Jak reagovat na pomluvy od nevlastní dcery?
Ahoj, dozvěděla jsem se že mě nevlastní dcera pomlouvá a to docela ošklivě před kamarádkami . Upozornila mě na to maminka její spolužačky.
Starám se o ní jako o vlastní, kupuju ji dárky jako svému dítěti a pak se dozvím tohle. Je mi z toho smutno a nevím jak na to reagovat.
Jo, rodičovství, to je nevděčný úkol. Já se tu vyjadřuji ke kruté upřímnosti a vymezování se, kdy bývají puberťáci na přesdržku. Z čeho jsi získala pocit, že na pubertu svádím vše? Hele, i sociálním dovednostem se musí děti naučit a vědět, že ne všechny své názory je vhodné sdílet a měli by nejdřív myslet a pak mluvit. Prostě jí poučit, ať si na to dává pozor, že tě to mrzí, že o tobě takto mluví, a že do budoucna by jí takové chování mohlo nadělat nepřátele.
@martt byl ji necelý rok a je v péči u otce.
@llluckaaa máš pravdu není to lehké a i lecos chápu, ale tohle je pro mě trochu moc.
Asi se zrovna trefila do nějakého pro tebe citlivějšího místa, to oni umí, snaž se nebrat si to osobně. To, co pro ní děláš/dělala jsi, dokáže ocenit až v dospělosti. Hrozně se mi líbí citát Marka Ebena: „Možná, že puberta je jeden z nástrojů, jak příroda pečuje o lidský rod, aby nevyhynul. Protože člověk by asi nikdy dobrovolně neopustil to bezpečí vlastní rodiny, kde je o něj postaráno milujícími rodiči a rodiče by asi těžko přenesli přes srdce, že to rozkošné a bezproblémové dítě najednou odchází. Ale pak přijde spásná puberta a z toho rozkošného dítěte se stane nesnesitelný jedinec, který opovrhuje svými rodiči, jejich hudbou, jejich oblečením, jejich životním stylem, takže nakonec jednou, když praští dveřmi a odejde, rodiče to jakž takž přežijí. Co je zajímavé, že hned venku na toho nesnesitelného jedince čeká jiný nesnesitelný jedinec, ovšem opačného pohlaví, který také před chvílí někde praštil dveřmi a ti dva nesnesitelní pocítí k sobě tak neuvěřitelnou náklonnost, že spojí své životy a stanou se z nich ti báječní milující rodiče, od kterých by žádné dítě neodešlo, nebýt puberty. Je to podle mě velmi rozumné, a co příroda dělá, dobře dělá.“
@llluckaaa možná mě to od ní vadí protože bych tohle od někoho s kým žiju nečekala.
jasně, že něco takovýho zamrzí.
ale je potřeba to rozdýchat hlavně kvůli ní a pro ni.
třeba i ona tápe jak na některé věci reagovat a ty můžeš být tou, která ji provede, pomůže.
odprosti se od toho, že je hnusný se takto chovat k někomu, kdo se o ni celý život stará a soustřeď se na podstatu, proč to udělala
kdyby v tom byl úmysl - tě ranit, tak třeba i ji někdo ranil a vrátila úder, aby znala reakci
konfrontuješ ji a řekneš, že tě to zasáhlo? ranilo? mrzelo?
nebo ji konfrontuješ a pohádáte se, protože ona to popře s výmluvou a ty si zraněná...
má sourozence? nebo je jedináček? má svoji mámu, ke které chodí? nebo ne...
puberta je obtížná pro dítě i rodiče, natož, když jsou nevlastní.
@xxx3d má sourozence se kterým má super vztah ač je každý jiný. Mámu má, ale nezná jí. Chápu že může být zklamaná, v depresi atd ale to ani puberťáka neopravňuje být na někoho takto zlý. Přemýšlím spíš jestli ta snaha být jí dobrou kamarádkou/ tetou za to stála. Když jsem ji s celou situaci v klidu konfrontovala tak tam nebyl ani náznak studu nebo lítosti že to přehnala.
