icon

Jak přimět manžela ke spolupráci v domácnosti?

emamaira
17. lis 2023

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, co byste řekli manželovi, kdyby říkal, že chce žít jako to bylo, když jsme byli my děti. Myšleno, že máma zajistí vše kolem děti (2 a 5let) a domácnosti. Ze je proste konzervativni a jiny nebude. Jsme spolu uz dlouho, znám ho, už několikrát říkal že pro něj je nejdůležitější, aby on byl spokojený a pak až ja a děti (což vlastně není špatně).
Prakticky to u nás tak je, že já zajišťuji fungování rodiny, ale mám u toho řeči, že nechci dělat vše sama, z čehož bývají hádky. On na druhou stranu zajistí vše venku, na zahradě. Ale upřímně, tam do března práce nebude, ale péče o domácnost je i v zimě 🙂
Co se týká peněz, tak příjem máme prakticky stejný, takže to není o tom, že by nás živil a já pečovala.
A co teď? On to má takhle nastavené, měnit to nehodlá. Ale mě to nepřijde fér. Rozcházet se nechci, vztah funguje.

Strana
z3
somalicats
19. lis 2023

@fire85 Myslím, že není nutné držet se striktně částek, co tu padly - každá rodina má standard jinde a troufnu si říct, že v drtivé většině rodin dnes ten chlap sám tím, co vydělá, standard neudrží. Já souhlasím s @drep - v případě, jako má zakladatelka, bych já osobně buď chlapa vyhodila, nebo trvala na tom, že bude domů nosit víc - a pokud bych nechtěla opustit svoji práci (což já třeba bych taky nechtěla), tak bych trvala na tom, že jeho příjmy padnou na zajištění rodiny a paní na pomoc v domácnosti, která bude docházet denně 😉. On by mu hřebínek spadnul.

oveckaluky
19. lis 2023

Řekla bych mu, že beru, že jinak žít nechce, ale já zase nechci žít takhle. Musíte najít kompromis, bez toho to fér nebude nikdy. A upřímně, tohle bych nedala...

oveckaluky
19. lis 2023

@emamaira A proč tedy pracuješ jen na půlúvazek, když tě práce baví? Proč ho prostě nezapřáhneš?

zuzekk
19. lis 2023

Nedokážu přečíst odpovědi, za sebe - OK, ale pokud mám mít na starosti domácnost, nebudu chodit do práce. Protože pece o domácnost a malé děti je práce na plný úvazek. A ze nam příjmy ze tvé práce nestačí? Tak se zase strhej ty, milý manželi. (Nebo začni premejšlet..)

anetka1701
19. lis 2023

Řekla bych mu, že svoboda jednoho končí přesně tam, kde začíná svoboda toho druhého. To, že se mu něco dělat nechce ještě neznamená, že to dělat nemusí... Jak už tu padlo - pokud by se takhle choval a byl dobře situovaný a skvěle vydělávající, je to pochopitelné. "Jsem staromilec, starej se o děti a o domácnost a peníze nech na mě". Beru. Ale aby vydělával stejně jako ty na půl úvazku a ještě chtěl full servis? Sorry jako.

ai30
19. lis 2023

@anetka1701 Neni to pochopitelne. Bylo by to v poradku jen tehdy, pokud by ona opravdu chtela zustat doma! Pokud ne, nic mu nedava pravo se doma jenom vezt a nehnout prstem. At klidne misto sebe zajisti pani do domacnosti, ktera bude chodit pravidelne a on (!) ji bude kompletne organizovat.

nuky
19. lis 2023

Podobné u nás. Většinu domácích prací dělám já, on někdy vyluxuje a uklidí po dětech, toť vše. S dětmi si hraje tak průměrně, oblíkat, utírat zadečky po WC, sprchovat atd. vše dělám já, děti to od něj nechtějí. Přes léto dělám i venku, pořád mu musím asistovat, když něco dělá, není schopný dělat sám (max. sám poseká). Takže služka ☹ změnit to nejde, u jiných rodin dle mého názoru chlapi pomáhají víc, on má názor, že si nesníží ego a nebude pejsek. Dřív se takto nechoval, před dětmi. Dle mého názoru lenost, pohodlí, atd. Dříve byl více ochotnější.

ai30
19. lis 2023

@nuky To je strasne :((

drep
19. lis 2023

@ai30 tohle je něco, mi fakt hlava nebere! Já naprosto respektuju, že budou lidi, kteří budou spokojení, když budou jenom doma. A když to příjem druhého partnera umožní, tak je to win-win situace. Ale fakt nechápu, jak někoho může napadnout nutit druhého partnera upustit práci, ve které dotyčná/dotyčný chce zůstat. Kde je nějaká vzájemnost? Respekt k potřebám toho druhého? Dyť to ve finále musí být příšerný i pro to “konzervativní” netáhlo mít doma totálně zpruzelého partnera, kterého leštění klik a taxikaření a teplé večeře totálně nenaplňují.

ai30
19. lis 2023

@drep Presne. A stve me, ze feminismus je jeste porad pro tolik lidi sproste slovo, ale pritom je spolecensky akceptovatelne, aby se chlapi chovali takto. Jakto, ze se nestydi?! Jak se porad muzou najit zeny, ktere toto akceptuji?!

exbordelar
19. lis 2023

@nuky takze ten pejsek jsi vlastne ty 🧐😟

exbordelar
19. lis 2023

Ostatni si k nam dovoli jen to, co my sami dovolime jim. Bohuzel si casto myslime, ze ten druhy prece MUSI vedet, co si myslim a co potrebuji. Ne, oni to mbohdy fakt nevedi, nebo delaji ze to nevedi, a jsme to my sami, kdo ma hlasite a nahlas oznamit, ze hranice jsou prekroceny a takhle dal ne..

orchidis
19. lis 2023

@nuky Tak to si piš, že je to lenost, pohodlí, sobectví a absolutní absence respektu k tobě. K tomu psovi a jeho potřebám by možná toho respektu měl více.

ai30
19. lis 2023

@exbordelar S tim nesouhlasim, oni to podle me vedi moc dobre, ale vyuzivaji toho, ze ty zeny hadkam a manipulaci ustoupi a krome rozchodu na ne nemaji vubec zadnou paku.

exbordelar
19. lis 2023

@ai30 vsak tam je ta vsuvka “nebo delaji, ze to nevedi” 😄 a radeji pro svou lenost pouzivaji tyhlety kecy o tom, jak jsou konzervativni - ze sve vlastni pohodlnosti. Ale kdyz to funguje, tak co by to menili, ze. Z ciziho krev netece 😁

olusenka
20. lis 2023

...a nejde odjet na pár dní pryč, služební cesta, wellnes apod.? Ať si to vyzkouší? Co by udělal? Dá se to odhadnout? Sám se umyje, nají a děti nechá špinavé a hlady nebo mu to dojde??

hankapiiisek
22. lis 2023

Já nechápu že si máš děti s někým kdo ti odjakživa říká že na prvním místě je on. Co jsi čekala?

Strana
z3