Jak řešit babiččino porušování zákazu sladkostí?
Na úvod bych chtěla říct, že babička je jinak skvělá, pro vnoučata žije, hraje si s nimi, ráda si je bere na spaní, pohlídá, pomůže, kdykoli je potřeba, dokonce i sama od sebe, teď přijde to ale ... Po každé návštěvě/přespání odcházejí děti o 2 kila těžší a nafedrované cukrem tak, že jsou vyloženě na zabití. Naše nejstarší už od miminka není žádný proutek a hlavně vůbec nemá záklopku. Mohla by jíst a cpát se něčím pořád. Vyhaním jí ze špajzu asi 30x denně, snědla by snad i kilo bonbónů na posezení. Druhá zas pro změnu nejí vůbec. 🤦Manžel stojí za mnou a při každé návštěvě to mamce důrazně řekne. Přesto běžná návštěva vypadá takto - nejstarší běží ihned po příjezdu k mrazáku a chce nanuk. Manžel řekne, že žádný nanuk, protože děti mají kašel, včetně léků na kašel, přijde scéna, tak malá vysomruje alespoň bonbóny, část tedy odeberu a řeknu, že takto to pro dnešek stačí, totéž zavelí manžel. Babička souhlasí, ale přesto malá pokaždé během hry na tajno zmizí (i s babičkou). Pak třeba odejdu do auta pro tašku a vrátím se a malá už sedí s nanukem v puse. Kašel nekašel, vždyť je to jen malý nanuk. 😤Fajn hrají si zas přijde malá s tím, že něco chce, jasně zavelíme oba ne! Přijde hysterie, malá ječí, mlátí rukama nohama několik minut. To na nás neplatí, prostě ne. Babička diskutuje a diskutuje, cestou menšího zla povolíme jablíčko a vzápětí se malá vrátí s jablíčkem a pusou plnou čokolády. Pokaždé je to jen malá čokoláda, jen jeden pendrek, jen troška bonbónů, jen malý kousek buchty, jen malý nanuček, jen jeden čokoládový muffin. Ve výsledku jsou děti během 2 hodin zásobené cukrem na rok dopředu.
Za těchto podmínek se mi ty návštěvy prostě vůbec nelíbí a babička nebere ne v potaz. Ani moje ani manželovo. Jde vůbec nějak rázně a jasně vysvětlit, že toto není v pořádku, ale tak, abychom nenarušili vztahy? Opravdu chceme, aby děti k babičce jezdili, jezdí tam rádi, je opravdu skvělá, ale ne tak, aby se tam děti cpaly tak, až jim to teče i nosem a ušima. 😔
@klokanka31 uz vidim,jak ti tchyne udela neco natajnacku za zady a ty to prejdes uplne s klidem.
Moje babicka hlavne vyborne varila a mela pro nas vzdycky napeceno, sladkeho jsme dostali v lete kousek polarkovyho dortu a k narozkam bonbonieru, nikdo nas nicim nenacpaval.
...a jeste me udivuje, jak se tu snad pokazdy automaticky hejti autorka...🤦
@klokanka31 My tady dostaly na návštěvě nebo na prázdninách dobroty - čokolády, gumové potvory, sušenky, později brambůrky atd. Bylo pravidlo přímo od babičky, že jednu sladkost si můžeme dát dopoledne a jednu odpoledne. Do toho bylo k dispozici čerstvé i sušené ovoce a obsah v lednici.
Nemá to být ode zdi ke zdi, ale určitou střídmost by babička chápat mohla.