Spíš arogance.
já teda nevím, jaký výstup sis představovala, jakože by se ti omluvila...? asi, nevím
ty sama s tím znaménkem evidentně vyrovnaná nejsi
takže jí klidně můžeš říct, ano, máš pravdu, je to nechutný, taky se mi to nelíbí, no ale co se dá dělat (beru to, že jsi psala, že odstranit nejde), žiji s tím, patří to ke mně. tečka.
nebo můžeš vyrazit do protiútoku, jakože to nedoporučuji, ale mohla bys jí na tomhle ukázat to, co si psala v úvodu, že by mohla narazit.
říct jí, ano, jsem nechutná, protože mám takový znamínko, v pořádku, protože ty si taky nechutná, když si obézní, silná, tlustá, atp. načež by od ní přišla reakce, kterou bys s ní zvládla, ale protože si nejsem jistá tvou vyrovnaností s pihou, neradím tohle aplikovat.
jde o to, co tě ranilo, a jestli to, že tohle o tobě říká, nebo to, že ti to pověděla maminka nějaké její kamarádky
i to vymezování se k pubertě patří, od tebe se očekává náruč trpělivosti a lásky.
@xxx3d No to se pleteš já s tím srovnaná jsem úplně v pohodě Pro mě to není nechutné To není nějaký velký černý chlupatý znamínko.... Osobně jsem s tím nikdy neměla vlastně žádný problém ani ve škole někde prostě tady to je poprvé co se mi tady to stalo. Nejde mi nejde mi o to čemu se směje ale jde o to že se směje něčemu co člověk neovlivní ale když nedejbože se má někdo jí třeba nějak k její kamarádky kvůli tomu že má 100 kg tak to prostě jí mrzelo a já jsem se jí vždycky zastavila tak spíš asi takhle mi to vadí
@xxx3d náruč plná lásky a trpělivosti No to zní pěkně ale musí to být taky aspoň trochu něco za něco a ne že já se celou dobu starám pečuji zastávám se jí a ona mě pomlouvá už delší dobu takovým leškaredým způsobem... Láska a vstřícnost má taky své hranice.
láska nemá hranice, nebo teda ta mateřská, bezpodmínečná
není to něco za něco
přece!
@xxx3d pochybuju že by dítě svého rodiče takto pomlouvalo promiň..
pochybovat můžeš. to je v pořádku.
ale s tou láskou jsi mě trochu zaskočila.
máš s jejím otcem dítě? jakože máš svoje dítě? nebo jen ji?
@xxx3d ne každý máme své společné nemáme žádné ale co si budeme povídat k nevlastnímu dítěti nikdy nemáš takovou lásku jak ke svému a můžeš mi říkat co chceš prostě to tak je
já to srovnání zároveň probíhající nemám, mám jen nejdřív coby bezdětná a partnerovo dítě, které mi v určitém věku dělalo peklo 🙂 a nyní je dospělé a má svoje děti a já mám svoje dítě se stejným chlapem.
ale neumím si představit nepředstavitelné.
nicméně časem se ti ta náruč trpělivosti a lásky vrátí, pokud ji pro jeho dítě máš.
Moc to řešíš, je to prostě pubertacka. Vůbec si nedělám iluze o tom, jak o mě občas musí mluvit moje vlastní pubertální dcera. Chce to klid (hlavně z tvé strany), dostatečně množství alkoholu (ale zase ne moc) a trpělivost. Žes ji řekla, že o tom víš, je dobře. To ji také nastavilo hranice.
Ale teď se spíš zamysli nad tím, proč to tak řešíš a jestli s tim znamenkem jsi skutečně v pohodě...
@xxx3d těžko soudit když jsi nezažila já se o ní starám od mimina v podstatě a tohle mi přijde prostě škaredý a nevidím důvod proč ji omlouvat pořád nečekala jsem omluvu ale čekala jsem že si aspoň uvědomí že se tohle neříká... A ne namachrovaný chování a nadávání matkám těch spolužaček dokrást a nevím čeho to prostě nesvědčí o tom že by vůbec pochopila co udělala špatně
@enoli znaménko mi nevadí a to že jsem jí řekla že to vím jí vůbec žádné Hranice nenastavilo protože To není poprvé a nejde prostě o to znaménko jako takový ale jde o to že je schopná v podstatě ublížit i když já se jí pořád zastávám když jí někdo nadává protože je tlustá za což si může ale sama protože nechce s námi dělat žádný aktivity pořád jenom jí a nenechá si prostě rozumně poradit... Ale máš pravdu že mě to ranilo hodně protože já jsem jí když byla malinká Tak v podstatě jsem se starala u ní jenom já chlap chodil do práce a hodně mě to mrzí
Zamysli se nad tím, jak moc tady pořád řešíš, že je tlustá.....a to jsi dospělá, není ti 15...
