icon

Jak řešit partnerské problémy bez rozvodu a alimentů?

sirthomas
29. říj 2025

Ahoj,

už fakt nevím jak dál. Moje soužití se ženou je víc než problémové. Máme dvě děti 6 a 1 rok. A jakékoliv problémy končí hádkou, kdy žena cokoliv nechce řešit a nezajímá ji to, jakýkoliv kompromis není možný vždy to skončí vydíráním odstěhuju se k mamince a děláš to pro děti.

Ale abych začal postupně.
Začalo to tím, že chrápu - což jsem uznal a od té doby spím na gauči v obýváku (bylo to chvilku po početí druhé dcery) a následně to degradovalo až v naprostý nezájem ze strany ženy. Když jsme měli pouze první tak jsem toho doma zvládal dost od úklidu, po práci na zahradě, až po vaření - pečení a cokoliv v domácnosti aby žena se mohl věnovat prvnímu a vydělávat v práci tolik aby žena se po prvním RD mohla vrátit pouze na 1/2 úvazku zpět do práce s tím že to chtěla mohla chodit i na 1/4.. S narozením druhého dítěte, začaly požadavky stoupat, já chci abys pracoval doma na HO, do práce jsi vůbec nechodil, když náhodou půjdeš do práce tak ti já oznámím kdy do ní můžeš, potřebuju abys mi byl doma neustále při ruce... Prostě samé já chci, já chci, a když jsem se ozval že to takto nejde, a že moje práce živí 4 lidi, platí úvěry na bydlení tak se dozvím že ji to vůbec nezajímá. Následně se přestěhovala dětská postýlka do obýváku, aby když dítě řve nebudilo to druhé takže jsem vyfasoval ještě "noční směny" kdy jsem spal 3-4 hodiny a pak hurá práce, starší se dovedlo do školky a žena si šla s mladší lehnut a spát. Zatím co já jsem musel pracovat být na HO/jít do práce pokud mi bylo dovoleno. Následně tento stav začal degradovat další věci co jsem doma dělal (vařit, uklízet....) a už jsem to nezvládal tak jsem ze začal ozývat že by mi mohla trošku pomoct když to nerada dělá, tím aby mi tu práci alespoň nepřidělávala. Tzn dojí tak může dát nádobí do myčky, když něco vezme a vyndá tak ať to uklidí zase nazpět a nemá to v pohotovosti, kdekoliv kde je volný místo. Bohužel i toto začala ignorovat a začalo oblíbené "sežeň uklizečku" která k nám bude chodit a bude uklízet. Spolu s tím začala používat argumenty proč to nejde ve stylu: mě to nebaví, dělat to nechci, mám důležitější věci na práci, musím se věnovat dětem. Snažil jsem se o x dohod, ale vždy když jsme se na něcem dohodli, například pokud po sobě budeš uklízet a nepřiděláš mi práci abych každý večer nemusel uklízet 2 hodiny - přímé/nepřímé následky toho že to rovnou neuklidila tak seženu dovolenou. Vždy to fungovalo tak týden/dva pak když jsem nadnesl že to porušuje tak já jsem byl ten zlý a dělám to kvůli dětem a ne kvůli jí. Tak už pak to ve mě začalo bouchat a začal jsem na ni ječet, protože to už není možný a jakýkoliv pokus o cokoliv dalšího bylo: já se o tom bavit nebudu, budeš mi platit alimenty, půjdu bydlet k mamince, mě to nezajíma.

Nějaký nápady jak toto řešit jinak než rozvodem a alimenty?

lv
29. říj 2025

Uklízečka, ty do práce, manželská poradna (klidně sám, pokud ona nechce).

sirthomas
autor
29. říj 2025
@lv

Uklízečka, ty do práce, manželská poradna (klidně sám, pokud ona nechce).

@lv A jaký má smysl manželská poradna, když ten druhý to odmítá?

