Jak odmítnout dovolenou s tchánem alkoholikem? Poradíme vám
Můj tchán je alkoholik už od mládí. Když se napije, nejprve je v dobré náladě, povídavý, s dětmi si hraje a vymýšlí kraviny, ale jakmile přešvihne hladinu, začíná být protivný a zlý. Je schopný do sebe za večer nalít láhev tvrdého alkoholu a povídat si sám sebou hodiny v kuse. Slyšela jsem ho v opilosti vyprávět o tom, že naše děti by zasloužily převychovat fyzickými tresty. Seděl tam sám se slivovicí a mluvil o mlácení našich dětí ... A teď ten problém, tchán s tchýni přišli s tím, že by si rádi vzali naše děti na týden na dovolenou. Máme děti 5 let a 3 roky. Obě děti to nadšeně odsouhlasily a chtějí jet s babičkou na dovolenou. Tchán s tchýni se těší, že si to náramně užijí s vnoučaty. Už vymýšlí, kam pojedou. Vím jistě, že tchán nebude celý týden střízlivý a že tchýně ho nezvládne udržet od alkoholu. Jak to tchánovcům vysvětlit, že s alkoholikem své děti na týden nikam nepustíte? Stále nad tím přemýšlím, jak se z toho kulantně vykroutit, aniž by to narušilo vztahy. Manžel o tom všem ví, opilectví jeho táty nesnáší, v rozhodnutí bude stát za mnou.
Zadne kulantne, na rovinu, jako at se klidne urazi a deti jsou nastvane, ale jsou to vase deti a vase odpovednost…a s alkoholikem ktery prechazi do agresivity deti proste nikam nepustim a basta…
Hlavne moje mamka driv taky pila, ze se opila a me to jako decku hrozne vadilo a stydela jsem se za ni..takze pro ty deti to ve vysledku ani nemusi byt hezka dovena. Dost mozna si deda rekne, tak ted jsem na dovolene a dopreju si a budu lit od rana..
Prosim napis jak to dopadlo 🙂
Po tom, co jsi napsala i to o tom zvracení z nezdravých věcí a že tchýně v létě děti nechtěla namazat a ani jim dát něco na hlavu, a to jste byli s nimi (já teda bych se odbýt nenechala a udělala to podle sebe), bych je s nima nepustila tak jako tak. Alkoholik nealkoholik. Evidentně není zodpovědná ani ona. A klidně ať jsem za hysterku. Moje děti, moje odpovědnost..
Já bych jim to řekla úplně na rovinu...u nic je problém, ne u vás.Vy se nemáte za co stydět a vlastně i proč nad tím složite přemýšlet. Oni to ve někde v hloubi vědí, že ten problém tam je, možná si to nepřiznávají...vy jim to jen řekněte nahlas ..
Tak nechat rozhodnout malé děti je lehce mimo. Řekla bych prarodičům, že Jsou malí a nepojedou bez vás nikam. Tříleté dítě bych na tadynnteda osobně nedala ikdyby byli prarodice milionovi
Já jsem hodně pasivní člověk, který se neumi úplně prosadit, ale jak jde o moje děti; tak jsem nekompromisně lvice. Mám tchana, který je na prahu osmdesátky, nemocný, nezodpovědny a chtěl naše děti (3 a 8r.) vzít do Aquaparku. Jasně že měli radost. A jasně; že jsem to nedovolila.
Řešila jsme s mojí mamkou, když mi nabízela, že můžou děti u nich být beze mě. Našla jsem v sobě celoživotně skrytou sílu, přesně na tento okamžik, a s velmi klidným výrazem jsem jí řekla, že děti u nich budou moct být sami až v situaci, kdy ona zvládne být v průběhu dne bez alkoholu, ale že se obávám, že ani kvůli vnoučatům se toho nevzdá. A taky se tak stalo - stále nemá problém si přes den dávat pivo, v zimě svařák, přestože ví, jak mi to vadí už od dětství. Vztahy jsem kvůli tomu neutnula, ale jezdím tam s dětmi já.
@vendulis Nejen jedno, však jsem psala "dávat" ne "dát"😉 Kdyby to bylo o jednom pivu, tak to neřeším, ale je to o neustálé potřebě pravidelného přísunu alkoholu. Není o šílené opilosti, ale jsou chvíle, kdy to na ní poznám a automaticky mě to vrací do nepříjemných vzpomínek v děství, kdy u nás v rodině dost často figuroval alkohol a ničil vztahy.
@barumrallyebum ahoj, tak tchánovcům jsem řekla, že děti jsou ještě malé a že letos je na dovolené určitě neopustíme. Třeba až budou starší, ale žádný konkrétní věk jsem neřekla. Prostě až budou děti dost rozumné se o sebe postarat, tak o tom třeba popřemýšlím... Zároveň jsem zkusila opět tchýni naťuknout s tím,jestli ví o tom, o čem si tchán vypráví. Ví, že tchán v sobě dusí spoustu věcí, o kterých si pak sám se sebou povídá a že na ty osoby nadává. Tím mě vlastně odpověděla na to, na co jsem potřebovala. Asi je nadarmo se říká, že v alkoholu je pravda, takže pokud na mě v opilosti nadává, že si neumím zpacifikoval vlastní děti, tak je vyřešeno, co se týká hlídání, spaní a dovolených. Zřejmě díky slivovici vím na rovinu, jaký názor na sebe máme. 🙂

Oznámila bych to jednoduše a jasně. Shoduji se s názorem výše, že děti by neměly mít takový vzor. Bohužel, jestli děda pije a ještě neumí říct dost, a všichni kolem to respektují, musí respektovat i vás, že vaše (malé) děti nebudou trávit léto s babičkou a dědou. Kulantnost by šla úúúplně bokem.