Jak řešit prarodiče srovnávající známky vnoučat?
Jak už vyplývá z názvu diskuze, tchýně porovnává vysvědčení všech svých vnoučat.
Bohužel syn má podezření na SPU a ve druhé třídě nebude mít samé jedničky. Vím to, protože mi to psala učitelka, ať na to syna připravíme. V rodině vysokoškoláků to je podle tchýně obrovský problém, prakticky neřešitelný. Tchýně řeší každou trojku, co přinese. On jí to vždycky vyzvoní, i když mu říkáme, že babičce to hlásit nemusí.
Syn má staršího sourozence, který nosí samé jedničky i v páté třídě a nemusí pro to nic udělat. Za celou školní docházku se ještě neučil a na vše mu stačí škola.
Prarodiče mu ho neustále předhazují jako vzor. Stejně jako bratrance a neteř, co se také učí lépe.
Jak jste vyřešili podobnou situaci? Jak vysvětlit prarodičům, že nemá cenu řešit známky? Babička vyhlásila cílovou prémii za samé jedničky, takže je jasné, že syn na to nedosáhne.
Aktuálně jsem nastartovana, že ještě jednou řekne "samé jedničky", tak ji pošlu do nejdál.
Nebo povedlo se vám to vyřešit jinak?
Už se to promítá i do vztahu dětí, které se posuzují podle známek ve škole.
teda tak ta tvoje poslední zpráva o tom telefonátu včera 😲 mě někdo říct, že je blbý po mně a po moji rodině, tak už ji ten telefon nezvednu asi nikdy 😲 proboha, co to je za semetriku? někdy ty vtipy o tchýních fakt naprosto chápu... k dětem bych ji s takovýma kecama už prostě nepustila... bych ji řekla, že ani ty 2 vysoký školy ji nezajistily to, aby byla dobrý člověk... tím bych s ní asi skončila
@rotkapchen manžel s ní raději moc nemluví.
Blíž má ke své maceše a mojí rodině.
To je dobrej matroš... Pokud je blbej po Tobě, asi nemá smysl se s ním učit, to lepší nebude.
To Tě bude dnes stát jedno: "Víš co, Sašo? Di do prdele..."
Uleví se Ti, odstřihni tu omezenou ženu, fakt to přehnala. Kráááva nebeská.
Tchyně/babička nemá hrotit známky ..
Ani tehdy i kdybyste požádala o pomoc s učením.
Já jsem moji mamku požádala , jestli nám pomůže s učením , je někdy potřeba víc lidí.
Syn má ADHD poruchu pozornosti. Takže potřebuje někdy zopakovat , co má dělat , ale když už se to naučí tak to umí.
Takže pokud moje mamka chce děti na víkend - tak bud až po úkolech nebo s úkolem. Byla doba , kdy mamka chtěla děti bez úkolů od pátku do neděle , ale pak jsme úkoly nestíhali ani v pátek ani v neděli.
@rotkapchen Jasne, zato nechat ponizovat dite, abych se nahodou nedotkla tchyně, je uplne geniální postup...
@j.a.n.i Vidim, ze jsem Te docela rozcilila. To jsem nechtela. Chápu tvuj stres z té situace a nebudu Ti tvůj černobílý postoj vyvracet. Dělej, jak to nejlépe umíš 🙂
Třeba autorka najde zpusob, jak nemusí být ponizovan ani jeden.
@gabu6 mně by taky vyhovovalo slovní hodnocení, ale ta možnost tu není.
@rotkapchen po dlouhém monologu o zničeném životě, hloupém dítěti, nezodpovědné matce, báječných a bezchybných dětech z "druhé strany", jsem se rozhodla, že se minimálně příštího půl roku obejdeme bez jejích návštěv.
Manžel jí to nakonec položil.
Tak jako ja nevim,u nas v 2.tride ma dcera same 2,ale hodne deti ve tride vice nez jen jednu 2 a vsichni zijou,takze nevim o co jde,na to vizo se ho nikdy nikdo ptat nebude,bud bude studovst nebo bude remeslnik a vydela si stejne,musi byt ale manualne zrucny...no a kdo rika,nestudovany clovek nemuze byt stastny?
V rodice bratranci jeden na jazykovem gymplu fakt neni na matiku,ale jeste se jakz takz se ucil na vyznamko,druheho to vylozene nebavi,ze studovat nic nechce ma 3 a 4 a je to spatne?Nemyslim si.
Super, žádné hadky a ponižování pred detmi. Elegantní jasně vymezené řešení a manžel na tvé straně. To je myslím dobrá šance pro babičku přehodnotit svoje priority a třeba si k vam zas najít cestu.
@rotkapchen za 15 let neměla snahu. Pro mě to je poslední kapka. Ona nevidí chybu na své straně.
Můj syn je strašný cíťa, ten by tedy takového výčitky nebo porovnávání od babky nedal. A já jsem všechno, jen ne diplomat. Takže bych babku poslala někam, zakázala jakýkoliv hovor na téma škola a známky a promluvila se synem, aby věděl, že známky nejsou důležité. Důležité je jestli se snaží, jestli ho to baví a ze se nakonec něco naučí a zlepší se (ne oproti ostatním, ale oproti sobě). Ještě mě napadlo, když má babka dvě VŠ, tak to asi byla pěkně kovaná. To není jen tak, aby za komunismu někdo vystudoval dvě VŠ, nota bene ženská. Nebude ta její obsese ohledně známek trochu souviset se svědomím? Bůh ví jestli ty její jedničky byly opravdu jen za znalosti a schopnosti.
