icon

Jak přesvědčit manžela, že králík je dobrá volba?

no_title
1. lis 2022

Ahoj,
jelikož se nemám moc komu svěřit, ale potřebuji pohled ostatních lidí, píšu sem...
Jsem vdaná téměř 10 let, máme 5tiletého syna. S manželem upřímě nejsme úplně na jedné vlně. On je technik, mluví o svých koníčcích se zapálením, ale já tomu ani za mák nerozumím. Taky se zlobí, že mi utíká pozornost jinam, když mi o technice povídá, protože o té technice mluví dlouho a já neudržím pozornost u věcí, kterým nerozumím. Má spoustu technických hraček, které stály nemalé peníze a pak se moc nepoužívaly, z čehož nejsem sice úplně nadšená, ale nedělám kvůli tomu dusno. V posledních letech investuje hodně i do své módy, koupil si drahý kožený kabát z pravé kůže, nikdy by nenosil oblečení z druhé ruky. Miluje nakupování nových věcí, užívá si to. Taky má rád lidi, potřebuje chodit s kamarády ven a tak.

Já jsem v tomhle úplně jiná. Nemám potřebu si kupovat nové věci, víceméně vše, oblečení, telefon, atd. mám z druhé ruky, ze sekáče, nebo co mi někdo daroval. Ani se nevyžívám v nakupování, popravdě z návštěvy obchoďáku mám husí kůži. Nicméně nevadí mi to. Nemám potřebu mu závidět, že má nové věci. Jednu věc mu přesto závidím. A to, že má možnost si udělat radost, aniž bych mu kvůli tomu dělala dusno já nebo ostatní z rodiny.
Mě nedělá radost nakupování, popravdě ani pobyt mezi lidma. Být mezi lidma na jakékoliv akci mě velmi vyčerpává, potřebuji si potom lehnout. Popravdě, po svých zkušenostech lidem ani nevěřím. Mám totiž mnohem raději zvířata.
V posledních měsících mě trápí deprese, bylo velmi těžké se vyhrabat z nejhoršího. Kdysi jsem chovala králíka a morče, a to hlazení měkkého tvorečka a péče o něj mi dávala možnost zapomenout na svoje problémy a soustředit se na přímý upřímný vztah, jaký mezi mnou a zvířaty byl. Kdo je taky zvířátkovský typ, tak asi rozumí...
Zkrátím to. Po letech, kdy jsem prakticky nevyjadřovala, že bych něco vůbec chtěla, bych chtěla králíka. Syn už je větší, na mazlení už tak moc není, ale zvířata má rád. Nicméně králíčka chci hlavně pro sebe. Bohužel je z toho oheň na střeše. Že dělá králík nepořádek, smrdí, že mu to nebudu čistit, že mě přestane bavit, že nebudeme moct odjet na dovolenou... Spoustu vyčítavých pohledů. Připadám si, že vůbec nežiju v manželství, ale v jakémsi prapodivném vzahu, kde jsem spíše v roli dítěte, kterému tatínek zakázal chovat domácí zvířátko.
O těch argumentech, které říká samozřejmě vím. Ale nepřijdou mi relevantní. Králíka během dovolené svěřit sousedům, rodině nebo kamarádům není přeci takový problém, jako pes... A to ostatní... Za můj život se pod mýma rukama vystřídalo 20 zvířat včetně divokých venkovních zraněných tvorečků, které jsem dostala z nejhoršího a předala do záchranné stanice. Pečovala jsem o králíka, který žil 13,5 let, z čehož poslední 3 roky mu selhávala nervová soustava a potřeboval ustavičně čistit zadeček... Já samozřejmě ve svém věku už vím, co to je pečovat o zvíře, a to i o staré, nemocné a umírající.
Přesto mě prostě štve ten kontrast, že sám sobě udělá radost bez výčitek svých nebo mých, ale když chci zvířátko, abych s ním mohla trávit čas a dělal mi radost, mám z toho doma peklo a místo, abych se na malého ušáka těšila, je mi akorát do pláče.
Nevím, možná mám sama v hlavě chaos, pořád mám teď pocit, že jsem sobecká, že to zvířátko chci doma mít.

