Jak naučit rodiče samostatnému používání bankomatu?
Nečekám asi radu, ale chci se vypovídat. Rodiče si před cca 3 lety zařídili kartu na bankomat. Táta (63)s tím nechtěl nic mít společného, tak jsem učila mamku (58) jak se peníze vybírají. Čekala jsem že se to do dvou měsíců naučí. Kulový. Víc jak dva roky jsem jí nemohla vysvětlit, že na tom nic není, a stačí si číst obrazovku co to po ní zrovna chce. Nakonec po víc jak těch 2 letech začala číst, ale stejně se furt ptala "A teď tady jo? A teď tohle? A už nic nemusím dál mačkat jo?" Teď po těch 3 letech to už fakt umí, ale stejně po mě vyžadují, abych s nimi každý měsíc 1-2x šla a vybrala s nimi. A mě už to nebaví, vím že asi budete namítat co jsem za dceru že to je pro mě problém, není pro mě problém jim pomoct, ale tohle mi přijde už trapný.
Mě přesně taky napadlo, že až my budem starý, budem koukat jak puk na nějakou virtuální realitu a budem si říkat zlatý mobily a počítače. 🙂
Staršia generácia je s prepáčením technicky úplne mimo. Teraz som doma mala rodičov, vekovo podobne a ani za boha som im nedokázala vysvetliť ako funguje telka (klasické O2 a Voyo). Furt si to vypli alebo postláčali totálne nezmysly, akoby nevedeli intuitívne fungovať. Pamätám si ako sme ich učili s PC, to bol mordor. A doteraz to nevedia 😁 za to deti vedia viac než naša generácia. To tak proste je 🤷🏻♀️
Já si to asi umím představit, protože jsem už zažila situace, kdy jsem si s technikou vůbec nevěděla rady a nechápala ani čtený návod, kde mi připadalo, že si informace vzájemně protiřečí. Ač třeba kartou platím přes internet několikrát do týdne, už se mi taky stalo, že se to tvářilo, že platba neproběhla, nenaběhla obvyklá okna s potvrzením, na účtu byla transkace nezaúčtovaná, takže jsem objednala a zaplatila znovu no a pak zjistila, že mám objednáno a zaplacen 2x. Z obchodníka jsem storno a vrácení platby tahala 2 týdny, neobešlo se to bez několika urgencí a dostala zpět menší částku kvůli přepočtu kurzu (je jiný pro "nákup a prodej"). Takových situací může nastat milión. Navíc, když tě v médiích masírují tím, že nemáš nikomu dávat číslo své karty, podvodníci atd., tak méně zkušení lidé mají opravdu strach. Nerozumíš tomu, nedovedeš si představit, jak ty přístroje fungují, nemáš dost zkušeností na to, abys vyhodnotila, jestli se to chová standardně... Svůj první chytrý telefon mám měsíc, jsem nadšená, ale občas zírám, co vše je možné a přiznávám, jsem opatrná a zatím stále nezkušená. Internetové bankovnictví v mobilu nechci, necítím to jako jistotu, na počítači se tak snadno ukliknout nemůžu. Snaž se to vidět jejich očima. Až ti vyrostou děti, sama uvidíš, že i jejich svět je už dnes trochu jiný jak tvůj, syn má 17, věř, že vím, o čem mluvím. Tak se rodičům nediv.
Já si zas neumím mámu představit s dotykovým telefonem. Je ráda, že se jakž takž naučila s tlačítkovým 😂
Trapný to není, je to stáří, taky budeme jednou stáří a některé věci pro nás budou těžké. Oni ti taky jako dítěti milionkrát opakovali, že tohle nesmíš, že tohle se dělá takhle atd.nez ses něco naučila... Život se prostě holt otáčí a člověk se asi ve stáří občas chová jako dítě, nebudeme jiní.. Tak k nim buď tolerantní a trpělivá...
A co zkusit jim říct, že nemáš zrovna čas. Budou čekat bez peněz, až si ho uděláš? Nezkusili by to sami? Moje mamka, když má problém, tak hned volá, aniž by něco zkusila. Je to pro ni jednodušší, aby to někdo vyřešil za ni. Když jsem ale v práci a nezvednu to, nebo nemám čas se tam zrovna stavit, tak to zkusí vyřešit sama a často se jít o povede.
Tohle mi dělá babička, jako někdy se mi to nehodí, hodím oči vsloup, ale vždycky jdu.
Když se mi to jo nehodí, řeknu babi dobrej, ale nemůžu jak chceš ty, a navrhnu termín kdy můžu já.
