icon

Jak řešit babiččino porušování zákazu sladkostí?

12. lis 2022

Na úvod bych chtěla říct, že babička je jinak skvělá, pro vnoučata žije, hraje si s nimi, ráda si je bere na spaní, pohlídá, pomůže, kdykoli je potřeba, dokonce i sama od sebe, teď přijde to ale ... Po každé návštěvě/přespání odcházejí děti o 2 kila těžší a nafedrované cukrem tak, že jsou vyloženě na zabití. Naše nejstarší už od miminka není žádný proutek a hlavně vůbec nemá záklopku. Mohla by jíst a cpát se něčím pořád. Vyhaním jí ze špajzu asi 30x denně, snědla by snad i kilo bonbónů na posezení. Druhá zas pro změnu nejí vůbec. 🤦Manžel stojí za mnou a při každé návštěvě to mamce důrazně řekne. Přesto běžná návštěva vypadá takto - nejstarší běží ihned po příjezdu k mrazáku a chce nanuk. Manžel řekne, že žádný nanuk, protože děti mají kašel, včetně léků na kašel, přijde scéna, tak malá vysomruje alespoň bonbóny, část tedy odeberu a řeknu, že takto to pro dnešek stačí, totéž zavelí manžel. Babička souhlasí, ale přesto malá pokaždé během hry na tajno zmizí (i s babičkou). Pak třeba odejdu do auta pro tašku a vrátím se a malá už sedí s nanukem v puse. Kašel nekašel, vždyť je to jen malý nanuk. 😤Fajn hrají si zas přijde malá s tím, že něco chce, jasně zavelíme oba ne! Přijde hysterie, malá ječí, mlátí rukama nohama několik minut. To na nás neplatí, prostě ne. Babička diskutuje a diskutuje, cestou menšího zla povolíme jablíčko a vzápětí se malá vrátí s jablíčkem a pusou plnou čokolády. Pokaždé je to jen malá čokoláda, jen jeden pendrek, jen troška bonbónů, jen malý kousek buchty, jen malý nanuček, jen jeden čokoládový muffin. Ve výsledku jsou děti během 2 hodin zásobené cukrem na rok dopředu.

Za těchto podmínek se mi ty návštěvy prostě vůbec nelíbí a babička nebere ne v potaz. Ani moje ani manželovo. Jde vůbec nějak rázně a jasně vysvětlit, že toto není v pořádku, ale tak, abychom nenarušili vztahy? Opravdu chceme, aby děti k babičce jezdili, jezdí tam rádi, je opravdu skvělá, ale ne tak, aby se tam děti cpaly tak, až jim to teče i nosem a ušima. 😔

Strana
z3
veronicka89
14. lis 2022

Tak jim nakup nejake laskominy ty a dej ji to🙂 nanuky bez cukru...susene ovoce misto cokolady...

Buchty s malym obsahem cukru..

Podle me chce babi jakoze detem doprat...tak at dopreje ale zdraveji ;)

pampeklec
14. lis 2022

My to řešili s babičkou taky, i když ne v takovém rozsahu. Musím říct, že i když jsme to celkem vyřešili, trochu jsem povolila a zase se to začalo zhoršovat. Podle mě je zásadní být konkrétní a dopředu (!) domluvit co a jak proč děti nesmí a co a kolik teda můžou. Asi bych to pak zkusila nějak srozumitelně přednést i dětem, ať vědí, na čem jsou. Snažila bych se jí navrhnout nějaké dobroty, které ti tolik nevadí, v časy, kdy to tolik nevadí. Třeba to ovoce po jídle/na svačinu. Místo nanuku zmražené ovoce, sušené ovoce a oříšky místo bonbonů. Domácí buchta s méně cukrem nebo úplně bez. Hořká čokoláda místo nějaké přeslazené.
A asi bych na rovinu řekla, že se prostě bojíš následků, že zdraví dětí je pro tebe hodně důležité a pokud se vám nepovede domluvit nějaký funkční kompromis, budete muset omezit návštěvy. Plus mně hodně na tvém příběhu vadí to "tajné" obcházení vašich žádostí. Co tím děti učí? To bych jí možná taky zkusila vysvětlit.

malsinka
14. lis 2022

Mě by to tedy vadilo i kdyby to bylo jen občas, když jí několikrát upozorníte a ona si to stejně udělá po svém. Snad pomůže, že si o tom popovídáte

aguu
14. lis 2022

S babičkama je to občas těžké. Onehda ta moje koupila dětem brambůrky. Ok, nevadí, taky jim občas dáme. Ale ona každýmu jeden pytlík, ať má každý svoje 🤦
Babičce vysvětlujeme, prosíme, on odkyve a stejnak jede svoje. Já už si teda zvykla. Dětem občas ukážu fotku diabetické nohy, nachvilku to zabere a sladkosti omezí i u babičky sami.