No řeknu to takhle, kdybych měla takovou babičku když jsem vyrůstala, asi bych se cítila hrozně a ty výčitky by mě zničily. Jsem z dvojčat a celé naše dětství byla moje sestra ve všem lepší (ta chytřejší, talentovanější), nemusela se na základce učit, šlo jí vše samo, já už jsem měla ve 2. třídě hned dvojku z češtiny :D, uměla lépe kreslit, šla jí angličtina, literatura.... No prostě pořád mi to bylo předhazováno a to je teprve něco, jak od učitelů, tak od rodičů... Hrozně mě to deptalo, ale zase vždy donutilo být lepší a víc se snažit. Já jsem se na vše už od prvního stupně učila, připravovala, prostě mi to nešlo samo do hlavy, musela jsem si vybudovat techniky jak se učit a tak. Ale ve výsledku jsem přišla na to že mám vlohy na matematiku a na sporty (to zas nešlo sestře) Nakonec se vše otočilo na druhém stupni a na střední, tam prostě už člověk do té školy musí něco dělat... Já nakonec dostudovala VŠ a obor který jsem chtěla už od 9. třídy, sestra 10 let studovala VŠ spíš tak pro radost rodičům :D a nakonec ten titul stejně nemá.... Šťastné jsme obě, a známky a nějaké srovnávání a školy vůbec nejsou důležité, je důležité je v životě dělat to, co člověka baví a vydělat si tak akorát, aby byl spokojený :D
@rotkapchen Nevim proč by me to melo stresovat... Jen nevidim duvod proč brat nejake zvláštní ohledy na nevychovaneho dospeleho. Ono to tproz nic jineho nez nevychovanost a neslusnost neni.
@arcabela ale to tak byva,kdo se snazi a vydre si to,jde si za tim,tak to nekam dotahne,kdo to ma zadarmo,ten si toho nevazi a nedotahne to...
Poslala bych jí do zadní části těla. Tohle se prostě nedělá. Srovnávat a ještě předhazovat. A nemluvím o tom, že jste jí to několikrát říkali. Jinak pro představu, vysokou školu může taky syn dostudovat a lépe než starší. Já jako dyslektik a dysgrafik jsem v první třídě měla dvojky a VŠ mám s červeným diplomem. Manžel dvojky trojky a VŠ taky s červeným. Takže o známkách to rozhodně není.
Jooo, taky to řešíme. Nebo spíš už neřešíme, nemá to smysl. My syna pochvalime, zbytek ať mi políbí 🍑 vztahy jsou na bodě mrazu...
Já ti řeknu asi takhle, tchýni bych rázně vysvětlila,že takto ne.mame doma dcerku v 1.tride, nadanější, ale perfekcionista -bohuzel, jakákoliv známka horší než 1* je u nás obrecene.klade na sebe hrozně vysoké nároky,ale to u těchto dětí je běžné,je na nás,rodičích jí vysvětlovat a pracovat s ní,že i když dostane horší známku než je 1 tak se nic neděje.skola není jen o známkách,ale o učení něčeho nového a kamarádech.
Na druhou stranu… mozna to babicka mysli proste dobre 🙂 Snazi se ditko (i kdyz ne treba uplne vhodne) motivovat. Pokud mate podezreni na nejakou “vadu”, nechala bych ditko otestovat/vysetrit, aby i se skolou se dal resit jiny pristup… U nas se taky porovnava (aktualne chodi do skoly 7 z 11 vnoucat). Dceri vysvetlujeme, ze to tak proste babicka s dedou maji 🤷🏻♀️ Pripadnou stovku bych na vasem miste synovy dala sama a nijak vic bych se v tom nebabrala. Deti casto prijmou vic veci, nez my dospelaci 🙂
@kompas dítě má papír, jiný přístup, úlevy v určitých oblastech.
Ona žádné vady neuznává. Je to jen lenost rodičů. Nic jako dyslexie, dysgrafie a dysortografie není.
Takové děti jsou buď hloupé, nebo jsou rodiče líní a vymlouvaji se.
Samozřejmě jsme se to snažili vysvětlit, ale ona to nechce slyšet.
Je pravda, ze za dob prarodicu se to tak opravdu bralo a tohle berou pouze za moderni oznaceni zlobivych a neschopnych deti… coz je samozrejme skoda. Sama jsem dys… A pani ucitelka tedy hodnoti i na zaklade papiru nebo jako “normalni dite?” Jestli by treba i nepomohlo zmenit skolu… mam pocit, ze jsem tu od vas cetla, ze je prisnejsi…
@kompas učitelka bere ohled. Ale papír není o tom, že dítě má samé jedničky, i když na ně není. Dítě má známky, které si zaslouží s úlevami.
Syn má hodnou učitelku.
@kompas nezlobte se,mě loni bylo 40,můj spolužák ze ZŠ měl diagnózu dislektik a disgrafik,takže tyto diagnózy nejsou moderní označení a v té době se s tímto dalo dobře pracovat,doktor z něj není,ale vyučil se tím co ho bavilo a dobrý.pokud tomu někdo nerozumí,tak ať si dojde raději pro odbornou literaturu než psychicky týrat dítě.zamerne jsem toto pojmenování použila,to co dělá tchýně nic jiného není.to,že někdo nemá ve škole samé jedničky neznamená že je blbý.vite jak se to dítě musí cítit,když dostane jinou známku než 1 a když toto prohlásí babička?takovou babičku bych poslala hodně daleko kam slunce nesvítí
@veronikav31 babičce je víc než 40, takže v té době to nebylo.
Taky jsem měla spolužačku s dyslexií. Má VŠ a to dost náročnou VŠ.

@j.a.n.i je bránit a bránit. Útočit zpět a ponižovat prostě není dobrá cesta.