Strana
z3
j.a.n.i
2. lis 2022

@gracinka7 A jinak dítě je taky koule u nohy a přesně proto by se mělo pořizovat pouze v případě, že s tím souhlasí oba, stejně jako to domácí zvíře.

klokanka31
2. lis 2022

@j.a.n.i No lepší dát klec s králíkem k sousedům ať ho pohlídají v době dovolené, než jim přivést koně 😄

j.a.n.i
2. lis 2022

@klokanka31 Zrovna na ustájení koní se zaměřuje spousta lidí, takže to paradoxně bude menší problém, než udávat králíka po sousedech.

levandule_k
2. lis 2022

Ano shodnou by se měli oba, ale když se neshodnou, tak je otázka, kdo by měl mít právo veta.... Kdo je totální nezvířátkář, tak těžko chápe zvířátkáře...

dasipe
2. lis 2022

@j.a.n.i ty jsi nikdy nebyla u koně z blízka? 😅

drep
2. lis 2022

@klokanka31 no, asi větší část koňařů má koně v soukromém ustájení, takže o mé dovolené je moje kobyla ve výběhu, pro mé příbuzné samoobslužná, kdežto králík by mi opravdu neměl kdo chodit krmit🙈 kobyla je finanční zátěž, to rozhodně, ale jinak se o ni manžel nemusí nijak starat, nesmrdí mu doma, nic nekouše, nehrabe atd

j.a.n.i
2. lis 2022

@dasipe jasne, jenom na obrazku... mame je pres ulici

dasipe
2. lis 2022

@j.a.n.i no a já je mám přes zimu ve stáji pod okny, kterýma normálně větráme, v podstatě mám ložnici hned nad stájí, v noci vím o každém přešlápnutí, podrbání... A koně fakt nepřestěhuješ. Kdežto králík co dělá bugr se dá snadno na noc i s klecí odstěhovat jinam. Králíky jsem měla, byli aktivní od soumraku přes noc a zvykli jsme si, málo kdy nás to budilo. Navíc se jim WC čistilo každý den a nebyli cítit. Je to o přístupu. Mě zvířata nevadí, mám je ráda. Takhle diskuze je stejně jinak k ničemu. Jsou tu dva tábory.

j.a.n.i
2. lis 2022

@dasipe Me taky zvirata nevadí, mame doma psy a kocky, ale to neznamená, ze mam pocit, ze to, ze ja je chci doma, musi sdilet vsichni v domacnosti. A omezení to prostě je a citit je to taky.

takyjedna
2. lis 2022

@gracinka7 Dítě není to samé jako králík nebo jakékoliv jiné zvíře.

gracinka7
2. lis 2022

@takyjedna za mě jsou s dítětem podstatně větší starosti, víc bordelu i hluku 🤷

dixi86
2. lis 2022

Já doma pouze oznamuju, co mám v plánu. U zvířat to beru selským rozumem, ale tohle bych vůbec neřešila. Manžel se nakonec z velké části stará sám od sebe a to jich máme poměrně dost. Koukam, že bych si asi manžela měla o hodně víc vážit. A pro ostatní. Pokud je kočka pouze doma, tak nesmrdí, není vůbec cítit, kromě využití toalety(jde dát jinam něž do kuchyně/obýváku), chlupy ano, ale mluvím o Mainské a hlodavec, pokud se čistí, tak taky o něm nevíte. Pes má svůj specif.smrad, i když se koupe a samo se venčí. Kočka a pes jsou náročnější, papoušci dělají bordel, ale králíka doma ani nepozná.

cherie24
3. lis 2022

@j.a.n.i
@takyjedna Ježíš, vy asi zvířata vážně milujete, když vás obtěžuje i dočasné pohlídání. My jsme takhle hlídali mamčině kolegyni doma kočku i s koťaty, jedno kotě se zranilo, tak jsme kolegyni volali, ona nás poprosila, ať ho odvezeme na veterinu, tak jsme ho odvezli a vyřešeno. Přežili jsme to my i kotě, žádná tragédie. 😉
@felixfelicis moje mamka byla samoživitelka se 2 dětmi a doma jsme měli zvířat vždy několik a nikdy nebyl problém sehnat hlídání a to z rodiny nehlídala nikdy nikdo. Pokaždé k nám chodila nějaká kamarádka nebo kolegyně. Jako dítě si pamatuju, že jsme s mamkou chodili taky krmit x krát jak zvířata venkovní, tak i ty čistě domácí. Mamka teď nedávno hlídala králíka kolegyni, se kterou se nijak zvlášť nekamarádí, ale pohlídala a žádný problém s tím neměla. Nevím, prostě nepřijde mi to jako něco hrozného a obtěžujícího. Lidé si normálně hlídají navzájem děti i zvířata aspoň v mém světě. 🙂

somalicats
3. lis 2022

@cherie24 Jsem zvířátkomil, přesto respektuju, že někdo to tak nemá. Máme kupu koček, takže když někam jedeme, musím někoho poprosit, kdo je dojde nakrmit - a když nikdo z okruhu lidí, kteří s tím nemají problém, nemůže, tak si holt zaplatím profi službu. Zase proč bych se svou zálibou měla obtěžovat někoho jiného?