leymea
14. lis 2022

@xxx3d taky mame sladkosti volne pristupny a deti se nam od rana do vecera neladujou. Nekdy si ani nevzpomenou a jindy si daj treba jednu susenku a jsou spokojeny. To se vic laduju ja 😂 u babicky to maj taky volne pristupny, ale tam si vubec nevzpomenou. Dokud teda ona sama jim neco neda 😃

leymea
14. lis 2022

Kazdopadne kdyby babicka nerespektovala omezeni ci zakaz tak by me to samozrejme stvalo.

klokanka31
14. lis 2022

@leymea Zakázané ovoce chutná nejvíc...😃

prejeta_zaba
14. lis 2022

Jestli je to opravdu až tak, jak píšeš, normálně natvrdo bych zavedla 2 sladkosti denně, jestli nerespektuješ, jede se pryč. Nehodlám pak léčit blijící děti. Nikdo jim to nezakazuje, ale tohle už je padlé na hlavu. Jako aby dítě za odpoledne stláskalo regál sladkostí, to je mi špatně jenom z toho pomyšlení. Že babička neumí použít rozum, z toho bych teda byla rudá vzteky. 😡 Babička taky sní za odpoledne zmrzlinu, 2 celé čokolády, chipsy, zapije sladkou šťávou, na to dá pár oplatků a na vrch 2 lízátka? 🤦‍♀️ Vždyť je to úplně uvalený. Klidně bych to babičce už natvrdo vmetla. Tohle je extrémně přehnaný. Nechápu, fakt nechápu, co z toho dospělý člověk má. 🤷‍♀️

ina10
14. lis 2022

Pokud babička doteď nepochopila, tak žádnou rozumnou nebo jinou cestou nelze vysvětlit, bohužel jsou typy "hluchých a slepých" lidí (nejen babiček), kteří nerespektují a ignorují lidi ve svém okolí (příbuzné, kolegy, nadřízené i naprosto cizí osoby - prodavačky, servírky, lékaře atd) a starého psa novým kouskům nenaučíš.
Možnost vidím - nejezdit tam, když jsou děti nemocné (sama jsi psala v úvodu, že jsou nemocné a berou léky) a stát holt babi za zad.kem a při porušeni vámi již dříve daného pravidla "Ne sladké"(nebo ne v takové míře) holt odjet, ať si klidně děti nebo i babi dělají scény...navíc babi sní taky tolik nezdravého sladkého denně?
Navíc jak sama píšeš,jde o zdraví a jednou by vám holka mohla doslova přerůst a vykynout a nakonec by vám to ještě vyčítala.

chezzie
14. lis 2022

No, taky jsme měli trošku s tchyní problém, sice kvůli něčemu jinému. Vysvětlovala jsem, žádala a prd. Jednou mi v době PMS trošku už bouchly saze. A od té doby je klid. Ví, že když něco reknu, ze to tak má být a bude se dodržovat. Sice si občas trošku rypne "no jo, mamka nedovolí" ale není to často, a s tím dokážu žít... (jinak musím říct, že s ni stejně jako ty jiný problém nemám, děti k tchanovcům chodí rádi a oni pro ně udělají první poslední)

lida9
14. lis 2022

ja myslim, ze to je snad vsude 😀 pokud ale babi nechce chapat, ze bude max 1 bonbon na navsteve a pak at deti laduje jahodami/boruvkami/malinami a jinym sladkym ovoce., tak bych s velkou pompou onoho nanuka diteti sebrala a splachla do zachodu - to snad uz pochopi vsichni, ze sladky se proste davat nebude...

tehulinka91
14. lis 2022

@klokanka31 u nás tohle třeba vůbec nefungovalo, dali nám tolik aby nám nebylo zle, a když už bylo dost stačilo aby někdo z dospělých řekl a poslechli jsme. 🤷🏻‍♀️

tehulinka91
14. lis 2022

Tohle řeším už 2 roky, ale u nás jsou k tomu i další věci, takže se moje máti nafoukla, urazila a radši k nám nejezdí a nemluví se mnou, přitom jsem ji vidět vnuky nezakazala, ani naznakem. Ale syn sladké nesmí že zdravotních důvodů a ona to do něj furt cpala, však co jeden oplátku denně a kupa bonbónů nevadí ne? No vadí, syn má potom zácpu a to není hezká situace. Až přijdeš na to, jak to vyřešit dej mi prosím vědět. Držím palce ať to u vás dopadne dobře

