat a obětovat se. Rozjelo to u mne deprese. Bála jsem se cokoli udělat, cokoli manželovi říct. Hodně mi pomohla psychoterapie. Dostala jsem se tam, ale až v poslední chvíli, když jsem brečela celou cestou do práce, jak jsem zase ráno na děti řvala. Kamarádka mne dokopala do CKI (centrum krizové intervence). Tam mi okamžitě dali léky na zklidnění a neschopenku a doporučili terapii. Nejdříve intenzivní, později jsem chodila méně často. A mohu říci, že po 2 letech jsem z toho byla venku. Úplně. Žádný mistr světa nejsem, ale věřím si víc a hlavně normálně a v pohodě funguju🙂
Třeba je fajn si psát pozitivní deník. V nejtěžších chvílích mi to pomáhalo. Normálně do denního diáře jsem si každý den udělala smajlíka, co se povedlo a bylo hezké. Třeba že svítí venku sluníčko 🙂 , nebo že jsem vyprala 🙂 , ... jakékoli maličkosti, ale pozitivní🙂

konidana
8. bře 2023

@marky232 proč čekáš na manžela? když potřebuješ jít spát dřív, tak jdi. Pokud to tedy je možné. Já třeba s tímto bojuju pořád, protože máme malý byt(2 místnosti pro 4 lidi) a jsem z rodiny jediná skřivan, všichni ostatní jsou sovy a potřebují méně spánku, a když jsou vzhůru, tak mne to ruší.
Vybrečet se je fajn, ale zkus to dělat tak , aby to manžel neviděl. On je pak akorát na koni. Třeba odejdi na chvíli ven, nebo klidně ke kamarádce, k sousedce... Zkus se hodit do pohody, že ti to za to nestojí, takhle se trápit

aarriel
8. bře 2023

@ellyem jako primo tam ja dovce? 🤭

konidana
8. bře 2023

@marky232 jo už jsem to dočetla, čekáš kvůli dětem. To je blbý no. Tak je nechat s ním a ať je pak dá spát on? A ať si je pak ráno vzbudí a odvede do školky, jak to s nevyspalýma dětma zvládne... Ale se mi to radí, doma jsme měli často podobné dohady a taky jsem nevěděla jak to řešit...

ellyem
8. bře 2023

@aarriel Jo 🤣

aarriel
8. bře 2023

@ellyem ty kraso 🤣 tak doufam, ze aspon ty a ze sis to uzila 🤣🤭

marky232
autor
8. bře 2023

@ellyem to mě mrzi

mourovatakocka
8. bře 2023

@marky232 Nevezmeš mě na dovolenou? Fajn, sbalím děti a pojedu s nima na chalupu, pod stan, kamkoliv, hlavně ale pryč. Já bych teda takovému typovi děti jen tak na dovolenou nenechala 🤷 Opravdu to vypadá, že s tebou manipuluje, myslí si, že tě má koupenou skrz tvůj menší příjem. Jestli na něm teďka děti visí, tak si představ, že se jednou budou chovat přesně jako on. Tohle bys chtěla? Aby tě vlastní děti měly za hadr na podlahu?

marky232
autor
9. bře 2023

@konidana nestojí. Už jsem byla dvakrát na prohlídce bytu, ale vycouval jsem. Potřebuju v sobě najít tu odvahu. Děkuju.

janule0123
25. bře 2023

@marky232 promiň, ale mám pocit ze sis vzala mého bývalého … rozchod bylo my nejlepší rozhodnutí v životě .. jen jsem to měla jednodušší v tom, ze jsme spolu neměli ještě děti .. a žádný závazky … byl to manipulátor …jen to byl můj první vztah … a dlouho jsem to snasela… vesměs vše končilo tím, ze za to mužů vlastně já … i rozchod byl prezentovány ze jsem mladá a blba,,, potrebuju si něco ujasnit .. a je to vlastně jen pauza … 😀a naopak.. já vlastně chytla rozum ..

marky232
autor
20. dub 2023

@konidana děkuju, čtu to tady znova..
Je to jen horší, manžel mě i fyzicky napadnul a pak ještě zavolal svoji rodinu která na mě tady hodinu kydala hnůj že je manžel alkoholik kvůli mě,jaká jsem špatná žena, matka, hospodyně atd....úplně se z toho sypu ještě teď a furt nemám sílu odejít

konidana
20. dub 2023

@marky232 krizove centrum v Brne . Zajed tam nebo aspon zavolej. Ted hned!

