Jak naučit rodiče samostatnému používání bankomatu?
Nečekám asi radu, ale chci se vypovídat. Rodiče si před cca 3 lety zařídili kartu na bankomat. Táta (63)s tím nechtěl nic mít společného, tak jsem učila mamku (58) jak se peníze vybírají. Čekala jsem že se to do dvou měsíců naučí. Kulový. Víc jak dva roky jsem jí nemohla vysvětlit, že na tom nic není, a stačí si číst obrazovku co to po ní zrovna chce. Nakonec po víc jak těch 2 letech začala číst, ale stejně se furt ptala "A teď tady jo? A teď tohle? A už nic nemusím dál mačkat jo?" Teď po těch 3 letech to už fakt umí, ale stejně po mě vyžadují, abych s nimi každý měsíc 1-2x šla a vybrala s nimi. A mě už to nebaví, vím že asi budete namítat co jsem za dceru že to je pro mě problém, není pro mě problém jim pomoct, ale tohle mi přijde už trapný.
Hodně povzbuzovat, že to dá! Udělat jí na papíře detailní postup s obrázky. Naše babi měla v 80 sešitek s psanými návody, jak zapnout mobil, otevřít sms... Bohužel jestli je to o psychice, tak těch úkonů bude přibývat, musíš najít tu hranici, kdy opravdu něco nezvládnou a kdy se jenom bojí neúspěchu, nové situace. Je důležité je podpořit, aby byli co nejdéle v mnoha věcech samostatní a nesklouzávali zbytečně k jednoduchému řešení, že to uděláš za ně. Diskutuj, co by pomohlo, aby to zvládli sami. Psaný návod, výběr na pobočce, kde jim může personál pomoci...
Mám rodiče ve stejném věku a je to pro mne naprosté sci-fi, že by toto nezvládli.
Sorry, ale v 58 a 63 nejsou rodiče natolik staří, aby nepochopili výběr z bankomatu. Tohle je vyloženě o pohodlnosti, možná o ujištění, že kdyby se něco pokazilo, mají to na koho hodit. A jestli tam chodíš na návštěvu několikrát týdně, ani to není k tom, že by tě takhle chtěli nalákat na návštěvu. Chápu, že někteří v tomhle věku neumí třeba ovládat dotykový mobil nebo nejsou stále ještě komfortní v posílání mailů, když to k životu nepotřebují, ale tři roky si vybírají peníze dvakrát měsíčně! Tohle prostě zvládne i člověk, který sotva vyjde základku, takže za mě opravdu ne. Ráda rodičům pomůžu, ráda pomůžu i jiným příbuzným, ale vola ze sebe dělat nemusím.
Manžel vybírá tchýni peníze každý měsíc.
Já občas mému dědovi, když mamka nemůže.
Nevím jak mamce, jestli jí to vadí. Ale nikdy mě nenapadlo o tom uvažovat. Samozřejmě ne vždy se to hodí, ale tak vždy se to vymýšlí
No, promiň, ale já mám problém taky, vždy mám radši když se mnou jde manžel. Ano jsem starši.
Bojím se že něco zblbnu, nebo mi to sežere kartu, nebo že pak někdo okrade.
Takže ano pomáhat.
Určitě nepomáhat, tohle je lenost... A že tu holky píšou, chudák starý rodiče.... Jsou -
Minimálně mamka v produktivním věku.... Kdybys řešila jestli zavazovat15 let mu tkaničky, taky by všichni napsaly ne!!! Tohle je o samostatnosti, je to Triviální základní ukon.... Doba, kdy budou potřebovat pomoc ještě přijde...
@elu můžu vědět kolik ti je let? Protože s někým jít někam není totéž co to za člověka dělat. S 15 letym taky jdeš k lékaři.
Hele ja nevím, ale není to od nich trochu pohodlnost? Vždyť přeci 63 a 58 let není žádný věk. Nástup digitálních technologií je zastihl ještě jako relativně mladé. Já půjdu proti proudu a tohle už bych pro ně po X té nedělala. Jako neco jineho by bylo kdyby měli nějakou špatnou zkušenost nebo se treba nějak zmenila mechanika výběru, ale za této situace to podle mě je jen pohodlnost. A jestli jsou zdraví, asi i pracující, ale bez nějaké extra časové zátěže navíc a ty pracující matka, starajici se o děti... Tak sorry, tohle musí zvladnout sami. Péči si schovej až půjde o něco více nezvladatelneho, budou starší nebo nemohouci.
@kolibricek36 Já v patnácti chodila k lékaři sama. I s teplotou. Vlastně jsem nikdy neviděla v čekárně nějakou spolužačku s vychovatelkou- byla jsem od 14 na intru. A kdyby mi můj 58letý brácha řekl, ať s ním jdu vybrat z bankomatu, že neví, jak na to, asi bych si myslela, že si dělá legraci. Pokud je člověk v tomto věku psychicky zdravý, tak to zvládne.
@eva118 ono ale že ty ne, nebo ty nikdy jsi nepotřebovala, neznamená, že se je to běžné. Já jsem byla ráda, když mě chytly v 15 záda, že někdo se mnou tam je, že mu není nic jedno.
@kolibricek36 a kolik chodíš vybírat, že máš strach, že tě pak někdo okrade?