blankaskubickem
29. říj 2025

Nadneseně - nechte jí k té mamince odejít, ona jí brzo vrátí. 🙂 Až jí do týdne zaneřádí byt, vrazí děti do ložnice a s ničím jí nepomůže, budete ji mít za dveřmi natotata. - Ale vážně. Tohle fakt nejde, pokud je ten příběh pravdivý, nechal jste to zajít hodně daleko, s dětmi je doma 90% ženských a zvládají to běžně. Takže prostě ráno fyzicky odjeďte do práce, žádný HO, žádný jestli vám to žena dovolí, to je blbost. Vy si tam odpočinete i psychicky, a po návratu z práce můžete pomoci s čímkoli, co uznáte za vhodné, ale ne dělat vše. Vážím si chlapů, co doma dokážou uklidit, uvařit, vzít děti na procházku, ta domácnost je obou, mělo by to být samozřejmé, ale dřív to tak nebylo... ovšem abyste to dělal všechno je nesmysl.
Uklizečka - pokud na ni máte - zkusila bych jednou týdně, na nějaký komplexní úklid, vytřít, vysát, utřít prach, koupelnu... ale po ženě chtít, aby to nějak udržovala...
V tomhle radit je hrozně těžké, když se do toho člověk nedokáže vcítit, protože jako ženská si nedovedu představit, že bych doma řekla nebaví mě uklízet, mýt nádobí, vařit, dělat to nechci a nebudu, to je ufo... 🙂

alice180
29. říj 2025

A co teda jako dělá celý dny nebo aspoň jaká je náplň jejího dne ? Jako věta pokud po sobě budeš uklízet.... Kdyby tam nebylo, že je to tvá manželka. Myslela bych si, že píšeš o pubertální dceři jako...

levandule_k
29. říj 2025

Manželská poradna má smysl z toho důvodu, že je potřeba řešit problém, který máte. I to o tvé partnerce něco vypovídá, že jít nechce. Ona se může přidat časem.

Ber to tak, že to děláš sebe, můžeš pochopit v které fázi to začalo jít do kytek, jaké si neseš nevhodné vztahové vzorce, které ti škodí, zpracovat si to a v novém vztahu začít s čistým štítem. Může ti to pomoct zvládnout rozchod, manželé už nebudete, ale rodiči budete na pořád, takže se nějaké komunikaci nevyhnete. Rozvod klidně, ale nenech to dojít do fáze, kdy zaplatíš alimenty a děti neuvidíš. Partneři se při rozchodem umí nenávidět a umí se mstít přes děti, ve výsledku to odskáčou nejvíc ty děti.
Možná by pro tebe byla vhodná psychoterapie, protože mi nepřijde úplně zdravé, když ti diktuje, že si musíš vzít HO a ty na to přistoupíš. Možná se potřebuješ naučit nastavit hranice, nenechat se citově vydírat. Je v pořádku říct ne. S dvěma malými dětmi je to těžké, to je fakt. Možná je vyhořelá i přesto všechno, co děláš, možná má depresi, a proto se tak chová, ale to není výmluva proto, aby ona neřešila své problémy.

Jestli má potřebu demonstrativně odcházet, tak ji to dopřej a i takhle jí to řekni, že jestli chce jít k mamince, ať jde, ale i s dětmi.

Paní na úklid je krátkodobé řešení, i když ji najmeš, tak stejně si partnerka najde důvod, proč není spokojená. Tím, neříkám, že si nemáš platit profi úklid. Jen si to chce udělat duševní úklid v sobě. Také jí by terapie prospěla, očividně není šťastná. Ty jsi sice můžeš dotáhnout na terapii, ale terapii do ní nenarveš.

1pomnenka
29. říj 2025

Nechala bych ji odejít a ještě bych jí pomohla s balením. Zřejmě byla z domova zvyklá nic nedělat.

sirthomas
autor
29. říj 2025
@alice180

A co teda jako dělá celý dny nebo aspoň jaká je náplň jejího dne ? Jako věta pokud po sobě budeš uklízet.... Kdyby tam nebylo, že je to tvá manželka. Myslela bych si, že píšeš o pubertální dceři jako...

@alice180 Hrát si z dítětem (druhé je ve školce), spát, chodit ven, sedět na FB

sirthomas
autor
29. říj 2025
@levandule_k

Manželská poradna má smysl z toho důvodu, že je potřeba řešit problém, který máte. I to o tvé partnerce něco vypovídá, že jít nechce. Ona se může přidat časem.

Ber to tak, že to děláš sebe, můžeš pochopit v které fázi to začalo jít do kytek, jaké si neseš nevhodné vztahové vzorce, které ti škodí, zpracovat si to a v novém vztahu začít s čistým štítem. Může ti to pomoct zvládnout rozchod, manželé už nebudete, ale rodiči budete na pořád, takže se nějaké komunikaci nevyhnete. Rozvod klidně, ale nenech to dojít do fáze, kdy zaplatíš alimenty a děti neuvidíš. Partneři se při rozchodem umí nenávidět a umí se mstít přes děti, ve výsledku to odskáčou nejvíc ty děti.
Možná by pro tebe byla vhodná psychoterapie, protože mi nepřijde úplně zdravé, když ti diktuje, že si musíš vzít HO a ty na to přistoupíš. Možná se potřebuješ naučit nastavit hranice, nenechat se citově vydírat. Je v pořádku říct ne. S dvěma malými dětmi je to těžké, to je fakt. Možná je vyhořelá i přesto všechno, co děláš, možná má depresi, a proto se tak chová, ale to není výmluva proto, aby ona neřešila své problémy.