tyna1013
15. lis 2022

Ahoj úplně ti rozumím 🥺u nas jde tedy o prababičku ale je to nemlich to samé....uz nějaký rok ji chodime návštěvovat dvakrát do týdne s mojim synem a neteří další dve dětičky jsou nastesto zatim maly dcera 1 měsíc tam je to jasný a synovec skoro 2 roky takže tam to uz bohužel začíná...ale ..jak pises prababička skvělá úžasná ve svym věku se snazi co může aby nám nějak pomohli a dědou ještě co se týče nějakýho hlídání když je třeba do toho jak říkám chodime dvakrát týdně na návštěvu a s tím sladkým je to horor 🥴 dvakrát jsem si dovolila rict ze uz by to stačilo a jednou jsem zkusila i s upřímnosti že neteř na sladky dost trpi protože samozřejmě normální jidlo skoro neji a sladkyho by spořádala hromadu a kdyz to pak přežene tak nejenže jsou na zabití a z toho cukru totálně na ránu ale u ní uz se nejméně dvakrát stalo že pak měli rodiče krušnou noc kdy jejich dcerka prozvracela jak ji bylo zle z toho cukru... na jednu stranu si říkám uz je velka mohla by si sama ohlidat a nejist to vsechno co jim babička narve ale bohužel sladký miluje...a co se týče babičky ta se na me akorát dvakrát urazila co jsem si jako dovolila říct a dal je cpe sladkostma ...a přesně i kdyz říkám bude jim zle nebo ze už to prostě stacilo jak kdyby naše babička neměla vůbec paru o tom kolik cukru ty všechny věci obsahuji 🤦‍♀️ viz včerejší návštěva se synem... dostal snědl řez sladkej a pak vanilkovy puding kupovanej z Penny sladky jako cecek 😬a babička jde a nese mu bonbóny za to jak teď pěkně papal rezik a pudink ten je prý zdraví 🤨🤔noo můžu ti říct jenom že bych vám s manželem moc přála aby to vase babička brzy pochopila a repektovala to ....u nas to bohužel asi nepůjde tam se vzdy babička naštve a brečí a že z ní děláme nejhorší bábu na světě a ze nam kazi děti a kdyd je to jen občas a ještě jim domu dělá výslužky 🤦‍♀️plny dobrot...no horor prostě a jediny co tak ji stát furt za zadkem a hlidat co detem dava jinak jim nacpe aniž by sami si řekli nebo chtělo cokoladu do pusy rovnou nejlépe at to nevidí rodice...no s tim nás dost štve ale nevíme si rady co s tim 🤷tak at to u vas dopadne lépe 🙏

pavlinar
15. lis 2022

@veronicka89 "Tak jim nakup nejake laskominy ty a dej ji to"
Tvuj prispevek me inspiroval.. at babicka ji vzdy to same, co deti, ale fakt vsechno, vsechny male nanucky i cokoladicky.. 1 navstevu bych dala volnaska 😈

autor
15. lis 2022

@tyna1013 no, my jsme taky měli jednou podobný zážitek, když nás babička pozvala na oběd - pečená kachna. Malá odmítla jíst maso, bramborový knedlík taky ne a jediné, co zfutrovala, byly 3 houskové knedlíky polité omastkem. A protože tak pěkně papala a snědla hned 3 knedlíčky, tak si běžela ihned za odměnu pro nanuka. Pak koukám, pár minut na to už kolem mě proběhla s miskou bonbónů, to jsem jí hned zabavila. Mezitím pořád někde něco loudila a než jsme odjeli, tak ještě ten dort, to už bylo navečer, takže to nejlepší, co může být. A pak tam spala, na popud babičky, abych si odpočinula doma a manžel, že si aspoň užijeme společný večer. Takže ráno krásně spapala chleba s medem, kakao, bonbónků měla jen pár, pak ten dortík a 2 knedlíčky a já myslela celé odpoledne, že jí fakt zabiju. Celé odpoledne jsem na ní ječela, ať už se uklidní, lítala jak zběsilá, pořád mlátila mladší, nějak jí ubližovala. Pak dostala několikrát i na prdel, protože to se vážně nedalo, vyloženě nebezpečná sobě i svému okolí, dokonce mladší škrtila a zvedala nad zem za krk. Poslušnost nula, já jsem byla zralá na antidepresiva. Opravdu krásně jsem si odpočinula...

martinavolakova
15. lis 2022

Take jsem babicka na "plny uvazek", hlidam kazdy tyden 2-3-4dny nonstop 2,5r vnoucka. Co se tyka sladkosti, tak to resim pestrym vyberem ovoce, miluje hlavne maliny, boruvky, mandarinky, mango, ale i jablka atd. Samozrejme, ze obcas dostane i kosticku
kinder cokolady, ale nijak to nevyzaduje. Jen ted naposledy dostal ochutnat cheesecake s cokoladovym kremem z tvarohu a slehacky a dost urputne si ho pak jeste ten den 3x vyzadal, proste udelal na babi oci a babi dort prosim, no ja mu neodolala a taky jsem pak do nej uz normalni jidlo ani nahodou nedostala...tak pouceni pro priste...jsou to mlsouni uz od malicka...nejlepsi sladkosti je proste ovoce.

tehulinka91
16. lis 2022

@tyna1013 jo ty výčitky pak stojí za to

Strana
z3