@michaela666 U nás nebylo pravidlo žádný, bylo jen to, že když si to sníme hned, nic nám pak už nezbyde 😄
@michaela666 Ja bych babicku hnala i se sladkosti dopoledne😀
Ted teda u tchyne taky deti jedi kupovane, protoze tchyne nepece, a celkove tam jime min zdrave a min rozmanite nez doma, ale porad to ma nejakou kulturu. Posadime se po obede ke stolu a snime si ty zakusky nebo susenky a pak zase delame jiny veci. Deti dostanou pytlik bonbonu domu, a nefutrujou je misto normalniho jidla. Doted jsem mela za to, ze takhle je to normalni🙂
Nám teda babičky sladkosti nedávali. Jedna babička měla vždycky jen pár hašlerek (fuj) a druhá jednou za čas otevřela domácí kompot. Trauma z toho nemám. Nerozumím tomu, že prarodiče mají neustále tendenci vnoučata něčím uplácet, jako kdyby s báli, že když je neuplatí, tak je nebudou mít snad rádi. Ale třeba to pochopím v jejich věku. 🙂 Jedinou možností je prostě domlouvat a domlouvat. Zkusit třeba babičce připomenout, jak by bylo jí, kdyby vlastním dětem něco zákázala a hned někdo další by to sabotoval.
Zvláštní,že jakmile se člověk stane prarodicem postihne ho nejaka diagnóza děti a psi cpat vším možným😃 manžel se vždycky diví když jeho rodiče kupuji dceři různé sladkosti,ve velkém mnozstvi,jemu totiž spíš sladké v dětství zakazovali. Stejně tak naše čivava,2 kg,mě nevadí když ji dají třeba plátek šunky,ale že během dne ji tajné podstrkuji sušenky,klobásy,chudinka aby si taky pochutnala,to mě fakt štve. Nebo pití,dcera je zvyklá pít vodu,hrůza chudák dítě,pokaždé zkouší různé džusy a limonády a doufají,že ji to zachutná. Jsem zvědavá,jestli taky takhle jednou zblbnu.
@felixfelicis Jako malé mi přišlo super mít to rozdělené. Ven jsme chodili o půl 8 a na oběd nás naháněla babička přes půl vesnice. 😃 To se vyběhalo.
Teď jako máma se na to dívám zase trochu jinak. Už v 9 měsících dostala malá do ruky čokoládu, ať jí to maminka rozbalí....teta si nedala říct, že čokoládu opravdu ne, tak jsme jí s chlapem sežrali až malá spala. 😃
Mám raději když ji domácí brumíky a ovoce, ale na návštěvách se tomu nevyhýbáme. Jen se snažím regulovat kolik toho sní. Může si dát křupky nebo sušenky, ale dostane do misky a stačí.
@izz76 S pitím je to u nás stejné. "Chudáčku, maminka asi nemá tolik peněz aby kupovala džusíky a frůčka. Pojď teta ti koupí." Jasně, že malá chce, ale jak se napije tak to vyplyvne a jde pro vodu. Teta na mě koukala jako bych měla pokažené dítě. 🤣
Bola som svedkom niečoho obdobného. Babička presne takto tajne pchala do detí sladké. Absolútne nerešpektovala rodičov a argumenty, že deti sú hyperaktívne a nezjedia poriadne obed jej nevadilo. Holčičky začali trpieť na silné mykózy. - Sladkosti zakázal pediater a je pokoj, nakoľko babičke docvaklo, že ide o zdravie. Aktuálne pozornosť v podobe jedla kompenzuje tak, že každé dieťa dostane svoj obľúbený obed (keď má u seba vnúčatá varí asi 4 rozne obedy, ale je to jej rozhodnutie 😂) Skúsila by som ísť cestou apelu na zdravý rozum, normálne si s ňou teda sadnúť a vysvetliť, že pri taktomto množstve sladkostí ide o zdravie detí, nie o 1-2kg naviac.