Pokud tě to jo rozčiluje tak řekni mamce ať si vždy zajde dovnitř do banky poprosim nějakou paní, třeba svoji poradkyni. Nebo at si chodí vybírat a pobočku.
Ty v to vidíš problém, já ne. Je to to nejmenší co pro ně mužem ve stáří udělat, nemyslíš? 😃Je to jen bankomat, tak bud v pohodě, že jsou schopni a nemusíš jim utirat posranej zadek třeba...
Otazka je “mam jim pomahat?”
To je snad jasny, ze jim mas pomahat tvl. Nekdy valim oci, jak cesi nemaji soucit ke stare generaci, nevazi si je a hned je odepisuji. Fuj.
Moji rodiče jsou defakto stejně staří. Nejsou na tom technicky vůbec špatně, ba naopak. Ale mamka a bankomat je taky problém.. A tak jsme to udělali tak, že když šla vybrat, šli jsme s ní s tím, že jsme jí nechali dělat sami a nic neříkali a normálně už funguje sama. Myslím si, že tam chce mít berličku, cobykdyby (moje mamka jednou dala špatně kartu a sežralo jí to a musela pro pomoc do banky a toho se stále bojí)... Ale je výhoda, že tam jsou už bezkontaktní.
Pro me je to dost tezko predstavitelne, rodice moje i manzelovi jsou o skoro 10 let starsi a s mobilem i pocitacem funguji i normalne, natoz s bankomatem. Kdysi me moje 97leta prateta porad nahanela, at si nainstaluju Viber a muzeme si psat🙂 Takze vyjadruju pochopeni, ze te to irituje, me by to iritovalo taky. Ale co s tim nadelas, pomoct bych samozrejme pomohla.
Mamka je přes 70, platí si kurzy na PC, docela si zvládá najít, co potřebuje (třeba termín výstavy najde, ale na idosu už nezvládne vyhledat spojení). Bankomat samozřejmě zvládá, internetové bankovnictví jsem vetovala, takže pokud chce poslat peníze, jde na pobočku, kde to s ní paní vyřeší. S mobilem bez problémů zvládá, ale má jenom tlačítkový. Myslím, že by zvládla i dotykový s Androidem, ale první dva měsíce by musela mít pořád někoho k ruce. Tchyně je úplně mimo, ta pošle SMS a zapne/vypne televizi. Tchán touží po dotykovém telefonu, ale začíná mít trochu problém s jemnou motorikou, tak se do toho nehrneme. Na jednu stranu tě chápu, pro tebe je to banální věc. Ale generace našich rodičů a prarodičů se tyhle věci začínala učit hodně pozdě, často je brzdí strach, že udělají chybu. Jsi jejich dcera, důvěřují ti, takže na koho jiného se mají obrátit? Pokud bydlíš daleko a z nějakého důvodu nemůžeš, tak určitě doporučit, ať požádají o pomoc na pobočce. Ale pokud to jenom trochu jde, snažila bych se pomoct. A bez řečí - učíš tím svoje děti, jak se k tobě budou chovat, až budeš stará 😉
Mě teda nepřijde že by 60 letí rodiče byli tak staří aby neuměli základní věc jako je vybrat si peníze z bankomatu 🤦 vždyť snad ještě nejsou ani v důchodu..Zrovna bankovní účty a karty jsou už minimálně 20 let, jak je možné že to neumí? Vždyt je to naprosto primitivní. Mě by asi teda vadilo pomáhat mým rodičům teď s takovou banální věcí, přijde mi že se to prostě odmítají naučit a očekávají že jim vždy pomůžeš, já bych je prostě hodila do vody ať se starají sami... Co budou dělat za takových deset, dvacet let? Doba se vyvíjí, je potřeba aby alespoň trochu drželi krok.
Pročetla jsem to jen letmo a většina zmiňuje, že je potřeba starým rodičům pomáhat. S tím samozřejmě souhlasím, ale mně teda rozhodně nepřijdou staří. Autorky mamce je 58 let, 3 roky ji učí si vybrat, takže od jejích 55, to přece vůbec není starý člověk, aby se nebyl schopný naučit vybrat z bankomatu. Mě by to teda taky štvalo, ale prostě každý má něco a pomohla bych jim, nebo bych zkusila, ať tam zajde sama a kdyby cokoli nešlo, že mi může zavolat a pomůžu jí. Možná by pak zjistila, že to nic není a příště by to zvládla sama. Někteří lidi se prostě odmítají učit cokoli nového už z principu nebo z pohodnosti, že to za ně udělá někdo jiný. Pokud jsou jinak zdraví, tak mi přijde, že na prahu 60 člověk není tak starý, aby za něj museli ostatní dělat vše, co neexistovalo v osmdesátkách. Něco jinýho je samozřejmě třeba babička, který je přes 80, tý prostě vždycky přijdu sms pro doktora napsat a ani se nesnažím, aby se to naučila sama.