Píšeš, že jsi starší, kolik ti je. Mně je 43 a už jsem psala výš, neumím si představit v tomto věku rezignovat na nějaký pokrok, ať už kvůli práci, nebo kvůli osobnímu životu. někdo tu psal, že platební karty jsou tu x let, tak jsem schválně přemýšlela, první karty se objevily kolem roku 2000, byla jsem na VŠ a tehdy jsem si ji pořizovala, abych měla možnost si vybrat peníze, kdyby něco. Takže v té době bylo jejím rodičům 41 a 36 let, to se fakt za 22 let nebyly schopni naučit zacházet s kartou???
Mamku sem už párkrát k lékaři vezla, ale nevnímám to stejně jako doprovod a asistenci k bankomatu, pokud není bankomat ve vedlejším městě, kam se ten člověk nedopraví.
@kolibricek36 Tak pokud někoho chytnou záda, nebo má takovou horečku, že se motá, pak je jasné, že půjde s někým. Ale tam nerozhoduje ten věk 15 let, ale zdravotní stav.
@betelgeuzz důchod, 🤣🤣🤣 jenže v místě kde je bankomat u nas ve městě to opravdu není moc příjemný. Navíc je zde dost pocetns menšina.
@eva118 ono, ne ze bych nezvládla, ale prostě psychicky nesu lip, když někdo jde se mnou.
@kolibricek36 to vybíráš celou částku naráz?
@betelgeuzz jo, jako uznávám bylo by pohodlnější platit kartou, ale já chci mít přehled kolik utratim, protože ono pak se neušetří nic, když nemáš přehled.
@kolibricek36 internetove bankovnictvi v mobilu, kontroluju nekolikrat denne, otazka vteriny, ...
@dyechampion je jim 63 a mamince min, to přece není žádný stáří bože, spíš jsou pohodlný a nechtějí se učit sami
@kolibricek36 abych měla přehled, stačí mrknout na internet, nebo mobilního bankovnictví. Všechny platby tam vidím, třídí se mi do kategorií, takže hned vidím, kolik jsem tento měsíc utratila za oblečení, potraviny, drogérku, porovnám si to s útratou v minulém období.
@fire85 no a co no, zas dceru by to snad nemelo obtezovat ne? takova banalni vec. jsou i vetsi problemy.
Moje babička bude mít 78 roků a měla dotykový telefon dokonce dřív než já :D, v pohodě se naučila na PC, zvládá si prohlédnout email, funguje na whatsappu, facebooku atd... Ale je to asi o povaze, někdo má holt z pokroku strach... a nebo je pohodlný a už se nechce učit nové věci. Ale jako dcera bych také pomohla, jen bych si prostě určila čas... a také někdy odmítla s tím, že zrovna třeba nemůžu a domluvila bych se na jiném čase. 🙂
@dyechampion hele dceru to samozřejmě obtěžovat může. Stejně jako jí v určitém věku přestali dělat svačiny, zavazovat tkaničky a utírat zadek, protože prostě byl čas, aby se to naučila sama, tak i nyní je čas, aby se rodiče toto naučili dělat sami. Rodiče tady budou dalších dvacet let a fakt není duvod aby v takto mladém věku (a to mladém myslím vážně) rezignovali na jakékoliv učení nových věcí. Moji rodice jsou o cca deset starší, vybírat z bankomatu učili oni mě a ne naopak, ale samozřejmě se teď karty do značné míry obracejí. Když mají nový telefon, nastavím, ukážu. To samé TV atd. Ale abych tam lítala pokaždé, když si chce mamka stahnout novou appku? To fakt ne. Ukazala jsem jak funguje Google play, varovala na co dávat pozor, případně poradím po telefonu, ale osobní asistentku jim dělat nebudu. To si schovám na to až se o sebe nebudou moci starat.
@betelgeuzz @felixfelicis no jasně.
@dyechampion kdo nechce pomocí, vždy si něco vymyslí.
@dyechampion může to dceru obtěžovat. Sorry být jim 80 , tak neřeknu... ale kolem 50? Za chvíli bude dcera dělat vše ptz oni budou staří prece
Normalne musim podekovat za tuto diskusi! Nahodou jsem na ni narazila a trochu se uklidnila, ze nejenom moje mamka neni tak nemozna 🙂)) je ji 55 a proste z bankomatu ma hruzu, penize ji vybira vetsinou tatka nebo sveri kartu mne a ja ji k bankomatu sjedu a penize vyberu. Neibtezuje me to, ale spis me desi ta predstava, ze jeste neni tak stara, aby byla tak neschopna, ze bude vlastne jen hur. A to nemluvim o mobilu, tankovani do auta nebo prace u pocitace..to je uplny konec
To neni neznalost, to je pohodlnost se nestarat, nemit zodpovednost a mentalni zatez. Pozoruji to cca od 50 let aneb - "co se da hodit na krk detem, to jim tam hodte!" Na urady te jeste neposilaji se "zarucenymi" pozadavky, co jim poradili "chytri" znami? To prijde za chvíli.

U nás ten samý problém, nakonec jsme to vyřešili tak, že díky tomu, že u nás v dědině bankomat není, abychom nemuseli jezdit do vedlejší, tak babi zaplatí v místních potravinách jednou měsíčně větší nákup kartou a u toho může i vybrat přímo na pokladně. Už jsem tak i domluvená s prodavačkami, že se jí vždycky mají optat, kdyby zapomněla, jestli nechce i vybrat.