felixfelicis
3. lis 2022

@cherie24 ja si popravde neumim predstavit rict kamaradkam, ktere bydli pres pul Prahy, maji svoje deti, praci a svuj zivot, aby mi chodily krmit zvirata. My jedeme na prodlouzeny vikend pryc minimalne jednou do mesice (rodina) plus vetsinu prazdnin taky nekde jsme. Rozhodneme se zustat o den dele, nic se nedeje, nemusime nic resit. Vychazim taky z toho, ze autorka je samotarska a to asi nema tu sit kontaktu, kterou by mohla pozadat o pomoc, tak sirokou. Kdyz budou pryc delsi dobu, tak bude potreba u kralika i cistit a to ta kolegyne, se kterou se jinak nebavi, bude taky ochotne delat, jo? Tak a ted jeste tu o Karkulce.

cherie24
3. lis 2022

@somalicats já taky neříkám, že bych vecpala svoje zvířata někomu, kdo je z toho znechucený a připadá mu to jako obtěžování, jen jsem tím chtěla říct, že každý to s takovým odporem nevnímá. 😉Kdyby mě soused požádal, abych mu chodila krmit zvířata, tak mu klidně a bez keců chodím krmit zvířata a ještě sebou vezmu děti, aby to už od mala vnímaly jako samozřejmost. A to i přesto, že se spolu nijak zvlášť nebavíme, ale prostě nevidím v tom problém.
Tady v té diskusi to zas vyloženě přetéká empatii. 🤦 Autorka je na tom psychické špatně, má diagnostikovanou poruchu, při které má kontakt se zvířaty příznivý vliv, takže králík by jí pomohl. Navíc je prokázáno, že při mazlení se zvířaty se uvolňují hormony štěstí a příznivě to pomáhá zdravotnímu stavu (pochopitelně pokud na to nemá člověk alergii). Kdyby to tak nebylo, tak by se se zvířaty nechodilo po nemocnicích a nedělaly se s nimi terapie pro nemocné a postižené. A místo pochopení tady dostala autorka čočku, že manžel si to nepřeje a králík smrdí a všechno zničí a že je kravina si pořizovat zvíře na domazlení apd. Manžel by to měl chápat a respektovat a snažit se jí být oporou, pokud ji to pomůže a ne s ní jednat jako s malým smradem a říct, že králík nebude.

vineta
3. lis 2022

Máma si - když už jsem vylítla z hnízda- pořídila přes tátův nesouhlas nalezenou kočku, taťka kočky nesnáší. Že bude na zahradě, ve sklepě (kočka, ne táta). Tak po půl roce samozřejmě bydlela vevnitř, ven jen courala. Pár let to kvůli tomu vypadalo na rozvod, nakonec to naši nějak ustáli, tak spíš z rezignace, ale teda jako nepřidalo jim to. Táta se kočku naučil nějak tolerovat, dokonce se o ní i nějak základně staral, když byla máma třeba v lázních, a k tomu furt máma prudila, že proč jí nemá rád, že je tak milá (já mám kočky ráda a ne, fakt to nebyla milá kočka 😁). Kočka je teda už pár let po smrti, máma se snad aspoň základně poučila a zatím žádný podobný překvápko nepřichystala, ale já bych teda v životě, tedy za předpokladu, že se nechci zrovna rozvádět, přes nesouhlas partnera domů zvíře nedonesla. My se teda s mužem domlouváme i na pořízení vybavení domácnosti a přes jeho nesouhlas bych nekoupila ani třeba obraz, koberec, pomalej hrnec, cokoliv, na co musí koukat, žít s tím, přizpůsobovat se tomu prostorově. Chci, aby se doma cítil dobře (a máme to tak vzájemně).
Také myslím, že problém zakladatelky je jinde, absenci dotyků a lásky králíček nevyřeší…