Babičce a dědovi jsem taky takhle chodila vybírat, a fakt to bylo to nejmenší. Musela jsem pak dělat daleko nepříjemnější věci třeba když děda onemocněl rakovinou. Buď ráda že je máš a můžeš pro ně něco udělat. Oni se o nás starali když jsme byli malí... ❤
Teprve ted maji kartu? Moje máma má 65let, umí s PC, umí s dotykovým mobilem, umí si vybrat peníze z bankomatu, platebni kartu už má dávno, tím jak vše umí se nechlubim, ji to děsně baví se učit novou techniku...
A vek tvých rodičů mi vůbec nepřijde, ze jsou starý, jen podle mého názoru děsně pohodlni, když 3roky mamku učíš jak vybrat peníze z bankomatu a ona to stále neumí, asi bych ji nechala stát u bankomatu a ať si poradí, tohle mi prostě přijde jako vycuranost...
Moji rodiče jsou trochu mladší, ale s bankomatem má mamka taky problém. Účet mají s tátou společný, kartu každý svoji a stejně vybírá a řeší banku jen táta.
Ukazovala jsem jí to stokrát. Pořád mi říká, že má strach jak něco udělá špatně a někdo jim vybere účet nebo jí u bankomatu okrade.
S dotykovým telefonem si poradí, ale třeba u emailu kvůli důležitým věcem mě prosí o pomoc. Když chce něco objednat a zaplatit přes internet, většinou to pošlu za ni.
Vždycky se mi hrozně omlouvá, že nechce otravovat ale je vidět jak je z představy výběru peněz ve stresu. Už i říká, že až jednou táta nebude tak bude jen platit kartou nebo se mnou každý měsíc bude chodit vybírat.
Mě to jako problém nepřijde. Bydlíme od sebe kousek a banku máme stejnou, takže to pro mě není cesta navíc.
Tyjo to si neumím představit, tvoji rodiče nejsou zas takový dinosauři :D mám cca stejně staré rodiče a představa, že neumí ani vybrat z bankomatu je šílená :D normálně obsluhují počítače, mají dotykové telefony (mamka se tomu teda taky bránila, ale už má vymakanejsi mobil jak ja :D ) internetové bankovnictví atd. Ale jo, před 20 lety byla taky vyjukana z výběru z bankomatu, před 15 lety se bála platit v obchodě kartou apod :D nicméně, pokud se boji a neví co a jak, tak bych jim radši pomáhala, v dnešní době je tolik možností jak někde někomu naletet a přijít o životní úspory, že bych byla klidnější, když jim pomůžu.
Pomohla bych ji úplně normálně, je to to nejmenší co zatím můžeš udělat. Podle mě záleží co dělala cely život, pokud někde manuálně pracovala, nepřišla s žádnou technikou do styku tak věřím ze má problém i takhle mladá. kolegyně úřednice ovládaly před 5 lety v 70 letech v pohodě počítače, telefony lip než já. Tchán učitel se v 75 letech začal učit na počítači, teď je mu 82 a sjíždí YouTube, e-mail, vyhledá si co potřebuje. Ale důchod si vyzvedavaji na poště. Můj táta taky musel k práci se naučit notebook a mobil. Já jsem taky technicky antitalent, tak jsem zvedava na sebe za 30 let 🙈
@petrasipkova1 No me to popravde desi tohle cist, vzdyt bankomaty tady jsou nekdy od devadesatek. Dobre, kazdy starne jinym tempem a v 60 uz treba nekdo neni tak flexibilni, ale co delali, kdyz jim bylo 40 nebo 50? Neprijdu si tak stara, abych ve svem veku zamrzla a uz neprijimala novinky. To je pro me docela motivace takhle nedopadnout.
Já samozřejmě pomáhám se vším co potřebují. A nedělá mi to problém, ale štve mě, když vidím že tam je spíš lenost chtít něco pochopit.