Já chápu, jak to myslíte, ale autorka mi rozhodně nepřipada jako ten případ, kdy se děti do 3 let nemůžou na čokoládu ani podívat a v 5 letech možná dostanou ochutnat čtvereček a deci džusu. 🙂 Mě přijde právě jako to rozumná střední cesta, co se snažím i já: základ by měla být zdravá a pestrá strava, ale samozřejmě, že si my i děti dáme nějakou tu sušenku, čokoládu, občas mekáč (i děti teda méně zatím 😀). Ale taky by mi dost vadilo, kdyby byly děti u babičky třeba dva dny v týdnu a ty dva dny se cpaly sladkostma. A tím "cpaly" myslím, že během jednoho dne sní balík bonbónů, nanuk, kus čokolády, celou sušenku a ještě pijou sladký pití. To je prostě moc. Kdyby to bylo jednou za měsíc, neřeším. Ale dvakrát do týdne je moc. A to nejdůležitější: prarodiče by měly respektovat rodiče, i kdyby to byli ti extremisté, co nedají dětem k cukru ani cuchnout. Ať se jim to líbí nebo ne. Pokud dítě vyloženě nějak netrpí nebo není týrané, je výchova a základ stravování na rodičích. Tak to prostě je.
@xxx3d Ty seš dobrá, takový dítě bych chtěla někdy v životě potkat. 🤣 Že mu dáš k dispozici skříň sladkostí a ono si dá střídmě a radši zeleninu. Normální děti to sladké prostě "žerou", dokud neprasknou. Nějaké, že by jim mohlo být špatně, je u čokolády vůbec nezajímá.
Nečetla jsem všechno, ale podle toho co píšeš, už je tohle přes čáru. Já beru, že u babičky "je dovolíno", ale takhle děti ládovat je prostě špatně, kór jestli má starší nakročeno být objemnější. Důrazně bych s ní promluvila a kdyžtak omezila nebo na čas přerušila návštěvy.
@prejeta_zaba tak se někdy zastav 🙂
malej miluje zeleninu, čokoládu jak kdy, moc to neprožívá, z kinder vajíček ho zajímá především obsah 🙂 což je fajn, tu čokoládu mám ráda já, tak se podělíme 🙂
ze sladkostí preferuje lízátka a nějaký ty gumový věci a potom má rád popcorn - to jsou jeho sladkosti a dokonce je tak sofistikovanej, že si sladkost nevezme, i když je mu nabízena, protože mu to máma nedovolila, jelikož nesnědl nic z normálního jídla (chleba s něčím, rohlík s něčím, polívka, prostě jídlo), toho jsem byla svědkem nedávno, když mu nabízela jeho sestra (již dospělá), jejíž děti se cpaly jako nedovřený 🙂 sladkostmi od nás
jako já vím, že mu tohle nevydrží, tohle přesvědčení, ale čím později začne, tím líp pro jeho tělo
@xxx3d jako chtit po detech, aby samy odolaly lakadlum od babicky, ktery evidentne samy chteji - to casto nezvladne ani dospelej. Je fajn, ze mas dite, ktery ma zaklopku, ale u vetsiny deti jsou to fakt nerealny ocekavani 🙂 Pravidla maji stanovovat rodice.
@felixfelicis za mě - nasycenost
tak jako sytý hladovému nevěří
@xxx3d v tomhle souhlasím s ostatními komentáři. Obávám se, že i kdybych ji dala volně přístupné kilo bonbónů, tak by u nich seděla dokud by je všechny nesnědla nebo se 🤮 . Občas pomáhá, že si něco běží schovat do teepee, to se někdy domluvíme, že to tam má na zítra schované, tudíž nemusí mít obavy, že by ji to snad někdo snědl. Tam to pak třeba zcela náhodou objeví až o několik dní později. 😀 Ale jak ví, že máme něco ve špajzu nebo si i pamatuje, že jsme něco koupili, tak loudí a loudí a kolikrát si pak donese schůzky nebo židli a vezme si to sama.
já ti rozumím, taky rozumím tomu, že to máte jinak a že u babičky je to taky jinak.