Jestli má potřebu demonstrativně odcházet, tak ji to dopřej a i takhle jí to řekni, že jestli chce jít k mamince, ať jde, ale i s dětmi.

Paní na úklid je krátkodobé řešení, i když ji najmeš, tak stejně si partnerka najde důvod, proč není spokojená. Tím, neříkám, že si nemáš platit profi úklid. Jen si to chce udělat duševní úklid v sobě. Také jí by terapie prospěla, očividně není šťastná. Ty jsi sice můžeš dotáhnout na terapii, ale terapii do ní nenarveš.

@levandule_k Na uklízečku opravdu peníze nejsou, to bych musel někde škrtat (nebo si najít brigádu), například v koníčcích starší dcery, protože to fakt leze do peněz, a navíc by asi musela chodit každý den, pro tom co je schopná žena neřešit. On není problém ve velkém uklidu, ale v tom že ho nedokáže ani udržet. Například starší dcera rozmatlá jogurt po stole a to tam klidně počká do večera......

sirthomas
autor
29. říj 2025
@blankaskubickem

Nadneseně - nechte jí k té mamince odejít, ona jí brzo vrátí. 🙂 Až jí do týdne zaneřádí byt, vrazí děti do ložnice a s ničím jí nepomůže, budete ji mít za dveřmi natotata. - Ale vážně. Tohle fakt nejde, pokud je ten příběh pravdivý, nechal jste to zajít hodně daleko, s dětmi je doma 90% ženských a zvládají to běžně. Takže prostě ráno fyzicky odjeďte do práce, žádný HO, žádný jestli vám to žena dovolí, to je blbost. Vy si tam odpočinete i psychicky, a po návratu z práce můžete pomoci s čímkoli, co uznáte za vhodné, ale ne dělat vše. Vážím si chlapů, co doma dokážou uklidit, uvařit, vzít děti na procházku, ta domácnost je obou, mělo by to být samozřejmé, ale dřív to tak nebylo... ovšem abyste to dělal všechno je nesmysl.
Uklizečka - pokud na ni máte - zkusila bych jednou týdně, na nějaký komplexní úklid, vytřít, vysát, utřít prach, koupelnu... ale po ženě chtít, aby to nějak udržovala...
V tomhle radit je hrozně těžké, když se do toho člověk nedokáže vcítit, protože jako ženská si nedovedu představit, že bych doma řekla nebaví mě uklízet, mýt nádobí, vařit, dělat to nechci a nebudu, to je ufo... 🙂

@blankaskubickem To jsem se s tchýní pohádal před pár dny. Že prý, podle ní když něco po ženě chci že si to mám sám udělat.. Chci mít pořádek mám si uklidit, chci mít navařeno aby děti nejedly mražený sračky mám si navařit. A jestli ženě vadí jíst 3 dny za sebou to stejný protože nemám každý den čas vyvařovat tak mám vařit častěji.. To je jak kolovrátek.

lv
29. říj 2025
@sirthomas

@lv A jaký má smysl manželská poradna, když ten druhý to odmítá?

@sirthomas naučí to tebe, jak k problému přistupovat, komunikovat. Úklid 1x týdně od výpomoci určitě smysl má, tím bych začala.

palacinka555
29. říj 2025

Jsi prototyp dnesniho tricatnika, ktery musi delat vse a jeste za vse muze. Vidim je vsude kolem sebe - domestikovane, vycvicene, vycepovane, ze pece o deti je nadlidsky vykon, proto ji musis byt kazdou minutu vdecny a skakat kolem ni, protoze je MATKA. Vsadim se, ze s tebou nechce ani spat, protoze pro ni nejsi chlap, ale backora. Backora, kterou si sama vychovala. Muzes si za to trochu sam, nemel ses nechat, mel sis dupnout od zacatku a ne odevzdat poslusne 🎱🎱. Jestli neco pomuze, tak jedine sbalene kufry u dveri. Seber se a vypadni na tyden, na dva. Bud zjisti, ze te nechce ztratit, nebo se ji ulevi a bude jasno. Ale pochybuju, ze bys na tohle nasel odvahu.