Součástí KC je Linka naděje 547 212 333, kterou obsluhují psychologové a zkušené zdravotní sestry s psychiatrickou specializací a sebezkušenostním výcvikem v psychoterapii. Telefonickou linka krizového centra 532 232 078 obsluhují sestry a v případě potřeby lékař psychiatr.

kakba
20. dub 2023

@marky232 co te u takoveho debila drzi. Vyrostla jsem v domacim nasili a manipulaci. Seber odvahu a vypadni. Jednou je to facka, pak kopani.

te_reza
20. dub 2023

@marky232 už bych byla v prdeli 🧐

orchidis
20. dub 2023

@marky232 Prosímtě, nech stranou nějaké dovolené. To, že se lidi dohádají a řeknou si si od debila až po krávu, je normoš. Ale to, co popisuješ dále, je extrémní případ týrání. Bílý kruh bezpečí, nebo tak něco. Teď hned. Prosímtě, vzpamatuj se! A hlavně kvůli těm dětem. Nikam s ním nejezdi (třeba se hoď marod), spakuj mu děti (pokud pro ně není nebezpečný) a až vypadne, jednej! Máš oporu ve své rodině? Aspoň jednu kamarádku? Nějaké peníze?

sinicka
21. dub 2023

Ahoj, chtěla bych ti poradit z vlastní zkušenosti, která je bohužel nepřenosná..
Na začátek je důležité si říct, že nic z toho, co se u vás děje NENÍ TVOJE VINA! Není v pořádku, aby tě milovaná osoba kritizovala, aby ses doma cítila jako něco míň.
Mám obavu, že jsi opravdu obětí domácího násilí. To samozřejmě může trvat roky..
Domácí násili má různé formy. To, že tě nemlatí, neznamená, že to psychické násilí je v pořádku. Není! Má se k tobě chovat s úctou. Ty nejsi něco míň. Prosím, věř si!
jasně, ta fáze, kdy on je milý, doma je to fajn, je jak droga a dává ti naději, že už to bude dobrý..
dobrý to ale nebude NIKDY..
Tady v diskuzi je každý chytrý, jak by byl už pryč, jenže nikdo nejsme v tvojí situaci. A není to jednoduché, nevíme o tvých rodinných poměrech a sebrat děti a odejít se 3 igelitkama taky nejde. Chce to dobře promyslet a nejlépe s někým, kdo ti může opravdu pomoc a nabídne ti pomoc i se začátky v bydlení..
To jsou právě ty organizace Bílý kruh bezpečí a nebo taky třeba Pod svícnem.
Pomůžou ti najít cestu, ale nikdo tě k ničemu přemlouvat nebude.. ten nejdůležitější krok je na tobě.
Už teď se budeš psychicky dlouho dávat dohromady, aby jsi získala sebevědomí.
Hlavně nejít hned ze vztahu do vztahu! Skončí to stejně.. začátky jsou vždycky růžové a pak se zas odchází těžce..
jsi dospělá žena, zvládla jsi odnosit a porodit 2 děti, měla bys na sebe být pyšná! Teď je čas, abyste byli s dětmi ve zdravém prostředí..
držím palce.

fandysek_1
21. dub 2023

@marky232 vždyť něco podobného si tu řešila s tím uspavaním ne? Co od něj čekáš? Závislá si na něm ty a jednou tebe a tvé děti tenhle člověk zničí.

marky232
autor
21. dub 2023

@fandysek_1 v pondělí jdu podepisovat rezervaci k bytu

zelenaesmolda
22. dub 2023

@marky232
Tak si to nech pro sebe a hlavne mu nic nerikej

marky232
autor
13. kvě 2023

@hojda nebalil ale rozhodně má tak velké ego že to po mně nebude chtít když s nima nepojedu....naštěstí když něco zapomene, může to Chorvatsku koupit ..třeba na to, že by děti měly mít sebou boty do vody a opalovací krém si myslím že zapomene určitě

zelenaesmolda
13. kvě 2023

@marky232
A jak dopadlo to stehovani?

Strana
z2