když jsem byla malá já, naši to dělali podobně, dodneska si pamatuji všechny sladkosti úplně nahoře ve špajzu, které jsme mohli dostat až...někdy, za něco
pamatuji si, jak za námi do města přijel děda z vesnice na jedny vánoce a přivezl nám, dětem, jakože mikuláše, papírová krabice plná sladkostí, perníky, nějaké bonbóny, oplatky, čokolády, kolekce, prostě, dětský ráj sladkostí. naši to okamžitě stáhli, že to prostě není možné tolik toho, že to není zdravý a tak podobně, ale ta radost z toho množství, zůstala. když jsme pak byly u dědy na prázdninách, kupoval nám sladký, dával to na běžně dostupný místa a šlo to. než přijeli rodiče.
já jsem jen nechtěla, aby měl malej hlad po sladkým, ta touha je kolikrát větší než samotný chuť. u nás to funguje, a co tak vím z doslechu, kde to mají podobně, tak taky.
u vás a vaší babičky - buď to akceptovat, že to bude takový, jak se vám to nelíbí, nebo do toho hrábnout na úkor vztahů.
takže je to na tobě, co vybereš.
A teď si holky ale představte, že byste nehlídaly jen váhu vašich ratolestí, ale i svoji, protože byste musely mlsat společně s dětmi. Moje malá má takovou tradici se se mnou o vše dělit. Takže dostane čokoládku, sušenku, a polovinu mi z toho dává. Když je víc sušenek nebo čokolád, tak mi přinese celou pro mě. Tuhle jsme mlsaly takový ty malý perníčky s Ladou. Zatímco ona jedla pořád první, cpala mi další a další. Jestli pak není lepší když si dítě mlsá samo 😃
@klokanka31 "rozmazlovat" je jedna vec, ale proč by jako deti měly sežrat těch sladkosti tunu?
@patypresdevaty Neříkám tunu, ale který dítě sní x sladkostí najednou?
VSak jste dospeli lide, a stojite si za svm nazorem,proste reknu nedavat a konec debaty,muj tata to na me deti take zkousel,proste jsme rekla ne,striktne jasne,ani stavu nedostavaji,take musi respektovat...Jsou ta vase deti a vy o nich rozhodujete a takove nazory my jsme mely tak vy taky a Vase deti take...Driv bylo vse jinak,proste bych babicce jasne vysvetlila,ze ne a zadne debtay nepripoustet..
@izz76 Taky jsem na to zvědavá 😀
Manžel má dodnes trauma. Když byl malý, tak mu strýc dovezl z Německa obrovský balík Haribo medvídků a máma je před ním a sestrou hodila do kotle, že jsou plné barviv. Tatranku měl 2x do roka na návštěvě u babičky 😀
No a teď ta samá osoba, má tchyně (která je jinak skvela) by sladkosti do děti cpala horem dolem, viz. můj příspěvek výše 😀
@xxx3d no prave - syty hladovemu neveri😀 Asi jako kdyz rodic miminko polozi do postylky a ono usne, taky nechape nekoho, kdo kazdy den uspava hodinu, a mysli si, ze to, ze ma dite, ktery uspavat nepotrebuje, je jeho zasluha🙂
A jak staré jsou děti? To by prece dokazami rict, ze na bolsvy krk nanuk nechtějí...A zaráží mě, že jedeš na návštěvu s kaslajicim dítětem, já teda nachlazené děti nikam netaham...
@klokanka31
nezlob se na mě, ale mě nikdo v dětství neladoval od rána do večera sladkým, tak že je to běžné mi moc nepřijde...
A mám 2 děti, starší dceru s cukrovkou a moje mamka překvapivě nikomu z mých děti sladkosti horem dolem necpe 🤔

@jjasmina a ty víš jak to mají se stravování komplexně. Já teda z úvodního příspěvku nevidím nic o tom, že jsou striktne zakázaný sladkosti. Ani nic pouze o zdravé stravě teda. A já teda nevím, nás teda prarodiče také hlídalo když jsme byli nemocní. To přece neznamená, že když jim babi hlídá, že může dělat co chce.