bereni
29. říj 2025

@sirthomas Jak resit? Nechat odejit k mamince. Pochybuju, ze maminka bude skakat jak dcerunka piska dlouhodobe. Ja se nechci nijak povysovat, kazda to mame jinak, kazde dite je jine, ale zakladni uklid (utrene opatlane povrchy, vysato, vytreno, naskladana mycka) stiham na rodicovske normalne, do toho na 1/4 uvazku brigadne pracuji na HO z PC, vyzvedavam dite ze skolky, delam ukoly do skoly s nejstarsima…Manzel prijede cca 17 hod z prace a po veceri sklada mycku, nebo dela veceri, neni vse na me, ale vesmes vetsina jo. Velky uklid v patek/sobotu mi normalne manzel pomuze, ale aby kmital denodenne a stihal praci, to je hardcore. Chapu vetsi peci u miminka, ale evidentne novorozence doma nemate..

alice180
29. říj 2025
@palacinka555

Jsi prototyp dnesniho tricatnika, ktery musi delat vse a jeste za vse muze. Vidim je vsude kolem sebe - domestikovane, vycvicene, vycepovane, ze pece o deti je nadlidsky vykon, proto ji musis byt kazdou minutu vdecny a skakat kolem ni, protoze je MATKA. Vsadim se, ze s tebou nechce ani spat, protoze pro ni nejsi chlap, ale backora. Backora, kterou si sama vychovala. Muzes si za to trochu sam, nemel ses nechat, mel sis dupnout od zacatku a ne odevzdat poslusne 🎱🎱. Jestli neco pomuze, tak jedine sbalene kufry u dveri. Seber se a vypadni na tyden, na dva. Bud zjisti, ze te nechce ztratit, nebo se ji ulevi a bude jasno. Ale pochybuju, ze bys na tohle nasel odvahu.

@palacinka555 prosím tě a jak je to teda správně ?

palacinka555
29. říj 2025
@alice180

@palacinka555 prosím tě a jak je to teda správně ?

@alice180 Kazdy podle sveho gusta. Za me je to chlap, ktery uzivi rodinu, venuje se detem ve svem volnem case a v ramci svych casovych moznosti pomuze s domacnosti, pokud ma toho zenska moc. Ale aby jeden lital jak hadr na holi, aby ten druhy mohl mit kopyta nahore a nadavat, to podle me spatne je. Ale jak vidno podle tveho dotazu, je to dnes velmi bezny model😀

alice180
29. říj 2025
@palacinka555

@alice180 Kazdy podle sveho gusta. Za me je to chlap, ktery uzivi rodinu, venuje se detem ve svem volnem case a v ramci svych casovych moznosti pomuze s domacnosti, pokud ma toho zenska moc. Ale aby jeden lital jak hadr na holi, aby ten druhy mohl mit kopyta nahore a nadavat, to podle me spatne je. Ale jak vidno podle tveho dotazu, je to dnes velmi bezny model😀

@palacinka555 jak si z mého dotazu vyčetla, že je to běžný model?

levandule_k
29. říj 2025

Jde na tobě vidět, že jsi z té situace frustrovaný. To není kritika, to je konstatování faktu. (Mezi námi kdo by nebyl.)

Mám pocit, že už jsi tady jednou psal a jak koukám žádný pokrok. Najdi si psychologa, který ti pomůže celou tu situaci komunikovat, nastavit si hranice, zvýšit sebevědomí, anebo z toho vztahu odejít. I to je řešení, někdy se dva lidi stanou nekompatibilními pro vztah.

U tchýně moc zastání nehledej, asi to bude stylem jaká matka, taká Katka. Taky pozor, že matky moc často nejdou proti svým dětem.

anetka1701
30. říj 2025

Já bych jí nechala jít... Ona si to predstavuje jak Hurvajz válku, pokud se o děti a domácnost staráš z velké části ty, myslím ze by nebyl problém zařídit stridavou péči s tím, že v týdnu kdy budou u mámy bys řešil primárně práci a v týdnu co bys je měl ty, tak by sis udělal "volněji", mladší může pár dní do jeslí a ty do práce...

Na tvém místě bych udělala plán, představila ho ženě a postavila to jako hotovou věc. Ber, nebo nech být... Myslím, ze by se ti dost ulevilo...