Že tě to ranilo je normální, ale už není úplně normální to tolik řešit.
@enoli No já neřeším že je tlustá já řeším to že ona uráží ostatní a sama není prostě dokonalá a má velký problém.... Mimochodem teda ta její tloušťkami samozřejmě vadí protože to ovlivňuje její budoucí život a už teď špatně chodí a co bude až bude dospělá a bude chtít mít děti a podobně to nevím..
a jak se jí zastáváš
když ti řekne, že o ní někde někdo něco říkal
nebo přímo v první linii, když jí to někdo (něco k její váze) řekne před tebou
třeba o tobě říká ty nehezké a zraňující věci právě proto, že ví, že co jí říkají je pravda a od tebe chce taky přijetí, nevím, je toho moc co by kdyby a jak a kde
primární je to, aby ses z toho ty nehroutila a nepodmiňovala svou péči její slušností teď v pubertě.
@hanafilipova Ježíši ty jsi s prominutím pitomá...
@xxx3d já nic nepodmiňuji, ale prostě vše má dvě strany a nějaké hranice být musí .
Víc to asi nemá cenu řešit... Kdyby se to dělo tobě u nevl dítka o které pečuješ jak nejlíp to jde tak bys asi takto nemluvila. Je hrozně lehké soudit..
Holky dobrou noc🙂 Zítra jdu do práce tak ať se vyspím.
psala jsem, že jsem si taky užila, jakože "užila"
a bolelo to vždycky.
protože to bolet mělo.
přežili jsme to, vlastně i ve zdraví 🙂
a dobrou noc 🍀
@xxx3d důležité je aby ona šla do života připravená a nechovala se jako pokrytec k lidem. Pa
Prosím tě, přestaň od ní očekávat, že se bude chovat jako moudrá dospělá žena. Nikdo ti tady neradí, aby sis nechala s.át na hlavu, taky se vymez, dej najevo, že si ti takové chování nelíbí. Já už si taky od dětí vyslechla keců. Ano, zamrzí to, ale prostě k dospívání to patří. Láska má být bezpodmínečná, ne obchodem něco za něco. Tohle je jedna z věcí, která je pro děti velmi důležitá - vědět, že je rodiče budou milovat, ať udělají cokoliv, že jsou jejich pevným bodem v komplikovaném světě.
A jakože kdyby byla dokonalá, tak by měla nárok o ostatních mluvit hnusně? Ono to bývá přesně naopak, nejvíc hejtují lidé, kteří nejsou spokojení sami se sebou. Třeba jí sejří zrovna to, že řešíš tu její nadváhu, proto na tobě hledá chyby. Nebo že pro tebe není dost dobrá, že nemá kamarádky, kterým se můžeš svěřit se svým trápením.
@goovana hned se cítím moudřejší po této větě 😂😂😂😂
@llluckaaa kamarádky nemá protože se všem směje a pomlouvá je, ale to je její životní postoj a já to neřeším.
Z tvých reakcí mám pocit, že to není spor nevlastní matka a nevlastní dcera, ale dvou 15 letých puberťaků.
Její matka ji opustila, i když se mega snažíš, tak ona se musí vyrovnat s pocitem bezcennosti, kdy pro vlastní matku neznamená vůbec nic. To neustále jezení je jen únik před realitou, zájídání problémů, které si sama nechce připustit, že má, protože ta emocionální bolest z odmítnutí rodičem je obrovská, paralyzující.

Tady bude nejspíš problém trochu jinde. Kolik bylo nevlastní dceři, když se tvůj muž rozešel s její mamou(pokud se rozešli)? A kdo ji má v trvale péči? Pokud hodně jí může to být opravdu psychický problém do toho ještě puberta. Sice můžou být od sebe dlouho , ale mé známé dceři je 20 a stále nemá v sobě zpracované, že se její rodiče rozešli když ji bylo 5. A to se rozešli v dobrém.