cherie24
3. lis 2022

@felixfelicis každému to prostě problém nedělá. Ano, pokud někdo nemá zvířata rád, nic mu to neříká nebo se mu nechce, nebudu mu cpát svoje zvíře na hlídání. Tak buď požádám někoho jiného nebo si zařídím službu nebo dám zvíře do zvířecí školky. Vždycky se to dá vyřešit. Ježíš je to králík, není to žádná doga nebo koule u nohy. Vy tady z toho děláte, jak kdyby se autorka už v životě nikdy nepodívala ani na prodlouženy víkend, protože králík. 🤦

felixfelicis
3. lis 2022

@cherie24 mne nejde o to zvire, to by mi v nejmensim nevadilo. Jde mi o ten cas, ktery chces, aby tomu ten hlidac/krmic venoval, to vim, ze by me obtezovalo, pokud by to fakt nebylo u souseda vedle v byte, a tak bych to nechtela pozadovat po nekom jinem. Samozrejme autorka muze chtit nekam jet jednou za rok a pak to asi neni extra problem. Ja jenom rikam, ze je to neco, co si chce rozmyslet predem, a ne spolehat na to, ze "se to" nejak zaridi, az na to prijde.

j.a.n.i
3. lis 2022

@cherie24 Jasne, sama pises, ze se to da nejak zaridit... Uz z toho jasne vyplyva, ze to omezení proste je. Ano, tomu kdo to zvire chce, to omezení nevadi, ale to neznamená, ze se kvuli tomu chce omezovat nekdo dalsi.

mourovatakocka
3. lis 2022

@cherie24
@felixfelicis
Když jsem potřebovala pohlídat v létě morče na necelé dva týdny, hodila jsem dotaz na místní fb a během odpoledne jsem měla snad pět adoptivních rodin. Kdybych to nechala viset, měla bych morče udané až do Vánoc. Pro spoustu lidí je to ideální stav - mají zvíře jen načas a děcka si třeba vyzkouší péči. Jo a na pár dní? Zvíře neumře jen proto, že jel majitel na tři dny na chalupu, fakt ne. Hlídání fakt není problém, jen se tu hledají naprosto zástupné problémy.

vineta
3. lis 2022

@mourovatakocka Ty jo tak já bych teda zvíře někomu neznámýmu nesvěřila…

mourovatakocka
3. lis 2022

@vineta 😁 Nemám problém. Některé ty lidi jsem od vidění znala, od té paní, co nakonec hlídali, tak jsem už dřív swapovala oblečení.

somalicats
3. lis 2022

@cherie24 Jeji manzel je kapitola sama pro sebe a myslim, ze kralik je tady zastupny problem. Mne by vadilo obecne to, ze by mi manzel neco zakazoval jak petiletymu smradovi.
Ja ale reagovala na Tvuj prispevek ohledne te pece o zvire. Ty jsi zviratkomil a nedokazes pochopit, ze nekdo to ma jinak a argumentace "on se postara nekdo ze sousedu" je proste spatne. Nejdriv si ma zjistit, kdo bude ochotny se o kralika konkretne postarat v dobe, kdy budou na delsi dobu pryc, a kdo by se o nej postaral v pripade, ze by byla zakladatelka treba delsi dobu v nemocnici, protoze manzel evidentne zvireci nebude a pokud uvidi uz na zacatku, ze to pro nej nebude takove omezeni, jake si predstavuje, tak by nemusel kvuli kralikovi tak vysilovat.

kristyna1088
4. lis 2022

@no_title Jsem na tom stejně. Pořídili jsme si s manželem psa. Že začátku dobry,teď na něj jen nadává a neřekne mu pěkný slovo. Já měla když byla dítě doma spoustu zvířat. Tak jsem chtěla nějaké zvíře i dětem. Byl s tím strašný problém. Na jaře jsem přinesla křečka. Nadaval,ale ještě to šlo. Teď jsem chtěla králíka,ale známá mi donesla Andulku. Dva dny bylo doma peklo. Řval na mě jako blázen,jinak se se mnou nebavil. Myslela jsem,že je schopný se se mnou i rozvést. Vadilo mu,že jsem se nezeptala. On by mi to stejně nedovolil....Po třech týdnech dělá andulce do klece bidylka, pouští mu písničky. Křeček nám chodí po stole. 😄 On na ně nesahne, neuklízí jim. Občas má kecy,ale zvyká si. Třeba si zvykne i ten váš.😉

Strana
z3