Já mám taky teda doma pečujícího muže, ale o práci, děti a starost kolem domu a domácnosti se fakt rovnoměrně dělíme...

martinka0209
30. říj 2025

Podle mě by jsi ji měl postavit před hotovou věc,buď bude více pomáhat nebo bude rozvod,podle mě děláš úplně všechno a takhle to dál nejde,být tebou přijdu domů a zeptám se ženy co je na večeři,co dobrého uvařila,já taky nerada vařím nebo uklízím,ale uvařím, protože musíme něco jíst ,nebo mít čistej být a 2 týdny bych tam nic neudělala ,pere vůbec prádlo nebo to děláš taky ty ? Maximálně bych se věnovala dětem a vůbec ji nevař ať si poradí,přece děti nenechá hlady .A ať si jde k mamince ,ještě bych jí pomohla zabalit věci.

elvira
30. říj 2025

@sirthomas jak píšou děvčata výše: nechala bych ji jít na čas k matce. Zatím bych to zkusila formou vzájemné dohody - třeba na týden.
Ta doba může pomoct oběma. Třeba si něco uvědomí, třeba neba vyresite to definitivně.
Ono pokud jeden nechce nic měnit, nad ničím přemýšlet ani diskutovat, tak se nic změnit nedá.
Mj. ve spoustě zaměstnání není HO možný a příjem potřebujete . Zkrátka bych asi použila drobnou lež, že do práce od do musím a zapojila se do činností doma až po příchodu z práce.
To by mohlo zase pomoct tobě se nadechnout.

bara07
30. říj 2025

Já bych ji taky nechala jít. Takto se přece dospělý člověk nemůže chovat... ještě k muži, který tu rodinu živí. Já neříkám občas jí s něčím nepomoct, ale abyste táhl celou domácnost vy, včetně vaření a kompletního úklidu? To mi nepřipadá jako lenost nebo neschopnost, ale psychické vydírání. Nechte ji jít, aspoň si odpočinete. Však ona se ještě ráda vrátí, až jí to dojde...

cernousek23
30. říj 2025

Hele já mám něco podobnýho doma, ale ze strany chlapa. Ale když se tak chová chlap, tak je to v pořádku, tady to dělá ženská a najednou je to problém... Tchyně taky nechápe, co mi jako vadí... Jediné, co chlap doma dělá je, že si "hraje" s dítětem tj. pustí mu mobil, televizi i počítač najednou a to je dle něho "práce" v domácnosti. Přidělává jenom bordel, kamkoliv přijde, tam po něm uklízím celou místnost. Do práce mě po rodičáku taky nechce pustit, neustále mi hází klacky pod nohy, abych tam nemohla nastoupit. Důvod, proč s ním jsem je prostý - bydlení, prostě nemám kam bych jinam šla. Sama nájem z jednoho platu neutáhnu. Jestli vy máte možnost fungovat normálně bez ní, tak jí nechte jít.

levandule_k
30. říj 2025
@cernousek23

Hele já mám něco podobnýho doma, ale ze strany chlapa. Ale když se tak chová chlap, tak je to v pořádku, tady to dělá ženská a najednou je to problém... Tchyně taky nechápe, co mi jako vadí... Jediné, co chlap doma dělá je, že si "hraje" s dítětem tj. pustí mu mobil, televizi i počítač najednou a to je dle něho "práce" v domácnosti. Přidělává jenom bordel, kamkoliv přijde, tam po něm uklízím celou místnost. Do práce mě po rodičáku taky nechce pustit, neustále mi hází klacky pod nohy, abych tam nemohla nastoupit. Důvod, proč s ním jsem je prostý - bydlení, prostě nemám kam bych jinam šla. Sama nájem z jednoho platu neutáhnu. Jestli vy máte možnost fungovat normálně bez ní, tak jí nechte jít.

@cernousek23 Tohle chování je špatně bez ohledu na pohlaví.

suzanna123
30. říj 2025

A ten terapeut má být dobrý k čemu? Aby jí nařídil, co vy si nejste schopný prosadit? Víte, co vám vadí, víte, že z vás dělá onuci, tak buď si to necháte líbit, nebo s tím něco uděláte. Proč by chodila k terapeutovi, když ona žádný problém nemá?

alice180
30. říj 2025
@cernousek23

@cernousek23 problém je to u kazdeho, kdo se v partnerství nechová partnersky, ať je to chlap nebo ženská. Takže to není najednou problém, protože je to ženska.

westie
30. říj 2025

Šla bych do partnerské poradna sama a ujasnila si, jestli mám před sebou partnerský problém - tj. chtějí to řešit oba, aby byl vztah funkční; nebo stojíš před problémem, kdy se rozcházíte v představě o způsobu fungování a nějaké "prostřední" řešení neexistuje. A podle toho bych se zachovala.