Pokud je to lenost, ne snaha aspoň tě občas vidět (i takové znám), tak bych s nimi jednala jako s dětmi - ukázala jsi jim to, víš, že vědí. Tak příště budeš stát sice u nich, ale nebudeš napovídat. Při dalším výběru budeš třeba na telefonu, ale už ne fyzicky vedle bankomatu. No a příště už půjdou úplně sami. Co by dělali, kdybys byla nemocná, třeba v izolaci s covidem? Byli by bez peněz? Kartou platí? Sice jsem v původním příspěvku psala, že jim máš pomáhat, ale to jsem předpokládala, že je to tak nějak to jediné, co potřebují... Jo, a jak tady holky píšou, že rodiče nejsou tak staří - nejsou, ale kamarádky maminka je zhruba stejně stará a úplně stejně "bezmocná". Ale tam je to i psychické 🤷♀️ a manžel vše zvládne zařídit.
@emillyhk U mých rodičů to je taky psychický. Už od nějakých 45 let říkají jak jsou staří a že už na starý kolena nechtějí to a tamto, a že už tu dlouho nebudou. Stýkáme se často, někdy i dvakrát třikrát týdně co jsem na mateřský, v tom to nebude.
Vadilo by mi chodit s nimi. Zkusila jsi navrhnout, dobře, já vám vyberu a peníze přivezu? Je tam ta důvěra?
@mourovatakocka Takhle jsme to taky už několikrát udělali.
Pro mě osobně by to asi bylo lepší než procesí k bankomatu nejlépe v den, kdy by mi to časově málo vyhovovalo. Abych pravdu řekla, já mám taky pár takových libůstek, co bych a trochou snahy asi dokázala, ale nechávám na mužovi. Asi jako tví rodiče, spíš z lenosti než vysloveně z nedostatku schopností. Tak rodiče trochu chápu, ale rozumím, že to obtěžuje 🙈
Příjde mi vtipný, že od 45 se považují za staré. Mně je 43, v práci pořád nové věci na učení, neumím si představit se teď přestat učit nové věci. V 60 OK, ale teď fakt ne.
@mourovatakocka pro mě by bylo taky přijatelnější vybrat to sama, než se domlouvat na společný termín. Moje mamka zas nemá internetový bankovnictví, dřív s každou složenkou šla do banky, jenže za to chtějí poplatek. Tak to teď děláme tak, že jí to přes svoje bankovnictví zaplatím a ona mi dá hotovost. Před pár lety mi zřizovala dispoziční práva k účtu, to se mě bankéřka ptala, jestli nechci internetové bankovnictví na sebe, ale to mi přišlo brzo. No teď bych řekla, že už je skoro na čase.
@felixfelicis já jsem v tomhle nějak jiná, ještě nedávno jsem našim psala e-maily, teď už to tedy umí, vím stopro ze můj táta nikdy neplatil bankovní kartou, nikdy nevybíral v bankomatu. Nepotřebuje to. Já taky zamrzla na CD hudbě, televizi mám jen přes anténu, knihy miluju papírový, hodinky s rucickama na baterii a platím kartou, takové to přikládání hodinek telefonu jde mimo mě. A normálně ziju, ale já bych se mohla klidně odstěhovat někam na konec světa a byla bych nejvíc happy, protoze třeba ukládání fotek na iPhone a vydolovani z nej je pro mě vyšší dívčí 😂 proste bych byla shovívavá a zkusila se domluvit na něčem co vyhovuje všem.
Já taky takhle pomáhám svému otci,jednou měsíčně výběr z bankomatu.😄 Je mu 68, on se vždycky bránil pokroku,což je škoda,protože spousta jeho vrstevníků s tím žádný problém nemá. Zrovna bankovní karty se používají už dost let aby tahle generace věděla co s tím. Je mi 45 a neumím si představit,že bych už teď v tomto věku si řekla,jsem stará už to nechci chápat,nebudu se nové technologie učit.

Tchyně má tohle s mobilem.🙂 a to nemá ani dotykovou obrazovku. Jakmile jsem na návštěvě, čeká mě vždycky maraton, že by potrebovala poslat peníze, že neví jak se na e-mailu dostat tam a tam (a to pracuje na úřadu a na pc to zvládá ale mobil je záhada) atd atd. Ukazuju ji to roky, ale…🙂 tím jak to nedělá denně, tak si to nezapamatuje, nebo má strach někam kliknout, protože… nenainstaluje si aplikaci. K internetovýmu bankovnictví se odhodlavala asi dva roky, ale stejně peníze posila její mladší syn a na zůstatek se prostě nepodívá..🙂 zároveň si říkám, že já sama jednou budu mít určitě problémy s něčím, s čím přijdou naše děti a nebudu tomu rozumět. Tak se snažím byt shovívavá. I když jde vlastně obecně o pár kliknutí. 🙂 - par týdnu nazpátek jsem ji pomáhala promazavat postu na e-mailu. Jeden mail po druhým…:D